Болести на кактуси: често срещани заболявания и методи за тяхното лечение

Болестите на кактусите най-често се причиняват от бактерии, долни гъбички, микоплазми и вируси. Някои от болестите са доста лесни за лечение, но по-голям брой от тях, дори при своевременно лечение, могат да доведат до смърт на кактус и най-често засягат редки и скъпи видове сукуленти.

Чести заболявания на кактусите

Онези заболявания, които протичат без никакви симптоми, се считат за особено опасни. Тъй като е много трудно да се открият и без навременно и правилно лечение, растението просто умира.

Различни заболявания на кактусите

Но внимателен цветар, който постоянно се грижи за зелените си домашни любимци, все пак ще може да забележи, че нещо не е наред с растението.

Трябва да предупреждава:

 • отслабване или пълно отсъствие на растеж, особено през активния вегетационен период през пролетта;
 • появата на бръчки по стъблото или промяна в цвета му;
 • липса на цъфтеж или изхвърляне на пъпки;
 • отмиране и изсушаване на леторастите;
 • образуването на пукнатини и различни петна по стъблото.

Сухо гниене

Често можете да забележите, че на кактуса се е появило сухо гниене, причината за образуването му са плесенни гъбички. Ако кактусът започне да изсъхва и има тъпи стъбла, това е ясен знак, че сухото гниене го е засегнало.

Да се ​​отървем от такова заболяване е доста трудно, често диагнозата се поставя на последния етап от заболяването. За да се предотврати образуването на сухо гниене, си струва да се използват различни фунгициди като профилактично средство. Най-добре е да се обработва растението 3-4 пъти годишно.

Сухо гниене

Черно гниене

Мамиларията или черното гниене се появява като малки гнили петънца от черен цвят. Като правило те се образуват в ареолите и провокират последващото отпадане на тръните от тях. Това заболяване може да възникне след трансплантация на растението в почвата, замърсена с гниещи спори. Също така, черно гниене може да се появи след преовлажняване на почвата или недостатъчно осветление, особено през зимата, или в резултат на механични повреди.

Гниене на стъблото

Гъбичните заболявания обикновено засягат стъблата на младите растения. В резултат на поражението стъблата са силно огънати и кактусът може да падне, на повърхността му се появява кадифено зелен цвят и мухъл. Тази плака не е нищо повече от узряване на гъбични спори. Необходими са само няколко дни, докато гъбичките убият младите кактуси.

Това заболяване се развива добре при ниски температури на въздуха и много висока влажност. Няма смисъл да се спасява растение от такова заболяване, тъй като заразяването на здрави тъкани се случва много бързо и цялата коренова система и стволът могат да изгният.

Гниене на стъблото

Мокро гниене

Ризоктония или мокро гниене много често се развива върху млади разсад или резници. Болестта се развива много бързо, като се разпространява от корените до върха на растението и води до смъртта му. Има малък шанс за спасяване на растението от такава болест, ако всички засегнати области бъдат отстранени веднага след откриването, а останалите здрави части на растението се трансплантират в нов запарен субстрат.

Кафяво гниене

С кафяво гниене се образуват потъмняващи стъбла, които идват от основата или от места, където има незараснали рани. Впоследствие стволът омеква, вътре в него се образува вискозна маса, която наподобява желе.

Причини, поради които кактусът е изгнил:

 • Излишната влага в почвата. Това се случва при прекомерно поливане и студена температура на въздуха в стаята.
 • Висока вътрешна влажност.

Падащи тръни

Една от причините, поради които тръните започват да падат от кактуса, е силно преовлажняване на почвата. През периода на покой, когато цветето се нуждае от хладен въздух, почвата в саксията трябва да се полива много рядко или изобщо да не се полива.

Важно! Ако през зимата, през периода на покой, кактусът се полива обилно, кореновата система ще започне да гние и тръните ще паднат.

По време на активния вегетационен период сукулентът се нуждае от обилно поливане, но е необходимо да се полива само след като почвата в саксията изсъхне напълно, тъй като през горещото лято кактусът може да бъде силно наводнен. Ако влагата се натрупва постоянно в корените, това ще доведе до тяхното гниене и отпадане на всички тръни. Необходимо е да се лекува такъв проблем чрез трансплантация на цвете в нова почва и установяване на режим на поливане.

Падащи тръни

Забелязване

Кактусните петна се причиняват от различни вируси и бактерии. И причината за появата им са грешните условия на растението. На първо място, това е ефектът от студения въздух, ако през зимата кактусът стои на перваза на често проветрявания прозорец и следователно е в зона на постоянни течения. Високата влажност в съчетание с хладен въздух в помещението също влияе неблагоприятно на растението. За да спасите цвете от зацапване, трябва да го пренаредите на по-удобно място и да полагате подходящи грижи.

Често на кактусите се появява петниста ръжда, която засяга стъблото под формата на ръждясали кори или ивици. Причината за това заболяване може да бъде слънчево изгаряне или проникване на студена вода върху стъблото, както и рязко намаляване на температурата на въздуха в помещението. Ако такива петна вече са се появили, е доста трудно да ги премахнете, тъй като те започват да се разпространяват в други части на стъблото и стават все по-обширни.

На петна ръждясал и жълт

Пожълтяване

Кактусът става жълт, когато в почвата има недостатъчно количество хранителни вещества, както и при бактериална или вирусна болест. По правило пожълтяването на кактуса започва от върховете на леторастите и върха на растението. Ако сукулентът е пожълтял изцяло, той може да бъде причинен от вирус, наречен „жълтеница“ и няма лечение за това заболяване. Може да изчезне много бързо или може да продължи месеци или дори години.

Пожълтяване на стъблата

Фузариум

Това заболяване се причинява от гъбички от семейство Fusarium и много често засяга съединени сукуленти. Разпространението става постепенно, първо гъбичките заразяват корените, след това те навлизат в проводящата система, стигат до върха и кактусът изсъхва. Ако върху стъблата на кактуса се вижда розов или лилав цвят, стъблата му са се набръчкали и са започнали да се наклоняват надолу, това е ясен знак за Fusarium. При изрязване на стъблата могат да се видят бордо-кафяви съдови съдове.

Излишната влага в почвата и високата влажност на въздуха в помещенията допринасят за това заболяване. Какво да направите, ако кактусът започне да гние - извадете цветето от саксията възможно най-скоро и отрежете цялата изгнила част на багажника, обработете среза с въглен, изсушете го и го вкоренете отново.

Важно! Спорите на фузариум могат лесно да проникнат във всякакви рани и повреди по стъблата.

При прекомерно поливане и ниска температура в стаята вероятността от това заболяване се увеличава.

Mealybug

Ако на кактуса се виждат бял цвят или точки, които приличат на пух, това е сигурен знак, че брашнестата буба е нападнала растението. Причината за появата на този вредител се счита за неправилна грижа, инфекция от друго растение или проникване през замърсена почва.

Поражения от мелиус

Възможности за лечение

В зависимост от вида на заболяването може да има няколко възможности за лечение.

Отрязване на корените

Как да спасим кактус, ако започне да гние отдолу, последователността на действията:

 1. Отрежете всички корени, които са силно повредени или напълно изгнили.
 2. Изплакнете останалите здрави корени в разтвор на калиев перманганат.
 3. Поръсете със сяра на прах или въглен на прах.
 4. Сушете 2-3 дни, висящи в изправено положение.
 5. Вземете нова дезинфекцирана саксия, изсипете в нея запарена почва и засадете кактус.
 6. Веднъж засадено, растението изобщо не трябва да се полива 3-4 седмици.

Отрязване на корените

За да избегнете подобен проблем в бъдеще, трябва да се придържате към всички правила за поливане.

Допълнителна информация! Гъбите имат различни модификации, но всеки от тях ще напредва повече, ако цветето е в хладно помещение и навън по това време е облачно или вали.

Презареждане

Ако коренът на кактус е изгнил, какво да правя в този случай:

 1. Отрежете изгнилото парче и внимателно наблюдавайте, за да поддържате изрязването здраво и чисто.
 2. Стъблото трябва да е леко „заточено“, като молив, за да е по-удобно по-късно да го засадите в земята.
 3. Третирайте среза с натрошен активен въглен.
 4. Оставете да изсъхне добре, като го закрепите изправено или го поставете върху пластмасова чаша.
 5. Изчакайте младите корени да поникнат. Процесът е доста дълъг, може да отнеме повече от десет дни.
 6. Когато се появят корени, засадете разсад в земята за кактуси.
 7. Поливайте само през палета. 10 минути след поливането изцедете цялата вода, която е стъклена.

Повторно корен процес

Следващият път можете да го поливате само след 3-3,5 седмици.

Друг начин за реанимиране на кактуса, ако той е изгнил:

 1. Отрежете цялата разложена част на кактуса.
 2. Изсушете 3-4 дни, като през това време разрезът трябва да бъде затегнат.
 3. Третирайте със стимулант на растежа на корените и поставете в чаша вода. Нуждаете се от достатъчно вода, за да покриете разреза с 2-3 сантиметра.
 4. След около 1-2 седмици ще се появят нови корени, когато достигнат 1 см дължина, растението може да бъде трансплантирано в нова подготвена почва.

Трансплантиран по този начин кактус не може да се храни с торове в продължение на една година.

Трансплантация на кактус

При наличие на вредители или болести си струва да пресадите цветето в нова саксия с нова почва.

Прехвърляне в нов пот

Кактусът изгнива отдолу, какво да правя, в този случай:

 1. Изтръскайте кактуса от старата саксия, внимателно разгледайте корена и самия ствол.
 2. Отрежете изсушените и повредени корени, ако стъблото е повредено, трябва да се отреже до здрава тъкан и да се поръси със счукан активен въглен върху мястото на отрязване.
 3. След това цветето трябва да се изплакне добре в гореща вода (50-55 градуса), като към него се добави фунгицид или инсектицид.
 4. Сушете 3-5 дни на слънце в изправено положение с добре разперени корени.
 5. Засадете в земята, като поставите стъблото вертикално в саксия и поръсите пръст върху корените. Много е важно да се гарантира, че земята не достига до кореновата шийка.

След такава трансплантация на кактус, той трябва да се държи на полусянка, без поливане, около 3-5 дни.

Забележка! При засаждането е важно да се организира добър дренаж в саксията и да се добави много пясък в почвата.

Подрязване на засегнатите райони

Как да спасим кактус, ако е засегнат от гъбично гниене:

 • Ако стволът на кактус е засегнат, отсечете засегнатото място с нож и го обработете със сяра.
 • Ако връхът е засегнат, той трябва да бъде отрязан до здрава тъкан, а самото растение трябва да се използва като подложка за присаждане.
 • Ако върху кактуса има гниене, дезинфекцирайте раните с въглен или активен въглен или ги обработете с брилянтно зелено.

По време на периода на лечение на гъбички е необходимо да се изключи всяко пръскане с вода; за тази цел е по-добре да се използва фунгициден разтвор.

Лечение с лекарства

При сухо гниене, кафяво петно ​​и късна болест е необходимо периодично (1-2 пъти месечно) да се третират растенията с фитонциди и инсектициди.

С кафяво гниене, ако кактусът е станал мек и воднист, какво да правите:

 • Излекувайте всички наранявания върху кактуса.
 • Придържайте се към правилния режим на поддържане.
 • Третирайте растението с фунгициди на всеки 1-2 седмици.

По-нататъшни грижи за кактуса

След като растението бъде излекувано, така че в бъдеще да няма никакви здравословни проблеми, е необходимо да се създадат благоприятни условия за отглеждане.

Температура и влажност

За кактусите, които са местни в пустинята, е необходимо да се осигури достатъчно количество слънчева светлина. Те се чувстват добре, когато са поставени на пряка слънчева светлина, но през лятото в обедната жега все пак е по-добре да ги засенчвате, за да не провокирате изгаряне.

Летните температури са за предпочитане пред 26-28 ° C топлина. Влажността им е необходима най-малко 40-50%. предпочитаната температура на въздуха през зимата е не повече от 15-18 ° C топла. Повечето сортове (с изключение на гъсто косматните) лесно понасят температурен спад до + 5 ° C. За хората от тропиците се изисква ярка, но разсеяна светлина и влажност от поне 60%.

Поливане

През зимата кактусите са в покой и зимен сън. През този период растенията не се нуждаят от често поливане. Поливането на кактуси струва не повече от веднъж на две седмици и то в малки количества. С настъпването на пролетта количеството поливане постепенно се увеличава, а през лятото се полива доста често (веднъж на 3-4 дни). От октомври поливането трябва отново да бъде ограничено. Водата трябва да се използва само топла и пречистена.

Как да разберем, че кактусът е изсъхнал след зимата

Първо, по стъблото се появяват сухи петна, цветето губи своите декоративни качества и в крайна сметка изобщо умира. Ако кактусът расте дори малко, по него се появяват нови тръни и всички зелени тъкани остават живи, той е в добро състояние. Ако стъблото е твърдо и почвата в саксията е много суха, тогава кактусът очевидно умира от суша, особено ако се намира в зона с активна слънчева светлина.

Поливане през палета

Почвата

За кактусите, родени в пустинята, почвата се нуждае от лека, рохкава, влагопроницаема. За тропическите сукуленти почвата се нуждае от въздушна, лека и леко кисела. Почвата трябва да има добър дренаж под формата на малки камъчета, експандирана глина или натрошени тухли. Почвата трябва да съдържа пясък, торф и въглища.

Болестите на кактусите и лечението им у дома изискват специално внимание, тъй като бъдещата му съдба ще зависи от навременната помощ, предоставена на зеления домашен любимец. За да се справите с болести и вредители, трябва винаги да реагирате бързо, а още по-добре да потискате външния им вид, като се грижите правилно за любимия си бодлив приятел.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина