Как да размножаваме декабрист у дома: примери без корени и листа

Декабристът е цвете, принадлежащо към семейство Кактусови, но по своите навици е напълно противоположно на другите представители на този вид. Schlumberger или така нареченият зигокактус, нямат бодливи игли, не понасят пряка слънчева светлина и са взискателни към обилното поливане. Те обичат да се заселват по клоните и стволовете на южноамериканските дървета в тропическите гори, където влажността е максимална.

Как се възпроизвежда Декабристът

Развъдчиците на високо ниво могат да създадат почти всяка комбинация от нюанси на това цвете и само малцина знаят как да размножават декабрист у дома. Задачата е съвсем проста, ако изпълните всички изисквания на растението, цветето успешно ще се вкорени на перваза на прозореца.

Това, което се превърна в декабрист, трансплантирано със собствените си ръце

За да може Decembrist да пусне корени след трансплантацията, трябва да се извършва съгласно определени правила. Точното време за трансплантация идва в края на февруари, за кактусите този период се характеризира с края на цъфтежа и началото на процесите на нарастване на листната маса. Трябва да се спазва оптимална влажност, при прекомерно поливане, трансплантираните резници просто гният.

За да намалите вероятността от гниене, трябва да развиете резниците от майчиното цвете и да ги изсушите няколко дни във вестника. Такава проста операция ще позволи на микропукнатините да се излекуват.

Важно! Правилно е да развиете резниците по посока на часовниковата стрелка, а не да ги отрязвате. При изрязване растението се наранява повече, което намалява вероятността за успешна трансплантация.

Наложително е да се поддържа оптималната стайна температура около 17-20 ° C, размножаването на декабриста в такъв климат ще се случи без изсъхване и разпадане.

Важна роля играе изборът на метод за размножаване на растения от следните опции:

 • използване на семена;
 • чрез резници;
 • чаршафи;
 • методът за присаждане е подходящ и за цветя.

Присаждане на декабрист чрез резници

Не е трудно да отгледате растение в апартамент, ако изберете оптималната зона за това. В апартамента индикаторите за температура и влажност на практика не се променят през цялото време, което е благоприятно условие за цветето.

Най-признатият и високоефективен метод за разсаждане се счита за метод на резници. Взетите издънки на кактус бързо се вкореняват, не са взискателни за постоянни грижи и имат нисък праг за гъбични заболявания.

Опции за отглеждане чрез резници

Изрязването е най-простият начин за размножаване на цъфтящи растения, с който дори начинаещ градинар може лесно да се справи. След края на процеса на цъфтеж (февруари - март) се изисква подрязване на зигокактуса. Тази процедура ще позволи да се увеличи плътността и обема на майчиното растение, а също така е необходим стимул за образуването на млади клони. Изрязват се главно върховете, тези сегменти са отличен материал за присаждане.

За ваша информация!Възпроизвеждането на цвете декабрист чрез резници е идеално през пролетта или с настъпването на есента.

Ефективността на резниците у дома е почти 100%. Дръжката се приготвя, като се вземат предвид следните правила:

 • листовете трябва да имат тургор.По-добре е изобщо да не избирате мудни резници, тъй като изчерпаните зачатъци на бъдещото цвете се вкореняват с малка вероятност;
 • не трябва да има механични повреди, трябва да се запази целостта;
 • идеалният фактор е наличието на малки въздушни корени върху резниците. Те се появяват в условия на достатъчна влажност.

По-добре е да започнете да засаждате с обикновена чаша вода, веднага щом се появят забележими корени, едва след това я засадете в земята. За да се получи буен храст, в един контейнер трябва да се засадят няколко резници от едно маточно цвете. Когато новият кактус пусне корени, резултатът ще бъде буен храст, който е еднакъв от всички страни.

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане на резници:

 1. От майчиното цвете се развиват няколко здрави резници.
 2. Те се държат на вестник или обикновена хартия няколко дни, за да изсъхнат.
 3. На дъното на чашата се поставя разширена глина.
 4. Изсипете специализирана почва, направете вдлъбнатина с размерите на резник с пръст. Дълбочината на засаждане е границата на долния сегмент.

Как декабрист засажда цвете в чаши, размножаване чрез резници

Важно! Поливането на трансплантираните резници трябва да се извършва само след като почвата изсъхне напълно. Подготвената почва вече съдържа оптималното количество влага и допълнителното поливане може да доведе до гниене на сегмента.

Образуването на нови листа ще бъде сигнал за успешна процедура.

Размножаване на семена у дома

Семената се използват главно от професионални животновъди, тъй като те експериментират с развитието на нови нюанси на декабриста. Разполагайки с пълни данни за декабриста, как се размножава, какви грижи изисква, можете да използвате този метод, за да увеличите броя на домашната си цветна градина.

Опрашването на този представител на флората се извършва само чрез кръстосани методи, за които е по-добре да се придобият няколко маточни цветя. Периодът на узряване на семената след края на цъфтежа е шест месеца. Визуално плодовете са подобни на шипки. Когато плодът започне да придобива мекота, трябва внимателно да се отстрани и обели.

Така приготвените семена дават малък процент кълняемост, тъй като успехът на цялото начинание изисква пълно опрашване. Това може да стане с помощта на обикновена мека четка. Идеалният вариант би бил да закупите предварително подготвени семена от магазина, което значително ще увеличи шансовете за успех.

Размножаването на декабриста независимо у дома изисква правилното събиране на семена от зрели плодове. Когато зрънцето омекне, трябва да се развие, вътре в него ще има готови 30-50 парчета. семена.

Забележка! Визуално едно семе може да се сравни с маково семе. След отстраняване на пулпата, изсушените семена запазват способността си да се възпроизвеждат в продължение на три години.

Размножаване на зигокактус с помощта на семена

Подготовката на семената започва с накисване в разтвор на пероксид или манган, след което трябва да изплакнете бъдещите кактуси. Най-добрите нива на покълване са присъщи на едногодишни семена на декабриста. Преди това две седмици преди те да бъдат поставени на слънчевата страна на перваза на прозореца и да се затоплят. След затопляне, накисване и изплакване можете да пристъпите към засаждане.

Пролетта е най-доброто време за засаждане на семена от зигокактус. Процедурата за кацане се състои от следните стъпки:

 1. Измитите семена се поставят на мокра земя.
 2. Не е необходимо да ги поръсвате със земя и също така не трябва да покривате цялата конструкция със стъкло или да я покривате с филм.
 3. Разсад трябва да се очаква след една седмица.
 4. Избирането се извършва циклично на всеки три месеца.

Забележка! Методът, използващ семена, ви позволява да развъждате собствено разнообразие от кактусови цветя. Ако създадете подходящ микроклимат за декабриста, начина на размножаване става въпрос на технология.

Опции за размножаване на листа

Методът за размножаване на цветя с помощта на листа не е много разпространен, но дава и положителни резултати. Първо, трябва да подготвите зоната за размножаване на цветя. Нивото на влажност се изравнява, температурата се довежда до постоянни стойности. Сезонът също е мощен аргумент за успешното покълване на листата.

Размножаването трябва да се извършва изключително след цъфтежа, за да не се навреди на майчиното растение. Трябва да изберете листа, като вземете предвид следните правила:

 • трябва да инспектирате за повреди. Трябва да се вземат предвид дори минимални праски, нарушаване на структурата на листата, признаци на летаргия;
 • избледняващите листове не са подходящи;
 • броят на листните сегменти трябва да бъде най-малко три;
 • добър фактор ще бъде наличието на въздушни, едва забележими корени по листата.

За да се получи обемно ново цвете в бъдеще, трябва да бъдат избрани няколко листа за пресаждане и засадени в една саксия. Познавайки характеристиките на това как самостоятелно да размножавате декабриста, можете да използвате листата за това, без да сте обвързани със сезона.

Забележка! Идеалното място за подбор на бебета е в основата на стъблото на майката. На това място растението получава минимални щети. След откъсване на листата, разрезът се поръсва с въглен, това ограничава възможността за проникване на микроорганизми.

Засаждане на листа на декабрист в земята

Подготовката на избраните листове започва веднага след откъсването им. Сушенето е два дни при липса на влага. След като лежат във вестника няколко дни, листата се измиват с прекис и се засаждат в чаши. Те трябва да бъдат засадени в половината от долния сегмент; допълнителна етажна почва не трябва да се полива. Всички предпазни мерки, както в случая на резници, са запазени.

По-нататъшни грижи за декабриста

След края на трансплантацията на ново растение в земята, трябва да се погрижите за по-нататъшните грижи за кактусите. Няма особена разлика между процедурата за грижа за младите цветя и работата с зигокактус по майчина възраст. Как да вземете малка издънка от декабрист и да я засадите е прост въпрос, но за да я превърнете в буйно огромно цвете, трябва да опитате.

Правилното поддържане може да превърне едно обикновено цвете в естествен шедьовър.

Основните тънкости при грижата за ново растение:

 • поливането се извършва след забележимо изсъхване на почвата. Използвайте изключително топла вода за това;
 • понякога, в условия на силен сух въздух, е необходимо да се напръскат резниците с топла вода. Хранителната течност не трябва да съдържа хлор;
 • докато растението има развита коренова система, всички пъпки, които се появяват, трябва незабавно да бъдат премахнати. Цветето ще похарчи много усилия, за да осигури пълен цъфтеж и в крайна сметка кореновата система ще остане на същото недоразвито ниво;
 • след поливане изчакайте няколко минути и извадете останалата вода от тигана. Дългото забавяне на това действие допринася за настъпването на гниене, което може да доведе до пълно изчезване.

Възможни са грешки и недостатъци на процедурата по трансплантация

Някои градинари се грижат правилно за растенията, но крайният резултат все още е отрицателен - растението умира. Декабристът е леко капризно цвете. След размножаването у дома не винаги се вкоренява успешно.

Ако дръжката започне да увяхва, наличието на гъбична инфекция може да е възможна причина. За да се елиминира отрицателният фактор, растението трябва да се третира с фунгицид.

Забележка! Ако процедурата не разреши проблема, тогава кореновата система умря от рязането. Причината за това може да бъде дори еднократно поливане на цветето със студена вода или наличие на студени течения.

Често срещан проблем за начинаещите градинари е процесът на разпадане на декабриста.По време на покълването обилната влага е предпоставка за това негативно явление. Линейката се състои в изваждане на изрязването от земята, отрязване на цялата гниеща част, допълнително изсушаване и засаждане в нова подготвена почва. Броят на поливанията в този случай се намалява с 2 пъти.

Разполагайки с информация как да засадите любим декабрист, трябва да му осигурите допълнителни благоприятни условия за живот у дома. Този представител на кактуса обича комфортната постоянство на влажност, достатъчно количество слънце и поддържането на температурния режим на същото ниво. През лятото растението е неактивно, което позволява да се поставя дори на северните сенчести первази. През зимата трябва да прехвърлите саксията в южната страна на къщата, тъй като има спешна нужда от светлина.

Важно! За равномерен растеж, кактусовата саксия се превърта систематично, така че количеството светлина и топлина се разпределя равномерно върху всички листа.

Декабристът цъфна в лъчите на слънцето и радва всички със своята привлекателност

Много производители на цветя са отблъснати и уплашени от перспективата за независимо възпроизвеждане на декабриста, но в това няма определени трудности. Страхът се появява поради недостатъчно осъзнаване на всички етапи и периоди от този процес. Ако си поставите цел и се запознаете с всички тънкости, няма да е трудно да отгледате нов флорален шедьовър. Всяка стая може да се превърне във въплъщение на изкуството, ако на перваза на прозореца се поставят удивителни цветни аранжировки, гостуващите познати ще бъдат изненадани от скритите таланти на собственика на апартамента.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина