Защо листата на декабриста изсъхват и падат - какво да правя

Декабристът или Schlumberger е епифитен кактус, който, когато се отглежда в домашни условия, цъфти през първия месец на зимата, за което е получил името си. Това растение е неизискващо към условията на отглеждане, но има определени правила за грижи, които не могат да бъдат нарушени. Понякога грешките на цветарите водят до факта, че Декабристът започва да избледнява, какво да се направи в този случай зависи от основната причина.

Декабристът има проблемни листа - какви биха могли да бъдат причините

Ако листата на растението са станали летаргични, това е тревожен симптом. Това състояние може да бъде провокирано не само от болестта на декабриста, но и от други фактори. В този случай трябва незабавно да вземете спешни мерки за спасяване на цветето. Трябва да действате в зависимост от основната причина, която може да доведе до загуба на тургор.

Мудните листа на декабриста са знак, който не може да бъде пренебрегнат

Провокиращи фактори:

 • гниене на корена;
 • развитието на болести;
 • увреждане от вредители;
 • несъответствие на условията на отглеждане.

След като е възможно да разберете защо цветето на декабриста увяхва у дома, можете да започнете лечение. Следователно всеки цветар трябва да знае какво да прави в дадена ситуация и какви допълнителни знаци могат да бъдат.

Болести

Ако не се спазват правилата за грижи, имунитетът на растението значително намалява. На този фон се увеличава неговата податливост към ефектите от инфекции, които могат да се предадат през почвата.

Чести заболявания, които могат да причинят загуба на тургор и да доведат до факта, че Декабристът започва да хвърля листа:

 • Късна болест. Болестта се характеризира с появата на кафяво-сиви петна по долните листни сегменти на декабриста. Характерната им разлика е наличието на бяла граница около ръба. Постепенно петната се уголемяват и болестта се разпространява отдолу нагоре. В резултат хранителните вещества не се прехвърлят от корена до върха на цветето, тъй като засегнатите области не могат да изпълняват своята функция. Това води до това, че листата са лишени от храна и стават летаргични. Допълнителен симптом на заболяването е масивната загуба на сегменти.
 • Фузариум. Причинителят на заболяването е гъбата Fusarium. По време на трансплантацията прониква в отворени коренови рани от замърсена почва. Fusarium се състои от силно разклонен мицел, който нахлува в растителните клетки. Първоначално заболяването засяга малки коренови процеси, след което преминава към големи. Впоследствие болестта засяга кореновата шийка и достига до листата. Долните стават летаргични, а на горните се появява воднист по ръба. Някои области придобиват светложълт оттенък. При ниски температури (около +16 градуса) болестта се разпространява бързо. Гъбата освобождава токсини, които провокират покафеняване и пълно изсъхване на листата на декабриста.

Характерен признак на увреждане е разрушаването на кореновата шийка на растението.

 • Питий. Това заболяване се предава чрез замърсена почва. В резултат на развитието кореновата шийка се разпада. Питиумът най-често е причината, поради която Декабристът не расте и листата му стават летаргични. С по-нататъшното развитие на плочите се появяват кафяви петна, засегнатите сегменти падат. Болестта прогресира при висока влажност и температура +26 .. + 30 градуса.
 • Бактериално гниене.Когато е засегнат, в основата на растението се образува кафяво, плачещо петно, което впоследствие се разпространява нагоре по стъблото. В резултат на това метаболитните процеси в тъканите се нарушават, хранителните вещества и влагата не могат да се доставят в листата на растението. Те започват рязко да избледняват и след това падат.

Когато декабристът е засегнат от гъбични и бактериални заболявания, е необходимо да се извърши лечение в началния етап на развитие

Ако декабристът е спрял да цъфти или върху него са се появили меки листа, първо трябва внимателно да разгледате кореновата шийка. При наличие на очевидни признаци на увреждане е необходимо да се използват следните лекарства за лечение:

 • „Скорост“;
 • "Максим";
 • "Топаз";
 • Previkur Energy.

Ако процедурата не доведе до положителен резултат, декабристът трябва да бъде трансплантиран и напълно да замени почвата в саксията и след това отново да се напръска с фунгицида.

Важно! Необходимо е да се обработи както надземната част, така и кореновата система.

Вредители

Изсъхването и изпускането на листата също могат да провокират вредители. Те се хранят със сока на растението, така че цветето се забавя и спира да цъфти.

Паяк акари

Този вредител е трудно да се види с просто око. Провокиращият фактор за размножаването е сух въздух, висока температура. Лезията може да бъде разпозната в началния етап по малки светлинни точки по ръба на сегмента. Впоследствие засегнатите листа се покриват с тънка паяжина и губят тургор.

Внимание! Най-често вредителят се активира през зимата, когато е включено централното отопление, или през лятото по време на горещата вълна.

За лечение на декабрист, засегнат от паяк, е необходимо да се използват лекарства като Fitoverm, Aktellik. Извършете обработката, като напръскате надземната част. Това трябва да се прави два пъти на интервали от 7 дни.

Mealybug

Това е вредно бяло насекомо с дължина 3-7 мм. Цветната лезия може да се разпознае по появата на лека пухкава плака на кръстовищата на сегментите. Също така, Decembrist забележимо забавя растежа, пъпките изсъхват и падат, а на отворените цветя се появяват кафяви или червени петна.

В процеса на живот на брашнестата буболечка по листата на растението се образува лепкава слуз, която е покрита с бял цвят. На този фон листата стават летаргични и могат да отпаднат, тъй като метаболитните процеси в тях се забавят.

За да се отървете от вредителя, трябва да вземете изчерпателни мерки. За целта се препоръчва да се напръскат листата и стъблото на растението с някой от следните препарати:

 • Inta-vir;
 • Fitoverm;
 • "Фуфанон";
 • Аполон;
 • "Фуфанон";
 • „Децис“.

Препоръчва се също да разлеете почвената смес в саксия с работен разтвор. Обработката трябва да се извършва три пъти на интервали от 7-10 дни.

Понякога брашнеста буболечка може да бъде намерена в основата на цвете, тъй като оставя яйцеклетка в горния почвен слой

При масово размножаване горещата вода помага за отстраняване на проблема. За да направите това, трябва да извадите растението от саксията. След това изплакнете с вода под течаща вода при температура 45-50 градуса, допълнително отстранете вредителите и старателно измийте кореновата система от почвата.

След това накиснете Decembrist напълно в инсектициден разтвор за няколко часа, оставете го да изсъхне и след това го засадете в нов субстрат.

Щит

Вредителят започва да се размножава активно при висока влажност, съчетана с умерени температури. Може да се намери от долната страна на листата и по протежение на основното стъбло.

Везната прилича на малка кафява подутина, която лесно може да бъде премахната с нокът. В резултат на това първоначално по листата се появяват жълти петна, а впоследствие те избледняват. Освен това засегнатото цвете изпуска своите пъпки и спира да расте. При липса на лечение Декабристът избледнява напълно.

Важно! Най-често мащабното насекомо атакува растението през есента, така че през този период е необходимо внимателно да се изследва декабристът.

За да запазите цвете, когато се появят вредители, е необходимо напълно да премахнете изсъхналите листа и след това да третирате растението с Fitoverm, Aktellik. И допълнително разсипете основата с работния разтвор на Aktara (1,4 g на 6 l вода). Третирането на растението трябва да се извършва два пъти с честота 7 дни.

Влажност на почвата

Причината, поради която цветето Decembrist увяхва у дома, може да бъде неправилна грижа и по-специално поливане. Необходимо е да се навлажни почвата в саксията в зависимост от температурата на съдържанието. Възможно е да се определи дали декабристът трябва да се овлажнява от състоянието на горния слой на земята. Ако е сухо, тогава цветето трябва да се полива.

 • В горещи условия е необходимо да се овлажнява 1-2 пъти седмично, в зависимост от скоростта на изпаряване на влагата.
 • И при ниски температури, поливането трябва да бъде умерено до 1 път за 2 седмици.

Прекомерната влага понякога води до зачервяване на листата на декабриста. На тази основа можете да определите проблема. Листата на декабриста стават червени, какво да направя в този случай? Необходимо е да се коригира режимът на поливане и ако това не носи положителен резултат, тогава можете да помогнете на цветето, като го пресадите в нова почва.

Необходимо е да се полива декабристът с утаена вода

Ако листата са загубили своя тургор в резултат на изсъхване на корените, тогава растението може да бъде възстановено чрез обилно поливане в тигана, както и чрез пръскане на надземната част.

Температура на въздуха

Причината, поради която листата на декабриста се зачервяват и изсъхват, може да бъде хипотермията на цветето. За декабриста температурата от +14 градуса се счита за критична. С него започват некротичните процеси в тъканите на растението. С по-нататъшно намаляване растението започва рязко да увяхва. Първоначално горните листа губят своя тургор, а след това и останалите.

Можете да спасите цвете само като увеличите температурата на съдържанието до +18 или повече градуса с умерено поливане.

Само знаейки основната причина, поради която листата на декабриста се зачервяват и изсъхват, и какво да се прави в тази ситуация, растението може да бъде възстановено, в противен случай то ще умре.

Повишената температура на въздуха също може да провокира проблем с листата в декабрист. При недостатъчно поливане плочите енергично изпаряват влагата и не могат да я попълнят. Поради това се препоръчва да се полива растението редовно през горещия период, като се предотврати изсъхването на земната кома. Също така, трябва допълнително да напръскате въздушната част сутрин, така че цветето да има време да абсорбира влагата до вечерта.

През зимата цветето не трябва да се поставя близо до отоплителната система. За да предотвратите горещ въздух от батерията към тенджерата, препоръчително е да поставите лист стиропор, който е малко по-широк от перваза на прозореца.

Важно! През лятото растението трябва да бъде засенчено от пряка слънчева светлина, а саксията не трябва да се прегрява.

Разпадане на корени

Стагнацията на влагата в почвата на нивото на кореновата система може да предизвика увяхване на листата при декабрист. Можете да идентифицирате проблем, ако растението седи нестабилно в почвата и се люлее с малко въздействие, а също и ако може лесно да се извади от саксията. Това се случва в резултат на смъртта на кореновите процеси, които не са в състояние да функционират напълно.

Основните причини за гниене:

 • недостатъчен брой дренажни отвори в саксията;
 • хладно съдържание на цветя, съчетано с обилно поливане;
 • наличието на течения в стаята;
 • използване на тежка почва за засаждане, задържане на влага.

Разлагането на корените води до рязко увяхване на листата

Можете да съживите растението, ако проблемът е бил идентифициран в началния етап. В този случай се препоръчва да се ограничи поливането и да се разлее субстрата с работния разтвор на препарата Maxim или Previkur Energy.

Ако гниенето на корените е открито късно, тогава единственият начин да се спаси цветето Декабрист е да се вкоренят апикалните сегменти. За засаждане на резници е необходимо да се смесват листни почви с речен пясък в съотношение 1: 1.

За справка! Можете да ускорите вкореняването с помощта на "Kornevin" или "Heteroauxin". За да направите това, при засаждане долните върхове на сегментите трябва да се напудрят с препарат и след това да се засаждат в почвата.

Други възможни проблеми

Ако не беше възможно да се установи причината, поради която листата на декабриста се зачервиха и започнаха да избледняват, тогава трябва да се обмислят други варианти.

Възможни проблеми:

 • Прекомерно торене. Декабристът принадлежи към категорията на домашните цветя, които толерират липсата на хранителни вещества по-добре от техния излишък. Повишената концентрация на торове действа потискащо върху корените на растението и ги изгаря. В този случай растението изхвърля пъпките си, а листата му стават летаргични. За хранене се препоръчва да се използват торове, предназначени за кактуси, намалявайки наполовина посочената доза.
 • Тесен съд. За пълен растеж и развитие Декабристът трябва редовно да се трансплантира. С течение на времето корените на растението напълно запълват саксията, в резултат на което водата не може да се натрупва в субстрата. Следователно на растението липсва влага между поливанията и в резултат листата му започват да избледняват.
 • Липса на хранене. Липсата на фосфор в почвата също може да провокира загуба на тургор. Трябва да храните правилно Декабриста. По време на активния растеж на зелената маса е необходимо да се използват торове с високо съдържание на азот и от есента да се прехвърли растението на фосфорно-калиеви агенти, които ще укрепят имунната система и ще подобрят цъфтежа.

Навременното разсаждане помага да се предотврати увяхването на листата

Знаейки защо цветето на декабриста може да изсъхне у дома, можете да установите причината и да извършите подходящото лечение. Но трябва да действате бързо, тъй като отслабеното растение може да умре. Следователно, за да се предотврати повторение на подобна ситуация в бъдеще, е необходимо да се придържате към прости правила за грижи, както и периодично да изследвате декабриста. Колкото по-скоро проблемът бъде открит и отстранен, толкова по-малко щети той ще причини на растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина