Как да размножаваме азалия у дома

Азалията е прекрасно изглеждащо, но трудно за отглеждане растение. Не толерира грешки в грижите или несъвършени условия. Ето защо, преди да го развъждате, ще трябва внимателно да изучите теорията.

Как да размножаваме азалия у дома

Общо има пет начина, по които можете да размножите азалия. Всеки от тях е повече или по-малко трудоемък, подходящ за определен сезон и влияе на по-нататъшната степен на оцеляване. Методът на възпроизвеждане се избира в зависимост от преследваните цели и броя на копията, които трябва да бъдат получени.

Как се възпроизвежда азалия:

 • чрез резници. Най-популярният метод, който се извършва само по време на вегетационния период, т.е.пролетта. Процедурата е трудоемка, но дава добри резултати. Материалът е взет от възрастен здрав образец;
 • семена. Възпроизвеждането чрез семена на всяко растение не е лесно. Най-често се използва от животновъдите за разработване на нови сортове или за отглеждане на голям брой екземпляри едновременно;

Как да подрязваме листа от резници

 • разделяне на храста. Методът се използва за зрели храсти на възраст над три години. Този метод е подходящ за начинаещи цветари, има висока степен на оцеляване. Бушът е разделен на две или повече части, които вече имат пълноценна конна система. Ключът към бързата адаптация е правилният състав на субстрата и грижите;
 • ваксинация. Рядко се използва, само ако е невъзможно да се използват други методи, по-специално със сложно вкореняване на резници. Взема се запас (храст, към който ще се извършва присаждането) и дръжка с дължина около 15 см (изстрел с око). В кръстовището се правят наклонени разрези, издънката и подложката се прилагат един към друг и се фиксират с найлоново фолио;
 • наслояване. Методът показва добри резултати, но е по-подходящ за градински азалии. Издънката на растението е заровена в земята, след известно време на това място се появяват корени.

Можете да изберете подходящ метод за разплод само като оцените първоначалните данни: възрастта на растението, условията на отглеждане, преследваните цели.

Размножаване чрез резници: предимства и недостатъци

Азалия (лат. Azalea) е едно от малкото растения, които трудно се размножават чрез резници. От недостатъците те разграничават лошото оцеляване, причудливостта на растението, от предимствата - запазването на видовите характеристики, възможността да се получат няколко нови копия.

През първата зима трябва да се стимулира растежа на азалиите, да се създаде изкуствено осветление и отопление, като същевременно се поддържа високо ниво на влажност. Ако растението не започне активно да се развива през първата година от живота, тогава ще бъде много трудно с него.

Как азалията се вкоренява: размножаване чрез резници у дома

Разрязването е допустимо, когато растението е на три години. Ако вземете азалия, която е твърде млада за размножаване, резниците могат да изсъхнат, преди да пуснат корени. Ако вземете вече зряло, възрастно растение, тогава в него ще има малко хранителни вещества, което също ще се отрази негативно на вкореняването.

Забележка! За да се разклонят добре младите растения и да образуват буйна корона, след 2-3 месеца върховете на леторастите се прищипват. Ако азалиите са успели да цъфтят, тогава пъпките се отстраняват, тъй като растението е все още слабо.

Второто прищипване и резитба се извършва през следващата година през март, изрязват се пет нови издънки, младите издънки се трансплантират в нови саксии с диаметър 10 см. Субстратът се избира кисел или се прави независимо от торф и иглолистна почва, дренажен слой задължително се прави отдолу.

Процедурата стъпка по стъпка изглежда така:

 1. Намиране и изрязване на подходящи резници.
 2. Подготовка на почвата и оранжерии.
 3. Направяне на канали и поливане на основата.
 4. Накисване на резници в корен стимулатор.
 5. Засаждане на материала в земята.

И накрая, растението ще стане по-силно и ще цъфти след около 2-3 години.

Как да направите резници правилно

За вкореняване са подходящи миналогодишните резници с дължина от 8 до 10 см с няколко листа. Подходящи са и стъблата от тази година, стига да не са лигнифицирани.

За ваша информация! Можете да проверите дали резниците са готови за размножаване, както следва: счупете го наполовина и ако се чуе щракване, звукът от чупене на дървесина, тогава материалът е подходящ.

Добре е, ако рязането се използва застояло. Ако материалът бъде поръчан от онлайн магазин, той ще издържи спокойно няколко дни без вода и земя. Ако разсадът има време да изсъхне, той предварително се поставя във вода.

Не използвайте ножици за рязане, а само заточен нож или ножици. Разрезът се прави косо. Долните листа се отстраняват, а горните се разрязват наполовина. Това се прави така, че хранителните вещества да не се губят, а да са насочени изключително към формирането на кореновата система. Долният разрез се прави под пъпка или под група претъпкани листа.

Част от кората трябва да бъде отрязана, на това място ще се появят корените. Изложената площ трябва да бъде 25% от останалата кора.

Как да изрежете и режете азалия

Каква почва е подходяща за вкореняване

Преди вкореняване на азалията, разсадът се потапя в стимулатора на корена за 5 часа. На помощ ще пристигне хетероауксин, две таблетки от които трябва да се разреждат в 1 литър вода. Можете също да използвате циркон или корен.

Вътрешният рододендрон изисква специален почвен състав. За размножаване се използва рохкава кисела почва. Процесите са заровени на 2 см на разстояние 3-4 см един от друг или по схемата 4 × 4. Универсалната почва за размножаване и отглеждане не е подходяща, необходимо е да се намери специална смес за азалии / рододендрони или лошо разложен торф.

Влага по време на вкореняване

Рододендронът обича висока влажност. Поливането се извършва умерено, тъй като почвата изсъхва. Ако имате късмет, разсадът ще пусне корен след месец. Появата на собствените си издънки говори за добра степен на оцеляване. Ако това не се случи, най-вероятно кълновете ще умрат в близко бъдеще.

Забележка! Разсадът на едрозърнестите азалии с големи листа се вкоренява до четири месеца и просто не расте в продължение на няколко месеца.

Размножителният сезон на азалии у дома продължава от март до октомври. Всякакви манипулации могат да се извършват само след като растението избледнее. За по-добър растеж, разсадът е покрит с буркан или филм, можете да напръскате. Веднъж седмично оранжерията се премахва и растението се проветрява.

След вкореняване кълновете постепенно се свикват със сухия въздух на апартамента. За да направите това, филмът се отстранява от разсада първо за 2-3 часа, след това за 4-5 часа и т.н. След пресаждането на азалиите в отделни саксии, те отново се покриват с филм за две седмици, така че те бързо и безболезнено се вкоренява.

Температура и осветление

Най-светлото и топло място в къщата се използва за размножаване. За успешно вкореняване трябва да се спазва температура на въздуха около 25 ° C. В помещението не трябва да има течение, докато въздухът не трябва да застоява, поради което помещението периодично се проветрява. Ако е възможно, дъното на саксията се загрява до 27 ° C.

Размер на резници

Отглеждане от семена: какво е добро за този метод

Отглеждането на азалия от семена е не по-малко трудоемък процес. Методът има предимството пред всички останали, тъй като желаният брой копия могат да бъдат получени едновременно от нулата, което е добре за производствените скали. Ако семената са покълнали, тогава разсадът ще се появи след две седмици. Основното условие са пресни качествени семена и подходящи условия за отглеждане.

Този метод има свои нюанси. Например трябва да минат три сезона, преди растението да бъде засадено на открито.

Как да изберем най-добрите семена

Трябва да купувате семена от азалия в надеждни магазини, които имат сертификати за качество на всички продукти в продажба. Опаковката не трябва да има дефекти, разкъсвания, бръчки.

На опаковката трябва да бъдат посочени следните параметри:

 • броят на семената;
 • срок на годност;
 • производител.

Важно! Ако семената се съхраняват на сухо и хладно място, тогава те са подходящи за употреба до три години. Най-лесният начин за размножаване на азалии е от пресни семена, които имат продължителност на живота до 90 дни.

Семената могат да бъдат събрани сами. За да направите това, трябва да изчакате до края на периода на цъфтеж и да отворите кутията с пет листа. Семената са малки и удължени, всеки от 0,5 до 2 мм дълъг.

Времето за събиране на материала е края на есента. Семената трябва да узреят добре, да станат тъмнокафяви, докато капсулата остава зелена. След събиране те се увиват в хартия или картон за няколко дни, докато изсъхнат напълно.

Каква трябва да бъде почвата за засаждане на семена

Семената се засяват в почвата с най-горния хранителен слой или се поставят върху торфени таблетки. Период на сеитба март-април. Можете да започнете да развъждате азалии през февруари, след което ще е необходимо допълнително осветление, за да създадете дневна светлина с продължителност 12 часа.

Как да отглеждаме буйна азалия от семена? Слънцето и влагата са предпоставки за покълване на семената. Ако е създаден парников ефект върху растящия съд, тогава стъклото или филмът периодично се отстраняват за вентилация. За да не се преовлажняват семената, по-добре е да се напоява почвата от пулверизатор, като се използва специален състав: 4 g оксалова киселина се разреждат в 10 литра утаена вода.

За сеитба използвайте всеки наличен контейнер. Дъното на саксията е снабдено с дренажни отвори.

В магазините се продава готова почвена смес за рододендрони. Можете да го направите сами от следните компоненти:

 • широколистна земя;
 • копка земя;
 • торф;
 • пясък;
 • хумус.

Всички компоненти се вземат в същите пропорции и предварително се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат, можете да добавите бакпулвер.

Най-важните параметри за почвата:

 • водопропускливост;
 • пропускливост на въздуха;
 • насищане с минерали;
 • лекота;
 • разхлабеност;
 • киселинност рН 4-4,5.

Важно! Преди сеитбата почвата трябва да е топла.

Температура

Стандартните домашни условия са подходящи за отглеждане на семена: температура на въздуха 20 ° C и ярка светлина. В тази ситуация семената ще поникнат след 2-4 седмици, кълновете ще се появят неравномерно. За стимулиране на растежа се препоръчва да ги напръскате с разтвор на циркон или епин.

Допълване на растенията с фитолампа

Влажност

Кълновете трябва да са в условия на висока влажност, така че да бъдат покрити с прозрачен материал, за да се създаде парников ефект.

За ваша информация! Най-трудното е да адаптирате кълновете към нови условия, сух хладен въздух. За да се втвърдят азалиите, те се изнасят в помещение с температура 10 ° C. Това ще повиши имунитета на цветето и допълнително ще предпази от много заболявания.

За да се избегне заливане на семената, може да се използва методът за дънно поливане. Така кълновете получават необходимото хранене и се стимулира кореновата система.

Как правилно да трансплантирате млади азалии в отделна саксия

Рододендрон понася добре трансплантацията.Ако младите азалии започнат да се чувстват зле след смяна на саксията, най-вероятно въпросът е в лоша почва или неподходящи външни условия. Листата ще пожълтеят и окапнат, ако в почвата липсват минерали или почвата не е достатъчно кисела.

Азалията се трансплантира, когато по издънките се появят няколко истински листа и след това всяка година. Възрастните екземпляри се трансплантират след цъфтежа на всеки три години.

Ще ви е необходим следният инвентар:

 • саксия с диаметър 10 см за първото засаждане или един размер по-голям от предишния за едногодишния;
 • остър нож (за подрязване на изсушени листа и пъпки);
 • борова кора, сух мъх, бакпулвер (добавка към субстрата);
 • въглен (за детоксикация на почвата);
 • дренаж;
 • чиста вода;
 • разтвор на циркон или епин за стимулиране растежа на кореновата система.

Особено внимание се обръща на корените. За да не се повредят, азалията се трансплантира заедно със земна топка или по метода на претоварване. В корените на азалията има специална микрофлора, така че растението ще умре, ако е повредено. Също така трябва да внимавате с кореновата шийка, ако тя е заровена в почвата, растението ще изсъхне.

Азалия преди първата трансплантация

Важно! Ако пресадите азалия през зимата, това ще се отрази негативно на нейния цъфтеж.

След пресаждането почвата се полива обилно, след което се поддържа интервал от четири дни.

Как да размножавате азалия правилно? Светлината, влагата, киселата почва и търпението са това, от което се нуждаете, за да получите нови рододендрони у дома. Също така, гаранция за добро покълване на семената и вкореняване на резници е висококачествен материал, така че е по-добре да отделите време за тяхното търсене и след няколко месеца азалията ще зарадва окото с буйната си корона.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина