Mammillaria кактус - видове и грижи у дома

Кактусите заемат специално място сред стайните цветя. Много от тях са много непретенциозни и в същото време много декоративни. Това са характеристиките, които притежава кактусът Mammillaria, чиито видове са много разнообразни. Той е не само привлекателен на външен вид, но и не изисква специални грижи. Цъфтежът на това растение може да се нарече негово отделно предимство.

Описание и характеристики

Родината на цветето е Северна, Централна и Южна Америка, както и Западната част на Индия и Венецуела. Родът има повече от 300 вида и продължава да расте с нови сортове. Латинското наименование на цветето е mammilaria.

Кактусите са привлекателни на външен вид и цъфтят прекрасно

Височината на растението не надвишава 20 см, а ширината е 40 см. Формата може да варира и зависи от сорта - може да бъде плоска, удължена или сферична. Отличителна черта на мамиларията е липсата на ребра. Вместо това растението има туберкули, благодарение на които може да съхранява влага и да остане без поливане дълго време.

Размерът, формата и цветът на цветята също зависи от сорта. Повечето сортове образуват цветя в горната част на растението в кръг. Размерът на цветята може да варира от 2 до 5 см. Цветът на венчелистчетата може да бъде червен, жълт или бял.

За справка! След края на цъфтежа се образуват плодове и след това узряват семената.

Често срещани сортове

Сред разнообразието от видове мамилария има няколко разновидности, които са най-подходящи за отглеждане в къща или апартамент. Всички те са много декоративни и се различават не само по външен вид, но и по цвят на цветята.

Mammillaria Wilda

Има цилиндрична форма и наситен зелен цвят. Цялата повърхност е плътно покрита с тънки бели бодли. Цветовете образуват средно големи, около 2 см, които са бели на цвят.

Уилда

Mammillaria Prolifera

Има много оригинален външен вид. Продълговидно растение е покрито с тръни с необичаен жълт нюанс. Сянката на съцветията може да бъде бяла или жълтеникава.

Mammillaria дълго папиларен

Отличителна черта на сорта е големият размер на растението. Туберкулите също са доста големи и имат цилиндрична форма с коничен край. Растението може да достигне височина 15 cm.

Пролифера

Mammillaria Blossfeld

Един от най-късите сортове. Различава се с необичаен цвят на игли - те имат бургундски оттенък. Ярко розовите цветя имат бяла граница около ръба. Те се формират в горната част на растението, образувайки един вид букет.

Mammillaria Bokasskaya

Сортът се нарича още бокасан. Цветът има разклонена структура, дължаща се на деца, които се формират активно върху растение за възрастни. Цветовете са със снежнобял цвят.

За справка! В растението присъстват няколко вида игли наведнъж: кука, тънка и дълга коса.

Дългопапиларен - голямо разнообразие

Mammillaria Haniana

Този вид кактус има кръгло стъбло и образува група от няколко екземпляра, докато расте. Повърхността на растението е гъсто покрита с бели бодли. Цъфти с яркочервени цветя.

Mammillaria Bokassana

Цветето може да достигне височина 6 см.Стъблото е покрито с шипове с форма на кука, които са заобиколени от фини и меки власинки. Цветята са със среден размер и могат да бъдат в бял или кремав цвят.

Други популярни сортове

Изброените сортове са далеч от целия списък на сортовете, които са популярни сред производителите на цветя. Отделно си струва да се отбележат още няколко вида:

  • Кармена. Космите са кафяви, а цветята са бели.
  • Удължена или удължена. Голямо, до 20 см дълго стъбло, покрито със златни бодли. Цветята са бели или жълти.
  • Bakeberg. Яркочервените цветя се образуват върху мощно стъбло, което може да достигне 20-240 см височина.
  • Грацилис. Издънките са големи, 4-5 см в диаметър. Има тъмен дълъг централен гръбначен стълб.
  • Бомбицин или сатен. Стъблата са покрити с бели радиални бодли и централни с форма на кука. Фуниевидни розови цветя.

Не по-малко интересни от Mammillaria Bakeberg са такива видове като Mammillaria Bokasana, Lyuti и Mix. Всички тези сортове са лесни за грижи. Някои от тях растат доста бързо, а някои сортове развиват странични издънки доста бавно. Основното качество, което всички сортове мамилария обединяват, е грижа, която не изисква специални умения и устойчивост на суша.

Ханиана е един от популярните сортове

Характеристики на домашните грижи

Както всички домашни кактуси, мамиларията изисква минимални грижи и поддръжка. Всички изисквания и дейности са представени в таблицата по-долу.

ТемператураОптималната температура на съдържанието е 18-23 ° C. Намаляването на показателя под 15 ° C е опасно.
ОсветлениеИзисква много светлина и дори може да понася пряка слънчева светлина.
ПоливанеПрез лятото почвата трябва да се полива 1-2 пъти седмично, през зимата не повече от 2 пъти месечно.
ВлажностНяма специални изисквания за нивото на влажност. Понася по-сухия въздух по-добре от твърде влажния.
Състав на почватаПо-добре е да използвате готова смес за кактуси и сукуленти.
ПодхранванеТе се въвеждат само през пролетно-летния период, като се използват специални формулировки за кактуси. Прилага се не повече от 1 път на месец.

Внимание! Както всички кактуси, Mammillaria реагира негативно на пръскането. Ако наблизо има цветя, които се планира да бъдат навлажнени, по-добре е да премахнете кактуса в този момент на друго място.

Mammillaria: грижи за зимата и характеристики на цъфтежа

Грижите по време на цъфтежа на кактуса и през периода на покой са различни. Има 2 основни правила, които трябва да се следват:

  • По време на цъфтежа не премествайте саксията и направете допълнително торене. Трябва също да го предпазите от пряка слънчева светлина. Почти всички видове mammillaria кактус цъфтят през пролетта, но понякога в края на зимата. Особено важно е да се осигури редовно поливане по време на развитието на пъпките.
  • Преди настъпването на зимния период на покой, броят на поливките се намалява до 1-2 пъти месечно. Честотата на торене също постепенно намалява и до началото на зимата те напълно спират да ги правят.

За кактусите периодът на покой е много важен, тъй като именно наличието на този етап на развитие е ключът към обилния цъфтеж. Ако осигурите всички условия цветето да премине етапа на покой и развитие, това ще повлияе положително както на растежа на вегетативната маса, така и на броя на пъпките.

Размножаване и трансплантация

Mammillaria е най-лесно да се размножава чрез издънки, които се вкореняват доста бързо. Те се засаждат в отделни саксии, пълни със смес за кактуси и първоначално те често навлажняват почвата. Как да се грижим за кактус mammillaria и да го размножаваме е съвсем просто.

Важно! При засаждане на деца, както и при пресаждане на кактуси, на дъното на саксията трябва да се излее дренажен слой с дебелина най-малко 2 cm.

Често няма нужда да презасаждате кактус. Пресаждането се изисква само когато саксията е твърде малка за растението. В този случай, след края на цъфтежа, растението се изважда от стария контейнер и се засажда в по-просторна саксия.Почвата за засаждане се използва специално за кактуси.

Също така е важно да изберете правилния съд - не много дълбок и с 4-5 дренажни отвора.

Необходим е период на покой за обилен цъфтеж.

Нарастващи проблеми

Кактусите са много непретенциозни и практически не реагират на малки отклонения от правилата в грижите. Най-разрушителното е преовлажняването, което може да бъде причинено както от прекомерно поливане, така и от неправилен състав на почвата.

Важно! Излишната влага често води до гниене, което ще се докаже от промяна в плътността или цвета на стъблото. Mammillaria elongata, carvin, грациозен, zeylman и longimamm са особено податливи на гниене.

Mammillaria също може да бъде нападнат от вредители. Най-често кактусът страда от червения паяк, скални насекоми и нематоди, които заразяват корените на растението. Ако има признаци за наличие на вредители, третирането трябва да се извърши незабавно и растението да се изолира от останалите до пълно възстановяване.

Кактусът Mammillaria е поразителен с разнообразието си от видове. Различните сортове растения се различават по формата и цвета не само на цветя, но и на тръни. Височината и диаметърът на стъблото също могат да варират значително в зависимост от сорта. Кактусът Mammillaria, грижата за който е проста и ясна, е подходяща за отглеждане дори за начинаещи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина