Echinocactus gruzoni: примери за домашни грижи

В домашното цветарство се отглеждат различни видове пустинни кактуси, например Echinopsis, Achinocereus, Ferocactus, Rebutia. Таралежът кактус, или Echinocactus, принадлежи към рода на кълбовидните пустинни кактуси.

В природата има няколко вида ехинокактус:

 • Ехинокактус Грузони;
 • Дъга на ехинокактус;
 • Хоризонтален ехинокактус;
 • Echinocactus Parry.

Ехинокактус

За първи път растението е открито в Мексико през 19 век. Сукулентът е кръстен на Херман Грузон, инженер, индустриалец, филантроп и известен кактусист от 19 век.

Описание

Растението се нарича още златната цев, златната топка. Сукулентът е получил имената си поради сферичната форма на стъблото в млада възраст и бъчвовидна форма в зряла възраст. Според учените кактусите могат да живеят до 500 години.

Стъблото е с оребрена повърхност. Ребрата са плътно покрити с бели или светложълти бодли. С възрастта тръните придобиват светлокафяв цвят. Цветът на стъблото е тъмно зелен.

Големите космати ареоли в горната част на стъблото се обединяват, за да образуват красива жълта капачка. От всяка ареола растат два вида бодли: централна и радиална. Централните растат до 5 см, радиалните - до 3 см. Бодлите, в зависимост от вида на кактуса, могат да бъдат прави и извити.

Забележка! Корените на растението са къси и са разположени близо до повърхността на почвата.

В естественото им местообитание височината на сукулентите може да достигне 3 m и 1 m в диаметър, в къщите диаметърът им не надвишава 40 cm.

Растението има няколко разновидности, които се различават помежду си по дължината, дебелината, цвета и формата на тръните.

Например, Echinocactus grusoniivar intertextus има красиви извити бодли, Echinocactus grusoniivar subinermis, напротив, има много малки бодли, Echinocactus grusonii f. monstruosa се различава по това, че расте в различни посоки, има къси жълтеникаво-бели бодли и ресни.

Сортове на Echinocactus Gruzon

Ехинокактус Грузони червен

Магазини за цветя продават кактуси Gruzoni с червени тръни. Този цвят на иглите е неестествен за кактуса. Получава се чрез изкуствено оцветяване с помощта на хранителни оцветители, които се добавят към пясъчната почва.

С поливането сукулентът ще абсорбира багрилото и постепенно иглите ще придобият желания цвят. По този начин иглите са оцветени не само в червено, но и в ярко жълто, синьо и зелено. Пълното оцветяване отнема няколко години.

Ако за оцветяване се използва оцветител за храна, това няма да навреди на здравето на растението.

Внимание! Ако багрилото се отстрани от почвата, тръните ще възвърнат естествения си цвят с течение на времето.

Домашни грижи за Echinocactus Gruzoni

За сукулентен ехинокактус е лесно да се грижи. Поради това е доста търсен сред производителите на цветя.

Осветление

Растението се нуждае от добро осветление, така че саксиите с цветя се поставят на южните или югоизточните первази. Не се страхува от пряка слънчева светлина. Ако обаче осветлението не е достатъчно, това може да доведе до падането на тръните. На мястото на падналите ще растат нови, но те ще бъдат по-тънки и по-бледи от своите предшественици, самото растение ще загуби красивия си вид.

След периода на покой през зимата не се препоръчва да инсталирате веднага саксията с цветя на южния перваз, тъй като пряката слънчева светлина може да изгори багажника.Сукулентът постепенно се преподава на слънцето. Ето защо през пролетта е необходимо да се засенчи кактусът.

Влажност и температура

Кактусът е термофилно растение, но ако температурата на околната среда се повиши над 30 ° C, растението се забавя или спира да расте. Оптималната температура за echinocactus grusonii през вегетационния период е 20-25 ° C.

Ехинокактусът не обича прекалено високите температури

Сукулентното растение е доста придирчиво към влажността и се развива добре на сух въздух. Въпреки това, в много горещо лято е препоръчително да напръсквате кактуса с вода от спрей бутилка.

Също така трябва периодично да поставяте растението под душа, за да отстраните праха, който се натрупва между краищата му.

Поливане и торене

През лятото растението се полива не повече от веднъж седмично. По-добре е поливането да се извършва чрез потапяне на саксията в съд с утаена топла вода. След това оставете излишната вода да се оттича в тигана. За да се предотврати гниенето на корените, водата също се отстранява незабавно от тигана.

По време на вегетацията, веднъж месечно, растението се подхранва. За тези цели в магазина се купуват специални композиции, предназначени за кактуси. Те съдържат минимално количество азот. За това се използват торове: Gilea, Stimul, Flovit и други.

Зимуване

Как да се грижим за ехинокактус през зимата? Зимата е времето, когато настъпва периодът на покой за кактуса, така че температурата в стаята е понижена. То трябва да бъде в диапазона от +10 до + 15 ° С.

Внимание! Ниските температури са неприемливи за растението.

Ако гърнето е на пода, тогава трябва да го изолирате от студеното покритие. Можете да инсталирате цветето на дървени летви или да поставите парцал под него. Ако това не бъде направено, корените могат да замръзнат.

Осветлението не намалява дори през този период. През есента поливането се извършва веднъж месечно, през зимата се спира. Също така, през този период не се извършва хранене.

Засаждане и пресаждане

Кактусът се трансплантира при необходимост, поне 1 път на 2 или 3 години.

Внимание! Когато пресаждате, трябва да се опитате да не нараните корените. Сукулентно растение е много податливо на увреждане на корените.

По-добре е да вземете плитка саксия за цветя. Размерът му трябва да бъде с 3-5 см по-голям от стария. Най-доброто време на годината за разсаждане е пролетта.

За да се отглежда кактус, почвата или се купува готова, или те сами приготвят почвената смес.

Състав на почвата:

 • 2 часа копка земя;
 • 1 ч. Л. Пясък;
 • 1 ч. Листна земя;
 • 0,5 часа фин речен чакъл или тухлен чипс.

Можете също да добавите натрошен въглен към сместа. Това ще предпази сочните корени от гъбична атака.

Трансплантация на Echinocactus Grisoni

Преди да пресадите растението, препоръчително е да дезинфекцирате почвата и саксията. За да направите това, почвената смес се поставя във фурната за половин час, контейнерът се изсипва с вряща вода няколко пъти.

Процедура за трансплантация:

 1. Извадете кактуса от контейнера. Изследвайте кореновата система. Премахнете изгнилите и отчупени корени. Увредени на прах участъци с натрошен активен въглен. След това кактусът се поставя в сух съд за 3 дни. През това време разфасовките ще заздравеят върху корените.
 2. Напълнете контейнера с дренажен слой с дебелина 1-2 см. Като дренажен материал са подходящи керамзит, малки камъни, счупена тухла.
 3. Напълнете с малък слой почва.
 4. Поставете кактуса в саксия, изправете корените му.
 5. Покрийте корените с пръст. Разклатете леко саксията, за да разпределите почвата равномерно между корените. Леко уплътнете почвата.
 6. Долейте с малък слой малки камъчета.
 7. Поставете саксията в слабо осветена стая. Поддържайте температурата в диапазона от 24 до 27 ° С. Започнете да поливате след половин месец.

Разцвет на ехинокактус

Кактусът започва да цъфти в края на пролетта - началото на лятото на възраст над 20 години. Освен това ехинокактусът на Грусон навлиза в периода на цъфтеж, ако диаметърът на стъблото е най-малко 40 cm.

Ехинокактус цветя

Пъпките обикновено се формират в горната част на стъблото, понякога те могат да бъдат подредени в няколко нива. Кактусът цъфти с единични жълти, розови или червени цветя, оформени като камбани.

Цветната тръба е къса, с филцов ръб. Венчелистчетата са тесни, също покрити с ресни. Дължината на цветето е до 7 см. Вечер цветето се затваря.

След опрашването на мястото на цветята се образуват негодни за консумация тъмни шоколадовокафяви плодове.

Опции за разплод

Сукулентните растения се размножават чрез семена и бебета. Вторият вариант е по-опростен. Децата обаче рядко се появяват при ехинокактус. Това обикновено се случва, когато върхът на кактуса е повреден.

Семена от ехинокактус

Бебето първо се отделя внимателно от родителя, след което се засажда в подготвен съд.

Семена

За да развъждате кактуси със семена, трябва:

 1. Накиснете семената за няколко часа във вода, след това за 10 минути в слаб разтвор на калиев перманганат.
 2. Пригответе контейнера. Покълването изисква широка и плитка кутия или сандък с пясък.
 3. Поставете семената върху навлажнен пясък и поръсете малко отгоре с пясъчен слой с дебелина 1-2 мм. Покрийте контейнера с найлонова торбичка.
 4. За да могат семената да покълнат нормално, е важно да се организира периодично проветряване на оранжерията. Поливането в момента не се извършва.
 5. Разсадът се появява в рамките на 20-30 дни.
 6. Младите сукуленти се гмуркат и засаждат в отделни саксии.

С правилни и постоянни грижи за Ехинокактус, растението ще зарадва собствениците си с красив външен вид и красиви цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина