Astrophytum кактус: различни видове опции и примери за домашни грижи

Дори в най-горещите региони на света има растения - кактуси. Те са в състояние да издържат на необичайна топлина и изключително ниска влажност. Хората също развъждат някои от своите видове къщи с декоративна цел. Като астрофитумите например.

Видове кактус астрофитум

Астрофитумите са сукуленти, тоест растения, които могат да съхраняват влага. Родината на тези конкретни кактуси е горещият север на Мексико и югът на САЩ. Външно те приличат на топка, по-рядко на цилиндър.

Кактуси у дома

Ако погледнете растението отгоре, поради наличието на ребра (може да има от три до десет), то ще прилича на звезда. Затова понякога го наричат ​​така.

Интересно.Тези сукуленти имат друго име - "епископска митра". Тя е измислена от хората поради външната прилика с тази глава.

Astrophytum се отличава с наличието на петна по повърхността. Тези петна се образуват от специални косми, които активно абсорбират влагата. Бодлите рядко растат на такава флора.

Тези кактуси растат бавно. Имат дълъг период на цъфтеж от ранна пролет до късна есен. Самият цвят на астрофитума не живее дълго - само до три дни.

Астрофитум

Има различни видове този сочен. Всеки има своя собствена разлика.

Astrophytum Mirostigma

Astrophytum Mirostigma, или безброй петнисти, е най-известният вид на тези кактуси. Той има формата на топка със сиво-син цвят, докато върхът му е леко вдлъбнат навътре. Върху него цъфти цвете във фазата на цъфтеж. Astrophytum myriostigma има шест ребра. Този вид няма бодли, но има много петънца.

В природата може да достигне дължина от един метър, при обиколка над 20 сантиметра, astrophytum polypore (друго име за него) не съществува. Има много интересни разновидности:

 • Нудум. Почти няма точки върху този сорт, които трябва да абсорбират водата в природата. Те все още остават, но са малко от тях, те вече изпълняват строго декоративна функция. Формата на сукулента е сферична, с умерено изпъкнали ръбове.
 • Кикко. Това са кактуси във формата на правилна петолъчна звезда. Те също нямат почти никакви петънца - отличителна черта на вида.

Astrophytum Myriostigma Kikko

 • Квадрикостат. Водопоглъщащите точки не бяха премахнати от този сорт. Но животновъдите са работили върху броя на лицата и формата на сукулентите. Сега растението има четири ръба и квадратна форма.

Звезда от астрофитум

Звездният астрофитум е най-често срещаният вид в домовете. Той е обичан заради своята миниатюра - в природата той може да достигне само 15 сантиметра в диаметър. Домашните кактуси са още по-малки. Ребрата по тях са най-често 8.

Astrophytum asterias (научното наименование на този сукулент) има разпръснати петна по всяко лице. Има по-малко от тях, но те са по-големи от тази на Mirostigma. В същото време тръните по него също не растат.

Интересно. Този кактус се кръстосва добре с други, защото има много хибридни видове. Те могат да приличат на Astrophytum Asterias, но имат например шипове или ясно структурирани петънца. Това обаче е знак, че културата не е чиста, смесица от няколко вида.

Пъстър астрофитум

Astrophytum с петна има гладка повърхност, върху която са разположени рунисти точки. Той е много подобен на изгледа Myriostigma, но има пет лица.В открито поле диаметърът на този сукулент може да достигне 25 сантиметра.

Astrophytum Козирог

Astrophytum ibex е кактус, който има един от най-зрелищните изяви. Името си е получил от тръните, които растат в розетки по краищата му. Те са много дълги, извити нагоре, наподобяващи рогата на козите. На латински такова растение се нарича astrophytum capricorne.

Astrophytum Козирог

Може да нарасне до 17 сантиметра в обиколка и 30 височина. Той има осем лица, разпръснати малки петънца. Освен това точките, които поглъщат вода, се намират главно по-близо до корена или във вдлъбнатините между краищата.

Интересно. Бодлите на козирога Astrophytum са много крехки и лесно се чупят. Ако растението не бъде намесено, на възраст от 7-8 години то ще бъде напълно заплетено в тях.

Други видове

На планетата има много кактуси, всички те, по един или друг начин, се адаптират към външните условия. Това е причината за такова разнообразие от видове астрофитум. Не само природата стимулира появата на нови представители на този род. Хората работят и върху създаването на нови кактусови растения. Наборът от методи, чрез които се появяват нови сортове и хибриди, се нарича развъждане.

По-малко известни, но все пак достойни за човешко внимание, астрофитуми:

 • Орнатум. Astrophytum ornatum е първият открит от човека астрофитум. Точките върху него не са изцяло подредени, а на ивици, сякаш са създадени изкуствено. Изглежда много необичайно, поради което сукулентът е наречен украсеният астрофитум. Върху него растат тръни, които са разположени в розетки по ребрата на растението. Самите ребра често са прави, но те също могат да се извиват около оста на растението.
 • Astrophytum Coahuil. Латинското наименование на този кактус е astrophytum coahuilense. Той е обилно покрит с петна. Неговата отличителна черта е способността да понася безопасно по-високи температури. Растението се чувства добре дори при 30 градуса по Целзий.
 • Astrophytum Главата на медуза. Този вид кактус има необичаен външен вид. Работата е там, че формата на astrophytum caput medusae (както го наричат ​​учените) не е топка или цилиндър. Краищата му наподобяват пипала, разклоняващи се в различни посоки. Непосредствено след откриването си той е обособен като отделен род Digitostigma.

Astrophytum Medusa Head

Забележка! В магазините често се продават смесени астрофитуми. Някои погрешно мислят, че това е името на сорта. Това е името на онези кактуси, които съчетават поне три различни вида астрофитуми. Такива растения могат да изглеждат напълно различни, в зависимост от комбинацията.

Как да се грижим за астрофитум у дома

Тези кактуси често се държат у дома. Това е така, защото астрофитумът у дома не изисква специални грижи, тъй като е непретенциозно растение. Има правила за боравене с този представител на флората, но те са доста прости.

Осветление

Това сочно растение идва от слънчеви места. Ето защо, когато се отглежда в саксия, той се нуждае от изобилие от светлина през цялата година. Препоръчително е обаче да го предпазвате от пряка слънчева светлина през летен следобед.

Astrophytum звездовидна на светлина

Влажност

Кактусите растат там, където въздухът е много сух. Поради това не се изисква допълнително да се пръска и да се повишава влажността в помещението.

Сукулентите трябва да се поливат. През лятото се добавя вода, когато почвата изсъхне. През есента поливането се намалява до веднъж месечно, а през зимата кактусите изобщо няма нужда да се поливат.

Грундиране

За да получите субстрат за сукуленти, трябва да смесите листни и тревни почви, торф и пясък в равни пропорции. Или просто купете готова смес в магазина.

Внимание! Кактусите определено се нуждаят от дренаж в дъното на саксията, под земята. Оптималната дебелина на този слой е 2-3 сантиметра.

Температура

Температурният диапазон за комфортно съществуване на астрофитуми е от 25 до 10 градуса по Целзий. Първият показател е за цъфтеж през лятото, вторият е за период на покой през зимата.

Как се възпроизвежда астрофитум

Можете не само да си купите вече отгледани кактуси, но и да ги засадите сами. Трябва да знаете точно как да го направите правилно.

Използване на семена

За да отглеждате астрофитум сами, трябва да действате на етапи:

 1. Накиснете. Семената трябва да се накиснат за 5-7 минути преди засаждането. Освен това е по-добре не във вода, а в слаб разтвор на калиев перманганат.
 2. Подготовка на почвата. Почвата за покълване на кактусови семена трябва да има следния състав: въглен, пясък, листна почва в равни количества.
 3. Създаване на оранжерия. Полученият субстрат се излага в плитка тава, в него се засаждат семената на астрофитум. Разтегнете пластмасово фолио или стъкло върху тавата, за да създадете оранжерия. Не забравяйте да го отваряте от време на време, за да проветрите и напоите засадените. Оранжерията се поддържа при температура от 20 градуса по Целзий.

Astrophytum кълнове

Появяващите се кълнове могат да бъдат трансплантирани в саксия с възрастна почва и дренаж.

Трудности при отглеждането на астрофитум кактус

Въпреки факта, че е много лесно да се поддържа кактус, някои проблеми с неправилната грижа могат да бъдат:

 • Кафяви петна. Това показва или, че напояването на кактуса е недостатъчно, или че за него е използвана варова вода.
 • Липса на растеж. Кактусът спира да расте или когато няма достатъчно вода, или когато, напротив, има твърде много влага през зимата.

  Наводнен астрофитум

 • Гниене в корените. Това е признак на подгизнала почва.

Как да храним и трансплантираме астрофитум

За всяко растение е важно храненето и правилната трансплантация. Астрофитумният кактус също се нуждае от тези два фактора.

За хранене е най-добре да се използват специални състави за сукуленти. Можете да ги купите в магазин за цветя. Опитните любители на стайни растения препоръчват да се хранят кактуси веднъж месечно през целия топъл период.

Тези представители на флората трябва да се пресаждат ежегодно. Дори при правилно хранене почвата се изчерпва, поради което се препоръчва да се подменя ежегодно. Когато пресаждате астрофитум, трябва да се има предвид, че той се нуждае от повече калций в почвата, отколкото други растения. Поради това в земята се смесват гранитни или мраморни стърготини. Ако не са, тогава ще се справи обикновена яйчена черупка.

Отглеждането на астрофитуми е лесно. Те изискват минимум човешки усилия и време. Затова те много обичат заетите хора, на които им е трудно да обръщат голямо внимание на цветята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина