Ехинопсис кактус: примери за грижа за растенията и неговите разновидности

Кактусите са отделен вид стайни растения, които са популярни сред необикновените личности. Типичен представител на семейство Кактусови - родът Echinopsis, принадлежи към цъфтящите растения. Въпреки факта, че грижата за кактуса Echinopsis у дома не включва никакви трудности, не всички производители го видяха да цъфти.

Видове ехинопсис

Бодливото растение произхожда от южното крайбрежие на Северна Америка и цяла Южна Америка. Оттам цветето се разпространило по первазите на почти целия свят. Животновъдите, заинтересовани от красивия цъфтеж на кактуса, отглеждат различни видове ехинопсис.

Цъфтящ кактус

Младото растение е топка с няколко остри ръба. Докато расте, сферичното стъбло се изпъва, придобивайки формата на обърната круша или дори прилича на стълб. Всяко ребро съдържа няколко ареола, от които растат бодли с различна дължина, в зависимост от вида. Цветята се появяват и от ареолите, разположени в средата на стъблото.

Echinopsis Subdenudata

Второто име на този вид е полугол ехинопсис. Името му подсказва, че растението не е облечено в типичното си бодливо облекло. От белите ареоли по краищата на растението най-често расте един едва забележим трън. Самото стъбло не е голямо, голямо и възрастният се счита за 10 см височина. Тъй като диаметърът на ехинопсиса на Субнудат е 12 см, той е по-скоро като топка или навит таралеж, отколкото други, напълно съответстващ на превода от гръцката дума „ехинопсис“ - „като таралеж“.

Интересно. Този вид цъфти през нощта, с много големи красиви бели цветя.

Echinopsis Oksigona

Външно Echinopsis Oksigona се различават от техните сродници по формата на стъблото. Ребрата, граничещи с него, имат широки основи и са заточени по-близо до върха. Тази функция му придава конусовидна форма. Именно за това той получи името си "Оксигона", което в превод от латински означава "остър ръб".

Ареолите по ребрата дават много бодливи косми, доста дълги, с форма на игла. Цъфти с лавандулови или червеникави цветя на дълъг дръжка - до 20 см.

Интересно. Пъпката се отваря вечер, след 21:00 часа, цветето има формата на фуния, с диаметър до 14 см. Изчакването за полунощ, за да се възхищавате на цъфтежа не е задължително, тъй като цветето няма да избледнее за друг ден, понякога цъфти може да се задържи до три дни.

Ехинопсис цъфти

Echinopsis Erie

Echinopsis Eyriesii (echinopsis eyriesii) получи името си в чест на французите, които го доведоха в страната си. Отличителна черта на този вид е разклоняващото се стъбло. Младото растение е сферичен кактус, чието стъбло се простира с течение на времето, а от него се простират нови сферични издънки.

Ареолите съдържат много къси, сиво-кафяви бодли. Дължината им не надвишава 0,5 см. Echinopsis Eirieza цъфти с големи бели цветя, извисяващи се над стъблото на дълъг цветонос, плътно покрит с тъмни власинки. Цъфтежът започва през нощта и продължава до два дни.

Echinopsis Ancistrophora

Echinopsis Ancistrophora получи името си от формата на тръните, „ancistrophora“ от гръцки означава „да носи куки“.Те са неговата отличителна черта - те са доста дълги, до 1 см, гъсто растящи от ареоли, във формата на кука.

Цъфтежът в сравнение с размера на стъблото е голям - до 10 см в диаметър, на дълъг дръжка.

Интересно. Този вид кактус цъфти през деня, цветът на венчелистчетата може да бъде оранжев, розов, червен или бял. Съцветията нямат мирис.

Ехинопсис белоцветен

Белоцветният вид (echinopsis leucantha) е един от най-трънливите кактуси. Неговите многобройни игли са достатъчно здрави и могат да достигнат 10 см. Стъблото е по-дълго от това на другите представители на този род и може да се простира до 35 см височина.

Както казва името му, цветето ехинопсис е боядисано в снежнобял тон. Издига се, подобно на повечето други роднини, до 20 см височина на дълъг, рунест нож.

Белоцветни видове

Ехинопсис златист (ауреа)

Стъблото на този вид е тъмнозелено, покрито с восъчно покритие. Височината на растението, подобно на тази на echinopsis subdenudata, не надвишава 10 см. Стъблото е единично, не се разклонява. Кактусът получи името си заради жълтия цвят на тръните си, както и заради слънчевата сянка на венчелистчетата по време на цъфтежа.

Echinopsis mamillosa

Echinopsis Mamylose кактус има изразени ребра, изразено разделени от дълбоки жлебове помежду си. На височина може да достигне 30 см. Бодлите, растящи от ареолите, достигат средно 1 см.

Цъфтежът на ехинопсис привлича със своя богат розов цвят, понякога с бял нюанс на венчелистчета. Педицелът, въпреки че расте до 20 см, както при Echinopsis остро остри, често има извит външен вид, поради което съцветието не се отдалечава от стъблото.

Хибридни сортове

Развъдчиците, наблюдавайки растежа и цъфтежа на различни видове кактуси, се стремят да отглеждат вид, който съчетава характеристиките на някои сортове едновременно. Така се получиха хибридните сортове. Те имат няколко характеристики:

  • размножават се със семена, тъй като няма странични издънки-деца;
  • растежът им е много по-бавен от този на другите кактуси;
  • те цъфтят много и често с двойни и ярки цветя с голямо разнообразие от нюанси.

Грузони

Този вид растение е поразителен по своите мащаби, сякаш обичайният ехинопсис е увеличен десетократно. Сферичното стъбло лесно нараства до метър в диаметър. Този гигант се нуждае от плитка, но широка, подобна на купа саксия, в която ще се чувства комфортно. Ако размерът на къщата позволява, наложително е да имате такъв красавец.

Грузони, 1 метър в диаметър

Допълнителна информация. Решението за всякакви нарастващи трудности и успехи в грижите може да се намери на популярния сайт на любителите на кактуси и сочни - cactuslav.ru. Това е ресурс, пълен с дискусии за това как да отглеждате голямо разнообразие от видове, как да накарате Echinopsis да цъфти, какво да имате предвид при развъждането и какви грешки допускат начинаещите.

Грижа за ехинопсис у дома

Разпространил се от бреговете на Южна Америка, ехинопсисът изисква създаването на микроклимат в стая, близка до естествената и позната.

Осветление

Това растение обича ярка светлина и изобщо не се страхува от пряка слънчева светлина. Следователно, поставянето му на первазите от слънчевата страна не е опасно за здравето на кактуса. Дори не е необходимо да се създава полусянка в горещ следобед - той лесно може да издържи на големи дози ултравиолетово лъчение.

Подхранване

Необходимо е да се прилагат торове върху почвата за кактус през периода на пробуждане, растеж и цъфтеж, т.е. през пролетните и летните месеци. Добавки, които са подходящи за състава, се продават в магазините за цветя, особено за кактуси или сукуленти.

Важно! Не нанасяйте тор на око. Наложително е да следвате инструкциите, тъй като концентрацията на вещества от различни производители може да се различава. Препоръчителната честота на хранене е веднъж месечно, освен ако не е посочено друго на опаковката.

Почвата

Почвата, в която расте кактусът, трябва да е рохкава с неутрално ниво на киселинност.Това е предпоставка както за естествените сортове, така и за сортовете. На дъното на плоска, но широка саксия не забравяйте да поставите дренаж, който ще помогне да се премахне излишната влага от корените.

Дренаж за кактус

Температура и влажност

Необходимата температура на въздуха през периода на цъфтеж и през лятото може да бъде доста висока, което ще осигури комфорта, който Echinopsis изисква - грижите в домашни условия до голяма степен се основават на температурния режим.

През студените зимни месеци той трябва да бъде снабден с хладен въздух, като го постави върху остъклена лоджия или веранда, където температурата на въздуха няма да бъде по-висока от + 8-10˚C.

Важно! Не е необходимо кактусът да се пръска през цялата година. Той има достатъчно влага, получена чрез корените.

Поливане

Растението обича влагата. Не мислете, че тези кактуси са използвани за пустини и суши и не е необходимо да се поливат редовно. Подобно на повечето растения, те обичат влажна почва. Преовлажняването на почвата обаче е опасно за корените - може да започне заразяване с кореново гниене.

Важно! Само през зимните месеци не трябва да се полива, тъй като растението се оттегля.

Ехинопсис цъфтят

Ехинопсисът е цъфтящ кактус, но не всеки, който поне веднъж се осмели да има този „бодлив таралеж“ на перваза на прозореца, беше удостоен да съзерцава, макар и кратък, но много ефективен цъфтеж.

Как да накарате кактус да цъфти

Спазването на описаните норми е гарантирано, за да ви помогне да видите редкия цъфтеж на всякакъв вид ехинопсис. Растението цъфти в естествената си среда през пролетта, почти веднага след събуждане от сън. Дори модифицирани кристали, считани за необичайно модифицирани растения с фалшиво насочена точка на растеж, цъфтят.

Цъфтящи кристи

Основната тайна, благодарение на която кактусът ще цъфти, е правилното зимуване. За да цъфти едно растение, то трябва да разбере, че е дошла пролетта, тоест да презимува и да се почувства затоплящо. За зимата саксията с ехинопсис трябва да се изнесе в неотопляеми, но изолирани помещения с достатъчно слънчева светлина. Температурата през зимата трябва да бъде близо до + 5˚C и да не пада под тази граница. С настъпването на топлината самото растение ще се събуди, със сигурност ще зарадва своите грижовни собственици с ярки и големи цветя.

Не е трудно да се грижите за кактусите, те са едни от най-непретенциозните растения. Когато отворят пъпките си, те спокойно могат да бъдат наречени царете на контрастите и парадоксите. Невъзможно е да повярвате на очите си, когато само за една нощ от бодлив и скучен таралеж внезапно се появи несравнимо ярко цвете.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина