Mammillaria кактус: методи за грижа за растенията и популярни видове

Родът Mammillaria има около 200 вида кактуси. Сред тях има както непретенциозни, така и често срещани сред любителите на закрити растения, както и много редки и взискателни грижи. Читателите ще се интересуват от това как правилно да се грижат за кактуса Mammillaria, какви са сортовете на това растение.

Видове Mammillaria

Ако цветарът реши да отглежда кактус Mammillaria, техните видове са много разнообразни. Сред мамиларията има късоцилиндрични или сферични разновидности. Стъблата са покрити с обрасли листни основи - папили, на върха на които има ареола, т.е. променен аксиларен бъбрек. Има и куп косми, бодли. Бебетата и цветята се появяват в синусите на папилите.

Интересно. Плодовете на тези кактуси са узрели. Това обикновено се случва през втората година.

Повечето видове мамиларии са декоративни, отглеждат се на закрито и в оранжерии.

Mammillaria Prolifera

Друго име на този вид е носещата издънки мамилария. Думата „пролифера“ в превод означава „раждане на потомство“. Това име е дадено поради отличителната способност на растението да образува голям брой издънки - "деца". Mammillaria Prolifera расте в естествена зона - южните щати на САЩ и Мексико.

Mammillaria Prolifera

Пролиферата цъфти редовно. Обикновено това явление се възобновява от началото на пролетта. Цветята се появяват в рамките на няколко седмици. Имат бледожълт, понякога кремав оттенък. Има много пъпки. Понякога изглежда, че растението е просто покрито с красиви и нежни цветя.

Плодовете на този кактус са продълговати, дълги, червени. Те не са годни за консумация. Те остават дълго време върху растението, като го украсяват. Рядко се появяват у дома. За да ги направите приятни за окото, имате нужда от много топлина.

Кактусите Prolifera се самоопрашват. Стъблото е сферично, понякога удължено. Диаметърът му достига 4 см, височина - 8 см. Има тъмнозелен цвят и клони в долната част. Страничните процеси са бебета, понякога преплетени.

Папилите са кръгли и меки. В центъра има 5 до 10 тръна. Те са жълти и могат да бъдат с дължина до 8 мм. Същите шипове, които обрастват целия кактус, са бели, тънки и растат до един сантиметър на дължина. Обикновено на цялото растение могат да се преброят до 50 бодли.

Описаният вид се нуждае от много светлина. Ще се чувства добре от южната страна, изобщо няма да страда от пряка слънчева светлина. От пролетта кактусът се нуждае от оплождане със специално разработен разтвор.

Mammillaria Bokasana

Разликата между този вид е наличието на меки сферични стъбла и малки цилиндрични туберкули. На върха на всяка туберкула има един или два червени бодли, които са заобиколени от пух с бели и много фини власинки. Дължината им достига 2 см, в пакет те могат да бъдат до 50 и дори повече.

Mammillaria Bokasana

Поради наличието на оръдейни бодли, целият кактус прилича на малък балон. Диаметърът му достига 5 см и повече.

Достатъчно рано на сферичното стъбло се формират голям брой процеси. В началото на пролетта в горната част на растението се появяват пъпки, от които цъфтят грациозни цветя с диаметър до 2 см. Те са бели или розови на цвят.

Mammillaria Bokasana се размножава много лесно, поради което е често срещано сред любителите на кактусите. Различните екземпляри от растения се различават по размер, дължина и брой малки тръни, техния цвят. Някои хибридни сортове радват очите на производителите на цветя с особено ярки цветя.

Съществува форма на Bokassian mammillaria, която на практика е лишена от косми и бодли. Стъблото на някои смеси от мамилария е меко, светло зелено, покрито с малки брадавици. При някои сортове стъблото е жълто-зелено. Всички тези невероятни сортове кактуси са му дали възможност да спечели популярност сред производителите на цветя.

Mammillaria Elongata

Друго име на този кактус е удължената мамилария. Това е много променлив вид кактус в дебелината на стъблата и дължината на тръните. Стъблото е цилиндрично, зелено. На дължина достига до 10 сантиметра. Растението е в състояние да храсти добре и красиво. Идеален за декориране на малки стаи.

Mammillaria Elongata

Папилите са малки, с конусовидна форма. Синусите между тях са голи. Бодлите са подредени по лъчевиден начин. В една "точка" има от 12 до 22 бодли с различни нюанси: от слама до червеникавокафяво. Няма централни бодли с редки изключения.

Mammillaria Elongata има малки цветчета със светложълт или розов цвят. Същите цветя могат да се видят в Mammillaria Karvinsky, Carmen.

Когато се грижите за това растение, трябва да запомните, че през лятото трябва да му бъде осигурено достатъчно поливане. През зимата растението изобщо не се полива, поставяйки го в хладно помещение. Трябва да се осветява интензивно, дори в горещите летни дни. Elongat трябва да се трансплантира веднъж на 2 или 3 години. Преди пресаждането растението се полива, така че бучката земя да е добре отделена от растението.

Важно! Mammillaria удължена не понася преовлажнена почва. Растението бавно ще умре от преливане.

Mammillaria plumosa

Друго име на растението е перистата мамилария. Това е много луксозен вид кактус. Растението е много пухкаво, покрито с много бодли и размивки. Стъблото е сферично, от 5 до 7 см в диаметър.

Mammillaria plumosa

Интересно. Структурата на тръна напомня на птичи пера. Mammillaria Bakeberg има подобно нещо.

Докато расте, кактусът се превръща в една голяма възглавница, покрита с бял пух. Диаметърът му може да достигне 20 см.

Mammillaria plumosa цъфтят изключително рядко. Ако имате късмета да видите цвете, то ще бъде малко - около един и половина сантиметра в диаметър и бяло. Цветята плахо се издигат над облак от пухкави тръни, след което се навиват навътре.

Трябва да запазите такава красота на слънчев перваз на прозореца. За растението изберете най-рохкава почва. Поливайте много пестеливо, като избягвате капчици вода да падат върху деликатни трънливи пухчета.

Mammillaria Wilda

Това е един от най-непретенциозните видове кактуси. Стъблото расте до 15 см височина и до 6 см в диаметър. Той се разклонява от основата. Папилите са меки, розови в основата. Синусът има няколко косми, подобни на четина. Бодлите са разположени радиално: във всяка "точка" има около дузина малки игли. Те са прозрачни, светложълти на цвят.

Mammillaria Wilda

Цветето на mammillaria на Vilda е с диаметър около сантиметър, кремаво или бяло. След цъфтежа се образува малко зрънце. Същото може да се наблюдава в Mammillaria Arizona и Baum.

Важно! Тази мамилария не понася пряка слънчева светлина. През лятото саксията с растенията трябва да се постави на сенчесто място.

Mammillaria бодлив

Този кактус има светлозелено или синкавозелено стъбло. На височина достига 25 см, в диаметър - до 10. Синусът между папилите има бели бодли и четина.

Mammillaria бодлив

Общо растат около 15 централни бодли. Те са еластични, имат различни дължини и цветове: има жълти, бели и дори червени варианти. Радиалните бодли са около 20. Те приличат на четина и достигат 1 см дължина.

Цветовете са розови или лилави, с диаметър до 2 см.

Mammillaria е отлична

Това растение има сферично или леко удължено стъбло. В диаметър може да достигне 6 см. Синусите имат малки шипове-власинки. Многобройни радиални бодли (от 14 до 30 бр.), Бели. Дължината им е около 3 мм. Централните бодли растат на дължина от 2 до 6 мм.

Mammillaria е отлична

Цветовете на Mammillaria Gracilis са червени или розови. Диаметърът им е около един и половина сантиметра.

Mammillaria Zeilman

Това е доста малък кактус със светлозелено стъбло. Формата му е цилиндрична. Отстрани се образуват голям брой издънки. Кактусът е покрит с много фини игли и леки дълги косми.

Mammillaria Zeilman

Особеността на мамиларията на Zeilman е, че тя дава цветя от розови и лилави тонове, разположени по цялата обиколка на стъблото. По този начин растението прилича на един голям венец.

Растението може да нарасне до 10 сантиметра височина и 6 сантиметра диаметър. Разликата между този кактус и другите е продължителността на цъфтежа. При благоприятни условия достига 6 месеца и дори повече.

Кактусът толерира добре ниските температури, поради преовлажняване на почвата, корените започват да гният и растението умира.

Правила за домашни грижи

Домашните грижи и цъфтежът на mammillaria са тясно взаимосвързани. При спазване на прости препоръки, растението ще радва очите с цъфтежа си дълго време.

Прехвърляне

Ако мамиларията расте в къщата, грижата за нея осигурява периодични трансплантации.

Когато пресаждате растение, изпълнете следните действия:

 1. Изваждат го от саксията, отърсват се от корените и го изследват за повреди, болести и вредители.
 2. Ако корените са чисти, тогава растението се поставя в нова саксия.
 3. При наличие на болести и вредители се провежда подходящо лечение

Почва и поливане

Почвената смес за това растение се приготвя чрез смесване на листна и тревна почва, торф и малко натрошен тухлен чипс. Можете да си купите готова почва от цветарски магазин, специално приготвен за кактуси.

Поливане на кактус

Необходимо е да се полива растението веднъж седмично. През зимата изобщо не се полива, това се изисква от жизнения цикъл. През топлия сезон растението може да се напоява с пулверизатор.

Осветление и температура

Mammillaria обича ярка слънчева светлина. От липсата си кактусът започва да се простира нагоре и към източника на светлина. Това значително влошава декоративните свойства на растението. Саксията може безопасно да се постави на слънчева страна дори в най-горещите летни дни.

Оптималната температура на въздуха за кактус е от 22 до 25 градуса. През зимата трябва да се уверите, че температурата в стаята е около 12-15 градуса. Някои видове могат да се отглеждат при дори по-ниски температури, без да се страхуват от замръзване.

Размножаване

Кактусите Mammillaria се размножават от деца и с помощта на семена.

Деца

Трябва да направите следното:

 1. Внимателно отделете потомка от зрялото растение. Най-добре е да извършите тази операция с остър и дезинфекциран нож.
 2. Изсушете бебето при нормални условия в продължение на 2 дни.
 3. Пригответе малък контейнер, оставете бебето, поставете в топло помещение, където няма пряка слънчева светлина.
 4. Не забравяйте да напоявате бебето след трансплантацията.

Кактус бебета

Забележка! Когато кактусът се размножава от деца, производителят на кактуси веднага получава ново растение.

Семена

В този случай трябва да извършите следната последователност от действия:

 1. Посейте семена в подготвена почва, поръсете ги и ги поставете на топло място без пряка слънчева светлина.
 2. След поникването саксията се прехвърля на слънце.

Болести, вредители от мамилария

Най-опасният паразит е червеният кърлеж. Храни се с растителни сокове, замърсявайки го с отпадъчни продукти.Веднага щом вредителят бъде открит, растението се третира с инсектициден състав. След седмица процедурата се повтаря.

В резултат на преливане е възможно гниене на корени. Най-ранният признак на гниене е почерняването и омекотяването на стъблото. С течение на времето върху него се появяват зацапвания. Ако растението не бъде трансплантирано, то скоро ще умре от промяна в структурата на корена.

За да възстановите засегнатите корени, трябва:

 • отстранете повредените фрагменти и потопете здравата част на корена в баня с гореща вода за около 10 минути;
 • изсушете обработените корени, обработете местата, където са направени разфасовките, с нарязан въглен, засадете кактуса в нова почва.

Цъфтящ кактус

Цветовете на тези кактуси излизат от пъпките. Техните венци са под формата на тръби, малки кръгове или камбани. Размерите на цветята са силно специфични за видовете и могат да варират от фини до почти закачени, с големи венчелистчета до 3 см в диаметър.

Сянката на цветните листенца варира от бяло, розово и почти до тъмно червено (например в Luthi).

Растението започва да цъфти през пролетта или началото на юни. Продължителността на цъфтежа варира значително в зависимост от вида: от няколко седмици до няколко месеца и дори до шест месеца.

Цвете Mammillaria

Кактусът Mammillaria се отличава със своята непретенциозна грижа, голямо разнообразие от цветни цветове. При спазване на правилата за грижа, растението ще радва очите дълго време с дълъг цъфтеж.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина