Как да трансплантирате кактус: опции у дома

Ако кактусът е започнал да надраства саксията си, трябва да се погрижите за трансплантацията му. За неопитен човек обаче трансплантацията на кактус може да изглежда трудно, тъй като растението е доста специфично и изисква специален подход. Ето защо си струва да помислите как да трансплантирате кактус, за да не навредите на себе си или на него.

Условия за трансплантация на кактус

Самата процедура по трансплантация трябва да се извършва, като се вземе предвид изключителната чувствителност на растението. Дори малки драскотини по време на процеса могат да доведат до смърт на кактус. Ако кореновата система е повредена, например от прекомерно преовлажняване на почвата, може да започне процесът на гниене на растителните тъкани, което от своя страна ще провокира смъртта на цветето. Следователно, въпросът как да трансплантирате кактус трябва да се третира изключително внимателно.

Как да трансплантирате кактус

Избор на пот

Едно от основните изисквания към саксията за растенията е нейната чистота. Всички контейнери, предназначени за засаждане на кактуси, трябва да се измият в гореща вода с помощта на сапун и четка. Освен това се препоръчва да добавите малко сода за хляб (или пепел) по време на процеса, за да предотвратите растежа на мухъл.

Важно! След измиване в саксиите не трябва да има остатъци от сапун.

Размерът на капацитета не зависи от размера на стъблото, а от състоянието на кореновата система на растението. Ако коренът, поставен в нова саксия, придобие естествен вид, краищата са свободно разположени по цялата площ и не се огъват, тогава такъв контейнер е идеален за трансплантация. За растения с удължени корени има специални продълговати саксии.

Също така си струва да се обърне внимание на материала, от който е направена саксията. Съвсем наскоро глинените съдове се смятаха за единствените правилни и подходящи за трансплантация поради порьозността на стените му, които позволяват на въздуха да прониква свободно до корените. Освен това изпаряващата се вода от стените на резервоара помага за охлаждане на почвата, което при горещо време помага на кактуса да понася по-лесно температурните промени.

Въпреки това, за тези, които практикуват единично отглеждане, трябва да се помни, че в резултат на изпаряване на течността, кактусът ще се нуждае от често поливане, а това от своя страна може да предизвика алкализация на почвата.

Днес можете да си купите саксии в различни цветове, форми и материали. Най-популярни са пластмасовите съдове. Пластмасата е по-лека и по-лесна за работа. Плътните стени на такава саксия не позволяват течността да се изпари, което ви позволява да спестите от поливане, а също така не влошава състоянието на почвата. В допълнение, коренището не расте до стените, като е равномерно разпределено по целия глинен обем. Струва си обаче да се уверите, че почвата не е преовлажнена, в противен случай коренището може да изгние.

Важно! Необходимо е предварително да се погрижите за дренажното устройство. Саксията трябва да има дренажни отвори, които ще помогнат за предотвратяване на застоя на вода.

Избор на пот

Избор на почвата

За трансплантация на кактус е подходящ специален субстрат, чието име е "За сукуленти и кактуси". Ако след покупката почвата се окаже недостатъчно пореста, към нея трябва да се добави пясък, малки камъчета или тухлени стърготини. Това ще ви позволи да се доближите възможно най-близо до естественото местообитание на растението.

За ваша информация! При избора на готова почва е необходимо внимателно да се проучи нейният състав, тъй като тя може да варира в зависимост от производителя.

Основният компонент на субстрата е торфът. Струва си да се знае, че за разлика от низинния торф конският торф е лишен от хранителни вещества и задържа влагата дълго време, така че изборът между тези два вида трябва да бъде спрян на първо място. Доста добри резултати показват различни смеси от тези два вида торф.

Като правило готовата почва вече се предлага с торове (информацията за това е посочена на опаковката). Ако почвата не е оплодена, тогава в допълнение към нея трябва да закупите допълнително торене отделно.

Някои хора не се доверяват на готови субстрати, но предпочитат да правят почвени смеси сами. За да се подготви почвата, е необходимо да се смеси широколистната почва с трева и пясък (в равни пропорции). Тази смес е подходяща за всякакъв вид растения, но добавките трябва да бъдат подбрани вече с фокус върху специфичните характеристики на цветето. Например, за растения с малки тънки повърхностни корени, почвата, разхлабена с камъчета или натрошени тухли (в съотношение 1: 1: 1: ½ към основните компоненти) е по-подходяща.

За кактуси със силна коренова система и дебели корени е подходяща почва, която ще включва копка, широколистна почва и пясък в съотношение 1,5: 1: 1.

Важно! 1/10 от общия обем на почвата трябва да бъде натрошен въглен. За кактусите, които обитават естествено скалиста почва, най-подходящ е натрошен камък.

Домашна трансплантация

Най-популярните видове кактуси, отглеждани в домашни условия, са Mammillaria и Decembrist (Schlumbergera). Въпреки факта, че процедурата за разсаждане на тези цветя у дома е различна, като цяло и двата сорта се нуждаят от специален субстрат, дренаж и правилно подбрана саксия. По-долу е дадено подробно описание на това как да трансплантирате тези видове кактуси у дома.

Кога можете да трансплантирате

Всъщност кактусите могат да бъдат презасадени по всяко време на годината. Най-подходящият период обаче се счита за края на есента - началото на зимата.

Ако говорим специално за mammillaria, тогава има някои нюанси. Младите цветя могат да се трансплантират ежегодно; за възрастни растения е достатъчна една трансплантация на всеки 2-3 години. Най-добре е да направите това през пролетта, когато кактусът вече започва да се събужда, в този случай ще му бъде по-лесно да свикне с новото място.

Сега трябва да решите периода, в който е разрешено да трансплантирате Декабрист. Schlumberger трябва да бъде трансплантиран, след като спре да цъфти - в последните дни на февруари. Младите цветя, като mammillaria, могат да се трансплантират ежегодно, узряват не повече от веднъж на 4-5 години.

Кога можете да трансплантирате

Функции за трансплантация

За mammillaria са подходящи както пластмасова, така и керамична саксия. Трябва да бъде избран плитък, но широк контейнер. В долната част на саксията трябва да има дренажен слой. Първо се полага експандирана глина, а след това и специална почвена смес за кактуси. Почвата трябва да е пореста и пропусклива. Подходящи са и смеси от пясък с тревна и листна почва (в съотношение 1: 2: 2). Наложително е да добавите тухлени стърготини към основата. Допуска се и добавяне на въглен, черупки и варовик.

За трансплантация на декабрист са подходящи глинени, керамични, стъклени, дървени и пластмасови контейнери.

Важно! Позволено е да се използват метални прибори, но това трябва да се прави много внимателно, тъй като съществува вероятност от корозия, която ще предизвика гниене на корените.

Саксиите не трябва да са много дълбоки, а широки. Какъв вид земя е необходима за декабриста и как да я поставите в контейнер:

  • на дъното трябва да изложите експандирана глина или да разнесете слой от малки измити речни камъчета върху нея. Ако компонентите за сместа се вземат директно от улицата, тогава те трябва да се калцинират във фурната (няколко минути);
  • можете също да добавите порция изсушен смлян сфагнум (торф или бял мъх) към почвата;
  • към предварително калцинирания пясък, добавете листна почва (в съотношение 2: 1). По възможност в почвата могат да се включат малко натрошени камъчета или експандирана глина, за да стане почвата по-камениста.

След като поставите почвата върху дренажа, можете да започнете да трансплантирате кактуса. В този случай е необходимо да се гарантира, че слоевете са приблизително еднакви.

За ваша информация! За подмладяване на отслабено растение може да се добави една част от торф към подготвената почва за декабриста.

Вкореняване на кактус

Преди процедурата за вкореняване, избраният дръжка (или бебе) трябва да бъде обработен, за да се предпази от инфекция. Резените трябва да се поръсват с въглен на прах или сяра. След това облицовката трябва да се изсуши (поне седем дни в изправено положение), като същевременно е важно да се гарантира, че тя не изсъхва.

За вкореняване на мамилария дъното на саксията се покрива с дренажен слой, след това се добавя една четвърт от почвата за растения и отгоре на почвата за кактуси, разредена с обработен пясък. След това трябва да изкорените рязането и да го поръсите с четвърт пясък. Последният щрих ще бъде добавянето на камъчета. За по-добро вкореняване може да се използва разтвор, стимулиращ корените. След обработка на сместа с разтвор, посадъчният материал трябва да бъде поставен на топло място.

Как да изкореним декабриста? За да откачите избрания изрез, е необходимо, като държите основата на растението, притиснете края му в пръстите си и внимателно развийте (по посока на часовниковата стрелка) желаната част на цветето. В същото време е забранено използването на ножици, скалпел, нож и всякакви пиърсинг-режещи предмети. Дръжката се суши върху салфетка на тъмно място в продължение на два дни. След това вече можете да пристъпите към директното вкореняване на кактуса. Има два начина за вкореняване - във вода и в почвата.

В първия случай издънката се поставя във вода (стайна температура). Течността трябва да покрие един сегмент от нея. Когато нивото на водата падне, трябва да се долива, ако стане мътно, заменете го и изплакнете дръжката. След 1-2 седмици, когато корените растат повече от 2 см на дължина, резниците могат да бъдат засадени в почвата.

Забележка! Преди употреба водата трябва да се настоява поне един ден, за да се изветри хлорът и неговите производни. В противен случай младият кактус може да умре.

Преди да вкорените кактус в почвата, трябва добре да изплакнете и дезинфекцирате саксиите, в които ще бъдат засадени резниците. След това на дъното на резервоарите трябва да се постави дренажен слой и подготвена почва. След това се полива и във вертикално положение се задълбочава рязането в почвата (на дълбочина 5 мм). Отнема около 30 дни, докато кактусът пусне корени.

Вкореняване на кактус

Прехвърляне в друг съд

Как да трансплантирам кактус в друга саксия? След като подготвите саксията и почвата, както и изпълните всички предпоставки, описани в предишните раздели, можете да продължите директно да трансплантирате кактуса в друга саксия. Това изисква:

  1. извадете цветето от стар контейнер и внимателно отърсете корените от излишната почва;
  2. държане, прехвърлете растението в нова саксия. Засаждането на кактус се препоръчва в центъра на контейнера;
  3. като държите кактуса в една ръка, изсипете безплатно прясно специално подготвена почва около коренището;
  4. не е необходимо да натискате почвата, докато пълните контейнера. След няколко поливания част от почвата ще потъне, така че ще трябва да добавите още малко почва до необходимото ниво.

Важно! Кактусът е бодливо растение, затова трябва да се вземат мерки за безопасност при изваждането му от саксията. Цветето трябва да се увие във вестник, кърпа или някакъв плат. Това трябва да се направи по такъв начин, че иглите да не проникват през кожата в нейната вдлъбнатина.

По-нататъшни грижи за цветето

След пресаждането кактусът се нуждае от специални грижи. Това важи особено за първия месец от престоя на цветето в нова саксия.

Грижа за кактус

Почва и поливане

За големи цветя с масивно стъбло, след пресаждането, трябва да инсталирате опора (за 2-3 седмици). Това ще позволи на кактусовите корени да растат по-активно. Ако се спазват правилата за разсаждане, растението ще може много бързо да се адаптира към новата почва и скоро опората може да бъде премахната.

Важно! Не поливайте кактуса веднага след трансплантацията. В рамките на 4-5 дни растението трябва да се остави да расте малко по-силно.

Подхранване

Нежелателно е храненето веднага след трансплантацията на кактус. Препоръчително е да изчакате 2-4 седмици и едва след това да започнете да торите почвата. Трябва да се подхранва веднъж на 14-15 дни (с обилен цъфтеж - веднъж на 10 дни). Храненето на цветето трябва да се извършва само след поливане.

Влажност

За да избегнете дехидратация, покрийте цветето с найлоново фолио. Това ще създаде повишена влажност, при която растението ще може да се чувства по-комфортно по време на липса на поливане.

Осветление

За нормално развитие цветето се нуждае от добро осветление. Кактусът е светлолюбиво растение, така че трябва да бъде поставен на прозорец с южно изложение. Ако това не е възможно, тогава растението може да бъде поставено на западния или източния перваз на прозореца. Ако кактусът е разположен на север, тогава трябва да се организира допълнително осветление за него.

Сама по себе си процедурата за трансплантация на кактус не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед. В същото време не е необходимо да сте професионалист по този въпрос, тъй като дори начинаещ градинар може да направи трансплантация.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина