Как да се грижим за кактус: примери у дома

За любителите на кактусите често можете да намерите не един екземпляр, а цял микс от дузина или дори две дузини растения с най-разнообразни и причудливи форми. Грижата за кактусите зависи от това към кои сукуленти принадлежат - пустиня, гора или, подобно на популярната триъгълна еуфорбия, от семейство еуфорбия.

Как да се грижим за кактус

Когато купуват в магазин, те обикновено дават препоръки как да се грижите за определен кактус у дома. Повечето от трънливите красавици са непретенциозни, но все пак съществуват различия в условията на задържане.

Семейството на кактусите е разнообразно и красиво

Режим на поливане

Жизнеността на растенията силно зависи от правилното напояване и качеството на водата.

През лятото пустинните кактуси (ксерофити) и триъгълната мутра трябва да се поливат веднъж или два пъти седмично; през зимата един е достатъчен. По-добре е да направите това сутрин, така че до вечерта почвата да има време да изсъхне на дълбочина 2-3 сантиметра.

Горските (тропически) кактуси се поливат по-често. През зимата - два пъти седмично, през топлия сезон - тъй като горният слой на земята изсъхва.

Земната бучка трябва да бъде напълно навлажнена, докато не трябва да се допуска преовлажняване и освен това стагнация на водата. Желателно е да се използва филтрирана или дестилирана вода с неутрална рН реакция.

Важно! Твърдите и хлорирани могат не само да развалят външния вид, но и да увредят нежните корени, които абсорбират хранителни вещества.

Поливането трябва да е достатъчно обилно

Температура на въздуха

Кактусите не са капризни, но се нуждаят от грижи. През лятото е много полезно всички кактуси да са навън. Никоя висока температура няма да навреди на ксерофитите и млечните водорасли, те обичат топлината и яркото слънце. Въпреки това, когато температурата падне до + 5-7 градуса, те трябва да бъдат внесени в къщата, дори ако слънцето грее на улицата с голяма сила.

През зимата е по-добре да ги държите на закрито, където е от +5 до +15 С. Оставени на топло, те ще продължат да растат и тъй като няма достатъчно светлина през зимата, те ще се разтягат и накланят към източника на светлина , придобивайки грозен външен вид. Освен това много сортове, на които липсва период на покой, не цъфтят.

Горските кактуси като апорокактус и Schlumberger - известни още като Коледа и Декабристи - се нуждаят от по-ниски дневни температури през лятото и още по-студени през нощта. Ако през нощта от +13 до +16 градуса, цъфтежът им ще бъде пълен и дълъг.

Декабристът ще зарадва предновогодишния цъфтеж

Влажност

Грижата за кактуса включва и контрол на влагата. Кактусите са местни в пустините и полупустините, така че е за предпочитане да ги засаждате в помещения с топъл сух въздух.

Горските кактуси предпочитат влажна въздушна среда. Трудно е да се поддържа оптималната 80-90 процента влажност в апартамента за тях, но можете да създадете по-удобни условия за съществуване, ако редовно го пръскате. В горещо лятно време е препоръчително да правите това ежедневно, през зимата - няколко пъти в месеца.

Осветление

Осветлението е един от най-важните фактори за нормалния растеж и развитие на растенията. Някои сукуленти обичат да са на пряка слънчева светлина, други се нуждаят от разсеяна светлина, а трети обикновено предпочитат да живеят на сянка.

Важно! Пустинните кактуси се нуждаят от ярка светлина, поради което най-доброто място за тях са первазите на прозорците на юг или югоизток. През лятото те могат да бъдат изнесени на балкона или, ако е възможно, в градината, зеленчуковата градина или двора, така че да са под открито слънце. Това е най-добрата профилактика на много заболявания.

Горските кактуси също реагират на подстригването. Те се нуждаят от светлина, но не могат да понасят пряка слънчева светлина. По-добре е да ги засадите на прозорци, обърнати на запад или север. През лятото за тях също е полезно да са на открито, но на сенчести места.

Euphorbia расте добре както на сянка, така и на слънце. Може да се държи на балкона или на открито през цялото лято.

Светлината е от съществено значение за фотосинтезата и е мощен стимул за растежа и цъфтежа на всички кактуси. С неговата липса те губят естествения си цвят, не дават растеж и може да не образуват пъпки с години. За да се избегне това, в полутъмни помещения, както и през зимата, когато има по-малко слънчеви дни, може да се използва допълнително изкуствено осветление.

Допълнение на светлината - изкуствено осветление

Почвата

Почвата за засаждане на кактуси може да бъде закупена в специализирани магазини. Но можете да го приготвите сами, тъй като закупената почва за всички сукуленти често се прави на базата на торф, който изобщо не е подходящ за пустинни кактуси. В естествени условия те растат на суха, минерална почва, където поради изобилието на горещото слънце има малко почвени микроорганизми.

Важно! Микробите, живеещи в органични субстрати на основата на торф, могат да причинят не само частично разпадане и смърт на част от кореновата система, но и смърт на растение.

Идеалната смес за пустинни кактуси е субстрат с ниско съдържание на хранителни вещества, състоящ се от градинска пръст, фин речен пясък с добавка на перлит или пемза. Можете също така да добавите малко костно брашно.

Почвената смес за горски кактуси трябва да бъде по-разхлабена и по-дишаща. В естествената си среда те най-често живеят в скалисти пукнатини или тропически дървета, като се хранят с органични отпадъци и дъждовна вода. Следователно съставът на почвата за епифитни кактуси включва:

 • копка земя;
 • листна земя;
 • речен пясък;
 • ниско разположен торф;
 • дървени въглища.

Подхранване

Грижата за кактусите предполага и редовно торене с минерални комплексни торове. Като правило те се извършват през периода на активен растеж, тоест през пролетта и през първата половина на лятото.

Не винаги е възможно да приготвите идеалния тор у дома. Ето защо е по-добре да го купите в магазин и да го използвате според инструкциите. Например, в поредицата от торове "Цветният рай" има композиции за кактуси.

Важно! Не се препоръчва да се храни през периода на почивка. Не трябва да правите това веднага след засаждането; необходимо е да се изчака, докато се развие кореновата система.

За подхранване и в същото време за дезинфекция на почвата горските кактуси се поливат от време на време с бледорозов разтвор на манган.

Борната киселина е отлично средство за засилване на цъфтежа. Подобрява метаболитните процеси, увеличава съдържанието на хлорофил в листата, повишава устойчивостта на растенията към болести. Разтворът за пръскане се прави в размер на 0,1 g борна киселина на 1 литър вода. Пръскайте в началото на пролетта.

Кактусите ще отговорят на поддържането със здрав вид и буен цъфтеж.

Важно! Подхранването е най-добре да се прави вечер или при облачно време. Преди това растението трябва да се полива.

Методи за разсаждане на кактуси

Трансплантацията стимулира растежа, насърчава по-добрия цъфтеж. Младите растения се трансплантират ежегодно, старите са достатъчни за трансплантация веднъж на всеки две до три години, когато цялото свободно пространство на контейнера се запълни с корени. За здрави екземпляри най-доброто време за трансплантация е пролетта и началото на лятото. Растенията, засегнати от гниене, плесен или вредители, се трансплантират по всяко време на годината.

За трансплантация ще ви трябва:

 • саксията е с няколко сантиметра по-широка от предишната - височината зависи от вида на кактуса; при закупуване е необходимо да се вземе предвид обемът на дренажния пълнител;
 • специална почва;
 • няколко парчета от счупен глинен съд - те ще предотвратят изтичането на земя през дренажния отвор при поливане;
 • дренаж - експандирана глина, тухлени стърготини или малки камъни за оттичане на излишната вода и увеличаване на въздухопропускливостта на почвата.

Епифитните кактуси растат по-бързо от пустинните кактуси. Можете визуално да определите дали се нуждаят от трансплантация. Ако в дренажния отвор се появят бели корени, а надземната част изглежда твърде голяма в сравнение с саксията, тогава е време за трансплантация.

Младите растения на декабриста и други епифити се трансплантират веднъж годишно, старите - веднъж на 3-4 години. Новите съдове трябва да са широки, тъй като кореновата система на горските кактуси е разпространена повече в ширина, отколкото в дълбочина и е разположена близо до повърхността.

Епифитните кактуси са по-податливи на гъбични заболявания; грижа за мокри и леко увредени корени - трансплантация. Ако корените са значително повредени, ситуацията ще бъде спасена само чрез повторно вкореняване.

Как да подрязваме болен кактус

Здравословната горна част на растението се отрязва и се поставя във вода за няколко дни. Когато се появят корените, растението се засажда в нов контейнер за цветя. Разтворът на фитохормона ще ускори вкореняването; стимулира образуването на корени и подобрява имунитета.

Важно! За да не нараните ръцете си по време на трансплантация, препоръчително е да носите ръкавици. Освен това ще ви трябват плат или вестник, за да увиете бодливото растение.

Цъфтящ кактус

Правилната грижа за кактуса е ключът към обилния цъфтеж. Причините, поради които сукулентите изобщо не цъфтят или го правят рядко, са различни: болести; твърде висока или ниска температура на околната среда; прекомерно поливане и висока влажност за устойчиви на суша кактуси; въздухът в стаята, където стоят тропическите, е сух. Честите пренареждания на саксии също са вредни.

Ако тези проблеми бъдат държани под контрол и правилно хранени екзоти, те със сигурност ще зарадват с дълъг и обилен цъфтеж. Например ярко розовите, лилави или червени цветя на апорокактуса ще украсяват дългите му мигли от февруари до юни.

Aporocactus е необичайно живописен

Подрязване на кактус

Понякога те питат как да режат кактус и дали изобщо трябва да се прави. Здравите, бавно растящи сортове не се нуждаят от резитба. Но бързо набиращата маса от млечни водорасли и екземпляри, повредени от болести, трябва да се подрязват; първият - за предотвратяване на прекомерен растеж, вторият - за поддържане на здравето и декоративния вид. При горските видове също се отстраняват лигниралите издънки - те вече няма да имат цветя. Когато кактусите са болни, подстригването включва резитба.

Как правилно да режете кактус

Най-нежният начин за обрязване ще помогне да се направи остър домакински нож. Млечната трева произвежда много сок, когато се реже. Така че след изсъхване на багажника да няма бели ивици, прясно изрязване трябва да се попие със салфетка.

Когато се опитвате да подновите растение чрез резитба, предпазните мерки са наложителни - растителните тръни често оставят дълготрайни рани.

Важно! Сокът от млечни водорасли е отровен. Когато попадне върху кожата, тя изгаря. За да не страдате по време на подстригването, трябва да сте изключително внимателни и винаги да работите с тежки ръкавици.

Как се размножават кактусите

За размножаване на кактусови растения можете да използвате един от следните методи:

 • деца;
 • семена;
 • резници.

Почти всички видове сукуленти се размножават както от деца, така и от семена. Не винаги е възможно да се получат семена в стайни условия, поради което възпроизвеждането по-често се случва от деца и резници. Понякога с цел изцеление се извършва вкореняване на цялата горна част на стъблото.

Еуфорбията се размножава чрез странични и апикални издънки.

Ребузия и Мамилария са готови да споделят своите бебета

Размножаване от деца

Бебетата са малки бодливи процеси на основното стъбло. Пустинните сукуленти като ребуция и мамилария имат много от тях.

Най-жизнеспособният расте по-близо до короната. Понякога те падат сами, понякога трябва да бъдат разделени с пинсета. Тези, които са паднали, обикновено вече имат малки нишковидни корени, които им помагат бързо да се вкоренят на ново място. За да не се образуват грозни плешиви петна по майчиното растение, по-добре внимателно отстранете децата с пинсета, когато те са още много малки.

Размножаване със семена

Този метод отнема повече време, отколкото отглеждането на нов екземпляр от резници или бебе, но този подход ви позволява да запазите биологичните качества на определен подвид или сорт в по-голяма степен.

Когато цветята изсъхнат, изсъхналите семенни шушулки падат и семената се изваждат от тях. Препоръчително е да ги съхранявате в хладилник преди засаждане - стратификацията ще осигури висока кълняемост в бъдеще.

Как се размножава кактус чрез резници

При екземпляри с удължена форма и при млечни растения горната част на стъблото (10-15 сантиметра) се отрязва, изрезът се измива старателно, за да се отстрани сокът - когато изсъхне, образува филм, който предотвратява растежа на корените и изсушени на сянка във въздуха. След няколко дни дръжката е готова за засаждане.

На бележка! Тропическите кактуси също се размножават както със семена, така и вегетативно. За декабриста (Schlumberger), подобния на камшик апорокактус и други местни жители на тропиците, най-доброто време за засаждане с резници е от март до юни.

Как да вкореним горски кактус

Няколко горни сегмента се развиват от майчиното растение с кръгови движения, сушат се на сянка през деня и се засаждат в малка широка купа, пълна с една трета от субстрата. Ако има оранжерия, те я поставят там, ако я няма, растението се покрива със стъклен буркан и периодично се проветрява. От време на време изрезката трябва да се напръска, така че да остане висока влажност под буркана.

Цъфтящ ехинопсис

В момента има повече от 2000 вида и разновидности на декоративни кактуси. Външното им разнообразие е невероятно. Повечето кактуси са дълголетни, но те могат да цъфтят само със специално внимание. Например, ехинопсисът, при подходящи грижи, дори и в закрити условия, може да живее повече от половин век и всичко това ще радва окото с един вид красота за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина