Пухкав кактус: какво е името и възможностите за грижи

Пухкавият кактус, или, както го наричат ​​още, кактусът espostoa, има около 16 разновидности. Всички те имат не само традиционни бодли, но и пухкави меки косми, благодарение на които растението получи името си.

общо описание

Рошавият кактус расте предимно в Перу и Еквадор по скалисти планински склонове на височина не повече от един и половина километра.
Пухкавият кактус получи второто си име в чест на известния ботаник Еспосто Николас, който първи забеляза този сочен и започна задълбочено проучване на него.

Косматият кактус изглежда много необичайно

Мъхест кактус изглежда сякаш пух е полепнал по иглите си. Именно този пух надеждно предпазва растението от повечето известни вредители. Необичайният космат вид прави този сочен открояващ се от другите сортове кактуси.

Растението има изправени зелени цилиндрични стъбла с ниски вертикални ребра. Бодлите обикновено са скрити под пубертета. Цъфтежът се случва рядко, с цветя с диаметър от три до пет сантиметра, чиито венчелистчета са боядисани в бели, зеленикави или розови нюанси. Видът на цветята е с форма на фуния. Имат неприятна миризма.

Основни сортове

След като разбрахме какво е рошав кактус и как се нарича, е време да разгледаме най-често срещаните сортове цвете.

Espostoa вълнист

Този кактус е известен на много производители на цветя под неофициалния прякор Пухкав. Цветето е идеално за отглеждане в домашни условия. При естествени условия сукулентът расте до 5 метра височина, като същевременно достига диаметър 50-60 сантиметра.

В дивата природа косматите кактуси растат до гигантски размери.

В този случай мъхът му се запазва само в горната част на растението. На первазите на Esposto вълнените расте не повече от 70 сантиметра и то само ако са му осигурени подходящи грижи.

Еспостоа Ланата

Espostoa Lanata е най-често срещаното сукулентно растение в цветарството на закрито. Отличителна черта на този кактус е стъблото под формата на стълб, на който може да има до 25 ребра. Издънките започват да се появяват само при зрели растения. Цветът на стъблото на Espostoa Lanata е зелен, иглите са жълти с червеникави върхове. Цялата тази красота е сякаш увита в облачен саван. В грижите рошав кактус е непретенциозен, но практически не цъфти като стайно растение.

Цефалоцереус

Цефалоцереус или, както го наричат ​​още, Сенилис, е друг популярен колонен кактус, роден в Мексико. У дома растението достига средно 35 сантиметра височина, докато в дивата природа може да нарасне до 15 метра. Този бял пухкав кактус е доста удобен както на первазите на апартаментите (при условие, че са разположени от слънчевата страна), така и в оранжерии.

Важно! Отглеждайки Сенилис на перваза на прозореца, трябва да сте подготвени за факта, че сукулентът няма да цъфти.

Белите косми, които покриват кактуса, го приличат малко на глава, покрита със сива коса. Затова мнозина, когато ги питат за рошав кактус, как точно се нарича този вид, отговарят - главата на старец. Разбира се, това име е неофициално.

В сравнение с други видове, Кефалоцереусът е относително мрачен.Той не толерира преовлажняване или прекалено сух въздух, космите му ще трябва периодично да се разплитат. В някои подвидове на Сенилис бодлите наподобяват кука.

Правила за грижи

Грижата за космат кактус не е особено трудна. Растението консумира минималното количество хранителни вещества от почвата, не се нуждае от редовно поливане и перфектно толерира пряката слънчева светлина.

Косматите кактуси не се нуждаят от често поливане

Има обаче някои правила, които трябва да спазвате, за да накарате цветето да се чувства максимално комфортно.

Температура

Пухкавият кактус много обича топлината, поради което през лятото температурата в помещението, в което се отглежда, не трябва да бъде по-ниска от +22 градуса. Сукулентът е най-удобен, когато температурата се поддържа около +30 градуса.

През зимата растението зимува. В тази връзка температурният режим може да бъде понижен до +16 градуса.

Интересно. От средата на декември растението навлиза в дълбок хибернация и може да оцелее при температура от +10 градуса. Най-важното е да не се храни или напоява при тези условия.

Влажност

Рошав кактус не е силно чувствителен към влага. Единственото нещо, което силно се обезкуражава, е да напръскате растението с вода. В резултат на тази процедура на космите на сукулента се появява варовик, а цветето изглежда изключително подредено.

Поливане

Рошав кактус предпочита рохкава и суха почва, така че прекомерната влага може да му навреди. Поливането на растението е достатъчно средно веднъж седмично, тъй като почвата изсъхва. През зимата тази процедура трябва да се повтаря не повече от веднъж месечно. Сукулентът реагира много негативно на излишната вода. Обикновено цветето започва да гние в дъното на багажника.

Важно! За напояване се препоръчва използването на мека утаена вода със стайна температура.

Почвата

За отглеждане на еспосто се препоръчва да се смесват пясък и градинска почва в равни пропорции с добавяне на вермикулит или експандирана глина. Ако засаждането се извършва в готов субстрат за кактуси, към него също трябва да се добави малко градинска пръст. Това ще направи почвата по-питателна и абсорбираща влагата. Особено внимание трябва да се обърне на организацията на добър дренаж.

За ваша информация... Не е необходимо дълбоко да се задълбочава растението по време на процеса на засаждане. Това може да доведе до гниене.

Подхранване

Косматият кактус изисква малко или никакво торене. Подхранването се прилага в минимални дози от май до септември. Първо трябва да напоите растението, като намокрите корените. В противен случай оплождането има вероятност да изгори кореновата система.

Като подхранване оптимален е всеки минерален състав за кактуси и органични вещества.

Цъфтящ кактус

Цъфтежът на космат кактус на практика се случва много рядко. За да се случи това, е необходимо да се създадат условия, близки до естествените.

Цветята обикновено са бели или бледорозови, с форма на фуния. Средният им диаметър е около 5 сантиметра, а височината им е 5-6 сантиметра. Отварянето на пъпките се случва изключително през нощта.

Опции за разплод

Размножаването на космат кактус е доста трудно, тъй като стволът му е изцяло покрит с игли. Това значително усложнява процеса на разделяне на бебета или резници. В допълнение, ниската вероятност за цъфтеж прави невъзможно редовното събиране на семена за отглеждане.

Пухкавите кактуси у дома рядко цъфтят, но красиво

Ако цветар иска да получи висококачествени разсад на рошави бели кактуси, най-простото решение е да закупите необходимия такъв в специализиран магазин.

Друг вариант е да се използва методът за въздушно нанасяне.За да направите това, ще трябва да почистите страничната издънка на мястото, където тя се свързва с багажника от игли и да покриете получената отворена рана с мокър мъх. Мосът трябва да бъде внимателно покрит с полиетиленово фолио. Можете да го премахнете само след като новообразуваните корени пробият полиетилена. Освен това остава само да се отдели получената дръжка от майчиния кактус и да се постави в земята, без да се премахва мъхът.

Косматият кактус е отличен избор за тези, които искат да украсят апартамента си със свежи цветя, но не искат особено да прекарват много време в грижи за тях. Поради необичайния си външен вид този сукулент се откроява от останалите представители по рода си. С разнообразието от сортове, предлагани на пазара, намирането на перфектното стайно растение е лесно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина