Кактус кралица на нощта: основни сортове и възможности за грижи

Selenicereus validus е ботаническото наименование на сукулент, известно на домашните производители като кралица на нощния кактус. Облечен от легенди, вече е интересен, защото рядко цъфти, но ако даде цвете, тогава е невероятно привлекателен. Жалко, че такава красота живее много малко, само един ден, за да стане бодлив и грозен кактус на следващия ден.

Произход

Това растение принадлежи към рода Selenicereus, морфологично думата се състои от две стъбла: „селен“, което означава луната, и церий, което означава „подобно на восъчна свещ“. Следователно кактусът на селеницереус понякога се нарича „лунен свещник“.

Невероятно красиво цвете цъфти през нощта, поради което понякога се нарича "лунен кактус"

Произхожда от влажните и сенчести гори на Централна и Южна Америка, разпространени по крайбрежията на Куба, в Мексико, на островите Ямайка. Благодарение на силните адвентивни корени, образувани на тънки издънки, тези кактуси могат да се "катерят" по дървета, да растат дори на стръмни скали.

Интересно. Царицата на нощта е описана в своите произведения на изкуството от много писатели и поети. Например, кактусът се превръща в основен „герой“ на едноименната история на Афанасий Фет (1876) и поемата на Михаил Савояров „Революция в Аптекарски“ (февруари 1918 г.).

Основни видове

В допълнение към царицата на нощния кактус, родът Selenicerius има около 25 други вида, които могат да растат на дървета, на камъни и на земята. Те са различни както на външен вид, така и на цъфтеж. По-добре познато на производителите на цветя:

  • Selenicereus grandiflorus (selenicereus grandiflorus) - това е самата "кралица на нощта", най-известният вид - Grandiflorus, истинската гордост на всеки производител. Този кактус няма много привлекателни пълзящи издънки, но е отличен външен вид на цветя с нежен аромат, подобен на ванилия. Този красавец цъфти през нощта, радва окото от здрач до сутринта, след което ослепително бяло единично цвете изсъхва. В природата Selenicereus едроцветни могат да цъфтят последователно в няколко пъпки. Така че можете да им се възхищавате няколко нощи;
  • Selenicerius pteranthus - друг вид от този кактус, наричан е "принцеса на нощта", той се различава от "кралицата" по липсата на аромат. Подобно на предишното растение, този кактус има същите преплетени клони, покрити с жилави бодли. Дори вътрешната култура има толкова дълги преплетени клони, че понякога е трудно да се оформят и поддържат в правилната форма;

Както кралицата на нощта, така и птерантус се различават по размера на цветето, то може да достигне 30 см в диаметър

  • Selenicereus Honduran - изключително рядък в домашното цветарство и рядък екземпляр дори в колекциите от ботанически градини. Цветето на кактуса е с диаметър 20 см, красиво и благородно е. Експерти от Московската фармацевтична градина са постигнали не само цъфтеж в ботаническа градина, но и опрашване с плод. Между другото, хондураският Selenicereus дава необичаен аромат и вкус на плодовете;

Ето как изглежда плодът

  • Selenicereus с форма на кука - този вид има най-големите цветя, диаметърът им достига 40 см. Стъблото на растението е 4-5 оребрено, заобиколено от закачени процеси;
  • Selenicereus anthonyanus - друг вид, на руски звучи като Selenicereus Anthony, се отличава с необичаен разрез на издънки. Те са издълбани, напомнящи донякъде на рибен скелет. Следователно името, преведено от латински звучи като „рибена кост“.

Интересно. Най-големият кактус, кралицата на нощта, цъфти в Ботаническата градина на Ботаническия институт на Руската академия на науките в Санкт Петербург в края на май - началото на юни. Нарича се още cactus macdonaldiae, selenicereus на г-жа MacDonald (това име е дадено в света на известната „кралица на нощта“). По време на периода на цъфтеж той успява да издаде сто прекрасни пъпки, половината от които се отварят за радост на посетителите на известната градина.

Домашни грижи

Славата на този кактус е свързана в по-голяма степен с уникалността на цветето. Стана модерно да идвате в ботаническата градина, за да уловите момента, който идва веднъж годишно. Популярността нараства и сред феновете на закрито цветарство. Грижата за него не е много трудна, но трябва да създадете условия за растението да цъфти.

Температура

Температурните условия за поддържане на растението напълно съвпадат с условията на централна Русия. През зимата е в латентно състояние, така че най-добрата температура за него е плюс 15 градуса или малко по-висока. Също така е важно кактусът да не толерира течения и рязка промяна в режима на поддръжка.

Цветът на кактусовото цвете на Антъни с многоцветен цвят е подобен на акварела

Ако ще цъфти, трябва особено да го защитите - при рязка смяна на температурата и други неблагоприятни условия кактусът може много бързо да изхвърли пъпките си.

Осветление

Подобно на други видове кактуси, Seleniceriuses обичат светлината, така че те могат безопасно да бъдат поставени на най-лекия перваз на прозореца на апартамента. Растенията не страдат от слънчева светлина и не се изгарят, дори под директни лъчи. През зимата е препоръчително да удължите дневната светлина до 10 часа, като инсталирате източник на изкуствено осветление близо до кактуса.

Влажност

В помещението, където расте кактусът, не е необходимо да се поддържа някаква специална влажност. Обикновеният апартамент е напълно подходящ за нормалния растеж на растението. За да се избегне събирането на прах върху процесите, препоръчително е периодично да се избърсват с влажна кърпа.

Грундиране

Почвата за такива растения се продава готова, на опаковката пише "За сукуленти и кактуси". Ако приготвяте сместа сами, тогава трябва да запомните, че почвата трябва да е лека, добре пропусклива за влага и въздух.

Понякога е трудно за многометровите кактусови мигли в къщата да създадат всички условия, но великолепният цъфтеж си заслужава усилията.

За да предотвратите гниене в саксията, можете да добавите шепа натрошен въглен.

Поливане

За кактуса е много по-лошо, ако е наводнен, отколкото не. Подобно на други сукуленти, този вид кактус е в състояние да толерира известна липса на влага в почвата. Идеално е, ако поливате растението след образуване на суха кора на повърхността на почвата в саксията. Прекомерното наводняване може да доведе до разрушително гниене. Поливайте кактусите с вода със стайна температура, за предпочитане мека.

Подхранване

Торовете за това растение също се продават готови. Те се внасят през периода на цъфтеж, но в други случаи кактусът, който расте интензивно, се нуждае от постоянно поддържащо хранене. Поради това се препоръчва да се прилагат торове всеки месец два или три пъти, с изключение на зимния период (той продължава от ноември до март), по това време кактусът се нуждае от почивка.

Избор на седалка

В природата това растение е епифитно, т.е.разпространява се и се развива, прикрепвайки се към други растения или скалисти повърхности. Следователно вертикалната опора би била идеалното място за бодливо, разклонено цвете. Съществува и метод за отглеждане на ампел.

Важно! Кактусовият сок може да причини тежки алергични реакции, затова по-често се използва в хомеопатията, като се използват оскъдни дози.

Кактусната кралица на нощта е интересно растение за цветарство на закрито. Отличава се с висока декоративност на цветята, плодовете могат да се дегустират. Преди повече от век това растение също е описано като имащо укрепващо действие върху човешкото тяло. Така че, в народната медицина се използва като лек за лечение на сърдечни заболявания и някои други здравословни проблеми.

По принцип се счита за терапевтичен екстракт от селеницериус като част от готовите препарати за ангина пекторис. Вярно е, че официалната медицина поставя под съмнение ефективността на лечението на сърдечна недостатъчност по този начин.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина