Вътрешна иглика: домашни грижи и възможности за разплод

Примулата е малко декоративно растение, чийто сезон на цъфтеж започва в началото на пролетта. Друго име е иглика, тя се вкоренява както в открита почва, така и у дома.

Как изглежда иглика?

Цветето на иглика е тревисто многогодишно растение, принадлежащо към семейство Primrose. Листата са боядисани в сиво-зелени нюанси, често едноцветни. Те имат формата на удължен овал, който се стеснява надолу. В зависимост от сорта ръбовете на листата са равномерни или назъбени, повърхността е гладка или релефна. Листата са покрити с фина дрямка, мека и леко пухкава на допир.

Височината на цъфтящото стъбло обикновено не надвишава 25-50 см; в основата му расте куп листа, който се поставя върху почвата. В горната част на дръжката има съцветие с форма на чадър, което се състои от група цветя. Има сортове с късо стъбло и единични цветя. Цветята могат да бъдат оцветени в жълто, лилаво, бяло и червено, както и в розови и люлякови нюанси. Венчелистчетата могат да бъдат плътни или пъстри, сърцевината на цветето често е жълта.

Розови цветя

Забележка! Иглика е не само декоративно растение, листата му могат да се ядат. Те съдържат голямо количество витамини и каротин. Листата на иглика съдържат повече аскорбинова киселина, отколкото лимон. Листата са подходящи за приготвяне на салати, добавят се към супи и яхнии.

Цвете в пълен растеж

Често срещани сортове

Има около 20 разновидности иглика, които се вкореняват в климатичните условия на средната лента, те включват:

 • Примула обикновена без стъбла достига не повече от 20 см височина. Листата са с овална форма, повърхността е оребрена, боядисана в наситен зелен цвят. Съцветията се състоят от цветя с диаметър 3-4 см, цветът може да бъде различен. Цъфтежът започва през април и завършва през юли;
 • Primula officinalis пролет Е многогодишно растение, което се среща в диви гори, полета и ливади. Вкоренява се добре в градинските парцели. Дължината на цъфтящото стъбло е в рамките на 15-25 см, листата са продълговати с неравна повърхност и назъбени ръбове. Цветята са жълти, събрани в съцветие с форма на чадър;
 • Иглика сортове ухо вкоренява се добре в скалисти райони, листата му са по-жилави. Повърхността на листа е гладка и лъскава, оцветена в зелено със сив оттенък. Цветоносното стъбло е високо, нараства до 20-25 см дължина. Отгоре има класовидно съцветие, което се състои от 6 жълти цветя;
 • Иглика с малки зъби - Това е голямо растение, височината му достига 30 см. Листата са овални и широки, повърхността е релефна със зъби по краищата. Листата растат с дължина до 40 см. Съцветието има формата на топка с диаметър 8-10 см, състои се от тръбести цветя с размер 10-15 см. Цветовете цъфтят през април-май, боядисани са в бяло , червено, лилаво или лилаво;
 • Виала иглика, или Орхидея, се различава от другите сортове, външно не прилича на обикновена иглика. Растението е отгледано в Китай, то се вкоренява добре във влажна почва. Цъфтящо стъбло с височина до 20 см с разцвет по цялата дължина, увенчано е със съцветие с камбановидни пъпки. По време на цъфтежа, игликата Viale наподобява лавандулови цветя по форма и цвят;
 • Сортове иглика Siebold - многогодишно растение, кръстено на ботаник, който за първи път е донесъл няколко сорта растения в Европа от Япония. Съцветието с форма на чадър може да включва от 5 до 15 цветя наведнъж, цветът е бял, люляк или лилав;
 • Тери иглика е отгледан от животновъди, неговата отличителна черта е голям брой листенца в сравнение с други сортове. Външно цветята наподобяват малки буйни рози, те могат да бъдат бели, червени и розови;
 • Сорт иглика Obkonika - малко растение, което се вкоренява добре у дома. Растение с буйна розетка от листа не надвишава 30 см височина. Големите цветя израстват до 8 см в диаметър, имат заоблена форма и се събират в съцветия с форма на чадър. Цъфти почти през цялата година с почивка през лятото;
 • Дива иглика - растение, на основата на което са получени всички останали сортове и сортове. Расте в дивата природа, в гори и полета;
 • Японска градинска иглика - многогодишно растение, принадлежи към групата на канделабрите поради многостепенното подреждане на съцветия. Основното стъбло нараства до 40-50 см височина, листата са продълговати, в основата са свързани в симетричен грозд. Цветята са оцветени в различни нюанси на червено и розово.

История на появата

Не е известно кога точно се е появила игликата; дори в древността хората са знаели за нейните лечебни свойства. Има няколко легенди за произхода на цветето. Един от тях казва, че апостол Петър е бил пазителят на ключовете за Рая и един ден научил, че злите духове са изковали ключовете му. Петър се изплашил и поради своята непредпазливост пуснал снопа на земята, по-късно на това място израснало цвете, което му напомнило за този инцидент. Съцветието на иглика с главата надолу прилича на куп ключове. В превод от немски името на цветето звучи като „Ключовете на Петър“ или „Ключовете на небето“.

Жълто съцветие

Домашни грижи

Многогодишна иглика, засаждането и грижата за която отнема малко време, ще радва с буен цъфтеж до началото на лятото. Растението изисква определена температура на въздуха и редовно поливане, също така е необходимо да изберете правилната земя за засаждане.

Влажност

Процентът влажност на въздуха за иглика всъщност няма значение, растението се вкоренява както в сухи, така и във влажни помещения. В горещия сезон листата могат да изсъхнат, така че това да не се случи, е необходимо да ги напоявате всеки ден с утаена вода от спрей.

Температура

За иглика е важно да се спазва температурният режим, цветето не понася добре топлината. Идеалната температура на въздуха за иглика е 15-18 ° C, през лятото тя трябва да бъде в рамките на 20 ° C. През студения сезон растението трябва да стои в хладно помещение, на лоджия или балкон. Ако саксията за цветя е на перваза на прозореца, по-добре е да изберете стаи с прозорци, обърнати на запад, север или изток.

Цвете на перваза на прозореца

Важно! През горещия сезон игликите трябва да стоят на перваза на прозореца в стая, ориентирана на север или изток. Ако това не е възможно, по-добре е да премахнете игликата от прозореца.

Поливане

През сезона на цъфтежа игликата изисква много влага, трябва да се полива редовно. Почвата в саксия винаги трябва да е влажна, без излишъци. Игликата не понася голямо количество вода, която застоява. Правила за поливане:

 • През есента и пролетта растението се полива през ден, количеството вода зависи от обема на саксията. Налейте вода на порции, докато почвата стане влажна;
 • През зимата растението се полива на всеки 2-3 дни или докато почвата изсъхне;
 • В горещия сезон игликите се поливат всеки ден;
 • Водата за напояване трябва да се утаи в отворени контейнери за няколко дни. Не използвайте веднага чешмяна вода;

Земна смес

Иглика, домашната грижа за която включва поливане и хранене, трябва да се засажда в специална почвена смес. Почвата за иглика трябва да бъде питателна и рохкава. На дъното на саксията се поставя дренажен слой от малки камъчета или вермикулит с височина 1-2 см. За почвената смес е необходимо да се смесват в същите пропорции:

 • Листна почва;
 • Пясък;
 • Торфена почва.

За засаждане на иглика от сорта Obkonika, трябва допълнително да добавите 1 част дерниста почва.

Докато пъпките не се образуват, почвата не може да бъде оплодена, защото само листата ще започнат да растат. Тор се внася през целия сезон на цъфтеж, на всеки 7-10 дни. Всеки течен сложен тор за цъфтящи растения се използва като подхранване. Трябва да го използвате в малки количества.

Забележка! Преди употреба пясъкът трябва да бъде обеззаразен, така че кореновата система на цветето да не бъде повредена от бактерии и паразити. Може да се калцинира или да се третира с разтвор на манган.

Трансплантация на растения

Вътрешната иглика се продава в малки контейнери, тя трябва да бъде трансплантирана веднага след покупката. Също така възрастни растения на възраст над 3-4 години се трансплантират на ново място.

За трансплантация на иглика е важно да изберете правилната саксия, нейният обем трябва да бъде 2-3 пъти горната част на растението с листа. На дъното на саксията трябва да има дупки, за да може да излезе излишната вода. Можете да си купите готова почва за иглика или да я направите сами, като смесите пясък, торф и широколистна почва в равни пропорции.

Как да трансплантирате:

 1. Изкопайте растението внимателно. Ако корените са преплетени, няма нужда да ги разплитате, достатъчно е да се отърсите от излишната почва. Игликите имат тънки и крехки корени, които лесно се чупят;
 2. На дъното на саксията се поставя дренаж, дебелината на слоя е от 1 до 3 см, в зависимост от размера на саксията;
 3. На върха на дренажния слой е необходимо да запълните 3-4 см подготвена почва и да я уплътните с ръце, така че корените на растението да не докосват дренажа;
 4. Растението трябва да се постави в саксия, покрита със земя отстрани. Няма нужда да се уплътнява почвата;
 5. Цветето трябва да се полива с утаена вода. Почвата може да се уплътни и да се утаи, в този случай е необходимо да се добави още земна смес.

Корена система на иглика

Забележка! Не се препоръчва да се пресажда игликата веднага след покупката, тъй като смяната на мястото и почвата е стрес за растението. Цветето трябва да прекара няколко дни в ново посещение, само тогава може да бъде трансплантирано.

Методи за размножаване

Собствениците на иглика могат лесно да размножават растението по различни начини. Както лилавата, така и жълтата вътрешна иглика могат да се размножават чрез семена или чрез разделяне на растението на части.

Семена

Отглеждането от семена е по-често използвано за иглики, растящи в градината. Вкъщи се нуждаете от достатъчно време, за да покълне семето. Трябва да засадите семена през юни-юли, как да го направите правилно:

 1. Първо трябва да подготвите контейнер за засаждане, той трябва да е нисък;
 2. Контейнерът се пълни със земна смес, предназначена за засаждане на иглика. Височината на слоя трябва да бъде 2-3 см;
 3. Семената от иглика са малки и не е необходимо да се заровят дълбоко. Достатъчно е да ги поставите на земята и да ги заплетете малко;
 4. Контейнерът е покрит с фолио или пластмаса, поставен на хладно място. Температурата трябва да бъде между 15-19 ° C.

Кълнове в земята

Почвата в саксията винаги трябва да е влажна, но не и мокра. Всеки ден трябва да премахвате филма, за да проветрите почвата със семена. Първите издънки ще се появят след 14-20 дни.

Забележка! С течение на времето семената от иглика губят кълняемостта си, така че трябва да бъдат засадени веднага след прибиране на реколтата.

Чрез разделяне на храста

За стайни растения най-често се използва вегетативно размножаване. Растението, заедно с кореновата система, се нарязва на няколко части. Могат да се разделят само възрастни иглики, на възраст поне 3-4 години. Как да го направя правилно:

 1. Растението се изважда внимателно от саксията, излишната почва се отърсва;
 2. Изплакнете корените със студена течаща вода, поставете върху суха кърпа.Излишната вода трябва да изтече;
 3. С помощта на остър нож храстът се разделя на 2-3 части. Всяко парче трябва да има 1 точка на растеж - горната част на основния издънка;
 4. Секциите трябва незабавно да бъдат обработени с въглен на прах.

Всички отрязани части от храста трябва да бъдат засадени незабавно в земята, в противен случай те могат да изсъхнат.

Забележка! Иглика с двойни цветя не може да се отглежда от семена, тя се размножава само по вегетативен начин.

Принуждаване на иглика

Принуждаването е процесът на ускоряване на растежа на растенията. За цъфтящите се извършва до 14 февруари и 8 март, когато търсенето на цветя се увеличава няколко пъти.

Много саксии с цветя

Игликите, отглеждани от семена, са подходящи за форсиране; тяхната възраст трябва да бъде най-малко 2 години. Ако цветето се размножава чрез разделяне, трябва да използвате растения на възраст над 3 години. Дестилацията се извършва на няколко етапа:

 1. Игликите се засаждат на открито на разстояние 15-20 см между разсад. Почвата трябва да е богата на хумус, парцел от 50 m² се наторява с 3-4 кг суперфосфат и 1 кг калиев сулфат. Освен това можете да добавите 100-150 кг компост или оборски тор;
 2. През април-май разсадът трябва да се подхранва веднъж с течни торове. Подходяща е смес от вода и оборски тор в съотношение 10: 1;
 3. Преди настъпването на слана, уличните иглики се изкопават заедно с голямо парче пръст;
 4. Изкопаните растения се засаждат в подготвени съдове или веднага в саксии, в които остават. Напълнете саксиите със смес от пясък и торф или земна смес за презасаждане на вечерна иглика. Няма нужда да се подхранва почвата, иначе само листата ще започнат да растат;
 5. Засадените растения се съхраняват в мазета при температура 5-9 ° C. Ако сланите са слаби, съхранявайте в открити закрити оранжерии, които се поръсват със суха зеленина за зимата;
 6. От края на януари до началото на февруари растенията се прехвърлят в осветена стая, температурата на въздуха трябва да бъде в рамките на 17 ° C. През седмицата иглика се полива на всеки 2 дни с малко количество вода, предишният режим на напояване постепенно се възобновява.

Някои сортове цъфтят през април, други започват да цъфтят през февруари. През пролетта тези иглики могат да бъдат засадени на място, след няколко години могат да бъдат използвани повторно за форсиране.

Игликите са цветя, които се вкореняват еднакво добре при различни условия, включително и у дома. Ако игликата се гледа правилно, тя ще радва дълго време с външния си вид, ярко оцветяване и приятен аромат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина