Размножаване на каланхое: опции и методи у дома

Каланхое присъства в почти всяка къща, в която има стайни растения. Подобна популярност се основава на изключителните му лечебни свойства. За него има и други популярни имена - домашен лекар или женшен. Има до 200 вида каланхое, но у дома се отглеждат около 20. Домашният лекар е непретенциозен в грижите, способен да понася както суша, така и висока влажност. Освен това размножаването на каланхое също не създава много проблеми.

Период на размножаване за каланхое

Преди да размножите каланхое, трябва да се запознаете с характеристиките на цветето. Характеризира се с удебелени влакнести корени, месести стъбла и сочни листа. Разположението на листата по стъблото е спираловидно. Формата и повърхността на всеки вид са различни: с гладък ръб, пернати или назъбени. Също така се различава по размера на листовата плоча. Цветята са малки, четирилистни. Самите дръжки се формират главно в горната част на растението, по-рядко в аксила на листата.

Каланхое - лечебно растение у дома

Има няколко начина за размножаване на каланхое. Всички те се свеждат до два вида - вегетативни и семенни. Периодът на разреждане се определя по избрания метод:

 • семената на растението се засяват в почвата в края на зимата;
 • вегетативният метод може да се използва независимо от сезона;
 • бебетата се появяват на пчелни пъпки през цялата година, така че вкореняването им може да се извърши дори през зимния сезон;
 • резници, листен посадъчен материал или резници се събират най-добре през пролетта.

Важно! Не се препоръчва използването на цъфтящо каланхое за размножаване. Изключен е и зимният период, когато цветето е в покой.

Размножителният период на каланхое зависи от метода на размножаване

Как да се разрежда правилно каланхое, така че в бъдеще растението да се развива правилно и да не се подлага на различни видове заболявания:

 • Изрязването на каланхое се извършва с остър нож. Предварително се избърсва с алкохол или се загрява върху огън, което намалява вероятността от заразяване на растението с бактерии и гъбички;
 • Дръжката е избрана с дължина до 10 см. Издънката трябва да е много млада. Вкореняването му ще бъде по-бързо;
 • издънките първо се сушат в продължение на два дни, за да се избегне разпадане на основата на резника;
 • когато се размножавате с листни плочи, уверете се, че листата са засадени в земята в хоризонтално положение;
 • за покълване на корени се използва само преварена вода, чиято подмяна се извършва на всеки два дни;
 • препоръчително е да се засаждат в керамични саксии. В пластмасовите контейнери процесите се вкореняват по-зле;
 • полива се внимателно, така че водата да не попада върху растението и то в малки дози.

Каланхое: възпроизвеждане чрез различни опции

Преди размножаването на каланхое се избира подходящ метод. Флористите често използват вегетативния метод, а именно чрез резници. Това е един от най-ефективните начини, тъй като растението се вкоренява и развива по-бързо. Резниците се събират по време на пролетната резитба. От едно възрастно цвете могат да се получат до 10-15 издънки за резитба.

Следващият метод, който не създава проблеми за любителите на стайни растения, е размножаването от деца.Те се вкореняват спонтанно в почвата до майчиното растение. Остава само да се трансплантира в нов контейнер. Единственият недостатък е, че се развива растение, получено от деца дълго време. Средно отнема около две години, за да се получи пълноценно растение.

Размножаването от лист отнема повече време. За тази цел се избират листови плочи, които не образуват деца. Отглеждането на растение за възрастни от такъв материал няма да работи бързо.

За ваша информация! Счита се, че най-дългият и отнемащ време процес на отглеждане на каланхое е от семена. У дома той почти никога не се използва, тъй като има по-прости начини.

Лист

Един от често срещаните начини за получаване на млади растения от каланхое е използването на листни резници. Можете да го използвате у дома целогодишно. Преди да размножите каланхое с лист, е необходимо да подготвите материала. За да направите това, изберете добре развито листо на растение за възрастни и внимателно го отрежете с остър нож. Най-добрият материал са средно големи листове.

Нарязаните листа се засаждат в контейнер, напълнен с влажен субстрат. Овлажняването се извършва с разтвор на корен и вода. Разредете 1 g прах в 1 литър вода. Състоянието на почвата се следи постоянно, като се избягва изсъхването. Самият субстрат се приготвя от речен пясък и торф в съотношение 10: 1.

Листът е заровен в почвата с около 1-1,5 см. Контейнерът е монтиран в къщата на такова място, че да се осигури максимално естествена светлина.

Много производители на цветя любители първо покълват листата във вода. За целта контейнерът е покрит с прозрачен капак, така че течността да не се изпарява. Корените се появяват след 12-15 дни. Дори падналите листа са подходящи за размножаване на каланхое по този начин. Основното е, че те не са напълно сухи.

Важно! Оптималният период на размножаване на листните резници е от края на май до средата на юни.

Резници

Друг популярен начин за набавяне на млади растения у дома е размножаването на каланхое чрез резници. Провежда се по всяко време, независимо от сезона.

Резниците се получават чрез подрязване на възрастно растение след цъфтежа. По време на вегетационния период стъблата на цветето са опънати, така че те трябва да се подрязват. Материалът е подходящ за размножаване чрез резници.

Резниците се избират млади с най-малко шест листа.

След изрязването на резниците е необходимо да отрежете долната двойка листа и да оставите издънките за два дни да изсъхнат. Как да изберем правилните резници и как да вкореним каланхое ще бъде подканено от инструкции стъпка по стъпка:

 1. Преди изрязването на каланхое се избират издънки с дължина от 6 до 9 см. Тези издънки, които се отрязват от върховете на растението, се развиват по-добре. Идеалният външен вид на резника - листата са равномерни, а разстоянието между възлите е малко.
 2. След изсушаване резникът се поставя във вода, чиято температура трябва да съответства на 20-25 ° C. След появата на корените те се засаждат в субстрата.
 3. Приготвеният издънка може веднага да бъде засаден в подготвената почва. В този случай мястото на среза върху резника се поръсва с малко натрошен въглен. Той се задълбочава в почвата с около 2 см. При систематично поливане корените ще се появят след седмица.
 4. Почвата за каланхое не трябва да е кисела. За приготвянето му се използва смес от копка земя, листна почва и речен пясък в съотношение 4: 2: 1. Препоръчително е да добавите малко хумус.
 5. След вкореняване на издънките, след около две седмици, те започват да се прищипват, като по този начин образуват формата на храст.

Можете да покълнете резници във вода със стайна температура.

Семена

Най-трудоемкият метод е размножаването на каланхое със семена. Непрактично е да го използвате у дома. Подходящ е за получаване на голям брой разсад. Семената се купуват в специализирани магазини.

Засяват се в лека почва около края на зимата.Субстратът първо се приготвя на пара, за да се отърве от бактерии, гниене и плесен. След това те се поставят в контейнери и повърхността е добре изравнена.

Семената са много малки, така че се засяват по два начина:

 • върху леко навлажнена повърхност се правят плитки канали, в които се поставят семена със стъпка 3-4 см;
 • семената се разпределят равномерно по повърхността и се поръсват с малко почва. След това почвата се навлажнява.

Забележка! След посяването на семената контейнерът се покрива с прозрачно стъкло, за да се осигури парников ефект. Стъклото се отстранява ежедневно за проветряване.

Тъй като кълновете на каланхое порастват, те се спират два пъти.

Преди покълването на семената температурата в контейнера се поддържа в рамките на 16-18 ° C. Трябва да изчакате разсад след около месец. Докато кълновете достигнат размер, подходящ за засаждане в отделен контейнер, те се гмуркат два пъти.

Размножаване чрез потомство

Издънките са издънки, които поникват в земята от корените на майчиното растение. С течение на времето потомството се отделя от възрастното цвете, образувайки собствена коренова система.

За да ги използвате за размножаване, е необходимо да изберете издънки, които са пораснали до дължина 1/3 или 1/2 от височината на майчиното растение. Те се разделят с помощта на нож и се трансплантират в подготвен контейнер със субстрат. Благодарение на издънките, новият храст на каланхое расте много бързо.

Потомството се отделя от майчиното растение и се засажда в отделен контейнер.

Разделяне на храста

Един от най-лесните начини за размножаване на каланхое е чрез разделяне на майчиното растение. За това цветето се изважда от саксията и се разделя на няколко части. Тази процедура се извършва внимателно, за да не се повредят сериозно корените. След това всяка част трябва да бъде засадена в отделна саксия, подходяща по размер, напълнена с прясна почва.

Особености на размножаването на каланхое от различни видове

Преди да започнете да развъждате каланхое, трябва да вземете предвид факта, че някои видове имат свои собствени характеристики при провеждане на развъдния процес:

 • Дегремона. Cirrus и tubotvetnye се възпроизвеждат добре от деца;
 • Каланхое Каландива е подходящо за размножаване чрез резници. Това е най-добрият начин за Magnin, Blossfeld;
 • листните резници размножават всички видове растения, които имат месеста зелена маса;
 • разделянето чрез потомство е подходящо само за Blossfelde;
 • паникуларните видове каланхое се размножават най-добре чрез бъбреците;
 • семенният тип размножаване се използва за пернати и филцови видове цветя.

По-нататъшни грижи за цветето

По време на засаждането растението изпитва силен стрес. Необходимо е време, за да започне да се развива изцяло. През този период правилната грижа за цветята играе огромна роля. Започва на етапа на избор на капацитет и почва.

Подготовка на гърнето

Трябва да изберете контейнер, изработен от глина и малък по размер. На дъното на саксията трябва да се направи дупка. Преди засаждане контейнерът се обработва с вряща вода, поставя се в гореща вода за 2 часа. След това на дъното се излива дренаж, който се използва като едър пясък, експандирана глина или глинени парчета.

Избор на почвата

Субстратът за засаждане на каланхое се продава в специализирани магазини за цветя, но почвата не е трудно да се подготвите сами. Това ще изисква трева, листна почва, торф и пясък в съотношение 4: 2: 1: 1. Можете да добавите малко лопен. За да се увеличи разхлабеността на почвата, към получената смес се добавя перлит или натрошен брезов въглен.

Преди да запълните почвата, на дъното на саксията се полага дренаж.

Осветление

Младите растения от каланхое не обичат яркото осветление. Следователно те трябва да бъдат поставени в къщата на място, където пряката слънчева светлина не попада. През лятото трябва да е малко засенчено място, но естествената светлина трябва да удря растението поне 12 часа.През зимата продължителността на излагането на светлина не трябва да бъде по-малка от 8 часа.

Важно! По външния вид на растението може да се определи дали то получава достатъчно светлина. Ако стъблата се удължат и цветът на листата побледнее, това означава, че на каланхое липсва осветление.

Температура

За правилното развитие на младите растения те осигуряват оптималната температура за тях. През пролетта и лятото каланхое се чувства комфортно при температури от 18 ° C до 30 ° C, а през есента и зимата от 15 ° C до 20 ° C. Цветето може лесно да преживее краткосрочен спад на температурата или леко течение. Но при скорости под 10 ° C растението може да пострада и да умре.

Влажност и поливане

За каланхое средните стойности на влага са оптимални. През зимата не се препоръчва пръскането на растенията. В горещите летни дни се допуска пръскане на зелената маса, но веднага след тази процедура всички листа се избърсват с мека и влажна кърпа. Изключение правят онези подвидове, при които според тяхното местоположение отливката се понижава надолу. Не се препоръчва да ги пръскате.

Поливането се извършва, когато почвата изсъхне. Обичайният режим през лятото е два пъти седмично и много по-рядко през зимата.

При прекомерно поливане на каланхое е възможно гниене на корени.

Подхранване

За хранене използвайте специален тор за сукуленти. През лятото растението се храни два пъти месечно. През зимата, когато цветята са в латентно състояние, няма нужда да ги торите.

Процесът на торене се комбинира с поливане. Първо, каланхое се полива с малко количество чиста вода и след това необходимата порция торове. Пропорциите на приготвяне на разтвора са посочени в инструкциите на опаковката на продукта.

Топинг

С нарастването на младите издънки се извършва периодично прищипване. Тази процедура е необходима за правилното формиране на храста и премахване на върховете, които с удължаването на стъблото започват да се свиват и губят своята привлекателност. Прищипването се извършва с остри ножици. Секциите се обработват с натрошен активен въглен.

Чрез прищипване на растението се образува красива форма на храст

Знаейки как се размножава каланхое, у дома можете да получите разкошни храсти от това лечебно цвете. Всичко всъщност е лесно и просто, основното е да изберете подходящия метод за този или онзи тип.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина