Cereus Peruvian - домашни грижи

Цереус е масивно и необичайно растение (някои го смятат дори за грозно). Но в сръчни ръце и с подходящи грижи, този кактус цъфти с красиви жълти съцветия и дори дава ядливи малки плодове. Характеристиките на отглеждането на този необикновен сукулент са описани по-долу.

Как изглежда перуанският Цереус?

Цереус е един от най-ярките представители на семейство Кактусови. Сукулентното растение се отличава с големи размери, добра устойчивост на замръзване и плодоносен растеж. Растението достига височина 20 м. Кореновата му система се счита за мощна и гъста, развива се много бързо. Често сукулентът се нарича Чудовищният Цереус.

Перуански Цереус в саксия

По цялата дължина на цветето са разположени остри шипове. Дължината им варира в рамките на 3 см. Централните бодли са представени под формата на трън, дължината им достига 10 см.

Често срещани сортове

Основните видове цереус включват:

 • нощен цереус;
 • Цереус Манга;
 • спирална цереус;
 • лазур на церус;
 • гигантски цереус.
 • яустроза на цереус;
 • Цереус Ямакару.

Важно! Всеки сорт кактусова култура изисква специфични условия на отглеждане.

Cereus Peruvian: домашни грижи

Цереус кактус е растение с добър имунитет. Скоростта и производителността на растеж на перуанската цереус зависят от грижите за нея у дома. За да поддържате правилно цвете, трябва да се запознаете с правилата за неговото поливане, трансплантация и размножаване.

Температура

Собственикът трябва да знае, че кактусът цереус може да толерира екстремни температурни промени. Справя се добре при екстремни горещини и умерен студ. През зимата сочното растение може да се развива нормално при температури между 8 и 12 градуса. През лятото максималните показатели се поддържат на около 30 градуса.

За плодоносен растеж цветето Cereus се нуждае от добра циркулация на въздуха, поради което периодично трябва да се изнася на балкона (за 2-3 дни).

Осветление

Цереус Перу обича добро осветление, за предпочитане естествено. Градинарите се съветват да показват растението в най-светлата част на къщата.

През лятото е допустимо кактусът да се оставя на пряка слънчева светлина. Но тук е важно да не прекалявате, така че това да не доведе до прекомерна сухота на почвата. Периодично ще трябва да го внасяте в къщата и да го предпазвате от излагане на ултравиолетови лъчи.

Поливане

Кактусът на Цереус обича умерено поливане. Излишъкът и липсата на влага могат да повлияят неблагоприятно на растежа и цъфтежа на растението.

Всички действия с кактус трябва да се извършват с повишено внимание.

Активното поливане трябва да се извършва през лятото, когато има силна топлина.

 • През есента растението се полива 2 пъти по-рядко.
 • През зимата поливането е напълно спряно.

Трябва да дадете на кореновата система малко почивка, за да не започне да гние. Градинарите съветват да поливате цереуса с хладна и твърда вода. Земята винаги трябва да е умерено влажна.

Внимание! Излишната влага може да доведе до гниене на кореновата система.

Влажност

Перуанският кактус толерира суха атмосфера и процъфтява в нея. Но увеличаването на процента на влажност в стаята никога няма да му навреди.

Ето защо е необходимо периодично да се напръсква растението с течност от спрей или да се включат автоматични овлажнители на въздуха.

Грундиране

Растението расте добре в кисела или неутрална почва. Хумусната почва не е подходяща за пълния растеж на кактус.

Ако градинарите използват готови смеси за засаждане на култури, по-добре е да добавите малко пясък или настъргана тухла към разтвора.

Подхранване

През периода на растеж и вегетация културата се нуждае от интензивно и редовно подхранване. За тези цели се препоръчва използването на поташ и органични торове.

Специализираните магазини продават специални течни торове за кактуси; по време на вегетационния сезон на растението можете да ги използвате.

Когато цъфтежът приключи, трябва веднъж да нахраните кактуса и след това да го оставите на мира до пролетта. По време на зимуването не е необходимо торене.

Внимание! Прекомерното количество хранителни вещества може да доведе до лошо развитие на кореновата система, така че е важно винаги да следвате мярката.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Растението кактус цъфти напълно в средата до края на септември. По това време опитни градинари съветват да не пренареждате сочната саксия и да не я претоварвате с често поливане.

Подхранването до следващото студено време може да бъде напълно изключено, но поливането ще трябва да се извършва поне веднъж месечно. Това ще допринесе за образуването на нови издънки.

Важно! Можете да се съсредоточите върху сухотата на почвата. Веднага след като стане напълно сухо и започне да се напуква, можете да напоите цветето обилно с хладка вода.

Оптималната температура през зимата за развитие на растенията е от 15 до 18 градуса по Целзий. Когато обаче температурата се повиши до 25 градуса, цереусът също ще се чувства добре. Необходимо е само периодично да овлажнявате въздуха в стаята.

Кога и как цъфти

През първата година на растеж издънките на цереус имат синкав оттенък. Колкото повече време минава, толкова повече те се уплътняват и потъмняват.

Цъфтящ Цереус перуански

На стъблото на растението има ареоли с бодли (5-6 бр. Във всяка). През април и май кактусът започва да цъфти. На мястото на ареолите се появяват кремави и жълти съцветия. Дължината им може да достигне 16 см. Листата на цветята са покрити с едва забележими люспи, имат тръбести венчелистчета.

С развитието на цветята те придобиват яркочервен оттенък. Цъфтеж на пъпки се наблюдава предимно през нощта. Освен това по клоните на кактуса се появяват плодове. Това са малки кръгли плодове с жълт или оранжев оттенък.

За справка! Плодовете в тяхната зрялост се считат за годни за консумация - според отзивите на опитващите те имат сладък вкус и деликатен аромат.

Как се възпроизвежда перуанският Цереус

Кактусната култура се размножава по два начина: чрез семена и резници.

Покълващи семена

Размножаването трябва да започне в средата на пролетта (края на април или началото на май). Процесът стъпка по стъпка е както следва:

 1. Малък съд трябва да се напълни с пясък, смесен с малко количество пръст.
 2. Засадете предварително накиснатото семе в подготвена почва.
 3. Полейте почвата и оставете саксията на хладно и проветриво място до пролетта.
 4. Когато се появят първите издънки, контейнерът със семена ще трябва да бъде прехвърлен в по-осветена част на къщата, докато температурата трябва да се поддържа около 20 градуса по Целзий.

Когато се появят тръни, дори разхлабени, ще бъде възможно да се гмуркате. Освен това младият сукулент се гледа като възрастно растение.

Вкореняване на резници

Изрезките се извършват в началото на лятото. По-добре да навигирате в средата на юни. Процедурата изглежда така:

 1. Няколко млади издънки се изрязват с остър дезинфекциран нож.
 2. Подготвените резници се нарязват на няколко части.
 3. Те се изпращат в топла стая за цялостно изсушаване.
 4. Саксията се пълни с рохкава почва, в нея се поставят резници, растението се полива обилно.
 5. Сега трябва да се изпрати на добре проветриво място, за да се уплътни кореновата система.

Важно! След месец растението може да бъде засадено в отделни контейнери.

Прехвърляне

Броят на трансплантациите зависи от скоростта на растеж на кактусовата порода. Обикновено гърнето се сменя веднъж годишно или две. Процедурата се извършва по следната схема:

 1. Изберете по-голяма саксия, тя трябва да има достатъчна дълбочина.
 2. Поставете рохкава земя, смесена с хумус, в контейнер.
 3. Засадете растение, напойте го обилно и го поставете в добре осветена част от къщата.

След 3-4 дни кактусът на Цереус може да се оплоди с минерални превръзки. Поливането се извършва, когато почвата в саксията изсъхне добре. Прекомерната влажност може да увреди кореновата система на растителната култура.

Присаждане на порода кактус

Болести и вредители

Cereus Peruvian се счита за доста устойчиво растение. Но ако не се спазват подходящите условия за грижи, той може да се зарази с различни болести или появата на вредители по него:

 • Щит. Това са насекоми, които имат изпъкнало тяло. Те се появяват през пролетта. Ножницата се придържа към издънките на цветето и изсмуква соковете му. Ако насекомите не бъдат отстранени своевременно, кактусът може да умре.
 • Mealybug. Паразитът се появява на леторастите на растението и оставя бяло покритие върху тях. С течение на времето това води до разрушаване на целостта на стъблата и листата, това е изпълнено със смъртта на цереус.
 • Паяк акари. Насекомото се появява на багажника на сукулента. Кърлежът оставя своята мрежа и червени точки по него, което води до бавна смърт на културата.

При намален имунитет растителната култура може да се разболее от гъбични и бактериални инфекции. Наличието на патология може да се определи чрез промяна в цветовата гама на надземната част, появата на кафяви петна по багажника, развитието на гниене на отделни издънки. В такива случаи е необходимо да се извърши превантивно пръскане и да се трансплантира културата в нова саксия с чиста почва.

Знаци и суеверия

От древни времена кактусите се считат за енергийни помощници за хората. Много езотерици вярваха, че притежават много силна и мощна енергия.

Кактус близо до къщата

Хората вярват, че кактус, поставен или засаден на прага, ще може да предпази къщата и обитателите й от неприятности и кражби. Трябва да се има предвид, че кактусите обичат милата и топла атмосфера в семейството. Следователно, ако в къщи редовно се случват кавги и конфликти, благоприятният ефект от цветето може да не се види.

Перуанският Цереус е кактусово растение, за което е лесно да се грижи и има добър имунитет. Цветето изисква редовно поливане и подхранване само през активния вегетационен период, което значително улеснява процеса на отглеждане. Въпреки непретенциозността на културата, не трябва да се забравя за елементарните правила за грижи, за да се предотврати развитието на болести.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина