Цъфтящ кактус: необходими условия у дома

Кактусите са уникално семейство растения. Те растат в пустинята или в планините, където на практика няма растителност, и изумяват с разнообразието си от форми и размери. Тялото на кактуса може да бъде сферично, под формата на дискове, с удължени стъбла. Почти всички от тях са сукуленти. Удебелените им месести части са пригодени за натрупване и съхранение на вода. Това помага на растението да оцелее в екстремни, изключително сухи пустинни условия или в планински височини. Повечето видове кактуси са покрити с тръни, които са силно модифицирани листа. Бодлите изпълняват защитна функция, предпазвайки растението от тревопасни животни.

Видове цъфтящи кактуси

Mammillaria е един от видовете, представляващи семейство кактусови, чиито необичайни форми завладяват градинарите. Основната разлика между представителите на Mammillaria е липсата на ребра. Те се заменят с туберкули, поради което се получава задържане на влага и отражение на слънчевата светлина. Mammillaria живее на обширна територия от юга на САЩ до централната част на Латинска Америка. Този вид кактус има повече от 200 регистрирани представители. Всички видове Mammillaria могат да бъдат намерени в ботаническите градини и оранжериите на производителите на кактуси.

Неговите най-необичайни примери включват:

Mammillaria Luthi. Кактусът се състои от няколко подобни на круши глави с тъмно зелен цвят. Малки тръни са разпръснати по тялото. Цветята на Лути са на върха. Обикновено това са 2-3 лилави цветя с белезникава сърцевина и ярко жълти тичинки. Диаметърът на цветята е малък - около 3 см.

Mammillaria Luthi

Mammillaria Wilda. Основната характеристика на Wilda е наличието на множество стъбла с тъмнозелен цвят, чийто диаметър е 1-2 см. Цялото стъбло е покрито с къси белезникави златисти бодли. Когато кактусът започне да цъфти, той буквално е покрит със средно големи бели или светложълти цветя с лимонена сърцевина. Расте много бързо, благодарение на децата, образувани около него.

Mammillaria Wilda

Mammillaria Baum. Кактус от този вид е храст от светлозелени колони, покрити с белезникави меки бодли. Расте на стада. По време на цъфтежа храстите са покрити с жълти цветя, излъчващи аромат.

Mammillaria Bauma

Mammillaria Bokasana. Уникалността на този вид Mammillaria е в цилиндричния му ствол, покрит с твърди куки, подобни на бодли и дълги белезникави купчини, което прави сферичното стъбло да изглежда синьо-сиво. Това е къс кактус, той достига до 6 см.

Mammillaria Bokasana

Интересно е да наблюдавате как цъфти кактусът. Почти на самия връх цъфтежът се проявява под формата на венец от бяло-розови малки цветя.

Особености на цъфтящия кактус

За да цъфти кактус, трябва да се създадат условия, близки до естествената му среда. Това може да отнеме години за начинаещ производител на кактуси. За да цъфти кактус, трябва не само да се грижите за него, но и да знаете всички тънкости на технологията за грижа за това капризно цвете. Например, не всички сортове кактуси цъфтят за една година. Има видове, които трябва да пораснат до пет години, за да разкрият своите уникални цветя пред света.

Време на цъфтеж

Цъфтящите кактуси у дома са най-приятният момент от отглеждането на кактуси.Опитните производители на цветя отбелязват, че представителите на семейство Кактуси цъфтят по различно време. Някои изхвърлят цветето през пролетните месеци през втората или третата година от живота. Коледният кактус или декабрист на Schlumberger (популярно име) цъфти през зимата. Общият цъфтеж на храста продължава два месеца (декември и януари), докато животът на едно цвете е няколко дни.

В колекциите на кактусистите има видове кактуси с различни периоди на цъфтеж. Те включват дългопапиларната Mammillaria. Покрита е с множество удължени зърна (зърна) с тъмно зелен цвят. Цъфти в големи лимоненожълти цветя. Mammillaria Zeilman се счита за една от най-разпространените в колекциите кактуси. Има дълго време на цъфтеж. Има и видове, които не бързат да цъфтят.

Колко пъти през живота си кактусът дава плод

Някои може да бъдат изненадани от въпроса за плододаването на кактусите, вярвайки, че те само цъфтят. Жителите на Южна Америка и Африка обаче използват плодовете на кактусите в ежедневната си диета. Ядат се всичките им части: стъбла, семена и плодове. Общо има над 170 вида плодни кактуси.

Плодовете на декабриста

Например, на зиждекактуса Rozhdestvennik месец след цъфтежа, ако е настъпило опрашване, могат да се появят зелени плодове.

Трябва да се отбележи! Опрашването е много трудно, ако са декабристи от един и същи цвят. Ако наблизо има зигокактус с различни цветове, най-вероятно е опрашването.

Узряването настъпва в рамките на 5-7 месеца. Плодовете се превръщат в сочни ярко рубинени плодове. Вкусът на плодовете с киселост, вътре има малки семена.

Плододаването е кактус с ботаническото име Хилоцерей или Драконовото сърце, както е популярно наричано. Плододава от май до ноември, като произвежда до 6 посева на сезон. Плодовете на Хилоцереус тежат между 150 грама и 1 килограм.

Драконово сърце

Не по-малко известен е сорт кактус, наречен жълт Pitaihaya. Той е сочен и има деликатен вкус. Pitaihaya е популярно наричана Кралицата на нощта. Основният му доставчик е Колумбия. На външен вид Кралицата на нощта е прост закрит кактус, но е необичаен с това, че цветята му цъфтят през нощта и изсъхват до сутринта. Много ботанически градини предлагат специални нощни обиколки за тези, които искат да видят цъфтежа на Pitaihaya.

Причини, поради които кактусът не цъфти

Флористите, които се занимават с кактуси от няколко години, отбелязват, въз основа на собствения си опит, че има видове кактуси, които изобщо не цъфтят в природата. Ето защо, когато купувате кактус, трябва да се допитате до името му и да прочетете всичко, което е написано за него в източниците за отглеждането му, да се консултирате със специалисти.

Втората причина, поради която кактусът не цъфти, може да бъде неправилната грижа за него. Може да има и друга причина. Това е, когато кактусът не е преминал периода на покой. Според специалистите този период е различен за африканските и южноамериканските кактуси. За някои периодът на покой е зимата, за други - лятото. Когато купувате кактус, трябва да изясните към кой вид принадлежи закупеният екземпляр.

Присадени кактуси

Друга също толкова важна причина, поради която кактусът не иска да цъфти, може да бъде твърде просторна саксия или почва, която не е подходяща за кактус.

Внимание! За да получите цъфтящ кактус, кактусистите препоръчват присаждане на резник от цъфтящо растение върху нецъфтящ разрез. Например, peyresquia може да служи като запас, а цъфтящият епифилум може да служи като потомък. Най-хубавото е, че ваксината пуска корени, ако се прави през зимата.

Защо кактус дава бебе, а не цъфти

Появата на деца върху кактус показва, че почвата е пренаситена с азот. Кактусистите отбелязват, че калият и фосфорът трябва да присъстват в торовете, за да насърчат цъфтежа. Ако периодично отстранявате деца от кактуса, за него това е причина за още повече шегуване. В този случай за цъфтежа не може да става и дума. Цялата енергия на кактуса ще бъде насочена към вегетативно размножаване.Кактусистите обръщат внимание на начинаещите, че кактусите, засадени от деца в 3-то поколение и отгледани от семена, като правило не цъфтят.

За ваша информация. Когато се отглеждат кактуси на первазите на градските апартаменти, те не получават необходимия спектрален състав на светлината и необходимата интензивност, което води до растежа на вегетативните органи, но не и до цъфтежа.

Грижа за кактус у дома

Кактусите в закритото цветарство са доста често срещана култура. Почти във всеки дом има компютър, близо до него е основният поглъщател на вредни лъчения - кактус. Много хора обаче забравят, че трябва да се гледа. Когато купувате кактус, трябва да проучите условията за неговата поддръжка, така че да изглежда здрав и красив. Препоръчва се групово поставяне на кактуси. Когато се развиват в такава групова колония, се наблюдава техният еднороден и хармоничен растеж.

Кактус в дизайна на апартаменти

За да отглеждате успешно кактуси в къщата, трябва да се има предвид, че фактори като осветеност, температура, влажност на въздуха, състав на почвата и поливане влияят върху тяхното развитие. Сезонът прави определени корекции на всички тези параметри. Вегетационният период за кактус продължава от март до септември. Зимната почивка ще бъдат месеците от октомври до февруари.

Температура

Жизнената дейност на кактуса зависи от температурния режим. По време на вегетационния период кактусът не се влияе от малки температурни колебания от 26 до 28 ° C. Но ако температурата на околната среда стане повече от 30 ° C, метаболитните процеси, протичащи в растението, започват да се забавят. Кактусът изпада в състояние на застой, спира да расте и изхвърля пъпките си.

През зимния период за повечето кактуси температурният диапазон е от +10 до + 15C.

Всеки го има вида на кактуса, той ще бъде различен:

  • Зимуването на Mammillaria и Echinopsis върви добре при температура от + 12-15 ° С.
  • Rebucia, Atrophytum и Echinocerius зимуват при температури от +8 до + 10 ° C.
  • По-ниските температури от 0 до + 5 ° С понасят добре Неоесия и Екобария.

Както отбелязват кактусистите, при такива температури през зимния период настъпва важен етап за растението - полагане на пъпки. В удобни условия сукулентите изразходват всичките си сили за растеж.

Забележка! Ако кактусът не цъфти, трябва да го поставите на затоплен балкон за зимата, като по този начин създавате дискомфорт, което означава възможност за полагане на пъпки.

Осветление

Ярката дифузна светлина е най-доброто осветление за почти всички представители на вида Кактус. Ако осветеността е недостатъчна, това води до разтягане на растението, независимо от неговата форма. Цветът на кактуса става бледо и не е необходимо да мечтаете, че такъв кактус ще цъфти.

С излишък на светлина растението получава „тен“ от страната, обърната към слънцето. Следователно, кактусът не трябва да се намира близо до прозореца. Прозорецът по време на яркото слънце трябва да бъде засенчен по всички възможни начини. Преместването на кактусовата саксия не се препоръчва. Това е стресиращо за него. В резултат на това всички пъпки и цветя могат да бъдат отделени.

Влажност

В стая с кактуси е желателно да се поддържа умерена влажност. Те не обичат горещия задушен въздух. Необходима е вентилация, но без течение. Флористи препоръчват да се пръска растението сутрин и вечер. По-добре е да използвате фин спрей, който създава мъгла над кактусите, напомняща за условията на живот в природата.

Поливане

Мнението, че сукулентите не се нуждаят от систематично поливане, е погрешно. Излишното поливане е по-разрушително за тях от сухата почва. За да може кактусът да цъфти през лятото, той не се нуждае от обилно поливане, достатъчно е да го поливате веднъж седмично с вода, която е утаявала в продължение на няколко дни. Земята не трябва да се залива с вода, само овлажнява се бучка пръст. През есента интервалът между поливането се увеличава. Полива се само напълно суха почва.

Поливане на кактуси

По време на периода на покой, кактусът спира да абсорбира влагата от почвата, така че излишъкът му може да доведе до гниене на корените. През зимата земята трябва да е напълно суха. Леката хидратация се прави веднъж месечно.

Веднага щом светлинните часове започнат да се увеличават, кактусът трябва да се събуди от хибернация, като го поръси с гореща вода, чиято температура е не повече от 50 ° C. След една седмица кактусът трябва да се полива обилно. След тази процедура преминете към летен режим на поливане.

За стайните растения, включително кактусите, се грижат правилно и процъфтяват и процъфтяват. Неграмотните грижи, по-специално поливането със студена вода, сух въздух, неправилни температурни условия и липса на светлина, ще се превърнат в основната причина за заболяването. Не трябва да забравяме периодично да оглеждаме кактусите.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина