Как да спестим парично дърво, което изсъхва и умира

Яйцевидната форма на Crassula се превърна в един от най-често срещаните сукуленти на первазите на прозорците на страната Русия. По-известна е с второто си име - паричното дърво. Растението го получи за сходството на своите кръгли малки листа с монети.

Грижата за Crassula у дома е съвсем проста:

 • не изисква внимателно внимание;
 • спокойно толерира суша;

  Здравословно дърво Crassula

 • размножава се лесно;
 • бавният растеж не предполага често презасаждане.

Въпреки това, начинаещите производители на цветя с прекомерни грижи и липса на опит могат да унищожат растението или значително да го развалят.

Защо цевта се чупи

Дървото на парите е много мощно и тежко. Багажникът трябва да може да издържа на тежки листа и клони. Кореновата система на растението е повърхностна, поради което при най-малкото навиване красулата рискува да падне от саксията.

Важно! Правилното поливане и формирането на короната ще спаси багажника от счупване.

Често се случва едно дърво да расте от няколко години, клоните и стволът да се развиват успешно, да радва с външния си вид и в един момент да се счупи без видима причина. Основните виновници за повреда могат да бъдат:

 • неправилно оформена корона;
 • прекомерно поливане;
 • едностранно положение спрямо слънчевата светлина.

Паричното дърво активно расте през пролетно-летния период, клоните му растат бързо и неконтролируемо, за разлика от багажника. Ако короната не се формира навреме, тя под въздействието на теглото си ще счупи дървото или ще го откъсне от саксията, тъй като повърхностната коренова система не е в състояние да задържи цялото растение, подобно на това, което се развива в възрастен дъб с огромна корона. Следователно всяка есен трябва да се формира растение, съизмеримо със силата и височината на багажника с дължината на клоните.

Счупване на изгнил багажник

Грижата за Crassula у дома не включва постоянно мокра почва. Това растение е пусто, лесно преживява сушата, натрупвайки хранителни вещества в месестите листа. Корените му са чувствителни към преовлажняване. Постоянно присъстващата влага в почвата може да провокира гъбична инфекция на корените или кореново гниене, което бързо се разпространява в цялата подземна част на растението, поради което то започва да изчезва. Следователно, всяко следващо поливане може да се извърши само след като почвата изсъхне напълно.

Как да спасим парично дърво от падане, ако поливането се извършва в съответствие с основното условие и короната се подрязва, но все пак се накланя? Необходимо е редовно да обръщате гърнето на прозореца първо едната страна, а след това другата. При едностранно положение на цветето спрямо слънцето, листата се простират от всички страни към прозореца, измествайки центъра на тежестта.

Колко време расте дървото на парите?

Crassula дърветата имат средно увеличение с 6 см височина годишно. Приблизително със същото количество може да увеличи растежа на зелената маса в ширина. С достатъчно количество светлина и навременно поливане, растението няма да забави растежа си с възрастта, така че с течение на времето ще бъде възможно да се образува красива буйна корона върху дебел, твърд ствол.

Максималната продължителност на живота на едно дърво в естествени условия е близо 80 години. Възможно е да отглеждате един екземпляр в саксия почти 50 години, ако не преовлажните почвата и не контролирате растежа на клоните.

Какво лекува паричното дърво?

Ползите от наличието на парично дърво в къщата не се ограничават до полезните качества на състава на широколистния сок. Много хора го включват само защото, според японското вярване, присъствието на това растение в дома осигурява финансовото благосъстояние на собствениците. Има дори легенди за това как богатите хора, желаещи да увеличат още повече своето богатство, са създали парично дърво. Но поради пренебрегване растението загина, като взе със себе си успеха и благосъстоянието на заетите богати, превръщайки ги в просяци.

Растение, което привлича богатство

От медицинска гледна точка листата на Crassula могат да помогнат за лечението на някои заболявания. Арсенът, включен в сока, присъства във всеки лист в достатъчно голямо количество, което може да се използва за приготвяне на антимикробен разтвор, използван като препарат за изплакване. С него се измиват плитки рани и ожулвания, предотвратяващи бактериално замърсяване.

В малки дози добавянето на сок от гад в питейната вода може да помогне за излекуване на язви в храносмилателната система.

Внимание! Поглъщането на растителен сок, съдържащ арсен, е възможно само под наблюдението и разрешението на лекуващия лекар.

Съставът на листния сок на копелето по своите химични параметри е близък до лекарствата, които помагат в борбата с някои видове онкология. Трябва да се има предвид, че неконтролираното му независимо използване може да доведе до необратими негативни последици.

Възможно ли е да се режат парично дърво

Подрязването на издънките на копелето е необходимо в няколко случая:

 • се появиха болни клони;
 • дървото е нараснало твърде широко;
 • растението замръзна в развитие.

Ако на дървото се появят болни издънки, те трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро, като се изчертае линия на изрязване не на границата на здрава и болна част, а улавяне на 1 см здрава площ. Това е необходимо, за да не се заразят здравите клони по време на изрязването. Ако няколко клона на голям клон са засегнати от гъбичките, препоръчително е да се премахне изцяло целия клон, тъй като има голяма вероятност гъбичките да се разпространят в тясно растящи процеси.

Когато размерът на короната пречи на останалите обитатели на перваза на прозореца или представлява заплаха за самата дебела жена, можете да отрежете клоните, като се фокусирате върху желанията за външния вид на дървото. Чрез прищипване на върховете на недостатъчно гъсти издънки е лесно да се постигне гъстота на короната, а също и да се направи дебел багажник в Crassula, както се изисква от буйна зеленина.

Допълнителна информация. По-добре е да извършвате декоративна резитба от март до май, по време на активния вегетационен период. Ако болестите се появят на листовете, не трябва да чакате пролетта, отрязвайте болните издънки веднага щом се образуват.

Пролетното подрязване, при което всеки разрез се държи под ъгъл 45˚ спрямо стъблото, е отличен стимулатор за растежа на нови резници. Трябва да се помни за възможната поява на специални израстъци - мазоли, които подобно на мъртвите издънки трябва да бъдат премахнати.

Пролетна резитба

Често Crassula Morgana, чиято грижа е проста, без излишни украшения, без видими здравословни проблеми, започва да хвърля зеленина. Ако саксията не е била постоянно напоена с вода и не са открити вредители или следи от тяхната дейност по листата, проблемът може да е, че растението е тесно в саксията. Когато кореновата система достигне размера на контейнер, дървото не може да се развие. В тази връзка короната започва да пада. В този случай има два начина да спасите дебелата жена:

 • отрежете една трета от всеки клон, от получените издънки, могат успешно да се отглеждат нови дървета;
 • трансплантирайте в по-широка саксия от естествени материали.

Как да реанимираме една дебела жена у дома

Паричното дърво информира за здравословни проблеми, като пуска листа. Този сигнал се различава от естествения процес по мащаба на падането на листата. Често остават голи клони и ствол. Причините за проявата на ненормален процес могат да бъдат:

 • излишната влага в почвата;
 • липса на светлина;
 • трипс инфекция;
 • поливане с ледена вода.

Внимание! При първите признаци на отпадане на листа дървото трябва да се провери за наличие на вредители от долната страна на листата. Ако не бъде открит трипс, анализирайте режима на напояване и качеството на водата.

Ако се открие вредител по останалите листа, растението може да бъде реанимирано без използването на химикали. За да направите това, изсипете ситно нарязания чесън с вода и оставете за един час. Прецедете получения разтвор и използвайте спрей, за да нанесете обилно върху всички издънки и ствол, без да оставяте сухо място на дървото. Ако времето е слънчево през периода на обработка, растението трябва да се отстрани от перваза на прозореца, за да не предизвика слънчево изгаряне. Не изплаквайте разтвора, оставете го да изсъхне сам.

Поражение от трипси

Когато едно дърво умре от излишната влага в почвата, честотата на поливане трябва да бъде значително намалена. Като спешна помощ за преовлажняване може да помогне пресаждането в нова глинеста или керамична саксия със суха почва. Първото оскъдно поливане може да се извърши след седмица с чиста, утаена вода със стайна температура.

Ако листата станат меки и летаргични

Когато една дебела жена има мудни листа, какво да правим с поливането? Ако почвата не се полива повече от две седмици, короната ще изсъхне поради липса на влага. В случай, че в живота на растението не е имало продължителна суша, но то е станало меко, трябва да се обърне внимание на състоянието на въздуха в помещението. Може да е над 26˚C и пресушено.

Внимание! Първата помощ за растение, което започва да увяхва, е да се премести далеч от отоплителните уреди.

Инфекция с гниене от фузариум - ето защо листата на паричното дърво стават меки какво да правя, ако зоната на багажника в корените показва признаци на повреда:

 • Сменете саксията и почвата, като пресадите растението на ново място;
 • Ако няма нова саксия, растението се отстранява от земята, кореновата система се освобождава от заразената почва. Саксията се залива с вряща вода, измива се със сапунена вода и се пълни с напълно нов пресен субстрат.

Важно! Корените на растението трябва да бъдат спасени с фитоспорин и да се обработят два сантиметра от ствола, съседен на засегнатите корени.

Защо листата на паричното дърво изсъхват

Когато Crassula стои на перваза на прозореца в южните райони на Русия и е ежедневно изложена на пареща пряка слънчева светлина, на повърхността на листата му могат да се появят тъмни петна, което сигнализира за проблем. В най-тежките случаи листата, засегнати от прегряване или слънчево изгаряне, изсъхват и падат. Въпреки факта, че паричното дърво не трябва да се гледа внимателно, то също няма да работи за отглеждането му при екстремни условия. Растението не обича агресивното директно ултравиолетово лъчение.

Повреждането на ножницата може да доведе до изсъхване на листата. Първо се появяват кафяви петна по тревнозелената зеленина. С течение на времето те се разпространяват в цялото растение, което може да причини болка и изсъхване и в крайна сметка да умре. За борба с вредителя е ефективно да се използва пръскане с разтвор на амоняк или старателно избърсване на дървото с памучен тампон, напоен с разтвора.

Поражение от ножницата

Защо дървото на парите пожълтява

През есенния период листата на паричното дърво често могат да станат меки, какво да се прави и защо това се случва, ако няма видими причини за заболяването? Първото нещо, за което трябва да внимавате, е рязкото падане на слънчевата светлина през извън сезона. Есенното небе в много региони е облачно със сиви облаци; слънцето не се появява седмици или месеци.

Дебелата жена няма достатъчно осветление, листата пожълтяват, набръчкани и се ронят. Следователно, отглеждайки Crassula в северозападния регион, република Коми, отвъд Урал и други региони, страдащи от дефицит на слънчева светлина, за него трябва да се осигури допълнително осветление при първите признаци на пожълтяване на листата.

Когато листата на дебелата жена пожълтеят и се набръчкат, всичко, което трябва да направите, е да установите разумна грижа:

 • предотвратяват преовлажняването на почвата;
 • осигурете дренаж;
 • помогнете на растението при слаба светлина;
 • отървете се от вредители, от които Crassula се страхува;
 • възпроизвеждането се извършва чрез издънки, получени след изрязване на короната;
 • подхранвайте през пролетта с минерални торове, съдържащи фосфор и калий.

Чрез формиране на симетрична корона, редовно подрязване на клони, можете лесно да превърнете тънък ствол в твърд и здрав, който няма да попадне под тежестта на клоните. Умереното поливане ще предотврати загниването на корените, което означава, че растението няма да изчезне. Простите правила ще ви помогнат да намерите истинско парично дърво на прозореца си, което ще донесе късмет и богатство в дома ви.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина