Цвете Stapelia: примери за размножаване чрез резници и грижи у дома

Stapelia е необичайно цвете, многогодишно сочно растение от семейство Lastovnevye. Нейната родина и естествено местообитание е Южна Африка. Можете да отглеждате растение у дома в средната лента. За да покаже цветето своята красота, се изисква да му се осигурят подходящи грижи.

Разновидности на основното цвете

Ботаниците и ентусиазираните градинари знаят, че цветето на стапелията е разделено на няколко красиви вариации на растенията. Най-популярните сортове са:

 • Стапелията е пъстра;
 • Едроцветна стапелия;
 • Грандифлора;
 • Стапелията е гигантска.

Необичайни видове цъфтящи растения

За всеки от тези подвидове се препоръчва да се осигури подходящ микроклимат, да се извършват правилни и навременни грижи.

Стапелия пъстра

Пъстрата сочна щапелна е растение от отделен род. Експертите го приписват на представителите на Орбей. Този сорт има:

 • изправени издънки;
 • нисък растеж (до 10 см);
 • наличието на червеникави ивици по издънките (основният цвят е наситено зелено);
 • цветя, разположени директно в основата.

Едно растение може да има до 5 цветя. Диаметър - 5-8 см. Венчелистчетата са овални в основата и заострени по-близо до ръба. Повърхността им е гладка. Цветята имат необичаен цвят. Те са жълти с ивици и петна от кафяво (оттук и името - шарено). Характеристика - към центъра, наситеността на жълтия оттенък се увеличава. Миризмата по време на цъфтежа е интензивна, но неприятна.

Красота на Южна Африка

Стапелия едроцветна

Едроцветното растение стапелия е популярно сред тези, които обичат да отглеждат екзотични цветя. При естествени условия образува обилни гъсталаци. Характеристики на външния вид:

 • издънките са космат;
 • се отнасят до тетраедричен;
 • по краищата се образуват извити зъби;
 • големи цветя - 15-16 см в диаметър;
 • удължени и извити венчелистчета;
 • има власинки, сиви по краищата;
 • основният цвят на венчелистчетата е зеленикав със син оттенък (долна част);
 • горната страна е наситено лилава с мъх.

Миризмата е силна и неприятна. Периодът на активен цъфтеж е до 5 дни.

Важно! Всички растителни видове имат подчертан и много специфичен аромат.

Stapelia Grandiflora

Многогодишното растение Stapelia от сорта Grandiflora също е сред модерните и търсени стайни растения за тези, които се стремят към нестандартно решение в цветарството. Стъблото му е тетраедрично с огънати зъби (те се намират рядко).

Характеристика - формата на венчелистчетата е копиевидна. Те са сгънати по ръба. Външната страна има зеленикавосин оттенък. Долната страна е боядисана в бордо. Налице е и сиво мъх. Периодът на цъфтеж е лято. Миризмата е силна и неприятна.

Гигантска стапелия

Друг представител на вида са гигантските запаси. Този сукулент също е многогодишно растение. Стъблата му са изправени. Визуално изглеждат мощни: височина - до 20 см, ширина - до 3 см. Издънките по краищата имат големи ръбове и няколко малки зъба. Цветята са големи. Диаметърът им достига 35 см. Кактусът Gigantea Stapelia се различава от останалите сортове по това, че цветята му са разположени на дълги дръжки.

Венчелистчетата са триъгълни (удължени-заострени).По повърхността им са разположени дебели червени косми. По ръба на ворсите е бяло.

Интересно! Особеността на гигантската Stapelia е, че миризмата не е толкова изразена и по-малко неприятна.

Грижа за цветя у дома

Сукулентно растение от рода Stapelia се нуждае от специални грижи. Къщата трябва да осигурява възможно най-близо до естествените условия. Основното изискване е наличието на голямо количество слънчева светлина. Препоръчително е да инсталирате контейнери с растение на прозорци, които са обърнати към източната или западната страна през лятото. През зимата трябва да се прехвърлите на южната страна. През топлия сезон е необходимо да се създаде леко потъмняване, така че пряката слънчева светлина да не влияе на цветето дълго време. През зимата допълнителните източници на светлина са неразделна част от грижите.

Домашните грижи и поддръжка на Stapelia предполагат, че ще се спазват правилата за температура и поливане. Трябва да се обърне внимание на процеса на пресаждане и качеството на почвата.

Правилната грижа осигурява на растението здраве и сила

Почва и трансплантация

Ако основното цвете е избрано за отглеждане, се изискват специални грижи у дома. Особено внимание се обръща на почвата в контейнера с растението. Оптималният състав ще бъде (на части):

 • копка земя - 2;
 • едър пясък (речен) - 1.

Освен това се добавя шепа въглища. Освен това трябва да се добави към готов сочен микс. Саксиите трябва да са широки, но не дълбоки.

Младите растения се трансплантират всяка година. След като настилката достигне възраст от 3 години, датите на трансплантация се изместват. Процесът се извършва веднъж на 2-3 години. Характеристика - трябва да преместите растението чрез претоварване. Това се изисква, за да не се повредят крехките корени и младите издънки.

Интересно. Растението е подходящо за отглеждане в апартамент или офис поради вътрешни микроклиматични условия.

Осветление

Stapelia hirsuta и други сочни сортове се нуждаят от много светлина. Преките слънчеви лъчи са забранени, препоръчва се контейнерите да бъдат покрити със светла завеса. На открити площи (градини или балкони) трябва да се осигури покритие.

Стайна температура и влажност

Stapelia, всичките му видове, изискват спазване на определен температурен режим. Оптималната производителност е 22-26 градуса. През зимата, за да се осигури почивка, показателите трябва да бъдат намалени до 14-16 градуса. Индикаторите за влажност на въздуха са в диапазона 50-70%.

Поливане

Водата се добавя към почвата, когато горният слой изсъхне. Поливането се извършва по-често през лятото, отколкото през зимните месеци. Ако почвата остане суха за дълго време, сукулентът може да умре. Причината е изсъхването на корените.

Цъфтящи запаси

Флористи отглеждат растението, за да произвеждат красиви цветя. Интересен факт - болестите и вредителите практически не засягат процеса на цъфтеж. Трудности с факта, че цветята не се образуват, възникват поради слънчево изгаряне и преовлажняване на почвата.

Цъфтящи запаси

Също така експертите, които са свързани с екзотични растения, могат да отговорят на въпроса защо скобите не цъфтят или изсъхват.

Причини, поради които не цъфти

Липсата на процеса на цъфтеж може да се дължи на неспазване на температурния режим. Ако показателите намаляват през летния период, тогава растителността се забавя. Също така, недостатъчната слънчева светлина води до негативен процес. На сянка растението не образува цветя.

Размножаване

Развъдният процес се извършва чрез семена или резници. Вторият вариант е по-удобен за производителите на цветя, тъй като растението се вкоренява по-бързо и започва да цъфти.

Резници

Процесът на размножаване чрез резници изисква определено количество знания. За да отрежете резниците, трябва да използвате остър нож.След това филийките се поръсват с въглен. Процесът на засаждане в нов контейнер се извършва 2-3 часа след изрязването. Субстратът трябва да се състои от едър пясък и малко количество торф. След пълно вкореняване се извършва трансплантация в нова саксия. Сместа трябва да е стандартна за вида. Ако за разплод е избран плъзгач, как да се размножава, трябва да се проучи предварително, за да се укрепи може да се използва въглен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина