Как да трансплантирате чудовище у дома стъпка по стъпка

Много популярното растение монстера принадлежи към тропически екземпляри, произхождащи от рода Lian и принадлежащи към семейство Aroid. Страната на произход е Южна Америка. Това е голяма лиана, която може да се отглежда и у дома. Ключова характеристика на растението е наличието на големи, масивни, сърцевидни листа с разфасовки в центъра. Монстера се счита за непретенциозно растение и затова грижата за него е съвсем проста. След определено време се изисква трансплантация, тъй като може да се простира на височина от няколко метра, тромаво и изисква значително пространство. Как да трансплантирате чудовище ще бъде обсъдено в рамките на тази статия.

Как да трансплантирате чудовище у дома стъпка по стъпка

Целият процес се състои от няколко етапа.

Избор на пот за монстера

Необходимо е да се вземат предвид някои характеристики при избора на пот за монстера:

 • дълбочината на саксията трябва да съответства на размера на коренището;
 • за правилния подбор на саксията трябва да се има предвид, че нейната ширина трябва да позволява на страничните корени на растението, които растат от самото стъбло, да се вкореняват в почвата без проблеми в бъдеще;
 • материалът, от който е направена саксията, няма особени оплаквания;
 • издръжливостта на саксията като гаранция, че няма да се преобърне.

Препоръчителен съд

Особености на трансплантацията на големи екземпляри

За да разберете как да засадите голямо чудовище, трябва да вземете предвид следното:

 • Трудно е един човек да извърши процеса на трансплантация, необходимо е да се обадите на асистент;
 • планираната саксия за трансплантация трябва да бъде избрана така, че земята да не достигне върха на 6-8 см;
 • торът, използван по време на трансплантация, трябва да бъде с продължителна експозиция.

Инструкции стъпка по стъпка за присаждане на голям екземпляр от растение:

 1. Първо, трябва внимателно и обилно да пролеете земята. Поливането е възможно на няколко стъпки и всеки път трябва да се налива поне 3-4 литра вода. То трябва да подхранва земята много добре. Корените на растението трябва да станат еластични.
 2. На вътрешните стени на саксията трябва внимателно да нарисувате нож по такъв начин, че да отрежете корените, които се придържат към тях.
 3. Саксията трябва да бъде внимателно разгледана отдолу. Понякога се случва корените да пълзят отдолу. Те ще попречат на процеса на трансплантация. За гледане отдолу саксията трябва да бъде повдигната или поставена отстрани.
 4. Корените, които са излезли отдолу, също трябва внимателно да се режат с нож.
 5. Внимателно извадете цветето от саксията. За целта лозата трябва да се държи за стъблото, но в никакъв случай за опората.
 6. Цвете, взето от саксия със земна бучка около корените, трябва да се постави в подготвения контейнер точно в центъра.
 7. Запълнете празнините между земята и стените с пръст, която трябва да се трамбова.
 8. Разлейте растението старателно. Можете да използвате лекарства за стимулиране на образуването на корени, като корен.
 9. Изчакайте няколко минути, докато земята се уталожи. Добавете още малко субстрат и отново хвърлете.
 10. Поставете чудовищното гърне на неговото постоянно място.

Време за трансплантация

Забележка! Трансплантацията на Монстера се извършва през първите седмици от пролетния период до началото на фазата на активен растеж на цветя.

Времето за трансплантация на възрастно растение монстера е показано в таблицата по-долу.

ВъзрастВреме за трансплантация
До 3-4 годиниТрансплантирайте всяка година
3-4 годиниВеднъж на 2 години
Над 5 годиниНа всеки 3-4 години. Годишна подмяна на горната почва

За ваша информация! Смисълът на трансплантацията е, че той позволява на растението да поддържа здраве и да подобрява растежа.

Стъпка по стъпка процес на трансплантация

Трансплантацията на монстера у дома е прост процес, който изисква отчитане на редица характеристики. Необходимо е да ги проучите предварително, след което самата процедура ще бъде лесна и лесна за изпълнение.

За да разберете как стъпка по стъпка да трансплантирате чудовище у дома, струва си да разгледате последователността на етапите на процеса:

 1. Съберете две части трева, една част от почвата, една част от хумус, една част от торф и една част от пясък.
 2. Добавете една част от земята (листа), накълцана кора и торф (високо тресавище).
 3. Добавете 0,5 части мъх сфагнум и перлит.
 4. Стерилизирайте субстрата, дренажни камъни, подгответе саксията. Въпросът кой пот е необходим за монстера е описан по-горе.
 5. Изсипете експандирана глина на дъното на контейнера. Вместо това можете да използвате перлит, камъчета и т.н.
 6. Внимателно извадете цветето от старата саксия, така че почвата около корените да не бъде поръсена.
 7. Внимателно изследвайте самото растение (особено кореновата система). Ако са повредени, те трябва да бъдат премахнати.
 8. Поставете чудовището в нова предварително приготвена саксия и покрийте корените с предварително подготвена почва. Потопете го малко, за да премахнете кухините.
 9. Поливайте растението.
 10. Поставете трансплантираната саксия на постоянно място.
 11. Напръскайте листата с допълнително чиста вода от спрей бутилка, за да намалите стреса от трансплантация.

Трансплантация на Монстера

Изграждане на допълнителна опора за монстерата

При естествени условия чудовището има начин да намери опора за себе си, която може да бъде стволът на всяко дърво. У дома е необходимо да се създаде специална структура за това. Правилната опора позволява не само да оформи красиво самото растение, но също така предоставя възможност за свободно приближаване към растението за поливане или хранене. Монтажът на стойката трябва да се извърши в момента, когато дължината на стъблото е достигнала 0,5 м. Тогава започва да се отклонява леко встрани, след което ще бъде трудно да се изправи, без да се развали.

Забележка! За поддържане на растението могат да се използват различни пръчки. Препоръчително е първо да ги увиете с кокосови влакна. В магазините за цветя можете да си купите готови опори за монстера с помощта на кокосови влакна.

Опората може да бъде изградена самостоятелно у дома. Последователността на стъпките за извършване на ръчна поддръжка е следната:

 1. За производството трябва да закупите малка пластмасова тръба, която е куха отвътре. Те се инсталират индивидуално, в зависимост от размерите на самата лоза.
 2. В закупената тръба се пробиват дупки с посочения диаметър.
 3. Тръбата е инсталирана на постоянно място в саксията.
 4. Растението се трансплантира в саксия с тръба.
 5. Разширената глина и пясък се изсипват в тръбата през горния отвор до нивото на почвата в саксията. Този процес ще предотврати процесите на гниене и плесен в саксията и тръбата.
 6. Напълнете торф и мъх през горния отвор на тръбата (смесете предварително в равни пропорции).
 7. Опората трябва да бъде обвита в мъх и фиксирана.
 8. Монтирайте пластмасова мрежа с размер на окото 10-20 мм върху тръбата.

Важно! Трябва да се вземе предвид една основна характеристика: трябва да напоите опората, инсталирана в саксията (съдържанието на тръбата), през отвора в горната част.Такъв дизайн ще овлажни добре въздуха и въздушните корени на монстерата ще получат допълнителна вода, докато самото стъбло ще остане равномерно.

За допълнително укрепване на такава конструкция, ако е необходимо, е необходимо да се направят паралелни отвори в долната част на тръбата, през които трябва да се преминат здрави пластмасови пръчки. Те трябва да бъдат подредени напречно.

Допълнителна поддръжка за монстерата

Грижа за растенията след трансплантация

Растението лесно се разбира с други лозя, така че може да се постави след пресаждане до цветя като сциндапсус, филодендрон. Възможно е дори да поставите такива растения в една голяма саксия.

Забележка! При избора на спътници обаче трябва да се има предвид, че правилата за грижа за тях трябва да бъдат еднакви.

Основните правила за последващи грижи за растението за нормалния му растеж и развитие са представени в таблицата.

ПравилотоОписание
Избор на място за засажданеЛиана не трябва да се поставя на пътеката. Тя не обича течения, поради което листата могат да пожълтеят, да придобият кафяв оттенък. Пряката слънчева светлина също има отрицателен ефект върху растението. Затова е по-добре да поставите саксията на тъмно място.
ТемператураИндикаторът трябва да варира в рамките на 16-22 ° С. За кратък период от време той може да издържи на ниски температури, но в същото време растежът му се забавя. При по-високи температури е възможен силен растеж на листата.
ПоливанеПрез пролетния и летния период поливането трябва да е често и обилно. Водата се нуждае от мека и утаена. Всяко следващо поливане се извършва само когато горната част на почвата е суха. През есента честотата на поливане се намалява, а през зимата се полива 2 дни след изсъхване на горната част на почвата в саксията.
ВлажностЛияна обича високата влажност. Следователно пръскането на листата от пръскачката трябва да се извършва постоянно. Когато по листата се образува прах, отстранете го с мокра мека кърпа. Овлажняването на въздуха през зимата е намалено.
ПодхранванеПодхранването на лианите се извършва през пролетта и лятото. За това се използват различни органични и минерални торове. Възможно е да се използват специализирани торове за закрито, създадени специално за растения от семейство Aroid. Подхранването се извършва 2 пъти месечно, което е напълно достатъчно за растеж. Младите, наскоро трансплантирани растения не се нуждаят от хранене.
ПодрязванеПодрязването не се прави много често. Необходимо е да се оформи короната на растението. Ако цветето се простира силно, горната част се подрязва, така че страничните издънки започват да растат. При резитбата обаче въздушните корени на растението не трябва да се отстраняват. Старите увяхнали листа трябва да бъдат изрязани непременно. Забранено е да се откъсват листата, те трябва да бъдат внимателно отрязани.

Често срещани проблеми при грижата за чудовище след трансплантацията му:

 • капеща течност от листата показва, че поливането на лозите е твърде обилно. Съвет: намалете количеството и обема поливна вода;
 • пожълтяването на листата показва липса на вода за напояване. Съвет: поливайте по-често;
 • бледността на листата показва недостатъчно осветление на лозите. Съвет: пренаредете цветовете, за да увеличите количеството входяща светлина;
 • фактът, че разфасовките не се образуват по листата, показва липса на хранителни вещества. Съвет: фураж с всеки наличен препарат и метод;
 • кафяв оттенък на листата показва, че лианата е станала тясна в саксията. Съвет: спешна трансплантация.

Болна монстера

Коя земя да изберете за чудовище

Когато пресаждате монстера, е важно да използвате леки плодородни видове почви и смеси. Съставът ще зависи от това на колко години е лозата по време на трансплантацията. Таблицата по-долу показва възрастта на чудовището и състава на почвата, необходим за пресаждането.

Растителен животОсобености на почвата за монстера
Млади лозяГотова тревна и торфена почва, хумус, речен пясък.

Препоръчителна киселинност: 5,5-6,0.
Възрастни чудовищаДървена и торфена почва, широколистна почва, речен пясък, хумус.

Препоръчителна киселинност: 6,5-7,0.

Изисквания към състава на почвата

Правилно избраната почва за монстера е ключът към успешния й растеж. За растение за възрастни в почвената смес трябва да бъдат включени следните съставки:

 • тревна почва - 3 единици;
 • торфена почва - 1 единица;
 • широколистна почва - 1 единица;
 • речен пясък - 1 единица;
 • хумус - 1 единица.

Почва за монстера

Възможно ли е да се отрежат въздушните корени на чудовището

Въпросът дали е възможно да се отрежат въздушните корени на монстера е доста популярен сред неопитни цветари. Трябва да се помни, че въздушните корени, които се образуват близо до всеки лист на растението, са строго забранени за премахване и отрязване. Тази процедура може да навреди на растението и по-нататъшния му растеж.

Корените трябва да се изкопаят в саксията, където расте самото растение. Възможно е да ги поставите в други саксии с подходяща почва, за да подобрите храненето на цялото цвете.

Ако корените растат бавно и не достигат самата саксия, тогава е възможно да ги завържете с навлажнен сфагнум или да ги потопите в бутилка, пълна с вода.

Има алтернативен вариант. Можете да направите пластмасова бутилка, увита в сухо палмово влакно, да направите няколко дупки в нея и да изсипете специален субстрат вътре. Въздушните корени на цветето могат да бъдат насочени в направените дупки.

Въздушни корени на Монстера

Как да храним чудовище у дома

През лятото и пролетта храненето се извършва веднъж седмично. През есенно-зимния период - 2-3 пъти месечно.

Ако растението е младо, то то не се нуждае от хранене.

Растението може да се тори както с минерални, така и с неорганични торове.

Важно! За подхранване на корени можете да използвате всеки препарат или тор за декоративни листни растения, например хумизол и епин. Листно подхранване се извършва с подготовката на уреи К-6.

Торове за монстера

Колко често да поливате чудовище

След пресаждането на растението е необходимо да се полива достатъчно често, тъй като горният слой на почвата в саксията изсъхва. В никакъв случай обаче не трябва да допускате образуването на блато на почвената повърхност.

Трябва да се помни, че растението реагира отрицателно както на изсъхването на земната кома, така и на прекомерната влага и стагнацията на влагата в саксията. Признаци на преовлажняване са гниене по корените, както и петна по листата.

По този начин, в рамките на тази статия са представени препоръки за това как да трансплантирате чудовище у дома. Ако ги следвате, процесът ще бъде прост и за самата лиана ще намали стреса.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина