Грижа за дома в Schlumberger: основни принципи за поддържане на растенията

Сред най-непретенциозните растения кактусите стоят самостоятелно. Schlumberger, или Ziga кактус - специална култура. Радва собствениците с обилен ярък цъфтеж главно през студения сезон. Растението е подходящо за начинаещи производители на цветя, тъй като не изисква специални грижи. Важно е хората, които тепърва ще купуват Schlumberger, да знаят за нейните предпочитания. Само в този случай кактусът ще ви зарадва с цветя в средата на зимата.

Често срещани видове и сортове

Зигокактусът на Шлумбергер е получил и други имена сред хората. Например, Rozhdestvennik, Decembrist. Тялото на растението се състои от меки издънки под формата на сегменти, закрепени заедно. В краищата на клонките цъфтят цветя. Цветовете на венчелистчетата са много различни:

 • Снежанка;
 • алено;
 • цветове на фламинго;
 • розово;
 • оранжево и др.

Вечнозелено многогодишно растение, подходящо за начинаещи в бизнеса с цветя

Забележка! Многогодишното растение принадлежи към дълготрайните. Може да расте в апартамент в продължение на няколко десетилетия.

Цветарите отглеждат различни видове и разновидности на декабриста. Всеки от тях има свои собствени характеристики. Сред най-популярните са:

 • Boucle;
 • Schlumberger бял;
 • пресечен;
 • бодлива круша.

Boucle

Друго име на вида е Schlumberger Buckley. Това е класически зигокактус. Именно Bukley е най-често срещан в апартаментите на граждани и жители на селските райони. Стъблата са удължени с половин метър дължина. Растението може да се използва като ампелно растение. Съединените издънки имат приятен светло изумруден цвят. Цветята са големи. Те могат да растат до 3-5 см дължина. Периодът на цъфтеж продължава от началото на зимата до пролетта.

Шлумбергер Бъкли

Schlumberger бял

Бялата Коледа е придобила популярност със своите хрупкави бели цветя. Венчелистчетата са леко вълнообразни. Зелените сегменти са големи, умерено месести. Това е хибрид. Нейната особеност е зависимостта на цвета на венчелистчетата от температурата в стаята. Ако къщата е хладна, тогава снежнобялите венчелистчета придобиват розов цвят.

Schlumberger бял

Пресечен

Изгледните сегменти имат скосена правоъгълна форма. Върховете на сегментите се виждат остри проекции. По популярност сред производителите на цветя пресеченият зигокактус е на второ място след вида Buckle.

Пресечен изглед

Опунция

Този Schlumberger не може да бъде объркан с други видове. Неговите издънки са силно разклонени в сравнение с други декабристи. Сегментите са плоски, заоблени плочи. Имат игли като обикновен кактус. Цветовете, излизащи от издънките, приличат на продълговати каналчета, заобиколени от венчелистчета.

Опунцията на Шлумбергер

Грижа за растенията

Домашните грижи на Schlumberger са прости. Невъзможно е обаче да оставим цветето „на милостта на съдбата“. В природата растението води епифитен начин на живот. Той се заселва в дървета, скалисти райони. За разлика от пустинните кактуси, цветето на Schlumberger предпочита сянка, вместо ярко слънце и влага вместо сух горещ въздух, както и по-плодородна почва. Някои от основните моменти, които трябва да се имат предвид при грижата за културата, са:

 1. избор на почва, организация на храненето;
 2. схема за поливане;
 3. условия за влажност и температура;
 4. компетентна трансплантация.

Подбор на почвата, подхранване

Важно е да знаете, че закритият декабрист предпочита хранителната почва.Можете да закупите субстрата (маркиран за кактус) в специализиран магазин или да го приготвите сами. За втория вариант ще ви трябва:

 • едно парче листна земя;
 • три парчета трева;
 • две части от пясъчна смес;
 • една част хумус или компост;
 • някои летяща пепел.

Важно е да приготвите почвена смес, която да е лека и дишаща. Предпочитаното ниво на киселинност е 5-6 pH. Това е кисела почва.

Стайното цвете е неизискващо към голям брой превръзки. Опитните производители на цветя съветват да се извършват 4 процедури годишно. Те започват да го наторяват през периода на активен растеж, тоест през пролетта и лятото. За домашни растения се използват сложни торове. Позволено е да се купуват смеси с преобладаване на калий, фосфор. Не трябва да угаждате на растението с добавки, съдържащи азот. Подхранването продължава до есента. Не трябва да оплождате цветето по време на цъфтежа.

Поливане

Подобно на други кактуси, зигокактусът на Schlumberger толерира добре сушата. Въпреки това, за да бъде декоративната култура здрава и да процъфтява, е важно да се организира компетентно поливане. Саксийният субстрат се полива веднъж на всеки 10 дни. Можете също така да наблюдавате състоянието на почвата. Веднага след като почвата в саксията изсъхне, се организира поливане.

През есента поливането се извършва на всеки 15-17 дни. Това е необходимо, за да може растението да започне да полага цветни пъпки.

Допълнителна информация. Цветето на Schlumberger не понася застояла влага. Честото поливане унищожава корените на растението. По тях се появява гъбичка.

Поливайте трайното растение на всеки 10 дни

Влажност и температурни условия

Растението се развива добре при нормална влажност на въздуха (35-55%). Не изисква допълнителни овлажнители. Единственото нещо, което може да зарадва многогодишно растение, е напояването с утаена вода. Везни-листа под въздействието на водни капки оживяват, придобиват по-ярък цвят.

Комфортната температура на въздуха за Декабрист е от +16 до +25 градуса. През лятото, когато цветето се развива активно, е позволено да го поставите на открит балкон. Но трябва да се внимава разликата между дневните и нощните температури да не надвишава 10-15 градуса. През есента зигокактусът се почиства на хладно. Стая с +17 градуса ще свърши работа. През ноември, когато започва цъфтежът, Schlumberger се нуждае от температура от + 20 ... + 22 градуса. След като всички цветя окапат, саксията отново се изважда на хладно място с температура от + 15 ... + 17 градуса.

Компетентна трансплантация

Оставянето на растението в закупена саксия не се препоръчва. Няколко дни след покупката, кактусът се трансплантира. В продължение на два дни Schlumberger Decembrist е в карантина. Поставя се на прозорец далеч от други цветя. Друга причина за трансплантацията е появата на повърхността на почвата в саксията на кореновата система на Schlumberger. Това предполага, че декабристът се нуждае от трансплантация.

Забележка! За разлика от други стайни цветя, кактусният хребет не трябва да сменя саксията ежегодно. Това трябва да се прави на всеки 3-5 години, главно през пролетта и лятото. В резултат на това растението понася не повече от 4-6 трансплантации през целия си живот.

Препоръки за трансплантация:

 1. Трансплантацията започва с избор на саксия. Тя трябва да е стабилна, умерено широка.
 2. След това се приготвя почвената смес.
 3. Дренажът се изсипва на дъното (глинени фрагменти, камъчета, чакъл и др.). Отгоре е покрит със земна подложка.
 4. Кореновата система се отстранява от стара саксия. Растението се полива предварително.
 5. Корените се изследват за гниене. Ако има, коренището се подрязва.
 6. Засаждането включва поставяне на коренищата в почвена смес в нова саксия. Недопустимо е задълбочаването на екземпляра. Листата не трябва да влизат в контакт със земята.
 7. Последният момент в трансплантацията е поливането.

За пресаждане е подходящ глинен съд

Цъфтяща култура

Поради това Zygocactus Decembrist получи името си, че започва да цъфти през студения сезон. Но той започва да се подготвя за образуването на пъпки веднага след летния период.През втората половина на септември Шлюмбергер изпада в състояние на покой. За собственика е важно да знае за жизнения цикъл на растението, за да се наслади на обилния цъфтеж.

През септември, октомври и самото начало на ноември цветето е в хладно помещение, където е около +17 градуса. По това време поддържането на цветето се състои в рядко поливане и отсъствие на стрес. През ноември саксията се премества в стая, където е около +22 градуса по Целзий. Веднага след като кактусът на Schlumberger се затопли, пъпките незабавно ще започнат да се пълнят.

Процесът за различните видове продължава за различно време. Грубо цветята радват собствениците от края на ноември до януари. По това време трябва особено внимателно да се грижите за многогодишното растение - напълнете го, подхранете го, не можете да го пренаредите.

Важно! Цъфтежът на непретенциозен екземпляр пряко зависи от условията на задържане. Липсата на цветя може да показва лоша почва, много лошо осветление, внезапни температурни промени.

Методи за развъждане на декабриста

Сред опциите за отглеждане на храст има две основни:

 1. резници;
 2. семена.

Резници

Това е най-лесният и ефективен начин. Най-добре се използва през март, когато растението започва да расте зелена маса. В същото време отделеният сегмент ще има време да освободи корените преди летните жеги.

Първото нещо, което трябва да направите, за да бъде размножаването чрез резници успешно, е да изберете правилния материал. Сегментът трябва да е здрав, еластичен и да има наситен цвят. Второто е правилното отнемане на бебето от майчиното растение. Това се прави на ръка. Сегментът се отвива внимателно от изхода.

Следващата стъпка е да оставите фугата на вестника за 24 часа, за да изсъхне леко. След това растението се засажда в почвена смес. Тя трябва да е влажна, питателна, дишаща. Позволено е да се засаждат няколко резници в една саксия. След това Schlumberger Mix ще прерасне в буен храст. Според прегледите на производителите на цветя зигокактусът се корени добре. Не е необходимо да го покривате с филм.

Размножаване чрез резници

Семена

Този метод е доста трудоемък. Обикновено животновъдите го използват. Семената трябва да се измият в разтвор на манган. След това се разпространява върху повърхността на питателна влажна почва. След 10 дни могат да се видят издънки. След 100 дни малките растения се гмуркат.

Грижата за декабрист Schlumberger у дома означава съвсем проста. Многогодишното растение е неизискващо за често поливане, подхранване. Развива се добре дори там, където няма ярка светлина. Това растение ще украси апартамента и ще ви зарадва с богат цъфтеж през студените зимни дни.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина