Как да отглеждаме мента у дома на перваза на прозореца от семена

Ментата е растение, което не само има добър вкус, но и има благоприятен ефект върху човешкото тяло. Това е градинарска култура, така че е по-често в зеленчуковите градини и парцели. Въпреки това, много хора имат въпрос за това как да отглеждат мента у дома на перваза на прозореца. Това е лесно да се направи, основното е да се следват всички необходими правила и да се вземат предвид характеристиките на растението. Тогава можете да се насладите на отлична реколта през цялата година.

Отглеждане на мента на перваза на прозореца в апартамент

Преди да отглеждате мента у дома, ще трябва да подготвите почвата, контейнера и посадъчния материал.

Какви видове мента са подходящи за отглеждане

В къщите могат да се отглеждат същите видове, които се засаждат в градински парцели. Най-популярните сред тях са следните:

 • пипер;
 • ментол;
 • котешки;
 • къдрава;
 • лимон;
 • шоколад.

Ментата може да се отглежда не само на сайта, но и на перваза на прозореца

За отглеждане у дома си струва да изберете сортове мента, които са компактни и с малки размери, за да можете да поставите саксията на перваза на прозореца. Опитните градинари често избират сортове с имената Церемония, Zabava, Penniroyal, Spearmint, Pearl, Kuban, ягода мента.

Забележка! Изборът на сорт зависи от предпочитанията на човека, но ако желаете, можете да отглеждате почти всяко растение.

Подготвителни дейности преди засаждане на мента

Важно е да следвате прости правила, да подготвите всички необходими инструменти и материали, преди да засадите мента у дома.

Избор на разположение на растение

Правилното място за пота играе съществена роля. Мента обича светлината, затова е най-добре да изберете осветени первази. Струва си обаче да се помни, че пряката слънчева светлина не трябва да пада върху части от растението, така че да не се получават изгаряния.

Забележка! Ако прозорците са обърнати към южната страна, тогава по обяд е необходимо да покриете младите разсад с хартия или да преместите саксията на сянка.

През зимата и есента растението може да се нуждае от допълнително осветление със специални лампи. При липса на светлина издънките ще се разтегнат. Най-подходящата температура за нормалното развитие на цвете е от +20 до +25 градуса.

Подготовка на контейнер за засаждане

Коренната система на ментата расте в страни, а не в дълбочина, така че е по-добре да изберете широки контейнери. Можете да изберете кръгла саксия или да вземете обикновена кутия, най-важното е, че тя се побира на перваза на прозореца. На дъното на контейнера е задължително да се направи дренаж, като се излее слой експандирана глина с височина приблизително 3 cm

Ментата може да се отглежда в саксии.

Какъв вид почва е необходима

Мента на перваза на прозореца расте добре във всякаква почва. Най-добре е обаче да изберете рохкава и плодородна почва. Можете да си купите готова почва за домашни цветя или просто да смесите торф с пясък.

Подготовка на семена или вкореняване на резници

Ментата може да се размножава по няколко начина:

 • С помощта на семена.Този метод не изисква много усилия, а по-скоро дълги - малки семена покълват дълго време.
 • Резници. Методът е съвсем прост. Той е този, който ви позволява бързо да получите нови растения.
 • Пресаждане на готови храсти от открита земя. Трансплантираното растение ще расте много бързо.

Преди да засадите мента у дома в саксия, трябва правилно да подготвите посадъчния материал. Семената, закупени в специализирани магазини, вече са обработени с необходимите средства. Ако обаче желаете, можете да ги накиснете за известно време в стимулиращи разтвори - "Epin" или "Циркон".

Ако се планира размножаване чрез резници, те първо трябва да бъдат подготвени:

 1. Отрежете издънки с дължина около 10 см от възрастно растение.
 2. След това ги поставете в съд с вода.
 3. След известно време на леторастите ще се появят малки корени.
 4. След това резниците могат да бъдат засадени в саксии с влажна почва, за да пуснат корени.

Забележка! Необходимо е да се трансплантират резниците в момент, когато корените са все още малки, като в този случай е трудно да се повредят.

Младите растения растат бързо с подходящи грижи

Сеитба на семена

Засаждането на семена също е съвсем просто:

 1. Семената трябва да се изсипят върху влажна кърпа, покрита с пластмаса отгоре и да се оставят за няколко дни.
 2. Подгответе контейнер за засаждане. Покрийте с дренаж и земя, леко навлажнете.
 3. Разпределете семената върху почвата, като леко притискате с ръце. Не погребвайте посадъчния материал дълбоко, в противен случай той може да не покълне.
 4. Напръскайте пръст с пулверизатор.
 5. Контейнерът трябва да бъде покрит със стъкло или фолио, за да се създаде парников ефект.

След появата на първите издънки, подслонът се отстранява и те продължават да се грижат за малки растения, като спазват всички необходими условия.

Как да се грижим за мента на перваза на прозореца след засаждането

Първите малки растения ще се появят след около няколко седмици след засяването на семената. Необходимо е да изчакате, докато имат втори лист (истински), и след това да ги трансплантирате в отделни контейнери. Докато растете, трябва да наблюдавате храстите. Когато ментата в саксията достигне височина около 8 см, тогава си струва да я привържете към колчетата, за да не се огъне или счупи.

Издънките трябва да дават малки корени

Осветеност и температурни условия

Младите растения не трябва да се оставят на слънце, но се нуждаят и от светлина. Ако е необходимо, можете да ги засенчите малко с вестник. През лятото саксията с цветя може да се остави на балкона. Средно температурата трябва да бъде около +25 градуса. Мента наистина не обича топлината, както студа. През зимата е необходимо да се определи място за растението, където няма да има течения и температурата ще остане на + 17-20 градуса. Твърде ниските стойности влияят негативно върху ментата, тя не понася студ и може да умре.

Правила за поливане и влажност

Мента в саксия у дома не е твърде взискателна към влажността, но по време на горещината е най-добре да оставите съд с вода наблизо. Той ще се изпари и ще поддържа необходимото ниво на влага във въздуха.

За да се получи качествено растение, се препоръчва да се спазва режимът на поливане:

 • Поливането се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне малко. През лятото са достатъчни 2-3 пъти седмично, през зимата - по един. В този случай не трябва да се наблюдава стагнация на течността.
 • Препоръчва се редовно да се пръска цветето, така че прахът да не се натрупва върху листата.
 • За напояване се използва утаена вода. Най-добре е да го държите в бутилки около 3-4 дни.

Подхранване и качество на почвата

У дома ментата не изисква специално хранене. Достатъчно веднъж през лятото. За тази цел може да се използва урея (0,5 g карбамид на 0,5 l вода). Разтворът се използва за поливане. Ако подхранвате мента със специални минерални торове, тогава дозата трябва да се намали няколко пъти.През зимата не е необходимо хранене.

Забележка! Голямо количество тор може да промени миризмата и вкуса на растението.

Можете да засадите няколко растения в кутия наведнъж

Време за събиране на мента у дома

Можете да берете мента у дома след около няколко месеца след засаждането. По това време цветето достига 18 см височина. Реколтата расте доста бързо, така че резитбата трябва да се извършва редовно. Правилното събиране се извършва, както следва:

 • Листата трябва да бъдат откъснати на разстояние около 1,5 см от стъблото, това допринася за бързия по-нататъшен растеж на ментата.
 • Не можете напълно да откъснете издънките, трябва да оставите стъблата 2/3, така че да растат по-нататък и да не умрат.
 • Най-ароматните листа трябва да се берат през периода, когато са се появили пъпките, но все още няма цъфтеж.
 • Ако премахнете дръжките, тогава храстът ще бъде по-буен. В резултат на това реколтата ще бъде по-обилна.

Как да запазим листата

Нарязаните издънки и листа могат да се съхраняват в контейнер в хладилника. Разрешено е и изсушаване на събрания материал. Достатъчно е просто да го разнесете върху салфетки или вестник, периодично да го обръщате, докато листата станат крехки. По-добре е да съхранявате изсушена мента в торби от хартия или плат.

Ментата расте бързо на перваза на прозореца, така че реколтата ще бъде постоянна

Основните грешки при засаждане и отглеждане

Основните проблеми с растението възникват от неправилна грижа. Най-често срещаните грешки са следните:

 • Липса или излишък на поливане - храстът не понася суша или "блато".
 • Липса на светлина. При необходимост се изисква допълнително осветление.
 • Намирането на саксията при екстремна топлина води до изсъхване на листата.
 • Наличието на течение и твърде ниски температури на въздуха може да доведе до смъртта на растението.

Важно е да се спазват прости условия за грижи, за да може растението да се развива добре.

Болести и вредители

Най-често срещаната болест при ментата е ръждата на листата. Това е гъбично заболяване, което се появява по няколко причини - излишна влага, ниски температури, чести течения и повишено количество азот в почвата.

В болно растение засегнатите стъбла трябва да се отрежат, а останалите да се третират със специални противогъбични средства. Преди да използвате такива издънки, струва си да ги накиснете в студена вода за половин час.

Често ментата е засегната от заболявания като брашнеста мана, антракноза, вертицилоза. Можете да се справите с тях, като използвате специални инструменти.

От вредителите ментата може да бъде избрана от листни бръмбари, мащабни насекоми, дългоноси, ментови акари и бълхи. Някои насекоми могат да попаднат в саксията заедно с почвата. За да се отървете от тях, се използват специални химически агенти, разрешено е да се използват народни рецепти.

Вероятно сега мнозина са разбрали как да отглеждат мента у дома. Има няколко начина за размножаване на растение, така че е лесно да изберете най-подходящия. Дори начинаещ агроном може да се справи със засаждането и грижите, най-важното е да спазвате всички правила и условия, така че растението да расте и да се развива добре.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина