Cactus Lophophora Williamsii - засаждане и грижи у дома

Гладките северноамерикански кактуси Williams Lophophore, известни още като пейот, са местни в планините на САЩ и Мексико и могат да се отглеждат у дома. Тези растения отдавна се използват в шаманските практики на индийските племена. Те се отличават с наличието на алкалоиди в сока им, които имат ободряващо, заздравяващо и в големи количества халюциногенно действие. Основната активна съставка е мескалин, който е забранен в редица държави, но поради незначителното му количество в кактуси, отглеждани в закрити условия, както и дълъг период на растеж на растенията, законодателството на Руската федерация ви позволява да имате до 2 копия на лофофора.

Как изглежда лофофорът на Уилямс, към кое семейство принадлежи?

Няма еднообразие сред ботаническите общности по отношение на това колко вида има семейството кактуси Lophophora; според различни източници броят им варира от 2 до 5. Най-известният от тях е Lophophora Williamsii, който има най-високо съдържание на мескалин.

Кактус от лофофор у дома

Също така в рода са идентифицирани такива видове като:

 • Lophophora Diffusa;
 • Lophophora Alberto-vojtechii;
 • Lophophora Koehresii;
 • Lophophora Fricii.

Лофофора Уилямс външно представлява продълговато сферично и кадифено на допир стъбло със синьо-зелен цвят, достигащо до 12-15 см в диаметър и до 7 см височина.

Кактусът може да има гребен, измамен, храстовиден, а също така изпъкнали пет и многоребрени форми. Ареолите могат да пускат снопове с различен, в зависимост от екземпляра и възрастта на растението, брой сламени косми. Обемистият корен на ряпа има диаметър, идентичен на стъблото (като се вземат предвид всички млади повърхностни процеси), и расте по-дълго от дължината на стъблото.

Допълнителна информация! През сухия период корените на растенията от вида Lophophora Williamsii се свиват, поради което надземната част на кактуса губи своя тургор и частично отива в почвата.

Характеристики на домашните грижи

Лоптофорният кактус може лесно да се отглежда в домашна среда и осигуряването на необходимите условия за здравословен растеж няма да изисква излишни разходи и внимателно внимание. Видовете лофофор на Уилямс печелят от 5 до 10 мм растеж годишно. Като се има предвид, че само кактусите, отглеждани в естествени местообитания, могат да представляват интерес за правоприлагащите органи, отглеждането на това растение е напълно приемливо. Този кактус е достатъчно интересен за колекционерите.

Внимание! Растенията на възраст до 3 години се трансплантират ежегодно.

Температура

През лятото за този сорт кактуси температурите са съвсем нормални през този сезон в средната зона. Границата на допустимите стойности е 40 ° C.

По време на вегетационния сезон лофофората на Уилямс е подходяща за температурите в средната лента

През зимата Cactus Lophophora Williamsii започва период на покой. По това време необходимата температура се счита за показание на термометър от 10 до 12 ° C.

Осветление

Не се препоръчва пряка слънчева светлина да пада върху кактуса, освен през пролетта, през останалата част от годината се изисква добро разсеяно осветление.

През пролетта растението се адаптира към нарастващата слънчева активност, докато поставянето на саксиите директно на слънце е възможно само след значително пролетно подуване на кактусовата повърхност.

Забележка! Ако повърхността на лофофората започне да придобива червен оттенък, това показва слънчево изгаряне. В този случай дневното осветление трябва незабавно да се намали.

Поливане

Честотата и количеството поливане се определят от сезона, състоянието на почвата и температурата.

 • От края на септември до набора тургор в края на март, растението не може да се полива, в противен случай лофофората започва да гние.
 • През лятото се извършва относително често поливане, достатъчно, за да се предотврати изсъхването на почвата.
 • През останалото време кактусът трябва да се полива не по-рано от значителното изсъхване на субстрата, това е приблизително на всеки 2 седмици.

Пръскане

Lofofora Williams се напръсква с топла вода. За да се запази покритието на ареолите, се препоръчва да се въздържате от пръскане; по време на горещ период влагата може периодично да се пръска върху растението, без да се натрупва течност в участъци от надземната му част.

Влажност

Условията на домашната среда са достатъчни за кактуса; за неговия естествен и здравословен растеж не се изискват специални мерки за осигуряване на влага.

Грундиране

Растението се засажда в рохкав субстрат с добра пропускливост и киселинност от 6-7 pH. Почвата трябва да бъде 1/3 от смес от пръст с хранителни органични вещества и 2/3 от дренажни добавки. Първият компонент се използва избирателно:

 • дернова почва;
 • черна почва с компост;
 • черна почва с широколистен хумус.

Lofofor Williams в естествена почва

За разхлабване на компонентите на основата са подходящи:

 • мраморен чипс;
 • тухлени чипове;
 • едър пясък;
 • перлит.

Подхранване

От април до септември растението се тори ежемесечно с течна кактусова храна. През тези месеци лофофорът преминава вегетационния период и извън него не се препоръчва да се прилагат торове.

Особености на грижите през зимата и по време на почивка

Преди и след вегетационния период, този кактус не се нуждае от грижи, освен че осигурява дифузна светлина в помещение с температура 10-12 ° C от началото на зимата.

Кога и как цъфти

При зрели индивиди от лофофора на Уилямс повечето косми растат в горната част на стъблото. В същия район се формират нови сегменти на растението, а през пролетта там се образуват цветни пъпки.

Времето на цъфтежа започва през лятото, продължавайки до началото на есента. На лофофора се появяват полудвойни тръбни цветя с много венчелистчета. Размерът им е около 2 см, растението цъфти в тонове, вариращи от червено до бяло.

Допълнителна информация! По-старите кактуси могат да дадат едновременно няколко цветя.

Как се възпроизвежда Lophophora Williams

Растението се отглежда основно със семена, използва се и размножаване чрез странични издънки.

На мястото на избледнелите цветя се образуват розово-червени плодове с еднакъв размер, като всеки съдържа средно от 5 до 10 черни семена, които могат да се засяват целогодишно.

При закупуване на семена могат да бъдат приложени специални инструкции, в други случаи те се накисват за няколко часа в дестилирана вода, изсушават се с хартиена салфетка и се разпределят равномерно върху навлажнен субстрат от дял вермикулит, две дялове широколистен хумус и един въглен на разстояние най-малко 15 mm от граничния капацитет.

Покълването ще отнеме от 3 до 7 дни и необходимите условия предполагат:

 • добро разсеяно осветление;
 • покриване с найлонова торбичка.
 • температура от 23 до 25 ° С;
 • вентилация всеки ден;
 • сто процента влажност.

Забележка! Земната смес за разсад трябва да бъде стерилизирана преди 2-ра пикировка.

В рамките на 2-3 седмици след поникването на кълнове се извършва пикиране на разстояние 2-3 мм, като се изтегля торбата над контейнера за една нощ и се полива достатъчно, за да не изсъхне почвата.

Вторият пикинг се извършва вече в почвата за възрастни кактуси, за да затворят разсад. Поливането се намалява, докато земята изсъхне. Когато растенията растат 1,5-2 см в диаметър, те се настаняват отделно.

По време на вегетативно размножаване през есента, отглежданите резници се отрязват внимателно от основното стъбло, разрезът на багажника трябва да се изсушава на въздух за един ден. Младите издънки се поставят върху перлит без поливане и се държат в условия, идентични с тези за възрастни през периода на покой.До пролетта те освобождават корените, след което се настаняват в саксии.

Прехвърляне

За тези кактуси са подходящи високогръдите контейнери с очакване на масивни и дълбоко растящи корени. Саксиите трябва да бъдат добре дренирани; към субстрата може да се добави и костно брашно в пропорция 10 g на 10 l обем.

Как расте корена на лофофора на Уилямс

След засаждането на растението почвата се покрива с фин чакъл на тънък слой и покрива и кореновата част на лофофората.

През първите три години стайното растение се трансплантира всяка пролет. След това честотата трябва постепенно да се намалява чрез презасаждане на лофофората на всеки 2-3 години.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Локофорните кактуси на Уилямс почти никога не се разболяват и рядко са заразени с паразити. Отклоненията в растежа в повечето случаи са причинени от неправилна грижа.

Вредители

Ако на растението се открие паяк, мащабно насекомо или брашнесто дърво, трябва да проверите условията за отглеждане на кактуса, паразитите се отстраняват със стандартни средства.

Отклонения в растежа

Ако растението изглежда увиснало и на стъблото или в корените му се появяват меки гниещи петна, това показва излишна влага или поливане по време на покой. В този случай се използват ваксинации.

Бавният или спрян растеж, както и липсата на млади издънки, показват зимно поливане или липса на влага, получена през лятото.

Липсата на осветление през вегетационния период и температурите над препоръчителните през зимата нарушават формата на стъблото на лофофората.

Този екзотичен обитател на подножието на Мексико и южната част на САЩ е изключително неизискващ за грижи. Lofofora Williams е лесен за отглеждане и размножаване. При спазване на най-простите условия на отглеждане, това растение ще може да се превърне в украса на всяка колекция от кактуси, домашна оранжерия в продължение на много години и просто да изглежда добре на перваза на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина