Cactus Gymnocalycium - домашни грижи

Химнокалициевият кактус се счита за най-разпространеният в цветарството. Този кактус често се нарича "японски", въпреки че растението е родом от Южна Америка. Избраните сортове имат уникален цвят, който е получен след екстракцията на хлорофил. Именно привлекателният външен вид направи това растение популярно сред любителите на сочните. Грижата за химнокалиция е лесна, ако създадете подходящите условия за растеж.

Как изглежда кактусът химнокалиций?

Растението принадлежи към семейство Кактусови. От латински името Gymnocalicium се превежда като „гола чашка“. Цветята не са покрити с косми, но са покрити с гладки люспи. Височината на багажника може да бъде различна от 1,5 до 7 см. Диаметърът може да бъде 2,5-15 см. Формата на надземната част е кръгла или плоска. Цветята могат да бъдат с различни нюанси.

Външен вид

Има над 150 вида химнокалиций, които споделят едно и също ботаническо описание. Това е многогодишно растение с плътни корени, които навлизат дълбоко в земята. Надземната част е тъмнозелена на цвят, а самата кожа е гладка на допир.

Допълнителна информация! Селективно са отглеждани сортове, при които издънките могат да бъдат жълти, червени или оранжеви.

Най-често срещаните видове химнокалиций:

 • Редуктум;
 • Фредерик или японец;
 • Baldianum или Balda;
 • Миханович;
 • Хорст.

Появата на един от сортовете

Съществува и отделна група видове, която се формира от няколко растения, които са сходни по форма и размер.

Често срещани сортове

В цветарството този вид кактус е широко разпространен. Ето защо са избрани много сортове за декоративно отглеждане, сред които има най-популярни:

 • Gymnocalycium Reduktum (гърбав) е най-големият представител на вида. С растежа се променя формата и цветът на стъблото. Растението расте от топка в овал, който е разделен от бразди. Редуктумът може да нарасне до половин метър. Бодлите са разположени радиално. Туфа с остри дълги бодли е разположена на върха на всеки сегмент.
 • Гимнокалиций на Фридрих (Albiflorum). Сукулентът е получен благодарение на усилията на японските животновъди и следователно има второ име: японски химнокалиций. След отстраняването на хлорофила стъблото на растението започва да променя цвета си - лилаво, бордо, червено, жълто. Външният вид привлича със своята оригиналност. Но хибридът не може да расте сам; той трябва да бъде присаден върху друг кактус.
 • Gymnocalycium baldianum - в Русия най-често се нарича плешив химнокалиций. Има формата на сплескана синьо-зелена топка. Височината на ствола достига 10 см, а ширината е 9 см. Gymnocalycium Baldianum е покрит с жлебове, които се превръщат в „туберкули“, докато растат. В горната част на всеки сегмент има игли. В зависимост от префикса се определя цветът на пъпките - Kla, Yellow.
 • Гимнакалициумът на Хорст достига височина 20 см. Стъблото има формата на сплескана топка с тъмнозелен цвят. По време на цъфтежа можете да видите розова, люлякова или кремаво оцветена пъпка.
 • Gymnocalycium mihanovichii има стъбло с височина 5 см с ръбови хребети. По вълните са разположени по гребените, които визуално променят формата на надземната част. На върха на хребетите има леки бодли, разположени само радиално. Цветът е розово-зелен на цвят, понякога се срещат и бяло-зелени пъпки.

Появата на Фредерик

 • Aqua Dulce е миниатюрна версия на химнокалиция, която има ниско, мощно стъбло. На повърхността на надземната част има редки тръни.
 • Gymnocalycium denudatum е миниатюрен вид. Височината на стъблото не надвишава 30 mm на височина, а диаметърът е 80 mm. Формата на надземната част е топка, която е леко сплескана отгоре. По време на цъфтежа той пуска няколко малки бели пъпки.
 • Дамси принадлежи към сукулентите поради малкия си размер (височина 20 мм, диаметър - 50 мм). Той има кръгъл багажник със светло зелен цвят с радиално разположени игли по него.
 • Gymnocalycium ragonesii е малък кактус с кафяво-зелено стъбло. На повърхността на надземната част Рагонезе има не твърде ясни жлебове, които са радиално покрити с тръни.
 • Gymnocalycium quehlianum (Quela) е сочен не повече от 10 см. Цветът на надземната част е синкаво-зелен. Пъпката е оцветена в червено по време на цъфтежа с по-изразителен кант от същия цвят.
 • Gymnocalycium spegazzinii има въздушна част с форма на цев, която е оцветена в сиво-зелено. Багажникът е разделен на ребра с ареоли. Те имат извити шипове с дължина 5-7 мм.

Забележка! Знакът montain идентифицира кактуса като издръжливо растение. Максималният спад на температурата може да бъде +5 ° C.

Появата на Ruduktum

Gymnocalycium mix cactus е група от няколко малки разновидности. Диаметърът на цевите не надвишава 50 mm. "Mix" обикновено се засажда в един контейнер, създавайки комбинация от растения с различни цветове и различни форми.

Характеристики на домашните грижи

Ако говорим за този вид кактуси, включително опцията за гимнокалициев микс, грижата за тях у дома не е твърде трудна. Селскостопанската технология включва контрол върху основните показатели - поливане, температура, влажност и светлина. Ако правилно се грижите за група растения, тогава в рамките на определеното време можете да наблюдавате цъфтежа и самият багажник ще се увеличи по размер.

Температура

Цветът не е причудлив към температурните условия, но неговата родина е Южна Америка, което означава, че все още трябва да е топло. По различно време на годината сукулентите се отглеждат при различни температури:

 • През лятото всяка температура е подходяща.
 • През зимата - + 8-12 градуса по Целзий, някои се нуждаят от температура от + 15-18 ° С.
 • Кактусът на Миханович може да расте през зимата при + 5 ° С.

Ако температурата на въздуха е твърде ниска, растението ще умре.

Осветление

Растението се нуждае от добро осветление. Стъблото не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, в противен случай върху кожата ще се появят изгаряния под формата на кафяви петна. Помещението трябва да е добре проветриво.

Кактус на открито

Важно! Вазите с растението трябва да се поставят на первазите на прозорците от южната страна, за да се подобри осветлението по всяко време на годината.

Ако през прозореца попадне пряка слънчева светлина, тогава трябва да ги разпръснете изкуствено или да премахнете саксията за няколко часа на по-подходящо място.

Поливане

Поливането се извършва около 2-3 пъти месечно. Необходимо е да се следи сухотата на почвата. В процеса на напояване може да се използва само утаена вода със стайна температура.

Поливане

По време на периода на цъфтеж количеството поливане може да се увеличи.

Внимание! Можете да добавяте капка лимонов сок към течността за поливане веднъж месечно.

Пръскане

Не пръскайте дръжката на кактуса при никакви обстоятелства. Попадането на вода в надземната част може да доведе до гниене. Изключение правят онези "къпания", които включват лечение.

Влажност

Влажността на въздуха през лятото не е необходимо да се контролира, но не трябва да бъде 100%.

През зимата цифрата не трябва да надвишава 70%. В противен случай растението ще започне да гние. За да поддържате нормална влажност в помещението, можете да използвате специални устройства.

Грундиране

Почвата за кактус е смес от хумус, трева, торф, пясък. Всички компоненти се приемат в равни количества.

Правилният субстрат

Внимание! Може да се добави малко въглен, за да се подобри качеството на основата.

Подхранване

Подхранването се извършва веднъж месечно по време на вегетацията. През зимата и есента всякакво торене е забранено. Като подхранване се използват минерални торове, в които няма органични компоненти. Добавките трябва да съдържат малко азот.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Гимнокалиций е цвете, грижата за което у дома по време на зимуване изисква създаването на специални условия. На какво трябва да обърнете внимание:

 • Поливането се намалява до 1 път на месец. Някои видове изобщо не трябва да се поливат.
 • През студения сезон трябва да намалите влажността.
 • Трябва да се пренесе в стая с температура не по-ниска от +15 ° C.
 • Ако растението няма достатъчно светлина, могат да се появят болести, така че понякога се изисква изкуствено осветление.

Няма други функции в зимните грижи. След края на периода на покой, сукулентът трябва да бъде върнат в стандартните условия на задържане.

Кога и как цъфти

Гимнокалиций цъфти на възраст 2-3 години. Някои видове могат да изхвърлят пъпката за първи път след 5 години. Растението може да цъфти ежегодно, но някои сортове само 2-3 пъти в живота.

Цъфтящ сочен

Цъфтежът започва в началото до средата на април и този процес продължава до есента.

Пъпката се появява в частта на багажника, засенчена от слънцето. Цветето цъфти 10-14 дни след поникването. Пъпката има продължителност на живота 10 дни.

За справка! Размерът, броят и цветът на пъпките зависят от конкретния сорт кактус.

Ако цъфтежът настъпи през есента, тогава пъпките може да не цъфтят. Подобна неприятност може да възникне поради твърде добро осветление.

Как се възпроизвежда химнокалициевият кактус

Можете да размножавате кактус у дома, като използвате странични завои или семена. Всяка опция се различава в принципа на грижа и самата процедура. Най-простият вариант за размножаване се счита за странична или базална трансплантация. Покълването на семената е по-трудоемък процес, който изисква спазване на определени условия.

Покълващи семена

Размножаването чрез покълване на семена се счита за най-трудно, но кактусите, отглеждани по този начин, са устойчиви на всякакви негативни фактори. Необходимо е да се подготви кутия с дълбочина 2-5 см, изсипете субстрат от едър пясък и торф в контейнера.

Внимание! Субстратът предварително се калцинира във фурната за 1-2 часа.

Когато земята се охлади, трябва да поставите семената на разстояние 2-3 см едно от друго и да поръсите малко с почвена смес. Почвата в кутията трябва да бъде постоянно влажна. Трябва да поддържате необходимото ниво на влага с помощта на спрей бутилка. Температурата на въздуха не трябва да пада под +20 ° С.

Издънките се появяват след около 10 дни. Такива разсад могат да бъдат трансплантирани само след 1-2 години.

Странично наслояване

За да разпространявате химнокалиция, като използвате странични завои, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Отделете процеса от възрастния.
 2. Поставете го върху хартиена кърпа и го изсушете на тъмно място за 1 ден.
 3. Пригответе саксия с пясъчна почва.
 4. Натиснете резника в почвата, така че да не падне.

Странични издънки на кактус

В рамките на 14 дни корените се появяват в апендикса. По-добре е процедурата да се извършва през пролетта, когато растението навлезе във фазата на вегетация.

Прехвърляне

Понякога се появяват базални процеси. Те имат почти непокътната коренова система с растението майка. Разделянето се извършва по време на трансплантацията.

Трансплантация на растения

Трябва внимателно да разделите кореновите системи и да засадите издънката в саксия с пръст. Субстратът се използва по същия начин, както за възрастно растение.

Вредители и болести

Поради неправилното съдържание на цветето, то може да бъде засегнато от паякови акари, гниене или брашнести бъгове. Причините за появата на болести и борбата с тях са различни:

 • Паяк акари започват само на млади растения. По кожата се появяват сухи и "ръждясали" петна. Появява се поради ниска влажност на въздуха. За да се отървете от вредителя, трябва да третирате повърхността на кактуса с разтвор на вода и алкохол и в края не забравяйте да проветрите стаята.
 • Брашнестата буболечка паразитира в кореновата система и ствола. Ако няма цъфтеж, а самото цвете расте бавно, тогава проблемът е точно в брашнестата брада. За да неутрализирате вредителя, трябва да изкопаете растението и да измиете корените и багажника под гореща течаща вода.
 • Гниенето се причинява от твърде много поливане. Необходимо е да се изкопае кактусът, да се отстранят изгнилите издънки на корените. Поръсете филийките с активен въглен на прах. И след това го засадете в нова, дезинфекцирана почва.

Паяк акари

Ако следвате препоръките за грижи, тогава няма да има проблеми с вредителите. Единственият източник на появата им могат да бъдат други заразени растения.

Цъфтящ екземпляр

Можете да украсите къщата си с необичайни растения от семейство Кактусови, които принадлежат към рода Gymnocalycium. Кактусът не изисква специално внимание към себе си, той има нестандартен външен вид. Ярките цветове на стволовете и цветята, присъщи на някои видове този сукулент, ги правят „царе“ в цветарството на закрито. Възможно е да се извърши разделянето на някои сортове на вече възрастни.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина