Как да поливаме теменужки - правила и особености на поливането

За да могат теменужките да радват с цикличен цъфтеж и ярки цветя, трябва да знаете как правилно да поливате тези нежни растения. Важно е да се поддържа баланс: не преливайте, но и не оставяйте растението без достатъчно влага. Поливането на теменужки е обезпокоителен бизнес, но ако всичко е направено правилно, растението винаги ще ви благодари с ярки цветове на венчелистчетата си.

Правилно поливане на теменужки у дома

Преди да поливате теменужки, трябва да вземете предвид влиянието на редица фактори на околната среда. Не забравяйте за особеността на структурата и функционирането на кореновата система. От това зависи достатъчно насищане на цветето с хранителни вещества и влага.

Поливането на теменужки е обезпокоително

Характеристики на кореновата система на теменужките

Малко градинари, особено аматьори или начинаещи, вземат предвид факта, че кореновата система при теменужките има краткосрочно функциониране. Зрелите корени след известно време се заменят с нови, които се появяват от адвентивните клони.

На свой ред адвентивните корени, след като са изпълнили предназначението си, също отмират. С известна цикличност цялата коренова система на цветето преминава през период на пълно обновяване.

Заедно със смъртта на старите корени настъпва и стареенето на цветето. През този период той трябва да бъде укрепен, за да се предотврати смъртта на растението.

Допълнителна информация!За да се подмлади виолетовото, земната му част трябва да се отреже и да се вкорени отново във вода или в земята. Това е основното условие растението да зарадва с постоянен, обилен цъфтеж и ярки цветове.

Каква интензивност на поливането харесват теменужките?

Специалистите препоръчват едновременно хранене на растението.

Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса колко редовно е необходимо да се напоява Сенполия. Честотата на поливане за всяко цвете е индивидуална. Това зависи от много фактори.

Фактори, които влияят върху интензивността на консумацията на вода

За да разберете как да поливате теменужки в саксия у дома, трябва да вземете предвид следните нюанси:

 • температура на въздуха;
 • интензивност на естествената светлина;
 • влажност - този фактор ще се промени в зависимост от сезона;
 • субстрат - колкото по-сух е, толкова по-редовно трябва да захранвате теменужките с вода;
 • цъфтеж - през този период растението се нуждае от повече влага;
 • възрастта на храста;
 • развитие на кореновата система - ако корените са напълно преплетени със земна бучка, това води до бързо изсъхване на почвата.

За справка! От значение е дори какво е направено гърнето. В пластмасата влагата се задържа по-дълго и в глинен съд бързо ще се изпари през стените.

Отрицателните последици от неправилното поливане

Липсата на влага или нейният излишък оказват лошо влияние върху състоянието на теменужката, което води до постепенна смърт:

 • Прекомерна влага - корените отмират, по листата се появяват петна. Това се дължи на факта, че водата стои в земята, като не позволява на хранителните вещества да преминават.
 • Пълнене на цветни органи с горно поливане - гниене на растежната точка.
 • Попадане на вода върху листата при поливане отгоре - появата на кафяви и жълти петна.
 • Липса на вода - листата изсъхват и падат.
 • Използване на твърде твърда течност - появата на жълто-бяла кора на горния слой на почвата.
 • Рядко поливане - образува се пространство между земята и стените на контейнера.

Неправилното поливане води до бавно умиране на растението

Прекомерното наводняване може да доведе до появата на мухъл на земята. Поради това почвата е по-малко пропусклива за въздуха и корените не могат напълно да "дишат".

Основни методи за поливане

Има няколко метода за поливане. Трябва да знаете кой е подходящ за виолетовата стая, за да се чувства добре и да се развие напълно.

Горен

Това е класически метод за поливане, който може да се използва за грижа за теменужки.

Внимание! Когато поливате отгоре, спреят не трябва да се поставя върху лейката. Поливането на листата е строго забранено.

Същността на метода е, че водата трябва да попада само под корена или да се абсорбира от земята по краищата на саксията. Най-добре е да използвате спринцовка без игла, лейка с много тесен нос или спринцовка. Течността трябва да се излива, докато се появи в долната част на картера. Излишъкът му се отстранява след 20 минути.

При поливане отгоре е забранено да се излива вода върху листата

През палета

Този метод се препоръчва за студения сезон. Водата се излива директно в основата на саксията, докато почвата вече не я абсорбира. След 15 минути остатъците се оттичат.

Капилярна

Техниката се използва за млади теменужки. В една кутия се поставят няколко саксии. На дъното се поставя капилярна постелка. Това е парче нетъкан материал, който е наситен с течност и го задържа в себе си дълго време.

Растенията, които стоят на постелката, поемат постепенно водата с корените си. Този метод е за предпочитане, тъй като цветята постоянно получават влага. Методът надеждно предотвратява изсъхването на почвата.

Фитил

Методът е подходящ за тези, които трябва да напуснат дома си за дълго време. Благодарение на използването на фитил, течността ще тече за дълго на капка по цветето.

Фитилът с единия край се спуска в съд с вода, а другият му край се вкарва в дренажния отвор в саксията. Ако саксията е малка, можете да използвате пластмасова чаша. В него се излива вода, отгоре се поставя съд с теменужка, но така, че да не докосва течността. В същото време фитилът е във водата и се издига в дренажния отвор.

Методът за напояване с фитил е един от най-подходящите, дава възможност за дълго време да се насити растението с влага

За справка! Можете да използвате обикновена дантела за обувки като фитил.

Потапяне

Този метод за напояване е известен като Тексас. Цветята много го харесват, но градинарят ще трябва да отдели време и усилия, за да създаде условия за неговата организация.

Отстрани на саксията се правят дупки на височина 5 см от дъното на контейнера. Перлитът е положен до нивото на дупките, а земята е върху него. Контейнер с цвете се поставя в кювета, течността се излива към направените дупки.

Невъзможно е дупките да се затоплят с вода, за да не се блокира достъпът на кислород до корените. Използвайки този метод за напояване, се препоръчва да изберете почвата от влакнест торф.

Сезонно поливане

Интензивността на поливането на теменужките зависи от сезона. В зависимост от метеорологичните условия температурата и нивото на влажност ще се променят.

През зимата

През зимата теменужките се нуждаят от почивка, така че честотата на поливане трябва да бъде намалена. През студения сезон не се използва подхранване, изобилието от осветление намалява. Препоръчителната честота на поливане е от 1 до 3 пъти седмично.

Допълнителна информация! Ако корените на растението започнат да гният, само трансплантация може да го спаси. Нова почва и минимални нива на влага ще помогнат на виолетовото да се възстанови. Трябва да знаете дали е възможно да се пръскат теменужки с вода - не, не трябва да има течност по листата.

През лятото

През лятото честотата на поливане зависи от температурата в помещението, идеалното за теменужки е 25 ° C. При тази температура можете да поливате цветето през ден.

Ако в стаята е много горещо, се допуска ежедневно поливане.

В жегата цветето трябва да се полива поне през ден.

Характеристики на напоителните води

За да расте добре виолетовата, освен правилната техника на напояване, е необходимо да се изберат оптималните водни параметри за нея. Важното е твърдостта, киселинността и температурата на течността.

Температура

Независимо от сезона, трябва да поливате цветята с топла вода. Използването на студена течност ще доведе до заболявания на теменужката и нейното разпадане. Идеалната температура е 35 ° C - 40 ° C.

Киселинност

Нивото на киселинност трябва да бъде неутрално - от 5,5 до 6,5 pH.

Твърдост

Фактът, че водата е твърде твърда, ще показва наличието на бяла плака по земята и по стените на саксията. За да се намали индексът на твърдост, към преварена вода се добавя оцет (1 ч. Л. На 1 литър) или лимонена киселина - 5 кристала на 1 л.

Тази вода може да се използва не повече от 1 път на месец.

Мога ли да използвам преварена чешмяна вода

Течащата вода определено не е подходяща за това закрито цвете. Съдържа хлор, висока концентрация на минерални елементи, които имат разрушителен ефект върху растението. При варене, напротив, всички полезни вещества се изпаряват.

Идеалният вариант е да прокарате вода през филтър. Основното е, че в него няма сребро. Ако няма филтър, течащата вода трябва да се остави да престои един ден. През това време хлорът ще излезе от него и концентрацията на минерали ще намалее.

Водата за напояване трябва да отговаря на определени характеристики

Как се полива на различни етапи от развитието, трансплантацията, подмладяването

Характеристиките на поливането на теменужки, на различни етапи от развитието им, са представени в таблицата.

По време и след смяната на почватаПо време на цъфтежаПериод на подмладяване
Директно при смяна на терена, виолетовото се полива обилно 1 път. Влагата ще продължи от 7 до 10 дни.

След това процедурата се извършва не по-рано от 7 дни по-късно.
Когато се появят пъпки, количеството вода и честотата на поливане се увеличават. Това ще осигури дълготраен и обилен цъфтеж.

За да не наводните растението, трябва да се съсредоточите върху цвета на почвата. Ако е светло, е необходима влага, ако е тъмно, все още не си струва да се полива.
След отстраняване на лошите корени и смяна на почвата от цветето, то трябва да се полива. Водата се излива така, че да не пада върху листата или в средата на изхода.

Опитни съвети за градинарство, грешки при поливане

Препоръките на градинарите ще ви помогнат да избегнете често срещани грешки при поливане на теменужки и да запазите красотата на цветето:

 • Начинаещите производители на цветя се притесняват дали листата са сухи на теменужка, дали е възможно да ги напръскате - не, това не се препоръчва. Ако въздухът в помещенията е сух, те могат да бъдат изтрити с влажна кърпа.
 • Ако растението страда от преливане, разтворът му се реанимира с 0,02% янтарна киселина. Друг начин е течният витамин В12 (1 ампула на 1 литър вода).
 • Забранено е изливането на вода върху листата при никакви обстоятелства, както и пръскането върху тях.
 • Не оставяйте вода в съд под саксия. Трябва да се отстрани 15-20 минути след поливане.
 • Трансплантираните теменужки не могат да се овлажняват с фитил метод; те се нуждаят от поне 20 дни, за да се възстановят.
 • Малките или младите цветя се поливат най-добре с малка клизма.

Поливането на теменужки е отговорен бизнес. Интензивността на растежа и цъфтежа на красиви, изящни цветя зависи от качеството на водата и честотата на влага.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина