Калатея - домашни грижи

Разнообразието от цветни нюанси и форми на цветния лист на калатея е изумително, дъговата палитра привлича погледите и веднага искате да донесете у дома такова чудо, за да го осветите с цветовете на тропиците. Капризната домашна грижа за Калатея, която изисква известна инвестиция на време и труд, бързо спечели сърцата на почитателите на света на флората.

За историята на появата

Родното място на Калатея е Южна Америка. Обичайното му име е галатея, в печатните издания - калатея.

Удивителна чистота на нюансите на райета калатея

Първото име на цветето е "короната на инките", калатеята го е получила поради външния вид на цветето и района на разпространение: Перу, Бразилия, Боливия.

Второто - „молитвено цвете“, е свързано с факта, че листата му се издигат вечер, разкривайки долната страна, а на сутринта те се спускат в предишното си положение, наподобяващи вдигнати в молитва ръце.

Растението е донесено в Европа от конквистадорите - испанските и португалските завоеватели на Америка.

Как изглежда Калатея

Това е многогодишна билка от семейство Марантови с коренова система под формата на коренище - родом от тропическите гори на Латинска Америка. В природата има над 130 вида.

На височина някои видове израстват до 80 см. Издънките често са под земята, с повърхностни коренища, от които растат вертикални издънки с разположени върху тях розетки.

Основната украса на растенията е, че листата им се появяват директно от кореновата розетка. Те са доста големи, с дължина до 30 см, под формата на овал, елипса или продълговати. Те се обръщат през деня, следвайки слънцето, вечер се издигат.

Калатея в саксии

Цветята на Calathea създават класовидни или заоблени съцветия. Палитрата от цветове е много разнообразна. Оригиналната структура на цветето позволява опрашване само от малки пчели.

Често срещани сортове

Най-популярни са следните.

Калатея на райета

Калатея на райета, или както се нарича още зебра (Calathea zebrina), - с ярко тъмнозелени удължени листа във формата на елипса, върху която има светъл цвят по централната вена и множество линии, простиращи се от нея на ъгъл към ръба са ясно маркирани.

Смес от калатея

Calathea Mix е много подобен на райета, с единствената разлика, че има същия модел като райе, но в тъмни тонове на светъл фон.

Калатея Бахема

Calathea bachemiana, или maranta Bachemiana, дошла от тропиците на Бразилия много по-късно от други, започна да се отглежда като стайно растение не толкова отдавна.

Листата на Bachem calathea с модел, наподобяващ клон

Еднодолни безстеблени растения с коренище. Бушът е нисък и компактен. Светлозелените листа на Bachem calathea, удължени под формата на ланцет, са украсени с тъмно зелен модел, наподобяващ клон, разположен в центъра на плочата. Това е един от най-непретенциозните представители на вида.

Calathea warscewiczii

Тя има тъмнозелени кадифени овални листа, с шарка от светлозелени тонове.Долната страна на листа е лилава.

Спайковите съцветия са розови или кремави.

Калатея Варшевич

Грижа за калатея у дома

Как да се грижим за взискателната калатея у дома? Дете от тропическите гори, Калатея се нуждае от топлина през цялата година. Тя не обича течения, пренареждания, внезапни промени в температурите и промени в осветлението. Неговият растеж продължава постоянно, което означава, че торенето е необходимо през цялото време, само дозите се променят.

Полейте цветето по ръба на саксията и се уверете, че водата не попада в центъра на изхода. След поливане отстранете останалата вода от картера. Пръскането и душът освен овлажняване помага за премахване на праха и служи като превантивна мярка срещу вредители.

Допълнителна информация. Здраво растение няма да бъде атакувано от насекоми; от тях страдат отслабени цветя, живеещи в неблагоприятни условия.

Препоръчително е да избирате саксии широки и ниски, тъй като растежът е по-широк.

Температура

Най-добрата температура през лятото през деня ще бъде 22-25 ° С, през нощта - не по-ниска от 18 ° С. През зимата дневната температура трябва да се поддържа на 18-20 ° С, през нощта - 16 ° С. Растението не понася резки промени в температурата.

Осветление

Правилният избор на осветление е важен фактор за поддържане на цвете. С излишъка си листата започват да придобиват кафяв цвят. Липсата на слънчева светлина причинява загуба на цвета на листата, заедно с него и декоративността на цялото цвете. Препоръчително е да поставите саксията на первазите на прозореца с изток или запад.

Поливане

Поливането трябва да се третира много внимателно, особено през лятото. В допълнение към директното поливане, можете да пренаредите растението на палет с мокър торф.

Когато земната кома е пресушена и напоена с вода, листата се свиват и краищата им изсъхват.

Важно! Поливайте растението само с топла мека вода. Студената вода ще доведе до омекване и загниване на листата. Ако не предприемете мерки за рационализиране на режима на поливане, калатеите могат да ги нулират напълно.

Пръскане

Цветето много обича да пръска, но някои видове с кадифени листа не понасят тази процедура - това води до появата на кафяви петна.

Влажност

Растението се нуждае от много влажен въздух, полезно е да го овлажнявате по-често от спрей или да инсталирате електрически овлажнител на въздуха наблизо. Можете да поставите купа с вода до цветето.

Грундиране

Почвата от калатея трябва да е леко кисела. Закупените почви за азалии и орхидеи, които се смесват в равни части, добавяйки пясък и перлит, са идеални.

Цъфтяща калатея Варшевич

Можете да приготвите сместа сами, като смесите:

  • Листна земя - 2 части;
  • Хумус - 1 част;
  • Торф - 1 част;
  • Пясък - 1/2 част.

Подхранване

Комплексните течни торове, предназначени за цъфтящи стайни растения, може да са подходящи за подхранване. Концентрацията на разтвора се намалява наполовина в сравнение с посочената в инструкциите.

Подхранването се прилага след поливане два пъти месечно по време на активния вегетационен период на цветето (пролет-лято). През останалата част от годината е достатъчно 1 път на месец и половина.

Забележка! Недостатъчното и прекомерно внасяне на торове влияе отрицателно върху състоянието на калатеята, което се показва от промяна в цвета на листата: те придобиват кафеникав оттенък. Наличието на калциеви соли в състава на торовете е фатално за нея.

През периода на почивка

Периодът на покой на цветето е относителен, тъй като амарантите продължават да растат през есенно-зимното време. Подхранването се извършва по-рядко, намалявайки дозата. Трябва да се избягва преливането на вода, тъй като при ниски температури това е изпълнено с гниене на корените, което се случва много бързо, понякога е просто невъзможно да се спаси растението.

Подрязване

Няма нужда от редовно подрязване. Трябва само да премахвате изсъхналите и повредени листа навреме.

Как се размножава калатеята

Калатеята се размножава по няколко начина:

  • Сеитба на семена;
  • Чрез резници;
  • Въздушно наслояване.

Покълващи семена

В допълнение към факта, че това е най-трудният и дългосрочен метод, резултатът от него винаги е непредвиден - полученият екземпляр ще бъде от съвсем различен вид от майчиното растение. Кълняемостта на семената е много ниска, така че трябва да се засеят повече семена, за да се получи положителен резултат.

Процесът стъпка по стъпка е както следва. Семената се засяват в плитки съдове, пълни със смес от широколистна почва и пясък в съотношение 2: 1. Те се държат при температура 21-25ᵒС. След покълването разсадът се гмурка, когато порасне, се засажда в саксии.

Допълнителна информация. Този метод обикновено се използва от животновъдите.

Вкореняване на резници

Вероятността за положителен резултат в този случай е малко по-висока. Резниците се отделят лесно без нараняване, ако точките на растеж останат върху растението майка и резниците. Засажда се във влажна почва, покрита със стъкло или фолио, докато се появят корени.

Въздушно наслояване

За този метод стъблото се огъва към земята, като го закрепва, леко се поръсва и напоява. След образуването на собствените си корени, слоевете внимателно се отрязват от растението майка и се засаждат.

Други възможности

Най-малко те използват размножаването на листата на калатея, което най-често завършва с неуспех. Избира се здрав лист, отделя се от растението и се засажда в подготвена влажна почва. Покрийте със стъкло, докато се появят корени.

За да получат нов екземпляр, те често използват разделянето на храста, този метод е по-прост и запазва характеристиките на вида.

Сортове на калатея

При пресаждането на калатеи от 3-годишна възраст, коренището се разделя внимателно на няколко части, като се оставя добра част от него на всяко "разделение", като същевременно се получават възрастни растения наведнъж. Преплитащите се корени се изрязват с остър нож. Местата на разфасовките се обработват с дървесна пепел.

Всяка "деленка" се засажда в собствен съд, покрива се със смес от торф и пясък в съотношение 2: 1, полива се обилно и се оставя, докато торфът изсъхне. Покрийте с фолио, правейки отвори за достъп на въздух, поливайте, докато почвата изсъхне.

Прехвърляне

Характеристика на калатеята е функционирането на кореновата система, която отделя вещества в почвата, които влошават нейното качество. Освен това корените са разположени плитко от повърхността. Ето защо нормалното развитие на цветето е възможно при редовна подмяна на почвата, което се случва по време на трансплантацията.

Младите растения трябва да се трансплантират ежегодно през пролетта. При достигане на четиригодишна възраст трансплантацията се извършва след една година. По-добре е да направите това в края на зимата или в началото на пролетта.

Важно! Когато избирате контейнер, предпочитание трябва да се дава на широка, ниска тенджера.

Възможни нарастващи проблеми

Не е лесно цветето да се адаптира към вътрешните условия. По-добре, отколкото в саксия, той се чувства в терариум, където е по-лесно да се създаде висока влажност.

Прекалено ярката светлина, особено пряката слънчева светлина, може да причини обезцветяване и изсъхване на листата. За да се избегне това, калатеята се прехвърля на друго светло място, където няма пряка слънчева светлина.

Защо върховете на листата на калатея изсъхват?

Ако въздухът в стаята е прекалено сух, върховете на листата стават кафяви и сухи, което ще свие листа в тръба. Растежът и развитието се забавят.

Съвети. За да създадете висока влажност, трябва да напръскате растението, в противен случай може да се появи паяк.

Необходимо е да се премахнат мъртвите листа.

Защо листата на Калатея се извиват и падат

Липсата на влага води до факта, че листата започват да се навиват и да се навиват, а след това падат. По време на активния вегетационен период почвата трябва да се поддържа влажна, за да не изсъхне между поливанията.

Опадането на листа е причинено от прекалено сух въздух. За да премахнете това явление, можете да поставите цветето в терариум, градина с бутилки, да използвате редовно пръскане или да поставите мокър торф около растението.

Вредители

Нарушаването на правилата за отглеждане на калатея води до появата на вредители и болести.Вредителите Calathea са същите като при повечето стайни растения.

Ножницата е разположена от долната страна на листа; те не се движат, изсмуквайки сок от листата. Листата пожълтяват и падат, издънките отмират.

Наличието на вредител се показва от появата на лепкава плака върху листата, впоследствие върху нея се утаява саждиста гъбичка. За да не загуби растението, битката започва незабавно, като се лекува с карбофос или Актеллик.

Паяковите акари се заселват и от долната страна на листните плочи, тънки паяжини съобщават за това, това се дължи на ниската влажност в помещението. Листата започват да пожълтяват и се ронят. За да не бъдете ударени от паяк, листата се напръскват от двете страни, организирайте топъл душ на всеки 2-3 дни.

Листа от калатея, заразени с паяк

В случай на масивна инвазия на насекоми ще се наложи лечение с препарати Actellik и Fitoverm.

По появата на листата е лесно да се идентифицира болест на цветя. В здраво растение те са красиви, с подчертан цвят, при болните растения те пожълтяват и се извиват.

За да разберете причината и да започнете да лекувате цветето, трябва да определите какви грешки в грижите и поддръжката са допуснати, тяхното премахване ще върне калатеята към живот.

Въпреки увеличеното търсене на грижи, закритата цветна калатея набира широка популярност, увеличавайки броя на любителите, ангажирани в отглеждането и отглеждането на интересно растение, което се счита за символ на семейното щастие.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина