Как да засадите кактус: примери у дома

Много производители се чудят: как да засадите кактус? И това не е изненадващо, защото никой не иска да удря пръсти по остри тръни. А самият кактус, въпреки че е придирчиво растение, може да изгние поради неспазване на правилата за засаждане. Ето защо по-нататък ще говорим за това как да засаждаме кактуси, за да не нараним себе си и растението.

Изборът на почва и контейнер за засаждане

За да може кактусът да се развие напълно, той трябва да избере правилната почва. Той трябва да съдържа необходимите хранителни вещества, както и да не позволява излишната влага и въздух да преминават.

Има много видове кактуси

Саксията трябва да е малко по-голяма от самото растение. Контейнерът може да бъде направен от всякакъв материал. По-добре е да изберете светъл цвят на саксията, така че корените на растението да не прегреят.

Необходими компоненти на почвата

Готов субстрат можете да закупите в магазина. Той трябва да включва речен пясък, тухлен чипс, торф, хумус от листа и трева, както и други хранителни вещества.

Можете сами да подготвите почвата за засаждане. За да направите това, смесете на равни части:

 • измит речен пясък, фракция 1 или 2 mm;
 • земя с малки бучки;
 • хумус.

За да се получи леко кисела среда, се добавя торф.

Важно! Приема се 2 пъти по-малко от сушата.

Отглеждане от семена

Доставчиците от Холандия носят в нашата страна само определени видове кактуси, поради което не е толкова лесно да вкарате желания екземпляр във вашата колекция. Ето защо трябва да изучите информацията за това как да отглеждате кактус от семена у дома и да започнете да сеете.

Отглеждането на кактуси от семена прави възможно придобиването на вид, който харесвате. За целта можете да се обърнете към добре познати производители на кактуси или да поръчате семена от чужбина.

Избор на инструменти

Преди да започнете да отглеждате кактуси от семена, трябва да подготвите всичко необходимо за това:

 • почва за засаждане;
 • разтвор на калиев перманганат, който се разрежда до тъмно черешов цвят;
 • контейнер за сеитба, с размери 10х10 см;
 • полиетилен или стъкло;
 • етикети, върху които може да се посочи сортът растения.

Избор на капацитет

За сеитба на семена са подходящи пластмасови купи с височина около 7 см. В тях се правят много дренажни отвори и се поставят върху палет.

По-нататък се правят канали и се засяват семена. Ако е необходимо, срещу всеки ред се залепва етикет с името на сорта.

Варианти на почвата

За да посеете семена, трябва да изберете правилната почва. То трябва да бъде водопропускливо и с ниско съдържание на хранителни вещества. Именно тяхното отсъствие в почвата допринася за развитието на кореновата система.

Има няколко вида почва, които ще бъдат идеални за отглеждане на семена:

 1. Земята от изгнили листа се смесва в равни количества с едър пясък, плюс една трета от натрошен въглен.
 2. Речен пясък, листен хумус и натрошен торф.

Най-разумно е да се сеят семена в почвата, в която кактусите ще живеят в бъдеще.

Семена, подготвени за засаждане

Почвата за отглеждане на семена трябва да бъде стерилизирана. За целта вземете тенджера с вода и я сложете на огъня. Отгоре се поставя гевгир, на дъното на който се разстила кърпа и се изсипва пръст. Покрийте всичко и кипете 30 минути.Когато водата се охлади, гевгирът може да бъде отстранен.

Важно! Трябва да стерилизирате почвата поне 10 дни преди сеитбата. През този период полезната микрофлора се нормализира в почвата.

Също така трябва да дезинфекцирате самите семена. Те се поставят в разтвор на калиев перманганат за 10 до 15 часа.

Как да засадите кактус с деца

Засаждането на кактусови бебета е доста прост процес, ако издънката вече е образувала корени. Малките могат да бъдат премахнати от майчиното дърво, когато вече са достигнали 1,5 см височина.

Когато корените започнат да прорязват бебетата, трябва да изчакате малко, докато станат по-силни. След това те могат да бъдат взети и засадени дори в една саксия. Смесете представители и различни сортове. Основното нещо е да се поддържа разстояние между тях, тъй като процесите се нуждаят от пространство, защото те ще се увеличат по размер. Важно е различните сортове растения да имат еднакви нужди и да могат лесно да се гледат по един и същи начин.

Важно! Кактусите могат да се засаждат заедно със сукуленти в стъклена ваза, създавайки оригинални цветни композиции.

Опции за засаждане на кактус без корени

Какво да правите с деца, които имат корен, е ясно, но как да засадите кактус от издънка без корени? По-добре е да засаждате такива деца през пролетта или лятото. За да направите това, трябва да използвате препоръките на истински професионалисти, които отглеждат кактуси в продължение на много години:

 1. Необходимо е да откъснете бебето много внимателно, за да не повредите нито процеса, нито майчиното растение, затова е още по-добре да го отрежете.
 2. Полученото бебе се поставя на хладно тъмно място за 3 дни, така че разрезът да изсъхне малко. Ако това време не е достатъчно, тогава можете да задържите кълновете на още тъмно място още няколко дни.
 3. Бебето се поставя в саксия, която е само на няколко сантиметра по-голяма от нея. Не е нужно да поръсвате бебето с пръст. Тя трябва да лежи свободно върху песъчлива почва. Необходимо е само периодично внимателно да се полива, за да не помръдне.
 4. Когато бебето има корени, то се засажда в саксия.

Деца с корени

Как да засадите кактус

По-добре е да засаждате растения от края на март до май, когато кактусите започват да растат. Въпреки че това може да се направи през целия вегетационен период.

Новият пот трябва да е малко по-голям от предишния. Ако в кактуса се открият изгнили корени, те трябва внимателно да се отрежат с ножица. В този случай капацитетът е избран малко по-малко от предишния. В почвата се добавят още пясък и парчета въглен.

В случая, когато кактусът расте бавно и кореновата му система не се развива добре, саксията се оставя със същия размер. Те просто сменят почвата, за да я запазят свежа.

Важно! Саксията трябва да се дезинфекцира, затова се залива с вряща вода или се разтрива с алкохол.

Ако трябва да трансплантирате кактус, поливането се спира 3 дни преди това, тъй като влажната земя ще се придържа към корените и при най-малкото увреждане растението може да започне да гние. Саксията се обръща и растението се изважда от нея с пинсета. Ако контейнерът не е много твърд, тогава стените могат да бъдат притиснати малко, за да е по-лесно издърпването на кактуса.

Трябва да отърсите всички остатъци от старата почва от растението, но ако тя е залепнала вътре в грудката, тогава не е нужно да разкъсвате корените. Кактусът се засажда в леко влажна почва. В дъното на саксията се излива дренаж, а отгоре се поставя субстратът. Не е необходимо да се трамбова земята по време на засаждането, тъй като това може да увреди кореновата система на растението. Субстратът се излива върху кореновата шийка, в противен случай кактусът може да започне да гние.

Как да засадите кактус? Ако растението има тясна коренова шийка и широко стъбло, то може да бъде заобиколено от големи камъни около него, за да стане по-стабилно. Малките камъни не са подходящи за това, тъй като почвата няма да диша. Ако камъните не могат да задържат кактуса, трябва да изградите опора и да завържете растението за него.

Схема за кацане

Важно! След трансплантацията здравият кактус не се полива 3 дни, ако кореновата му система е повредена, тогава трябва да изчакате 6 дни.

Младите кактуси, преди да навършат 4 години, се трансплантират всяка година, а по-старите кактуси всяка година. Цъфтящите сортове се трансплантират след цъфтежа.

Инструменти за трансплантация

Първо, трябва да придобиете инструментите, които ще са ви необходими за трансплантация на вашите растения. За този процес ще ви трябва:

 • Пластмасова пинсета или лента хартия, която може да се сгъне на няколко топки, за да се увие около кактуса и да се повдигне от земята.
 • Саксия с подходящ размер.
 • Алкохол или гореща вода.

Време за растеж на кактус у дома

Друг често задаван въпрос е как расте кактусът? Растежът на кактус директно зависи от неговия сорт. Има малки видове кактуси, които растат само до 1 см. Пример за този сорт е Blossfeldia. Ариокактусът, който се нарича още „живи камъни“, също расте бавно. Тези екземпляри растат само с 12 см за 50 години.

Висящите сортове кактуси са популярни сред производителите на цветя отдавна. Ето защо често възниква въпросът как да се засади декабрист.

Тези сортове се засаждат в отделни саксии, като листата им свободно висят надолу. Декабристът има 2 или 3 нови листа всяка година, а в растеж добавя от 2 до 4 cm.

Най-бързо растящите екземпляри са кактусът Щраус и бодливата круша. Те растат много красиви, до 1 м височина и добавят около 10 см годишно.

По-нататъшни грижи за цветето

За пълното развитие на кактусите трябва да осигурите подходящи грижи:

 • Осветление. Децата не обичат ярката светлина, но кактусите за възрастни наистина се нуждаят от нея. Те дори не се страхуват от пряка слънчева светлина. Напротив, лошото осветление може да унищожи растението. При някои сортове ярката светлина насърчава цъфтежа.
 • Поливане. Възрастните екземпляри се нуждаят от умерено поливане през лятото и намаляване през зимата. Някои сортове изобщо не се нуждаят от поливане през зимата. Не е необходимо да се излива вода върху кактуса, те внимателно овлажняват самата почва.
 • Подхранване. Растенията не се оплождат веднага след разсаждането. Забранено е да се прави това през периода на почивка. Кактусите могат да го имат както през зимата, така и през лятото. Това е забележимо за растението, то абсорбира малко влага през този период. По-добре е да се извършва хранене в облачно време. Ако кактусът расте повече в ширина, отколкото във височина, тогава в почвата може да има излишък от хранителни вещества.

Процедура за поливане

Сега, когато стана известно как да отглеждате кактуси, можете да започнете да избирате домашен любимец. Основното нещо, което трябва да запомните, колкото и да е бодливо отвън, все пак се изисква внимание и подходяща грижа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина