Какви цветя на закрито могат да се съхраняват в спалнята

Спалнята е най-интимната стая във всеки дом. Входът към него е затворен за външни лица. Собствениците защитават личното пространство от любопитни очи и създават тук специална атмосфера на спокойствие и комфорт. Цветята в спалнята са предназначени да създадат настроение за почивка и релаксация, да дадат сила за нов ден. Ето защо си струва да избирате стайни растения за спалнята обмислено и отговорно.

Какви цветя на закрито могат да се съхраняват в спалнята

Преди да започнете да озеленявате, важно е да знаете кои стайни цветя можете да държите в спалнята си. Разбира се, цветето трябва органично да се вписва в интериора, но също толкова важно е да се знаят биологичните му характеристики.

Стайни цветя за спалнята

Забележка! Цветята не трябва да имат силен аромат. По-добре е да се даде предпочитание на растения с мек аромат, който има благоприятен ефект върху психиката.

Трябва да се обърне внимание на растенията с повишена способност да обогатяват въздуха с кислород, да поддържат необходимото ниво на влажност и да имат бактерицидни свойства. Това са ключови качества за растенията, които защитават съня на собствениците си. Цветето, което харесвате, не трябва да съдържа отрови и да причинява алергии. Няма да е излишно да изучавате енергията на цветовете, които влияят на емоционалния фон на човек.

Разбира се, бих искал растенията да съчетават в идеалния случай полезни качества, да излекуват стаята и да украсят спалнята, помагайки дори в съня.

Какви цветя са водещите в списъка с кандидати за място в спалнята?

Здравец (пеларгоний)

Някои хора все още смятат това цвете за недостатъчно благородно. И добре ли е да сложите здравец в спалнята, ако мирише толкова силно? Всъщност, ако леко потъркате листа в ръцете си, той започва да издава специална миризма. Но не причинява алергии и можете да го почувствате само с механично действие. Каквото и да се говори за здравец, това не засяга несъмнените му предимства - висока способност за дезинфекция на стая. За тези, които решат да отглеждат здравец в спалнята, наградата ще бъде богата селекция от цветове и форми, обилен и продължителен цъфтеж, чист въздух и спокоен сън.

Здравец

Виолетка Усамбар (Сенполия)

Това цвете е много популярно със своето разнообразие от цветове, компактност и непретенциозност. Смята се, че теменужките облекчават стреса, особено тези с лилави и бели цветя.

Могат ли теменужки да се използват в спалнята? Въпросът не е ясен. Виолетово активно произвежда кислород през деня и го абсорбира през нощта, запълвайки стаята с въглероден диоксид. Ако решите да поставите любимото си цвете в спалнята, тогава просто трябва да се ограничите до едно или две копия.

Теменужки

Алое

Не гледайте с презрение към игловидните листа на алое. Това е наистина здравословно цвете. Биологични учени са доказали, че той е способен да абсорбира около 90% от токсичните елементи от атмосферата. Освен това растението активно произвежда кислород точно през нощта, като същевременно освобождава фитонциди, унищожавайки микробите.

За ваша информация! Отдавна е известно, че сокът от листата на алое има полезни свойства. Те се използват за лечение на колит, очни заболявания, гастрит и женски заболявания. Ето защо навремето алоето е било почти във всеки дом.

Драцена

Ако вземем предвид народните признаци, тогава драцената в спалнята просто е длъжна да живее, тъй като там нейната сила само ще се увеличи. Цветето носи мир в дома, предпазва от враждебна енергия. Собственикът на драцената ще спечели самочувствие и успех в бизнеса.В научно отношение това цвете пречиства въздуха от вредни вещества и микроби. Той не само ги привлича към себе си, но ги обработва. Това помага да се избегне отравяне. А по време на заболяване си струва да поставите драцена до леглото на болния, това ще ускори възстановяването.

Драцена

Как да поставите растения в спалня

Прието е интериорът на спалнята да се поддържа в успокояващи цветове с разсеяна светлина. И растенията в тази стая трябва да се настроят за спокойствие и релаксация от дневните грижи.

За да накарате растенията да оживят пространството на стаята, можете да използвате прости съвети:

 • избирайте здрави екземпляри, без повреди;
 • цветята са по-добре да придобият вече оформени, развити;
 • дайте предпочитание на видове, за които не е трудно да се грижите;
 • не поставяйте саксии с цветя в главата на леглото;
 • цветята на пода не трябва да пречат на движението;
 • растителните насаждения трябва да са стабилни;
 • размерът на цветята трябва да съответства на размера на стаята: не трябва да поставяте огромна вана с възрастен храст в малка;
 • не забравяйте да вземете предвид осветеността на стаята през деня, нейната ориентация към основните точки;
 • разберете дали растението е отровно, причинява ли алергии.

Благоприятни стайни цветя за спалнята

За изискана и романтична обстановка е най-добре да изберете палмово дърво. Той ще добави въздушност към пространството, ще се превърне в ярък акцент.

Лимонът се препоръчва за екзотичен фон. С подходящи грижи можете не само да запълните стаята с освежаващ цитрусов аромат, но и да отглеждате плодове.

Лимон

От късно цъфтящите се препоръчва да се съставят композиции от циклами, които могат да цъфтят дори на северните прозорци. Саксии със здравец, декорирани в същия диапазон с декорация на стени, ще изглеждат стилно.

Цисус, окачен в красива плантатор, може да създаде красива зелена каскада.

Цисус

Композиция от циклами, глоксинии и бегонии в ансамбъл с текстил с растителни мотиви ще изглежда живописно.

Ако размерът на стаята е малък, но искате интериорни цветя, тогава можете да ги поставите на перваза на прозореца. Това могат да бъдат теменужки, пеларгония, циклама, дълги и красиви цъфтящи. Те ще добавят радостно настроение към спалнята.

Забележка! Струва си да отделите време за проучване кои растения не трябва да се внасят в спалнята, колкото и да ви харесват. Здравето на обитателите на спалнята ще зависи от това, особено ако детето също спи в тази стая.

 • Фикусът е опасен, защото отделя кислород само през деня под въздействието на слънцето.
 • Дифенбахия. Неговата интересна форма, тънък багажник и богата корона, напомняща на палмово дърво, веднага ще привлече вниманието към себе си. Но дори една капка сок от цевта може да доведе до опасно отравяне.
 • Вътрешната азалия е растение с ярки малки цветя. Неговият сок може да причини тежко отравяне на стомаха.
 • Олеандър. Много ярко цвете се крие зад ярко розовите пъпки. Сокът на растението може да причини сериозна вреда. Ако попадне в човешкото тяло, причинява диария, повръщане и сърдечна недостатъчност.
 • Монстера. Дори името на цветето трябва да е тревожно. Ако сокът му попадне върху кожата, той изгаря. При поглъщане на сок от монстера започва силно слюноотделяне, усещане за парене в устата и храносмилателния тракт е нарушен.
 • Орхидеята е растение с невероятна красота и измама. Забелязано е, че през нощта човек може да бъде преследван от лоши сънища, а на сутринта се появява тревожност.
 • Лилиите на закрито също са лош вариант за спалнята, тъй като те отделят силно въглероден диоксид през нощта.
 • По същата причина не трябва да инсталирате папрат в спалнята.

Трябва внимателно да проучите кои домашни цветя са благоприятни за спалнята, основните им характеристики, за да създадете цялостен образ на спалнята.

Традесканция

Забележка! Друг интересен аспект при избора на цветове за спалня може да бъде познаването на правилата на Фън Шуй. Благодарение на законите на това учение можете хармонично да планирате пространството и да го наситете с положителна енергия.

Духовната практика предлага внимателно да се избират стайни растения за спалнята, като се използват не повече от 3-4 копия и да се ограничим само до онези видове, които излъчват кислород през нощта. Това ще има благоприятен ефект върху здравословния сън и почивка. Водещи позиции в списъка на фън шуй са заети от традесканция (подобрява настроението, бори се с негативните мисли), хлорофитум (поглъща тъгата и дава положителна енергия), спатифилум (женското щастие предпазва от кавги).

Хлорофитум

След цялостно проучване на въпроса кои стайни растения могат да се държат в спалнята, ще бъде лесно да се създаде уютна домашна обстановка в целия апартамент. Ползите от това знание са очевидни - семейната безопасност и здраве.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина