Колко често да поливате кактус: колко пъти и опции у дома

Историческата родина на кактусите са пустинните земи на Централна Америка и тропиците. Растението, свикнало с екстремна топлина и продължителна липса на влага, не се различава по специална прищявка в грижите, падайки по первазите. Но за удобен растеж и цъфтеж той трябва да създаде подходящите условия. Колко често да се полива кактус, какъв вид вода да се използва и какво трябва да се ръководи при изграждане на поливен режим?

Характеристики и правила за поливане на кактус

Независимо от целта, за която са закупили кактус - отглеждане на голямо количество, декориране на перваза на прозореца с няколко саксии или като подарък на любим човек - трябва да запомните правилата за грижи и поливане. Това е компетентна стратегия и систематичност, които ще осигурят активен растеж, цъфтеж и поява на нови издънки за по-нататъшна трансплантация.

Кактуси на перваза на прозореца

Особено е необходимо да бъдете внимателни при поливане на сукуленти от цъфтящи сортове, тъй като липсата или излишъкът от влага може да повлияе негативно на навременната поява на здрава пъпка.

Когато избирате сукуленти като домашно растение, не трябва да ги приемате леко и да си затваряте очите за правилата за поливане. Използването на грешна вода, излишен тор или неправилна техника за напояване може да доведе до смъртта на растението за кратко време.

Колко често да се полива

Честотата на поливане на домашен кактус директно зависи от много фактори. Най-важните от тях са описани по-долу.

Вид растение

Продавачът трябва да разкаже за това, както и да предостави инструкции за грижа за определен сорт. Например, ако бъдещият домашен любимец е докаран от пустинята, той няма да бъде твърде причудлив и обичащ водата. Такива растения се нуждаят от минимално напояване веднъж седмично и половина, а дори и тогава - само в горещия летен период.

Важно! Сукулентите, донесени от тропиците, обичат висока влажност, така че се нуждаят от по-често поливане както през зимата, така и през лятото.

Няма нищо по-просто от инструкциите как да поливате декабрист или бодлива круша - те не се страхуват от вода в никакво количество. Mammillaria също е непретенциозно растение.

Сукулентно местоположение

Ако поставите растение у дома на прозорец, разположен от слънчевата страна, или до мощна батерия, нагревател, вентилация на компютър или лаптоп, то ще изисква повече влага. В по-хладни, по-слабо осветени зони поливайте все по-рядко.

Саксиен материал

Дори такъв малък детайл влияе върху честотата. Керамичните и глинени саксии леко ще абсорбират влагата, така че ще са необходими по-чести и интензивни поливки. Има много по-малко проблеми с пластмасовите и стъклените изделия.

Кактусова възраст

Ако растението е много младо, то изразходва повече хранителни вещества от вода и субстрат за своето развитие и цъфтеж. Следователно той се нуждае от повече влага от по-големите си братя.

Различните видове кактуси се нуждаят от различна честота на поливане

Жизнен цикъл

Когато растението започне своя вегетационен период, т.е. активно започва да расте и се появява яйчник в цъфтящи сортове, трябва да се подготвите за често поливане. Това обикновено е периодът от късна пролет до късна есен.

Поради преместването на сукулента в друга среда, естественият му цикъл може да се обърка и вегетационният период започва през зимата. Промяната в поведението трябва да се следи внимателно, за да не остане растението без влага, което е жизненоважно в този момент.

Състояние на основата

Това е отделен и много важен въпрос при отглеждането на здравословен и силен кактус, тъй като повечето от така наречените универсални складови субстрати всъщност съдържат много компоненти, опасни за растението. Понякога качеството на почвата просто оставя много да се желае: твърдата торфена маса не доставя вода до корените, а много рохкав пясък или глина, напротив, води до тяхното разпадане.

Внимание! Поливането на кактус и честотата му също зависи от качеството на водата и добавките в нея. Може да отнеме известно време, за да се наблюдава абсорбирането на влага и сочното здраве, за да се определи оптималната честота.

С каква вода да се полива кактус

Перфектно чистата вода в съвременния свят, особено в мегаполисите, е легенда. Повечето стайни растения ще се адаптират с течение на времето и ще реагират добре на обикновената чешмяна вода. Но сукулентите, поради особеностите на техния произход, реагират болезнено на лошия химичен състав на водата. Как можете да подобрите производителността и да улесните поливането?

Най-добрият начин е да използвате събрана дъждовна или разтопена вода. Но тази опция изисква твърде много усилия и търпение, така че не е подходяща за всички. По-проста идея е да кипнете и охладите водата, за да намалите твърдостта и да намалите нивото на рН. Така можете да избегнете алкализирането на почвата и отрицателното въздействие на водата върху кореновата система при поливане на кактуси.

Забележка! Ако изобщо няма време за манипулиране на водата, можете да използвате обикновени домакински филтри или да съберете контейнер и да го оставите да престои 2-3 дни преди поливане.

За да подобрите качеството на водата и храненето, можете да използвате следните продукти:

  • оксалова или азотна киселина (не забравяйте да оставите да престои и да отцедите утайката);
  • янтарна киселина (подходящ е само един процент разтвор);
  • разреден торф;
  • оцет 9% (не повече от чаена лъжичка на петлитров контейнер).

Температура на водата

Тук всичко е относително просто: в никакъв случай сукулентите не трябва да се поливат със студена вода. Трябва да е със стайна температура и в идеалния случай малко по-топла от температурата на въздуха. Студът и излишната влага са двата основни врага на вашето растение, от които кактусите се разболяват и умират.

Здравите кактуси винаги имат леко суха почва.

Специфика на напояването в зависимост от сезона

Въпреки че жизненият цикъл на сукулента е най-важният показател, през различните сезони е необходима различна стратегия.

През есента

Растенията обикновено завършват вегетационния период и се подготвят за "зимен сън". Количеството влага трябва да бъде намалено и честотата на поливане трябва да бъде сведена до минимум - веднъж месечно ще бъде достатъчно.

През зимата

Сукулентите наистина преминават в състояние, подобно на сън: те трябва да бъдат поставени на тъмно и хладно място, а поливането трябва да бъде намалено до минимум. Ако през есента честотата на поливане на кактус е била веднъж месечно, то през зимата ще бъде достатъчно веднъж или два пъти за целия сезон.

Важно! Не се страхувайте, ако вашият домашен любимец се свие леко - това е нормално поведение и изобщо не е знак, че нещо е направено погрешно.

През пролетта

Пролетното пробуждане е доста бавно, така че растенията напълно се връщат в предишното си състояние до средата на края на април. Основният признак, че растението навлиза във вегетативния период, е появата на нови игли в горната част и свежа зеленина.

Първо, трябва само леко да навлажните основата, за предпочитане с гореща вода. Това ще помогне на растението да се събуди по-бързо. Ако времето е слънчево и растението е „активно“, трябва да продължите да го поливате постепенно сутрин, след като почвата е напълно изсъхнала.След това постепенно увеличавайте честотата на поливане до веднъж на 7-10 дни.

Важно! През лятото поливането на кактуса трябва да е по-често, особено ако е на слънце. Но в дъждовни дни и с висока влажност няма нужда да се полива - растението ще вземе всичко от въздуха.

Начини за напояване на кактус

След като установихме зависимостта на честотата на поливане на кактус от времето, неговия произход, местоположение и други фактори, струва си да разберем техническите нюанси на въпроса.

Не можете да поливате така

Поливане отгоре

Не изливайте вода върху саксията, хващайки стъблото и цветето на сукулента. Водата трябва да тече към растението от корена и стъблото може да бъде леко напръскано от най-малкия дифузьор само ако върху него се е събрал много прах, пясък или паяжина.

Можете да напоявате кактуса отгоре, но основната задача е да предпазите стъблото от ненужни капчици. За контрол на водоснабдяването ще ви е необходим малък контейнер за вода с тясно гърло. При напояване отгоре трябва да се опитате да дадете толкова много вода, че цялата бучка субстрат в саксията веднага да се насити и водата да достигне корените.

Важно! Поливането на растението постепенно и на малки порции отгоре не се препоръчва, защото е много по-лесно да се препълни растението и да се създадат неблагоприятни условия за него.

Поливане на палета

Тази опция изисква малко повече подготовка, но е по-изгодна:

  • Гарантирано е, че водата няма да удари стъблото и няма да навреди на развитието и растежа на сукулента.
  • Късата коренова система на кактуса ще получи по-добро и бързо хранене.
  • Минералните вещества от добавки и субстрат ще бъдат измити много повече, осигурявайки на растението благоприятна среда за развитие, размножаване и цъфтеж.

Кактуси в индивидуална палета

За поливане в картера се препоръчва да изберете ниски пластмасови саксии с отвори в долната част. По-добре е да си купите палет с високи ръбове, така че водата да не се разпространява върху масата и перваза на прозореца. Освен това, в зависимост от размера, палетът може да осигури влага от едно растение или голяма колекция от кактуси. Основното нещо е да не забравяме, че някои сукуленти може да се нуждаят от допълнително хранене или, обратно, по-малко течност, така че е по-добре да ги поставите отделно.

По време на поливане в картера е най-трудно да се проследи колко влага е навлязла във всяка саксия, така че ако кактусите са капризни и се нуждаят от отделен режим на напояване, по-добре е да не експериментирате. Ако е трудно да се определи колко влажна е почвата, има смисъл да се закупи специално устройство за измерване на влагата и да се коригира планът за влажност на почвата според нейните показатели.

Важно! След 20-30 минути след поливането е необходимо да се отстрани излишната вода от тигана, за да се избегне прекомерната влага в сочните корени.

Когато пресаждате растение, трябва да навлажнете почвата, след като го прехвърлите в друг контейнер и да го оставите за известно време, като наблюдавате състоянието. Сукулентите изпитват известен стрес, така че може да консумират по-малко течности.

Възможности за поливане у дома

Като доста непретенциозни растения, кактусите не изискват сложна поддръжка. За удобен процес можете да закупите или самостоятелно да направите чиста поливна система, която да осигури на почвата необходимото количество влага.

Здрави и красиви кактуси с правилната грижа

Ще ви трябва малка пластмасова бутилка, която трябва да се постави над растението, и малка тръбичка - медицинска за капкомери или обикновен коктейл. Трябва да направите дупка в капачката на бутилката с шило и да поставите там тръба. Такова просто устройство ще предпази цветята и кактусовото стъбло от излишната влага, а корените ще получат необходимото количество вода.

Важно! За растенията, свикнали със суха среда, този метод на напояване няма да работи.

Възможно е изборът на метод за поливане на кактус да отнеме много време и да проведе повече от един експеримент. Но като изберете един гарантирано подходящ метод, можете да си спестите много проблеми.

Когато поливате кактус, основното е да не забравяте, че той не обича често напояване и се нуждае от много по-малко течност от другите растения. Планът за напояване трябва да е подходящ за сочния сорт, характеристиките на неговия жизнен цикъл и сезона.

Не заливайте корените и поливайте растението често по време на зимен сън. Струва си да се грижите за висококачествена вода и внимателно да наблюдавате състоянието на зеления домашен любимец. Спазването на тези прости правила ще позволи на кактуса да расте здрав и да радва стопанина си в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина