Цвете Pereskia - домашни грижи

Pereskia е кактус, който стана широко разпространен сред любителите на домашните цветя. При подходящи грижи растението цъфти и дава малки плодове, а при някои сортове те са годни за консумация.

Как изглежда pereskia, към кое семейство принадлежи

Цветята на Pereskia са членове на семейство Кактусови. При естествени условия те се разпространяват в Централна и Южна Америка, под формата на голям храст или малко дърво.

Pereskia бодлив

Културата има здрави, прави стъбла, покрити с тръни. Намалени листни плочи с тъмнозелен оттенък, когато температурата падне до 10 градуса, те могат да паднат. С възрастта листата губят яркия си цвят, пребледняват.

Често срещани сортове

Вътрешните сортове цветя включват следните представители:

 • Pereskia бодлив;
 • Акула Peresky (aculeata);
 • Peresky Godseff (godseffiana).

Важно! Последният сорт се отличава с розови или лилави долни листа и растеж до 10 m.

Pereskia Godseff

Pereskia - домашни грижи

Ако искате да отглеждате екзотично растение, трябва да следвате правилата за грижи. Ако изискванията за съдържанието са нарушени, културата няма да може да расте и да се развива нормално.

 • Температура

За летния период оптималният температурен режим за кактус ще бъде 22-23 градуса. Растението трябва да получи достатъчно количество чист въздух. С настъпването на есента се допуска температурен спад до 15 градуса.

Важно! Помещението, в което се намира цветето, трябва редовно да се проветрява, като се избягват внезапни пориви на студен въздух.

 • Осветление

Кактусът принадлежи към светлолюбивите видове, но пряката слънчева светлина може да причини изгаряния на листата. Ако саксията е от южната страна, тогава прозорецът трябва да бъде засенчен.

Важно! Липсата на осветление води до силно удължаване на стъблата и намаляване на размера на листата. Поради постоянното излагане на слънце, зеленината става скучна.

 • Поливане

Pereskia не изисква постоянно мокра почва. През летните и пролетните месеци поливането се извършва след изсъхване на горната част на почвата в кутии.

 • Пръскане

Красивата и лъскава зеленина на растението се запазва само при редовно пръскане. Успоредно с това е необходимо да се наблюдава, така че по време на процедурата земята в контейнерите да не се намокри.

Пръскане на закрито цвете

 • Влажност

За листния кактус Peresky определено съдържание на влага няма значение. Цветето понася лесно много сух въздух.

 • Грундиране

Когато отглеждат всички сортове peresky, те използват рохкава и плодородна почва. При самостоятелно създаване на почва се прави смес от хумус, пясък, листа и глинесто-тревна почва.

За справка! Градинарите препоръчват да купувате готови композиции за кактуси и сукуленти в магазините за цветя.

 • Подхранване

Особено внимание се обръща на изискванията на растението през пролетта. По това време е по-добре да се хранят със специален разтвор за кактуси: той се прилага в корена на всеки две седмици.

Важно! Торовете са необходими през вегетационния период и по време на формирането на пъпки. Процедурата се комбинира с поливане.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата цветето се чувства добре при температура от 12 градуса. Овлажняването на земята се намалява до веднъж месечно, започвайки в края на есента.

Периодът на покой завършва през пролетта, с пристигането на топлина.

Кога и как цъфти

Собствениците на кактуса могат да кажат как точно цъфти Godseff pereskia у дома: кремави цветя, събрани в съцветия, се появяват на екзотично растение.

Пъпките се появяват в началото на лятото и изчезват до края на август. Други сортове могат да имат цветя с бял, червеникав, жълт или оранжев оттенък.

Как се размножава pereskia

Градинарите използват два метода за размножаване: семена и резници. И двата метода помагат да се получат здрави и жизнеспособни разсад.

Покълващи семена

Започва с приготвянето на кутии, пълни с пясъчно-торфена смес. Сеитбата се извършва в началото на пролетта, засадените семена изискват редовно поливане.

След засаждането контейнерите се покриват с найлоново фолио, импровизираната оранжерия периодично се проветрява.

Важно! Ако полагате подходящи грижи за него през този период, първите издънки ще се появят до края на месеца.

Вкореняване на резници

За резници се избират здрави издънки, процедурата се извършва през пролетта или юни. Клоните се нарязват на малки резници, местата на разрезите се обработват с въглен на прах.

По-късно резниците се поставят в кутии със смес от перлит и торф. Кутиите са покрити с полиетилен, периодично се поливат и проветряват.

Важно! След няколко седмици ще се появят млади издънки, които могат да се развият без филм.

Прехвърляне

Процедурите за трансплантация се извършват на всеки 2-3 години, когато саксията е напълно запълнена с кореновата система. Младите растения се прехвърлят в контейнери с голям обем, докато растат.

Pereskiya след трансплантация

Болести и вредители

Често срещаните паразити, които могат да атакуват pereskii, включват:

 • Паяк кърлеж - поражението на кактус се определя от най-тънката паяжина, разположена на долните листа. Горните области са покрити с малки точки, листните плочи стават бледи и губят естествения си цвят. Причината за появата на вредителя се счита за прекалено сух въздух в помещенията и липсата на редовно пръскане. Като превантивна мярка избършете листата с влажна кърпа и навреме отстранете падналите плочи.
 • Кактусно насекомо - вредителят е представен от малки насекоми (до 2 мм), с оранжев или жълт цвят. Насекомото атакува горните части на листата; външният му вид може да се определи от жълтеникави петна. С течение на времето листата падат. Лечението се състои в механично отстраняване на паразита с памучен тампон, напоен със сапунена вода.
 • Mealybug - стандартният размер на насекомо не надвишава 4 mm. Вредителят предпочита младите издънки, в резултат на жизнената си дейност върху листата има паяжина и натрупване на лепкава течност. Цветята започват да падат, а издънките са силно деформирани. Лечението се състои в третиране на зелената част на растението със сапунено-алкохолен разтвор, проведено три пъти, с интервал от една седмица.

Неправилната грижа за кактуса може да доведе до заболяване. Прекомерното преовлажняване провокира гниене на кореновата система с последващо образуване на сиво гниене. Терапията включва намаляване на честотата на поливане, намаляване на влажността на въздуха и пресаждане на цветето в саксия с чиста почва.

Домашните грижи за бодливия бодлив или сорт Годсеф включват умерено поливане, редовно пръскане на зелената част на растението и пролетно подхранване. През зимата екзотиката е в покой и не изисква чести процедури. Спазването на правилата ще помогне за отглеждането на здраво растение, с редовен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина