Какви цветя на закрито може да се изнасят навън през лятото

През зимата и лятото вътрешната флора изисква известни грижи. Опитните производители на цветя знаят кои стайни цветя могат да бъдат изнесени навън през лятото. Като правило това са онези растения, които са местни в субтропиците, тропиците, пустините и планинските райони.

През лятото много екземпляри на закрито растат, нуждаят се от приток на чист въздух, излагане на слънчева светлина, а някои също и от спад на температурата. Но не всички цветя могат да бъдат изнесени на улицата или балкона. Някои екземпляри не понасят никакво въздействие, свързано с движение.

Какви цветя на закрито може да се изнасят навън през лятото

Какви стайни цветя може да се изнесе навън през лятото

Притокът на чист въздух и слънцето имат благоприятен ефект върху растежа на стайните растения. Но не всички растения се препоръчват да се изнасят навън. Някои екземпляри не обичат движението. Какви стайни цветя може да се изнасят навън през лятото ще ви кажат произхода на растенията и условията за тяхното поддържане.

Важно! Растенията, които изискват условията на задържане (влажност на въздуха, липса на течение, специални температурни условия), не трябва да се изнасят навън. Също така не се препоръчва да се преместват болни и слаби екземпляри и тези цветя, които наскоро са трансплантирани.

Растенията могат да бъдат изнесени на чист въздух, когато температурата на въздуха е стабилна на ниво не по-ниско от 15 ° C. Разликата между дневните и нощните показатели не трябва да надвишава 10 ° С. Ако индикаторите намалят, ще е необходимо да върнете растенията в къщата.

Драцена

Граничната драцена (marginata, Marginata Magenta), непретенциозна в грижите и много популярна сред производителите на цветя аматьори, се счита за естествен балсам, поради което е уважавана.

Драцената обича условията в стаята без течение.

Принадлежи към броя на многогодишните стайни растения, които са местни в Африка. За тропическа красавица температурният диапазон се счита за идеални условия за поддържане:

 • 18-25 ° С през лятото;
 • 10-12 ° C през зимата. По това време растението е в латентно състояние.

Важно условие за поддръжка е липсата на течение, поддържане на стабилна влажност и защита от внезапни промени в температурата. Не обича пряката слънчева светлина.

Може ли драцената да се носи навън през лятото? Не се препоръчва, излагането на слънце може да причини изгаряния на деликатна зеленина.

През лятото драцената се нуждае от много светлина и влажност. Можете да го изнесете навън, но той трябва да бъде разположен така, че пряката слънчева светлина да не попада върху листата.

Забележка! Сенколюбивите видове Marginata Magenta имат по-тъмен цвят на листата. Колкото по-леки са листата, толкова повече светлина им е необходима.

Антуриум

Антуриумът е едно от най-красивите стайни цветя от американските тропици. Той е изключително придирчив към условията на задържане. Сухият въздух е категорично противопоказан за Антуриум, така че цветето изисква постоянно овлажняване с пулверизатор.

Антуриумът предпочита топъл влажен въздух в къщата

Растенията смятат, че верандата, балкон, защитен от течение, е най-добрият вариант за летни ваканции.Антуриумът не понася екстремни температури, така че не се препоръчва да го изнасяте навън през лятото.

Замиокулкас

Родината на Zamioculcas е тропическа Африка. Това цвете е непретенциозно към условията на задържане. Препоръчително е да го поставите на открито през лятото. Растението толерира добре суша и дъждовно време; не се нуждае от допълнително пръскане.

Обедното слънце може да причини изгаряния, така че ще е необходимо да поставите замиокулкаса на полузасенчено място. Ако поставите цвете на сянка, листата му ще започнат да се свиват. Трябва да изберете оптималното осветление.

Теменужки

Теменужка (Víola) е растение с умерен климат. Нежната и крехка теменужка (Saintpaulia) обича високата влажност и добрата светлина. Някои производители на цветя любители прибягват до засаждане на растения в градината през лятото под покриващия материал. Подобни експерименти често са фатални за цветето. Виолетовата има крехки корени, така че може да се засажда само в саксия, като взима необходимия субстрат. Не можете да го изнесете на улицата. По-добре е да поставите саксии с цветя на прозореца на кухнята, при условие че има добро осветление. Тук най-оптималните показатели за влажност.

Шефлера

Шефлера (Schefflera, Schéfflera) - Друг представител на тропиците, предпочитащ висока влажност. Растение с невероятно красива зеленина толерира летните ваканции на открито или на балкона.

Пряката слънчева светлина може да намали декоративността, така че трябва да поставите шефлера по такъв начин, че да го предпазите от пряко излагане.

Важно! Оптималната температура за готвача е 22-25 ° C през лятото. Необходимо е допълнително пръскане през лятото.

Дифенбахия

Дифенбахия е посетител от тропиците. Няколко вида дифенбахия се отглеждат у дома. Всички те предпочитат влажен въздух с достатъчно светлина и топлина.

Dieffenbachia ще трябва да се пръска периодично

Растението толерира добре лятото на открито, но си струва да го предпазите от пряка слънчева светлина. Саксията с дифенбахия може да се постави на балкона през лятото. Ще е необходимо периодично да се пръска. Когато долните листа отпаднат, се изисква резитба.

Забележка! Дифенбахията има разяждащ сок, който, попадайки върху лигавиците, предизвиква дразнене.

Хлорофитум

Южноафриканският гост на модерните апартаменти е Chlorophytum, непретенциозно растение от семейство Liliaceae. За него се предпочита дифузна светлина, оптималната температура през лятото е 21 ° C.

Хлорофитум изглежда добре в висящи плантатори

Когато слънцето удари листата на цветето, цветът избледнява, листата са склонни към изсъхване. Това ще отслаби растението. Хлорофитумът може да се изнесе навън или на балкон, като саксиите се поставят в полусянка. Отзивчив към торене и пръскане.

Какви стайни цветя може да се изнесе на балкона в началото на пролетта

Кога стайните цветя могат да се изнасят навън? В началото на пролетта температурната разлика е твърде висока. Не всяко стайно растение може да се справи с този стрес. Обикновено субтропичните екземпляри с гъста гъста зеленина могат лесно да се справят с такава изненада на природата:

 • олеандър;
 • мирта;
 • лавров;
 • аралия.

Преместването на балкона от стайни цветя в началото на пролетта ще се понася добре: здравец, орхидеи, фуксия. Кога точно да прехвърлите зелените домашни любимци на балкона, температурата пред прозореца и условията, които могат да бъдат създадени за пролетната оранжерия, ще ви кажат.

Мирта се адаптира добре към пролетен престой на балкона

Важно! За да могат цветята да растат добре, да не се разболяват и да зарадват с пищен цвят, струва си да помислите за осветлението на балкона.

Цветя на балкона в зависимост от кардиналната посока

Не всички стайни цветя могат да се отглеждат на балкона. Всеки вид трябва да има плитка коренова система поради ограниченото пространство. Когато планирате да поставите живи декорации на балкона, трябва да засадите растения в малки саксии, висящи саксии.С малка площ е подходящо вертикалното градинарство.

Опция за озеленяване на балкон

Важно! Къдравите екземпляри и различни лозя са чудесен вариант за почти всеки балкон. Тези растения растат добре при всяко ниво на осветеност. Те могат да бъдат изнесени на балкона през пролетта, когато заплахата от връщане на студове отмине.

Най-непретенциозните и красиви стайни цветя, подходящи за озеленяване на балкон, са невен, петуния, настурция. Ако балконът е с южно изложение, ще трябва да направите следното:

 1. Поставете саксии с цветя в кутии с пясък, за да предпазите корените от прегряване.
 2. За да се избегне изгарянето на листата, растенията, които са били под изкуствено осветление през зимата, трябва да бъдат засенчени.

Забележка! На горните етажи на високите сгради климатичните условия не позволяват да се счупи оранжерията на балкона.

До каква температура могат да се държат цветя на балкона

Ако не върнете стайните цветя своевременно на обичайното им място с настъпването на студеното време, растенията изсъхват, отделят листата си и се възстановяват изключително дълго време. На първо място, трябва да вземете предвид климата в региона. В северните райони първите студове настъпват още в началото на есента.

Някои цветя могат да умрат в случай на измръзване.

Субтропичните екземпляри трябва да се върнат у дома, когато нощната температура падне до 12 ° C. По-издръжливи видове могат да бъдат внесени в къщата при 10 ° C през нощта.

Какви стайни растения могат да се държат на балкона през зимата

Възможно е да създадете зелен оазис на собствения си балкон само ако тази зона е остъклена. През зимата на такъв балкон се изключва сняг. Когато извън термометъра падне до -10 ° С, температурата над нулата ще остане в остъкленото пространство. Ако стойността извън прозореца е -25 ° С, температурата на балкона ще бъде -5 ° С. Този климат позволява на някои видове стайни растения да зимуват тихо:

Списък на професиитеРегулаторна процедура за издаване
Строителисигнална форма; ръкавици; ЛПС за лице и уши; агенти за намаляване на вибрациите
Шофьориръкавици без ръкавици; топъл костюм; безопасни обувки
Хамалигащеризони; ръкавици; якета; панталони.
Отдел продажбикърпи; ръкавици; халати
Служители в земеделиеторъкавици; обувки; ръкавици без ръкавици.
Електрически работнициспециални диелектрични ръкавици; предпазни обувки; шапка за глава; връхни дрехи; термо бельо за диелектрици.

Иглолистните дървета понасят добре зимата на балкона

Хвойните зимуват добре на балкона. Те издържат на пълното замръзване на земна кома.

Какви стайни растения могат да бъдат засадени през лятото на открито

Някои видове стайни растения могат да бъдат засадени в земята за лятото. Основното условие е да изберете сенчеста зона. Засаждането на сянка на дърветата е добър вариант. Но дори и опитни производители на цветя не винаги знаят кои стайни цветя могат да бъдат засадени в градината през лятото на открито, без риск от загуба или отслабване на растенията.

Важно! Трябва да засадите цветя не близо до дървото, а отстъпвайки на 1-1,5 м от багажника. Необходимо е цветята да са в сянката на короната.

Засаждане на петунии на открито

Мушкатото се засажда в зони, осветени от всички страни. Отначало може да се наблюдава пожълтяване на листата. Но това явление бързо преминава, листата се възстановяват.

Кактусите се засаждат изключително на слънчеви места. За да предпазите домашните растения от липса на влага, трябва да се погрижите за влагата. За това се правят дупки до засаждането, които се пълнят с вода.

Списък на стайни растения, които могат да бъдат засадени през лятото на открито:

 • здравец (пеларгоний);
 • балсам;
 • сукуленти (алое, дебела жена, каланхое);
 • Златни мустаци;
 • хибискус (стайна роза);
 • сансевиерия;
 • хипеаструм;
 • драцена;
 • хлорофитум.

През периода, когато температурата вечер пада до 18-17 ° C, цветята трябва да бъдат трансплантирани в саксии и върнати в стаята.

Може ли теменужки да се засаждат навън през лятото

Виолетовото е доста крехко цвете. Той е много популярен със своя бърз растеж и дълъг период на цъфтеж. Не всеки знае дали крехките теменужки могат да се засаждат навън през лятото.

Виолетовите корени са много крехки

Нежните корени на стайно растение са особено уязвими. Засаждането на теменужка на открито е непрактично. В допълнение, този вид е податлив на вредители в градината.

Може ли драцената да бъде засадена на открито за лятото

Драцената е непретенциозен екземпляр от тропиците. Много производители на цветя се интересуват дали е възможно да засадите драцена навън през лятото. За да го засадите на открито, трябва да осигурите следните условия:

 • живеещи в южния регион. Драцената е термофилна;
 • добре дренирана почва за засаждане в земята;
 • обилно поливане. Растението предпочита висока влажност.

Благодарение на своя декоративен ефект, драцената ще преобрази градината

С помощта на драцена можете да създадете уникален дизайн за личния си парцел. Тя ще изисква специални грижи след засаждането: разхлабване, хранене. Веднага след като растението стане по-силно, градинарите ще трябва само да следят влажността на почвата.

Ако правилно подходите към условията за задържане на стайни цветя на улицата, те ще реагират с пищен цвят и ускорен растеж. Вашият градински парцел, веранда или балкон ще бъдат преобразени с тропически растителни видове. Важно е да се създадат подходящите условия за тях.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина