Opuntia кактус - сортове, домашни грижи

Родината на бодливите круши са полупустините и планинските склонове на Северна и Южна Америка, откъдето кактусът е бил разпространен в тропическите и субтропичните зони по света. Той е изобразен на националната емблема и е един от националните символи на Мексико. Тази култура цъфти красиво и не изисква внимателна поддръжка.

Какво е бодлива круша: характеристики и често срещани сортове

Опунция в природни условия

Опунция е многогодишен вечнозелен кактус от семейство Кактусови, който включва няколкостотин вида: от малки пълзящи растения до големи храсти и дървета (Cactus Opuntia). Това е рядък вид кактус, който може да зимува на открито дори при умерен климат, при не твърде горещо лято и краткотрайни студове до 10 градуса. Изненадващо, такова тропическо растение като бодлива круша, както в жега, така и в студ, се чувства чудесно, успешно цъфти и дава плодове.

Ядливата бодлива круша е високо ценена за плодовете с високо съдържание на витамин С. Такива сортове кактуси се отглеждат в някои страни за производство на конфитюри, консерви, сокове и вино. Карминното багрило се получава от бодлива круша. Непретенциозно растение понякога расте в най-неподходящите условия: на скали, скали, склонове.

Издънките на културата са месести и сочни, пълзящи, стоящи или под формата на дървета. Те са оборудвани с бодли и глохидии, които затрудняват грижите за кактуса.

Справка! Глохидиите са снопчета от тънки, крехки кукички с форма на бодлива круша, понякога невидими за окото, пронизващи кожата и прилепващи към дрехите. Поради тяхната опасност не се препоръчва културата да се поставя на места, достъпни за бебета и домашни любимци.

Бодлива круша Glochidia

Основните сортове бодлива круша:

 • Обикновена бодлива круша. Достига два метра височина, с жълтеникава глохидия и златисто жълти цветя с диаметър до 7 см.
 • Бодливата круша е цилиндрична. Има цилиндрични клони, цветя от пастелни цветове, често полузатворени.
 • Основна (основна). Кафяв кактус с дълги стъбла, цветя, вариращи от розово до червено.
 • Бодливата круша на Бергер. Расте над 1 метър. Има яркозелени издънки до 25 см, обилно растящи оранжево-жълти съцветия.
 • Госелин. Кафяв кактус с ярко жълти съцветия, разноцветни зеленикаво-сиво-сини листа. Бодлите са с дължина около 10 см, но меки, разположени по върховете на листата.
 • Опунция микродоза (иначе бодлива круша). Култура с ярки слънчеви съцветия и игли, големи алени плодове.
 • Опунция Субулата. Има глохидия на кръстопътя на листа с ствол, алени съцветия.
 • Смокиня (индийска). Достига височина от 4 метра. Има маслинови листа, ярко оранжеви цветя и плодове до 8 см.

Смокиня опунция (индийска)

 • Opuntia monacanth variegat. Прилича на морски корали със светлочервени бодли.
 • Помажете. Има твърди издънки, бодли в цвят шоколад 3 см, лилави съцветия до 8 см в диаметър, височина на храста до 25 см.
 • Бразилска бодлива круша. Дървесни видове с височина до 20 метра. На едно растение, стели с различни форми, съцветия с жълт оттенък.
 • Дарвин. Не расте над 10 см, има жълто-кафяви съцветия с размер до 4 см.
 • Полиакант. Притежава големи жълти цветя.
 • Опунция Теокант. Расте до 20 см, цъфти с жълти цветя до 8 см в диаметър.
 • Опунция Фрагилис.Миниатюрен сорт с 3 см съцветия.

Домашна грижа за кактус от бодлива круша

Опунция обича грижи в близост до естественото си местообитание, което включва:

 • Добре осветено място, защитено от пряка слънчева светлина и течение. Южните прозорци са оптимални.
 • През лятото, в зависимост от разнообразието от култури, топли стайни температури.
 • През зимата е минимално влажно, ниски температури до 5-7 градуса, за да не расте растението.
 • Предотвратяване на натрупването на влага в почвата, добър дренаж и пропускливост на почвата.
 • Слабо кисела с 4,5-6 рН, питателна без хумус, рохкава почва от смес от листни, тревни почви с чакъл (пясък), разширена глина. За да се запази насипността, за да се предотврати уплътняването на почвата, е по-добре да се полива в картер.
 • Редовното умерено поливане на сукулентите през пролетта и лятото, особено в горещите дни, които постепенно намаляват до есента, спират през зимата. Меката вода, подкиселена с няколко капки лимон, не трябва да пада върху листа и съцветия.

Важно! Не допускайте стагнация на водата в почвата, защото това води до гниене на корените. Поливането се извършва, когато почвата изсъхне в тигана на саксията.

 • През пролетта и лятото, веднъж на 2-4 седмици, се прилага подхранване на базата на сложни минерални торове за кактуси, с ниско съдържание на азот. По-близо до есента торенето намалява, през зимата изобщо не е необходимо да се тори.
 • Влажността не оказва значително влияние върху развитието. Пръскането не е необходимо нито през лятото, нито през зимата, когато работят отоплителните уреди.

Контейнерът за кактуса трябва да е плитък и широк, защото корените не са много развити

Особености на грижите през зимата, през периода на почивка

Периодът на покой продължава от октомври до февруари. Младите растения трябва да се поливат умерено, възрастните - за да се осигури спокойствие, без хранене и поливане, хладна стайна температура до 7-12 градуса. Осветлението остава същото, флуоресцентните лампи трябва да се притекат на помощ.

Ако тези условия не бъдат спазени, растението няма да набере сила за вегетационния период и освен това няма да цъфти у дома. В изключителни случаи, когато почвата утихне и релефът на стъблото се влоши, е необходимо почвата леко да се навлажни.

Кога и как цъфти

В природата кактусът цъфти от ранна пролет до ранна есен. На възраст 3-4 години бодливата круша цъфти, ако кактусът получи оптимални грижи у дома, също при наличие на голям брой слънчеви дни и изнасянето му на чист въздух.

Освен това, ако кактусът е засаден в по-малък съд, корените ще растат плътно, ще се появят млади издънки и цветни дръжки. Миниатюрните бодливи круши цъфтят много по-лесно, съцветията им изглеждат по-ефектни.

Съцветията са двуполови, единични, жълти, оранжеви, червени. Плодовете на бодлива круша - под формата на изсипани плодове с приятен сладък вкус, които първоначално са зеленикави и винени, когато са напълно узрели.

Красиви големи съцветия се отварят изключително в присъствието на слънчева светлина.

Важно! За да се предотврати изпускането на растенията на пъпките, е забранено да се пренареждат, обръщат саксията и се пресажда растението по време на периода на цъфтеж.

Грижите продължават в същия режим, без да се променя нито поливането, нито подхранването.

След като кактусът избледнее, поливането постепенно се намалява, храненето се спира, саксията се прехвърля в стая с температура 5-7 градуса. Без поливане и подхранване, растението се поддържа в такива условия до следващия вегетационен период.

Индийско бодливо цвете

Как се размножава кактусът от бодлива круша

Размножаването на културата се извършва по два начина: чрез семена и резници.

Кактусовите семена се отглеждат по-рядко. Те, които са в твърда обвивка, се отстраняват, като я изрежат. Или черупката е обработена с шкурка, пила, така че семената да покълнат.За стерилност те се държат 10 минути в разтвор на калиев перманганат и почвата, състояща се от листна пръст, едър пясък и натрошен въглен, се изпарява във фурната.

Саксията се покрива с фолио и се поставя при температура 20 градуса. Периодично филмът се отваря за пръскане и отстраняване на конденза. Когато семената поникнат, те се гмуркат в плитки съдове и се поддържат при добра светлина, но без пряко излагане на слънце. В рамките на 2 години кълновете се отглеждат при тези условия, след което се трансплантират в почвата за възрастни бодливи круши.

Бодливи семена

Вегетативният метод се използва по всяко време на годината при топла стайна температура. Дръжката се отрязва от издънката, изсушава се в изправено положение за 1-3 дни, докато върху разреза се образува филм. След това те се засаждат в земята, предварително калцинирани във фурната, като се задълбочават с 3 см. За това е подходящ субстрат за кактуси, пясък. Стъблото се поставя под филма при стайна температура 20-22 градуса, почвата редовно се проветрява и навлажнява, отваряйки филма. След вкореняване те се трансплантират в почвата за възрастно растение.

Дръжката може да не показва признаци на растеж дълго време, но с настъпването на пролетта и през лятото бързо се превръща в храст. Кактусът ще цъфти през следващата година.

Размножаване на бодлива круша чрез резници

Прехвърляне

Младите индивиди до 3-годишна възраст се трансплантират ежегодно, възрастни, ако е необходимо, на всеки 3-4 години. Растението отнема много време, за да се адаптира към нова почва. Оптималното време за разсаждане е пролетта, преди да започне активен растеж, ако на растението няма пъпки.

Когато кактусът престане да се побира в саксията, старата саксия се трансплантира от старата почва в сухата почва на новата. Контейнерът се съхранява на тъмно място в къщата за няколко седмици. Първото овлажняване на почвата е след седмица. Той трябва да се състои от копка и листни почви, пясък, глина, експандирана глина и натрошен въглен (счупена тухла).

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Кърлежи, листни въшки, ларви на белокрилки, скални насекоми и брашнести червеи, смучещи растителен сок са вредители. Борбата с тях се провежда чрез пръскане със сапунен разтвор, разтвор на "Акарицид", като се изключва контактът с почвата. След 7-10 дни лечението се повтаря.

Коренните нематоди образуват издутини по корените. Те трябва да се режат до здрава тъкан, корените се потапят в гореща вода за 45-50 градуса за 10 минути, оставяйки кореновата шийка суха. След това корените трябва да бъдат изсушени, обработени с натрошен въглен и засадени в прясна стерилизирана почва.

Най-често срещаното заболяване е гниенето на стъблото, което се появява като меки кафяви петна. Засегнатата област се отрязва, почвата се третира с "Карбендазим". Кореновото гниене и късната болест се образуват при заразяване с гъбички поради редовно преовлажняване, прехранване с азот. Засегнатите области трябва да бъдат отстранени, третирани с фунгицид.

Внимание! При третиране на растения с отрови се спазват предпазни мерки: облечете ръкавици, маски, изолирайте растението по време на обработката.

Ако листата се набръчкат, това са признаци на преовлажняване, недостатъчно осветление. Забавянето на растежа показва излишната влага, липсата на торове в почвата.

Признаци и суеверия, свързани с бодлива круша

Бодливите кактуси отдавна се използват в борбата срещу натрапниците, като ги поставят на первазите на прозореца или на вратата. Разбойник или крадец трябвало да се натъкне на тръни и да изостави злите си планове. По-късно това суеверие е закрепено в бодлива круша като защитник от магьосници, зло око и поквара.

Справка! Въпреки това полезните свойства на кактуса са свързани с истинските му бактерицидни и антисептични свойства, той е естествен антибиотик, който дезинфекцира и лекува рани, подобрява кръвообращението и нормализира кръвното налягане. Сокът от опунция намалява главоболието, синдрома на махмурлука, възстановява силата.

Опунцията в домашното цветарство се цени най-вече заради уникалната красота и разнообразие от своите съцветия.За да цъфти културата, струва си да опитате и създадете всички необходими условия за това, особено след като нейната непретенциозност няма да изисква прекомерни усилия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина