Hatiora - домашни грижи: влажност и други изисквания

Кактусът хатиора идва от Бразилия. В тропическите гори расте до няколко метра, у дома - не повече от 50 см, като е важен елемент от декора. Има 2 подвида на тези сукуленти, всеки от които има свои собствени характеристики.

Основните видове хатиора

Сред производителите на цветя саликория и саликория хасиора са често срещани.

Hatiora salicata

Стайното цвете Hatiora се отличава с необичайна структура на стъблата и красив обилен цъфтеж. Hatiora solyankovidnaya се вписва идеално във вътрешността на всяка стая. Стъблата имат голям брой малки сегменти (с диаметър не повече от 3 mm).

Кактус Hatiora

Те са тънки и постепенно потъват под тежестта си, образувайки храст. Цветята са оранжеви, жълти, разположени на върха на леторастите. На мястото на цветята скоро се образуват малки плодове.

Hatiora salicorniform

Това цвете на хатиора се нарича още „кактус на танцуващи кости“. Тъмнозелените сегменти на растението приличат на малък боздуган или бутилка. Те са с дължина не повече от 2 см. Централният издънка на растението с времето става твърд.

Цветята на тази "танцуващи кости" хатиора са оранжеви, жълти и наподобяват камбани. Те могат да бъдат до 7 см в диаметър.

Грижа за Hatiora

Важно! Този кактус не обича да бъде изложен на пряка слънчева светлина, но също така не понася засенчване. Оптимално за него ще бъде пряката слънчева светлина на западния или източния прозорец. През лятото растението може да бъде поставено на открито, но не забравяйте да засенчвате едновременно.

Ако у дома има цвете хатиора, грижата за него у дома няма да бъде трудна. Растението не е придирчиво, но за да зарадва очите с буйния си цъфтеж, осветлението и краткият период на почивка през зимата са наложителни. Ако цветята изсъхнат, тогава те трябва да бъдат прищипани, за да не се губи енергия за образуването на семена. Кактусът може да бъде подстриган, за да му придаде красива форма.

Влажност и температура на въздуха

Ако имате доставчик на домашни грижи, трябва да внимавате. Собствениците на Hatiory трябва да следят температурния режим. Кактусът не понася резки температурни колебания. През всеки сезон трябва да поддържате различна температура. През лятото е от 22 до 27 градуса, през зимата - от 7 до 12. Ако кактусът хатиора е топъл през зимата, той няма да почива и да цъфти през следващия сезон.

Почва за хатиора

Пръчковидно насекомо Hatiora е придирчиво към високата влажност на въздуха. През горещия период растението трябва постоянно да се овлажнява. Ако в стаята има сух въздух, това не е фатално за растението, но ще го влоши поради него. През зимата пръскането може да се пропусне.

Почва и торене

За това растение с слабо развита коренова система трябва да изберете малки саксии. Необходимо е те да имат малък слой дренаж от камъчета или експандирана глина.

Почвената смес трябва да бъде обогатена с органични вещества. Ако почвата е бедна на органични вещества, тогава растението ще бъде слабо. Незаменимо условие за развитието на растението е отличната въздухопропускливост на почвата. Такава смес е оптимална: копка, листна почва, пясък, хумус. Реакцията на почвата трябва да е слабо кисела.На слабо алкални почви кактусът расте слабо.

Доброто поливане гарантира отлично състояние на растенията

Трябва да подхраните растението въз основа на фазата на развитие. Така че, ако растението не цъфти, тогава трябва да го торите веднъж на всеки 2 седмици, като прилагате азотни торове. Когато хатиората цъфти, към почвата се добавят калиеви смеси. През зимата, когато растението „спи“, най-добре е напълно да се откаже от торенето.

Поливане

Хатиора изисква внимателно и внимателно поливане. Почвата трябва да се навлажни и да се полива с топла преварена или утаена вода. По време на активния вегетационен период растенията трябва да се поливат редовно, отслабвайки поливането през есента, зимата. Не поливайте растението със студена чешмяна вода - това води до гниене на кореновата система.

Важно! Ако прекалите с поливането, тогава корените на кактуса ще започнат да гният. Почвата трябва да е влажна, по никакъв начин не за разлика от кашата.

Кога да трансплантирате растение

За да направите това, трябва да изберете време, когато всички цветя са напълно избледнели. В процеса на разсаждане корените се почистват внимателно от остатъците от старата земя. Младите растения трябва да се пресаждат ежегодно, като се избират повече саксии за това.

Когато сочната хатиора достигне 3-годишна възраст, честотата на трансплантациите намалява: веднъж на 3 години. По-големите растения трябва да се пресаждат още по-рядко.

Опции за размножаване на кактус

Любителите на цветя на закрито трябва да знаят как се размножава хатиора. Hatiory може да се размножава чрез семена и вегетативно. Най-добре е да купувате семена през пролетта. Те трябва да бъдат засети възможно най-скоро, за да не загубят кълняемост. Семената се поставят в малки купички, пълни със смес от пясък и торф. Покрити са с пръст, покрити с фолио.

Тази оранжерия трябва да се съхранява на стайна температура. След 2 седмици - месец се появяват първите издънки. Разсадът се поставя на перваза на прозореца и подслонът се държи още 3 седмици. След това разсадът се гмурка и се поставя в малки саксии.

Резници

Можете да размножавате кактус по този начин през пролетта или лятото. Единственото изискване е растението да е в активния вегетационен период. Първо се отделя най-горната издънка с няколко лопатки.

Внимание! Тази издънка трябва да бъде прекъсната, разделена и не отрязана.

Отделената дръжка трябва да се суши известно време на чист въздух и едва след това да се вкоренява в смес от торф и пясък. Трябва да се съхранява на топло място, без пряка слънчева светлина. Понякога издънките падат от майчиното растение и те се вкореняват сами.

Някои производители ще отрежат стъблото и ще го овъглят с въглен. В този случай вкореняването става по същия начин. Когато се появят нови малки листа, малката хатиора може да бъде трансплантирана на ново място.

Хатиора резници

Кактусът се присажда върху бодлива перекия. Трябва да ваксинирате през летните месеци. Присаденото място се фиксира с мазилка. Премахва се едва след като потомъкът започне да расте.

Цъфтеж на Хатиора

Обикновено кактусът цъфти през зимата, след период на есенна хибернация. През есента, когато растежът на растението се забави, се образува пъпка, от която расте цвете.

По време на подготовката за цъфтежа растението се държи на хладно място. Не е нужно да го овлажнявате. Връщайки кактуса в нормални топли условия, възобновете поливането. Това допринася за появата на малки пъпки. Продължителността на периода на почивка е кратка - около месец. Изобилието от цъфтежа му зависи от условията, в които се държи растението.

Причини, поради които не цъфти

Основните причини, поради които хатиора не цъфти, са:

 1. Намалена влажност в помещението.
 2. През зимата растението се поставя на твърде студено място и не се образуват цветни пъпки.
 3. Собственикът на растението не го храни достатъчно.
 4. Кактусът е разположен на северните прозорци, където няма достатъчно слънчева светлина.

Цъфтящ кактус

Грешки при грижа за хатиора

Типични грешки при грижата за това красиво растение:

 • недостатъчно поливане;
 • твърде ниска температура в периода на активен растеж или почивка;
 • ниска влажност на въздуха при повишени температури;
 • липса на хранене;
 • хидратация по време на почивка;
 • неправилен избор на пота (твърде висок);
 • използване на глинеста почва;
 • липса на дренажен слой в почвената смес.

Ако растението се гледа неправилно, могат да се появят гъбични заболявания. В този случай върху растението се появяват сиви или кафяви петна с характерна гнила миризма. Те трябва да бъдат отстранени и обработени с разтвор на фунгицид.

През лятото растението може да бъде повредено от паякови акари, червеи, краста. Кактусът трябва да се пръска под душа, да се третира с разтворен във вода сапун за пране. Ако това лечение е неефективно, се използват инсектицидни препарати.

Домашното цвете хатиора е красив кактус, който не изисква професионални грижи. За разлика от други сукуленти, той се нуждае от много влага за нормално развитие. Спазването на препоръките за грижи насърчава обилния и дълготраен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина