Opuntia кактус: примери за грижа за растенията и размножаване

Опунция е кактус, който украсява первазите на много производители на цветя. Това е тропическо растение, което расте в сухи райони. Образува интересни форми и разклонения, през топлия сезон радва с красотата на цъфтежа си. Родината на бодливата круша е Южна Америка. В естествената си среда храстите достигат големи размери, растат в различни посоки. Това семейство Кактуси съчетава много разновидности и разновидности.

Описание на бодлива круша

Опунция е многогодишен кактус. Това семейство включва около 300 вида и е най-голямото. Всеки отделен вид има свои отличителни черти. Цветът варира от светло зелено до тъмно зелено, срещат се и синкави, опушени и сиви кактуси. Размерът на иглите също е различен, те са дълги и широко поставени, те са, напротив, малки и дебели.

Кактус с червени цветя

Формата на листата и подреждането им се обединяват в едно семейство. Те са плътни, месести и съдържат голямо количество течност. Поради това влагата се пренася лесно. Те са кръгли, но в различни размери. Общият вид на растението се формира по различни начини, тъй като зеленината се прикрепя една към друга и расте в различни посоки.

Кореновата система не е добре развита. Корените са малки, прикрепени към горните слоеве на почвата. Кактусът предпочита пясъчна или пясъчна глинеста почва.

Важно! Основната характеристика на плодовете от бодлива круша е, че те са годни за консумация.

В момента растението може да се намери в естествената си среда в Южна Америка, Африка, Индия, Мексико, Канада, Азия. Хората също се опитваха да го отглеждат в саксии. Този експеримент се оказа успешен. Много производители държат бодливи круши на перваза на прозореца си.

Видове бодливи круши

Видовете опунция са разнообразни, има повече от 300. Много сортове се отглеждат у дома.

Опунция фиг

Смокинята бодлива круша има своя особеност. Външният вид на растението практически не се различава от другите. Листата са кръгли, с различни размери, зелени. След цъфтежа, в средата на есента, в краищата се образуват плодове. Външно те приличат на смокини, откъдето идва и името. След узряването вътре се образува сочна червена пулпа. Какво е смокиня бодлива круша? В страни, където расте в голям брой, това е деликатес. От него се приготвят различни ястия. Също така тези плодове са известни със своята хранителна стойност и полезни свойства.

Индийската бодлива круша или смокинята цъфти от ранната пролет до есента. Образуват се ярко оранжеви цветя с удължени заострени листенца. В центъра има фини светли косми.

Кактус плодове

Бодлива круша

В естествената си среда расте в долините на Мексико на височина 1000 м над морското равнище. Размерите на кактуса са доста големи. Всичко зависи от условията на отглеждане. Колкото повече свободна площ, толкова по-голямо е растението. Листата са плоски, месести, големи, тъмнозелени. Върху тях са разположени малки точки с голям брой малки игли. Доста е трудно да ги разгледаме. Пачките са бели. Цъфтежът се случва в естествена среда, трудно е да се постигне у дома. Цветовете на бодливата круша или Microdasis са големи, бежови, с тичинки в центъра.

Важно! Малките игли не трябва да се докосват с ръце без защита. Те бързо проникват в кожата и причиняват дискомфорт.

Опунцията е цилиндрична

Cylindropuntia кактус расте в тропиците и субтропиците. Растението достига височина от 2 м. Отделни процеси на цилиндричната бодлива круша имат удължена форма. Покрит с малка зелена глохидия. Това са вид зелени листа. Максималната дължина е 5 см. Понякога вместо тях се образуват дълги остри единични бодли. У дома цъфтежът е много рядък. В естествената им среда цъфтят големи червени цветя.

Градинска бодлива круша

Градинска бодлива круша или устойчива на замръзване бодлива круша има няколко разновидности. Този кактус е известен с факта, че може да се отглежда на открито, без подслон. Вкоренява се добре в средната лента, тъй като е зимоустойчив. Цъфтежът радва целия летен сезон. В зависимост от сорта цъфти с жълти или червени цветя.

Кактус в саксия

Други

Най-популярните сортове кактуси са описани по-горе. В допълнение към тях има и други разновидности:

 • Опунция Субулата. Сукулентното растение има продълговато стъбло. На повърхността има жълти игловидни бодли, бели туберкули. Цъфтежът се случва веднъж годишно, продължава от пролетта до есента. Образува яркочервени цветя.
 • Бодливата круша на Бергер. Растението расте до 1 м височина. Листата са кръгли, месести, тъмнозелени на цвят. Имат жълти игли. Цъфти с ярко оранжеви цветя с плътни тичинки вътре.
 • Опунция Монакант. Растението има необичайна форма. Зелените листа с кафяви игли се простират от стъблото. Всеки лист има уникална форма. Не цъфти в условия на закрито.
 • Опунцията е пъстра. Кактус със среден размер. Листата са зелени, заоблени, с малки израстъци. От тях се разклоняват с червени цветя. Дълги игли са разположени на повърхността на листата.
 • Бразилска бодлива круша. Той е голям по размер, расте до 1 м. Има централно стъбло, от което листа, кръгли, зелени. Повърхността е покрита с игли, на стъблото се вижда малък бял цвят.

Разнообразието от видове няма граници. Има сукуленти, които приличат на обикновен кактус. Много от тях са без бодли, без игли, други, напротив, са бодливи, покрити с игли с различни размери.

Грижа за бодлива круша у дома

Кактусът от тропическа бодлива круша се нуждае от домашни грижи. За цъфтежа трябва да спазвате всички характеристики на грижата за кактуса. Следете поливането, храненето и осветлението и променяйте почвата, ако е необходимо.

Температура и влажност

Тъй като растението е тропическо, то толерира добре топлината. Оптималната температура е + 25-30 ° С. През лятото е по-добре да държите саксията извън къщата, на чист въздух. Ако това не е възможно, тогава стаята се редовно проветрява.

Преди зимуване температурата на съдържанието се намалява до 5 ° C. Ако го направите поне градус по-висок, тогава кактусът няма да може да премине в латентно състояние.

Влажността на помещението не играе голяма роля. Сукулентно растение ще може да толерира както сух, така и влажен въздух. Следователно няма нужда от пръскане.

Важно! През периода на покой сукулентът се въвежда в края на октомври.

Опунция в земята

Осветление

Препоръчително е да поставите растението в добре осветена зона. Сукулентът е тропически, поради което изисква много слънчева светлина. Ако дневните часове не са достатъчни, тогава кактусът се осветява със специална лампа до 12 часа на ден.

Почва и торене

Опунция има свои собствени специални изисквания за избора на почва. Редовната кактусова почва от магазина не е подходяща. Спира да расте. Трябва да приготвите сместа сами. За да направите това, вземете:

 • копка земя;
 • листен субстрат;
 • суха глина;
 • пясък;
 • дървени въглища.

Всички компоненти се смесват в равни пропорции. След това сместа се поръсва върху лист за печене на равномерен слой и се калцинира във фурната при 100 ° С.Това е необходимо за унищожаване на вредните бактерии и гъбички, които могат да бъдат в земята или пясъка. По този начин те предотвратяват заразяването на кактуса с болести.

Можете да подхранвате бодлива круша само с минерални торове за сукуленти и кактуси. Забранено е използването на органични торове. Процедурата се извършва на всеки 2 седмици през вегетационния период. По време на почивка сукулентът не се храни, това не е необходимо.

Поливане

Опунцията натрупва голямо количество течност в листата и стъблата. Поливайте кактуса, докато почвата изсъхне. Тъй като се поддържа в топлина, напояването често се извършва. Колкото по-голямо е растението, толкова повече вода ще консумира.

Важно! Не преливайте от сочен, тъй като това ще причини гниене и смърт.

Кактус с розови цветя

Цъфтящ кактус от бодлива круша

Опунция рядко започва да цъфти у дома. За да получите цветя, трябва да създадете най-подходящите условия за това. Почти е невъзможно да се направи това в апартамент. Понякога обаче кактусът започва да пъпка. Ако това се случи, трябва да знаете няколко правила:

 • не премествайте гърнето на друго място;
 • не обръщайте растението като цвете към слънцето;
 • продължете да поливате както обикновено;
 • не трансплантирайте растението;
 • не храни.

Ако нарушите латентността на кактуса, той бързо ще изхвърли пъпките, на тяхно място се образуват зелени издънки-деца, които могат да се използват за размножаване.

Опунция жълта

Методи за размножаване

Размножаването на бодливите круши е съвсем просто. Това може да стане по два начина: лъжички или семена.

Растителни

В началото на пролетта или късната есен се избират няколко издънки. Желателно е те да са големи или средни по размер и без повреди. Изрежете внимателно резниците с ножица, след което нанесете основата на земята. Отгоре се поставя стъклен капак и се очаква вкореняване. По това време се извършват няколко задължителни процедури:

 • сваляйте качулката за проветряване всеки ден за 30 минути;
 • затопляне на почвата на дъното на саксията, за да стимулира растежа на корените;
 • поливайте земята, докато изсъхва;
 • поддържайте температура от 20 ° C за това време;
 • след вкореняване те се трансплантират на ново място.

Семена

Сдобиването със сочни семена е сложно. За това растението трябва да цъфти, след което да дава плодове със зърна. Процедурата за покълване на семе е доста сложна, но интересна. Провежда се на няколко етапа:

 • семената се държат в разтвор на калиев перманганат в продължение на 30 минути;
 • изсушени;
 • всяко семе се обработва с пила или шкурка;
 • на дъното на саксията се полага дренаж от малки камъчета или експандирана глина;
 • запълнете слой пръст;
 • поставете семена отгоре;
 • заспивам със земя;
 • покритие с прозрачен филм;
 • оставете при температура 20 ° C;
 • проветрявайте ежедневно;
 • след получаване на кълновете, те се настаняват в различни контейнери.

Важно! След като получат малки кактуси, те започват да се грижат за тях по същия начин, както за възрастните. Едногодишно растение се трансплантира в по-голям контейнер. Процедурата се извършва през пролетта или есента.

Каква е тази бодлива круша? Много производители на цветя питат за това, без да осъзнават, че то расте на перваза на прозореца от няколко години. Често може да се намери у дома сред любителите на кактусите. Този клас включва над 300 вида. Всички те са обединени от заоблената форма на листа, омагьосващия цъфтеж. Кактусът има устойчиви на замръзване видове, което му позволява да се използва в ландшафтен дизайн и да се засажда на открито.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина