Каланхое цъфти: домашни грижи и причини, поради които не цъфти

Цъфтящото каланхое (каланхое) е растение, което украсява къщата. Притежава уникално свойство - в зависимост от сорта и вида, цъфти почти през цялата година. В идеалния случай обаче зимата се счита за периода, когато каланхое изобилно изхвърля пъпките. Домашната грижа за каланхое е проста - лесно е да я накарате да цъфти.

Защо каланхое не винаги цъфти

Декоративен храст може да спре растежа на пъпките, те ще отпаднат, ако въздухът в стаята падне под 10-12 ° C. Често самото растение е в стресова ситуация и различни обстоятелства могат да го провокират:

  • Естествено стареене на самото растение - в този случай трябва да помислите за размножаването му от резници или от семена. Опитните производители съветват да се извършват такива манипулации на всеки 5-7 години за превантивно подновяване.
  • Близкото местоположение на източника на отопление - в този случай листата ще пожълтеят и окапнат, а багажникът ще изсъхне. Следователно, за да се избегне смъртта и да се осигури обилен цъфтеж, растението се отстранява далеч от батериите или печката.
  • Поставяне на растението до декоративни домати или цитрусови плодове. Каланхое е самотно цвете и този квартал няма да му помогне, затова той трябва да осигури отделно пространство.

Каланхое обикновено цъфти обилно

Ако декоративният храст не цъфти, той се простира нагоре - струва си да го отрежете и да осигурите период на покой. След това поставете саксията на перваза на южното осветление.

Какво да направя, за да цъфти растението

За да накарате каланхое да цъфти, трябва да следвате следния алгоритъм:

  • Често поливане. Почвата трябва да е влажна поне 3-4 дни. За ускоряване на цъфтежа се препоръчва да се защитава водата за един ден и тя не трябва да е студена. Оптималната температура се нарича с няколко градуса над стайната температура.
  • Подхранване. Нанесете двойна порция торове - това ще накара растението да се „събуди“ и да премине в растеж и цъфтеж. Но не бъдете ревностни - ако добавите още, патогенните гъби могат да „цъфтят“ в саксията. И това може да причини смъртта на растението.
  • Разхлабване. Почвата трябва да е рохкава в корените - максималният въздух в почвата ще увеличи освобождаването на пъпки. Но трябва да действате внимателно - разхлабването се извършва с дървена пръчка, като се стараете да не повредите корените.

Ако следвате тези прости правила, растението ще ви зарадва с дълъг и обилен цвят. Ако осигурите домашни грижи, подходящи за каланхое, цъфтежът няма да закъснее.

Колко често цъфти

Доста често - в зависимост от сорта и вида на каланхое, той може да цъфти два или дори три пъти годишно. Вярно е, че за първи път храстът цъфти обилно, а в следващите пъти - не толкова изобилно.

Каланхое цъфти 2-3 пъти годишно

Как да се грижим за цъфтящото каланхое у дома

Най-важното за зеленината и цвета е осветлението за поне 8-9 часа, в противен случай каланхое губи своите декоративни качества, разтяга се и спира да цъфти, а цветът губи яркостта си. Как да се грижим за растение, ще говорим по-нататък.

Температура

Основното правило за тези, които не знаят как да се грижат за цъфтящото каланхое у дома, е да спазват температурния режим.Каланхое расте и цъфти при почти всякаква температура, но не бива да изпадате в крайности.

През лятото температурата може да варира от +18 до +28 ° C, през зимата трябва да бъде в диапазона 14-18 ° C. Ако температурата падне под 10 ° C през зимата, растението може да умре и пъпките ще бъдат унищожени.

Внимание! Оптималният температурен режим през зимата варира между 12-15 градуса по Целзий, не повече, тъй като топлата зима ще доведе до неестествено падане на листата.

Поливане

Поливането през лятото трябва да е в изобилие, но не често. Достатъчно е да овлажнявате растението веднъж на 6-7 дни, като избягвате застоя на вода в саксията и тигана. Но не трябва да го давате на земята в саксия, ако лятото е горещо, препоръчително е да го поливате веднъж на всеки 4-5 дни.

Каланхое се нуждае от правилно поливане

Влажност

Растението се чувства чудесно без пръскане и висока влажност в помещението - достатъчно е периодично да го душите или да избърсвате листата с влажна кърпа, като премахвате праха от тях. И най-доброто от всичко, ако има балкон или широки первази на прозореца, поставете го на улицата, което ще бъде оптималните условия за него.

Почвата

Няма специални изисквания за състава на почвата за растението - то се чувства добре както в леки, така и в тежки субстрати. Но, както казват опитни производители на цветя, оптималният състав на почвата предвижда задължителното добавяне на пясък към нея. Освен това гърнето трябва да има добър дренаж отдолу. За каланхое оптималното ниво на рН е 5,0-6,5. Ако не купите готова смес в магазина, можете сами да приготвите състава. Достатъчно е да се смесват в подходящите пропорции:

  • хумусни листа - 1 част;
  • трева и пясък - по 1 част;
  • половината от дървените въглища и тухлените стърготини.

Внимание! За да се подобри съставът на почвата и така че повторният цъфтеж да е по-обилен, към 10 литра почва се добавят 10 g костно брашно. Това ще бъде един вид допълнителен тор за растението.

За цъфтящото каланхое ви е необходима подходяща почва

Тор Каланхое

Това растение не е взискателно към състава на почвата, но ако е важно каланхоето да цъфти дълго време и дори да има време да цъфти, отново дава пъпки, е важно да се нанасят торове върху почвата. Това може да бъде специално хранене за сукулентни растения. И ако храстът вече е цъфнал или поне е дал пъпки, струва си да направите изключително сложен тор или състав за цъфтеж.

Внимание! Преди да приложите тор, определено трябва да прочетете инструкциите и нормите за внасяне. Не си струва да добавяте повече от необходимото, тъй като излишъкът от тор може да доведе до смъртта на растението.

Грижи след цъфтежа

Грижата за каланхое стъпка по стъпка трябва да се осигурява не само по време на периода на цъфтеж, но и след това. Ако растението е „уморено“, твърде разтегнато или е станало храстовидно - извършете неговата превантивна резитба. Това е не само премахване на стари листа и цветя, но и подрязване на удължени издънки, които в бъдеще могат да се използват за размножаване и размножаване на растението.

След подрязване саксията се смесва на хладно и сенчесто, но не тъмно място - това гарантира пълен период на почивка. Ако през този период от време започнаха да се появяват млади издънки, те се отрязват на нивото на третия ред листа от корена, като не им позволяват да се простират нагоре. Такива манипулации трябва да се извършват до самия край на ноември.

След като растението цъфти, то се нуждае от сезонно обновяване, в противен случай каланхоето може да умре. Обновяването се извършва чрез резници през пролетта, когато на младите издънки се появяват нови пъпки, които ще цъфтят по-бързо от старите.

Един от най-простите методи за размножаване е чрез резници

Починете растението след резитбата. Всичко това ясно показва, че каланхоето не е най-причудливото и капризно растение и дори начинаещ цветар може да се справи със задачата да се грижи.

Вредители и болести

Каланхое има достатъчно от тях и това е може би единственият проблем в грижата за него. Собствениците на това растение трябва да са наясно с признаците на най-често срещаните вредители и болести.

Късно гниене

Тъмни, кафяви петна, които се появяват в зоните на растеж и разклоняване на цветето. Причините за това заболяване най-често се наричат ​​излишък на влага и застой на вода в картера, недостатъчна вентилация в стаята. Често излишъкът на тор в почвата и високата температура в помещението водят до появата на такава болест.

За да се справите с късното гниене, трябва да спрете или да намалите поливането, да промените състава на почвата или да напоите растението с фунгициди. Всичко зависи от първопричината за развитието на болестта.

Брашнеста мана

Върху листата на растението постепенно се появяват белезникави петна, които смътно наподобяват гъбички. Постепенно засегнатите зелени ще отмират. Брашнестата мана може да бъде причинена от прекомерна сухота на въздуха в помещенията и високи температури. За да го преодолеете, трябва редовно да поливате и да организирате душ на открито или пръскане. И не забравяйте да третирате с фунгициди, които убиват патогенни гъби в почвата и върху растението.

Внимание! Опасността от брашнеста мана е, че тя бързо се разпространява във въздуха и може да зарази близките здрави растения.

Поражение от сива плесен

На листата и цветята се образува сив паяжиноподобен цъфтеж, чиято площ постепенно се увеличава. Флористите наричат ​​причините за появата на сиво гниене излишък на влага, минимум светлина и недостатъчна вентилация в помещението.

За преодоляване на гниенето е важно да се осигури изкуствено (допълнително) осветление и добра вентилация в помещението, не забравяйте да третирате растението с фунгициди.

Поражение на листни въшки

Най-често срещаната болест, при която малки зелени или тъмнозелени насекоми се появяват върху листата. Освен това листата ще пожълтеят, цветята и пъпките ще окапнат.

За да премахнете листни въшки, първо трябва да измиете растението с топла вода и сапунена вода, а след това да отрежете засегнатите клони, увяхнала зеленина. Основното в този случай е да се предотврати попадането на сапунена вода в земята.

Листните въшки на каланхое са едни от най-често срещаните вредители

Щитове

Малки насекоми със сивкаво тяло.

Внимание! Когато растението е повредено от тези насекоми, върху листата се появява сив цвят и се активира растежът и развитието на гъбичките, липсва дръжката и вече засегнатите цветя падат.

Достатъчно е внимателно да третирате растението със слаб алкохолен разтвор и след това ръчно да премахнете самите насекоми, след известно време да преработите засегнатия храст.

Като правило, при спазване на всички препоръки и правилна обработка, каланхое се възстановява самостоятелно, набира зелена маса за кратко време, зарадвайки с обилния си цъфтеж.

Каланхое е красиво и непретенциозно растение, което при подходящи грижи може да зарадва със своя цвят през зимните месеци и не само. Основното е да се спазва мярката на поливане, да се осигури максимална светлина и навременно хранене - всичко това са прости тайни. За внимание и грижа, растението ще украси интериора с красив цвят, здрава зеленина и ярки цветове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина