Как да трансплантирате каланхое: избор на саксия и почва

Каланхое е популярен представител на сукулентите с издълбани дебели листа и красив цъфтеж. Растението, както повечето кактуси, crassula и zamioculcas, е в състояние да натрупва влага в тъканите, което му осигурява хранителни вещества при липса на поливане.

Основните причини за трансплантацията

За каланхое трансплантацията винаги е стресираща, така че трябва да се извърши при спешна нужда, за да не се нарани растението отново. Тази функция е присъща на всички сортове, включително най-популярните от тях:

Цъфтящ сорт каланхое

 • Отглеждане на каланхое;
 • Каланхое Дегремона;
 • Каланхое Лациниата.

Естествената причина за организацията на трансплантацията идва, когато цветето е израснало от саксията си и вече не може да бъде в него. Но в този случай има ситуации, когато е невъзможно да се трансплантира каланхое.

Прехвърляне след покупка

Можете да мислите за това как да трансплантирате каланхое, принесено вкъщи от градински магазин, след като приключи адаптационният период. При нови условия растението може да се разболее, ако микроклиматът в помещението е много различен от този, в който е израснал, докато е бил в детската стая. Допълнителният дискомфорт, свързан с трансплантацията, може да убие растението.

Важно! След като донесете каланхое у дома след покупката, наложително е да му дадете поне две седмици за адаптация, през което време цветето ще свикне с новите показатели за температура, влажност и осветеност.

За да се движи цветето по-лесно, трябва да се сведе до минимум отрицателното въздействие на допълнителни фактори. Следователно, за да се изключи възможна инфекция с инфекции и вредители, саксията с каланхое трябва да се постави далеч от други цветя, осигурявайки вид карантинна зона.

Осветлението играе важна роля в живота на цветята, каланхое не е изключение. Източната страна е най-подходяща за него, тъй като е доста лека, но в същото време не застрашава листата от слънчево изгаряне от излагане на директни лъчи. Ако не е възможно да поставите саксията от източната страна, можете да я поставите на други прозорци, но нарастването от южната страна трябва да бъде придружено от защита от опасното изгарящо слънце. Безопасно е да се поставя на южните прозорци през зимата, без страх от изгаряния.

Важно! Не трябва да прилагате никакви торове по време на периода на адаптация, тъй като в разсадниците почвата е наситена с стимуланти за растеж и цъфтеж в големи количества.

Ако след двуседмичен период каланхоето не е започнало да отделя листата си, не е изсъхнало или пожълтяло, то може да бъде трансплантирано в нова, по-широка саксия.

Трансплантирайте по време на периода на цъфтеж

Цъфтящото растение насочва всичките си енергии към образуването на съцветия, преразпределя хранителните вещества по такъв начин, че да осигури правилно пъпкуване и бурен цъфтеж. Как да трансплантирате каланхое, без да причинявате вреда у дома, трябва да се мисли само след като растението избледнее.

Каланхое Дегремона

Утаявайки се в друга саксия и пресен субстрат, каланхоето трябва да адаптира кореновата система към нови условия. След като получиха повече свободно пространство, корените започват активно да растат, губейки значителна част от хранителните вещества, лишавайки дръжките от голяма част от храненето.

Ако храстът все още не е избледнял, но е трансплантиран, има риск да го загубите. След като получи стрес, Каланхое се опитва рязко да преразпредели храната, като се адаптира към новите условия.

Избор на саксия за трансплантация

Преди да засадите каланхое в нова саксия, трябва да се уверите, че процедурата е необходима. Основните критерии за организиране на презаселването са:

 • диво обрасъл храст, чиято надземна зелена част значително надвишава обема на саксията по размер, а именно той е поне 3 пъти по-голям от него;
 • корените са пораснали толкова много, че краищата им се виждат през дренажните отвори;
 • зеленината на възрастно растение пожълтява, изсъхва, не реагира с изцеление на храненето;
 • много вкоренени деца са се образували в саксията, бързо нарастваща зелена маса.

Началото на цъфтежа, образуването на пъпки

Новият капацитет не трябва да бъде значително по-голям от предишния. Оптимално е да изберете саксия с 2-3 сантиметра по-широка от тази, в която расте растението. Ако саксията за трансплантация на каланхое е много по-широка и по-дълбока, тя ще развива активно кореновата система и ще изгради зелена маса. Първите пъпки с такова засаждане могат да се видят едва след като кореновата система заема цялата земна топка, достигайки максимално възможния размер.

Когато решавате коя саксия е необходима за трансплантация на каланхое, струва си да запомните, че всяко растение се нуждае от естествени материали. Ето защо можете да изберете пластмасови модели само в краен случай, когато бюджетът не ви позволява да закупите керамичен или глинен образец. Има много дървени саксии, облицовани с пръстени, които също са подходящи за успешно отглеждане на каланхое.

Варианти на почвата за засаждане

Според ботаниците каланхое принадлежи към рода на сукулентите, подобно на кактусите. Това предполага, че в много отношения то съвпада с представителите на бодливите растения. Същото се отнася и за избора на почва за каланхое. Оптимално ще бъде готов състав, закупен в градински магазин или детска стая, чиято опаковка е маркирана "за сукуленти" или "за кактуси".

Почвена смес за каланхое

Корените трябва да получават достатъчно количество въздух и влага и да се развиват свободно през целия обем на саксията. Ако съотношението на компонентите е неправилно, водата няма да насити почвата за каланхое; вместо това тя ще изтече през дренажните отвори за кратко време, оставяйки почвата празна и растението без хранене. Съставът на почвата задължително трябва да съдържа пясък, който е в състояние да побере необходимото количество вода.

Земята за каланхое трябва да съдържа:

 • 1 част торф;
 • 3 части тревна почва;
 • 1 част пясък;
 • 1 част листен хумус;
 • 0,5 части компост.

За да може киселинността на почвата да отговаря на изискванията на каланхое, към нейния състав може да се добави натрошен варовик, който няма да позволи почвата да бъде кисела. С повишаване на киселинността растението може да не цъфти или да загуби листа. Количеството каменен прах трябва да бъде 1/10 от общия обем на саксията. Прекомерното прилагане на алкализиращата смес може да направи почвата неподходяща за развитие на растенията.

Качество на земята

Преди да презасадите каланхое, е важно да убедите качеството на почвата. За да проверите за пригодност, можете да използвате един прост начин:

 1. Напълнете саксията с предложената почва, като предварително сте поставили дренажа на дъното.
 2. Изсипете почвата с 500 ml вода.
 3. Изчакайте 15 минути.
 4. Проверете колко течност има в тигана.

Ако количеството изтичаща течност през това време е повече от 250 ml, към почвата трябва да се добавят повече пясък или кокосови люспи. Тези компоненти са в състояние да задържат влагата, като същевременно не затрупват основата.

След изсушаване земята не трябва да се приема като единична бучка. Ако след поливане са изминали 3-4 дни, трябва да се провери за разхлабеност.Сред градинарите има малък трик, който ви позволява да определите степента на мекота и ронливост на почвата: на 4-ия ден след поливането те вземат обикновена пластмасова еднократна вилица и разхлабват горния слой с нея, без да полагат много усилия. Ако дори едно зъбче на вилицата се отчупи, почвата не е подходяща за отглеждане на сукуленти. Подходящата почва може да се разхлаби, без да се чупят зъбите. Неправилно е процедурата да се извършва по-рано от 4 дни по-късно, тъй като земята все още ще е мокра и тестът може да даде фалшив резултат.

Допълнителна информация. Състоянието на земята в саксията трябва постоянно да се следи, като се избягва напукване на почвата. Веднага след като почвата в саксията се „налепи“ и започне да се напуква, тя трябва да се разхлаби, като пропусне въздух до корените.

Характеристики на трансплантацията у дома

Преди да започнете да засаждате каланхое в нова саксия, трябва да го проверите за повреда на отделни части. След като извадите растението от саксията, трябва внимателно да изследвате корените, независимо дали има гниещи или мъртви. Ако има такива фрагменти, те трябва да бъдат отстранени с малка секачка или обикновена офис ножица, за да не се пренесе гъбичната инфекция на ново място. След подрязване на повредените корени, разфасовките трябва да бъдат обработени с чипове от въглища, като по този начин дезинфекцират краищата.

Първо трябва да се проверят и стволът и листата, като се спаси растението от пожълтели и разлагащи се фрагменти. Един от показателите за необходимата проверка на кореновата система е мек и отпуснат ствол. Веднага след като растението започна да омеква, спешно е да го извадите от саксията и да проверите корените, като премахнете изгнилите клони.

Ако е засегнат голям процент от цялата коренова система, след отстраняването на болните области, останалата здрава част се третира със слаб разтвор на калиев перманганат (светлорозов разтвор на калиев перманганат). Саксията, в която ще бъде поставено растението след обработката, трябва да се изплакне с вряща вода, като по този начин се дезинфекцира.

Прекалено широка саксия

Ако цялата коренова система и долната част на багажника са претърпели гъбична инфекция, растението все още може да бъде спасено. За да направите това, трябва да направите разрез с 1 см по-високо от линията, разделяща здравата част на багажника от пациента. След това обработете разреза с въглищен прах. Полученото рязане ще се вкорени без затруднения, което ще позволи на растението да се развива по-нататък. За целта го поставете в чаша вода със стайна температура. За да не се размножава инфекцията във водата, трябва да помните да я сменяте всеки ден.

Когато е необходима трансплантация

Сукулентът расте по-бързо от другите стайни растения, като активно дава млади пъпки и дъщерни издънки. Ето защо опитни производители на цветя препоръчват всяка пролет, след края на цъфтежа, да трансплантират млади растения, които бързо развиват своята надземна част.

Ако това не бъде направено навреме, до есента цветето ще се сгърчи в саксията, трансплантацията ще се извърши извън времето, което може да доведе до увяхване и загуба на жизненост, след което растението ще се възстанови за дълго време без да показва цъфтеж.

Често сортовете каланхое, които се размножават чрез пъпки, които се появяват на листата, се появяват сами в саксията, произтичащи от падналите пъпки. Подобно на други сукуленти, каланхое лесно се вкоренява, дори когато никой не се грижи за изгубеното бебе. Задължително е да се засади гъсто населена саксия, в противен случай младите издънки няма да дадат на майчиното растение възможност да получава хранителни вещества, което ще доведе до неизбежна смърт.

Образувани пъпки по листата

Не е необходимо да се засажда каланхое в нов контейнер всяка година, ако растението е вече на повече от 5-7 години. След тази възраст тя не се развива толкова бързо, скоростта на образуване на нови листа и издънки е значително намалена. Това не означава, че по-старите екземпляри замръзват в развитието си, те все още имат млада зеленина, макар и не толкова често, колкото преди.

Следователно младо растение може да бъде засадено в пластмасова саксия, като се има предвид, че контейнерът ще трябва да бъде сменен отново следващата пролет. Зрелите растения трябва да се засаждат главно в продукти, направени от естествени дишащи материали, тъй като следващата трансплантация може да се осъществи само след няколко години.

По-нататъшни грижи за цветето

След като сте успели да засадите каланхое, важно е да помислите за мястото на перваза на прозореца, което растението ще заема. Каланхое не понася непосредствена близост, поради което трябва да се поставя на не по-малко от 30 см от нискорастящите растения и дори по-далеч от високите съседи, така че зеленината им да не блокира слънчевата светлина.

Забележка! Ако у дома на прозореца се отглежда цъфтящ сочен сорт, но той не образува пъпки в продължение на няколко години, растението може да бъде повлияно чрез коригиране на продължителността на светлинните часове, което ще осигури образуването на цветя и ще ви позволи да обичате дома красота още повече.

За да направите това, трябва да уредите за растението месец здрач, тоест да го извадите от перваза на прозореца до бордюра до стената. За здравословен растеж това количество светлина му е достатъчно, но такова засенчване няма да остане незабелязано за химичните процеси, протичащи в тъканите. Веднага след като саксията бъде върната на слънчевия прозорец, растението веднага ще реагира на това, като образува цветни пъпки.

Отглеждането на каланхое очарова много начинаещи цветари. От една страна, това е обикновено растение, което може да се намери на почти всеки перваз на прозореца, от друга страна, разнообразието от сортове с най-различни видове съцветия не може да се нарече скучно, поради което се събират много сортове каланхое.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина