Вътрешно цвете булка - как се казва растението?

Вътрешната цветна булка е придобила широка популярност сред голям брой производители на цветя, благодарение на естествената си красота и нежност, както и лесна грижа. Възхитителната цветова схема на това цвете ви позволява да създавате невероятни цветни композиции, които могат да украсят всеки перваз на прозореца.

Какъв вид растение

Нежно стайно растение, което много производители на цветя обичат толкова много, в обикновените хора се нарича булка. Това цвете също има напълно научно име. В биологичния справочник той се нарича Campanula, което в превод означава „камбана“.

Кампанула бяла в саксия на перваза на прозореца

Стайното растение кампанула или булката е малко тревисто многогодишно растение, високо около 15 сантиметра. Има пълзящи пълзящи стъбла с дълги дръжки с малки (до 5 см) сърцевидни листа. Повърхността на листата е светло зелена с назъбени ръбове.

Паникуларните съцветия, цветята са бледосини, люлякови или бели. Формата на цветята е камбана с пет венчелистчета; формата му много прилича на звезда. Размерът на цветята е малък - около 3 сантиметра в диаметър. В обикновените хора камбанулата с бели цветя се нарича булка, сортът й със сини цветя се нарича младоженец. Периодът на обилен цъфтеж продължава от първите дни на юни до края на октомври.

Булка и младоженец: произходът на името

Цвете "булка и младоженец" - това са различни видове камбана, или камбана. Той получи толкова красиво и романтично име заради нежните си цветя с невинни бели, яркосини, люлякови пъпки, които много приличат на камбани и са свързани с млада двойка влюбени.

Разновидности на кампанула бяло и синьо

Campanula младоженецът и булката принадлежат към растения от рода Bellflower, семейство Bellflower. Родината на това цвете е Средиземно море. Популярно стайно растение има следните имена: "булка и младоженец", вътрешна камбана, "падащи звезди".

Два вида камбана в една саксия

Това е единственият вид звънец, който се отглежда като стайно растение. Камбаната със снежнобяли пъпки принадлежи към сорта Alba (булка), със сините - към сорта Maya (младоженец). Това казват хората, булката от кампанула е бяло цвете, кампанула или младоженецът е синьо цвете. Много често те се засаждат в една саксия, като по този начин се прави невероятно красива композиция.

Основи на отглеждане и поддържане

Вътрешно цвете булка как да се грижите за него у дома, така че винаги да е в отлична форма:

  • Изберете правилното място за цветето в апартамента;
  • Осигурете подходящи условия за температура и влажност;
  • Засадете в почва, подходяща за цветето, и извършете санитарна резитба;
  • Организирайте своевременно поливане и внасяне на необходимите торове.

Избор на място в къщата и осветление

За да предотвратите изсъхването на булката и младоженеца на закрити цветя, не ги поставяйте на места с пряка слънчева светлина. Северната страна на апартамента не е подходяща за камбани. Най-добрият вариант за поставяне на цвете ще бъде добре осветеният перваз на прозореца, за предпочитане близо до източен или западен прозорец. Поставяйки саксия с цветя от южната страна на апартамента, можете да провокирате увяхването на листата на кампанула.Ако всички прозорци на апартамента са обърнати на север, тогава е необходимо да осигурите на цветето допълнително денонощно осветление.

Много видове камбани в саксии на масата

През лятото, когато навън е хубаво времето, булката може да бъде изведена на балкона или терасата. По време на силен дъжд или вятър трябва да се отнесе обратно в апартамента. С пристигането на есента кампанулата трябва да бъде върната за поддръжка в стаята.

Важно! По време на обедната топлина растението трябва да бъде засенчено или пренесено на хладно място.

Температура

Вътрешната цветна булка толерира малки промени в температурата в стаята. Дори и да е хладно на перваза на прозореца през зимата (около + 14-16 ° C), такъв микроклимат напълно ще подхожда на това деликатно растение. С пристигането на пролетта и през летния сезон, температурата от около + 25-26 ° C ще бъде по-подходяща за него.

Когато отоплителните радиатори затоплят первазите през зимата, влагата на почвата в саксията значително намалява, по-добре е да поставите булката в окачен съд или да я преместите на друго място, например на хладилника, нощното шкафче или масата в близост прозореца.

Избор на пот

С пристигането на пролетта растението трябва да бъде трансплантирано в нова саксия, тъй като през годината почвата в старата саксия е силно изчерпана и е загубила хранителните си качества. В първите дни на март цвете, младоженец или булка трябва да бъдат трансплантирани в нова почва, богата на полезни компоненти.

Саксия с булката

Обраслото растение се нуждае от нова просторна саксия, така че корените да не страдат от ограниченото пространство. След пресаждането или засаждането растението преминава през период на адаптация, така че трябва да се отстрани от ярка слънчева светлина и да не се храни в продължение на една седмица.

Подготовка на почвата

Универсален грунд за декоративни цъфтящи растения можете да закупите в магазин за цветя. Можете също да го приготвите сами. Това ще изисква едър речен пясък, чимове, сух хумус, компост и листна почва. Всички компоненти са взети на равни части. След засаждането е много важно периодично да се разхлабва почвата в саксия, тъй като растението се нуждае от кислород, което допринася за активното развитие и цъфтежа на кампанулата.

Допълнителна информация. Почвата за отглеждане на кампанула трябва да бъде лека и лесна за разрохкване. Обикновената черна почва е твърде тежка за толкова деликатно цвете.

Поливане и влажност

Кампанулата не принадлежи към влаголюбивите растения, така че през зимата трябва да се полива не повече от веднъж на две седмици. Водата за напояване трябва да се използва само пречистена или добре утаена. През лятото, особено когато е много горещо, за кампанулата е необходимо навременно поливане. Това трябва да се направи веднага след като горният слой на почвата изсъхне. Също така е необходимо периодично да се пръска булката, това ще има добър ефект върху нейното развитие, въпреки че тя понася доста добре сухия въздух.

Буйна булка със зелени листа

Активните слънчеви лъчи, твърде мократа или пресъхналата почва са най-лошите врагове на растението. Трябва да поливате булката много внимателно, опитвайки се да не падне върху нежни венчелистчета и цветя. Важно е да се гарантира, че няма твърде много вода. За напояване можете да използвате вода с разредена в нея дървесна пепел - това ще има добър ефект върху растежа на цветето и ще направи листата по-наситени. Влажността в стаята, където стои булката, трябва да бъде най-малко 40%. За да овлажните стаята, трябва да използвате спрей или овлажнител.

Забележка! При поливане е важно да не се прекалява с количеството вода, в противен случай не може да се избегне гниене на кореновата система.

Подхранване

Използването на полезни витамини и минерали ще помогне да се гарантира, че растението расте добре и правилно, както и ще му даде допълнителна сила и ще стимулира имунната система, в резултат на което ще бъде по-малко болно.

През периода на активен вегетационен период и обилен цъфтеж, който се случва през март-август, си струва да се прилага торене с универсални комплекси на всеки 14-25 дни. През зимния сезон не е необходимо да се храни булката, тъй като растението е в период на покой.

Подрязване

За да се осигури дългосрочен цъфтеж на кампанула през целия вегетационен период, е необходимо да премахнете всички избледнели камбани своевременно. С пристигането на есента, когато растението започне да се подготвя за зимна почивка, трябва да отрежете всички сухи, повредени и удължени стъбла.

Такова невероятно закрито цвете като "булката и младоженеца" може да се превърне в украса на всеки интериор. Това възхитително растение ще зарадва окото с нежните си цветя и ще внесе положително отношение.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина