Цвете Calceolaria - домашни грижи

Необичайно красиво цвете на пръв поглед изглежда напълно изкуствено. Ярките цветове, необичайната форма на цветята му автоматично отнасят това красиво растение към редица екзотични растения. Появата на цъфтежа кара човек да мисли, че вътрешното цвете на калцеоларията е много взискателно и придирчиво в грижите. Всъщност процесът на напускане е забавен и изобщо не е сложен.

Дамски чехъл

Точно така се нарича calceolaria uniflora. Необичаен любител на планината се появи в очите на ботаниците в Южна Америка, на Огнена земя. Донесена е от Америка в Англия, а след това екзотичната красота се е разпространила в домовете из цяла Европа.

Храстът е много малък, специфичността на планинския район не му позволява да расте повече от 10 см височина. Листата са овални, зелени, събрани в гнездо.

Ярки и необичайни цветя на калцеолария

Цветята с дължина 2,5 см растат на дълги издънки. Съцветието се състои от две изпъкнали венчелистчета. Горното венчелистче е много малко и незабележимо, докато долното е удължено и заоблено.

В основата на венчелистчетата сърцевината е украсена с 2-3 тичинки. Цветът е жълт, с червени петна и точки. Планинската екзотика цъфти през юли, около пет седмици.

Важно е да знаете! Изненадва с устойчивост на замръзване (до -23 ° С), присъща му от природата.

Популярни видове калцеолария за отглеждане в градината

Калцеоларията се отглежда в градината като едногодишно цвете. След цъфтежа горещото време унищожава декоративния ефект на храста, така че всяка година градинарите обновяват цъфтящото си цветно легло от тези необичайни цветя.

Градинските сортове са разнообразни, имат различен цвят и форма на съцветия. За разлика от планинската едноцветна калцеолария, градинската калцеолария може да нарасне до 50 см дължина, а храстът 25-35 см широчина.

Най-често срещаните сортове калцеолария са:

 • Мексиканска калцеолария (Calceolaria Mexicana). Яркият обитател на мексиканските планини е топлолюбив, расте до 25 см височина. Овални листа, покрити с купчина, се поставят върху разклонени издънки. Жълтите цветя са двойно устни с диаметър до 5 см, поставени в краищата на леторастите. Обича сенчести, влажни места и защита от вятъра. Обилен цъфтеж настъпва през май-юни и продължава до 3 седмици.
 • Калцеолария набръчкана или целолистна (Calceolaria Rugosa, Calceolaria Integrifolia). Чилийската красавица дава разклонени издънки до 25 см. Листата са овални, заострени, с ясни вени. Цветя с диаметър до 2,5 см, чисто жълти, гъсто осеяни по върховете на стъблата. Цъфтежът продължава цялото лято до много студа.

Калцеолария едноцветна или дамска чехъл

 • Calceolaria Purpurea (Calceolaria Purpureа). Храстът расте до 50 см височина и се отличава с красивия си цвят на венчелистчета и издънки - тъмно лилав. Листата също имат лилав оттенък, тъмен, с назъбени ръбове. Съцветието е двуустно - долното венчелистче е подуто и прилича на черупка, а горното лилаво топче лежи отгоре на второто. Яркият цвят не ви позволява да преминете покрай такъв грандиозен храст в градината.
 • Калцеолария Тенела. Буш с височина не повече от 8 см с малки тъмни листа, събрани в гнездо. Цветята са боядисани в жълто-златист цвят с червени точки или ивици.
 • Calceolaria Crenatiflora. Миниатюрният представител на Чили расте до 10 см височина. Листата са почвопокривни, набраздени по ръба. Цветя с дължина до 2,5 см, жълти с лилави петна, двуустни.Цъфти през юли, единични цветя или събрани на гроздове от 2-5 бр.

Хибридните сортове се отличават с контрастни цветове.

Калцеолария: засаждане и грижи

Любителят на влагата е взискателен към състава на почвата, тъй като корените й могат да изгният. Почвата трябва да бъде възможно най-лека и рохкава. Един добър състав би бил смес от:

 • торф;
 • листна земя;
 • широколистен хумус;
 • пясък;
 • корени от папрат;
 • дървесна пепел;
 • натрошен активен въглен.

Малък храст се засажда чрез претоварване с минимално увреждане на корените в малки саксии (не повече от 1,2 литра). Саксията трябва да има добър дренажен слой. Кореновата шийка не трябва да навлиза дълбоко в земята.

След засаждането трябва да създадете комфортни условия за обилен цъфтеж. Основата на грижата за калцеоларията е ниска температура, висока влажност и обилно поливане.

През лятото температурата не е по-висока от 23 ° C, а задължителният дневен температурен спад е 7 градуса. През зимния период на почивка и по време на цъфтежа оптималната температура е 14-17 ° C.

Важно е да знаете! Ако температурният режим не се спазва, растението губи своя декоративен ефект, може да отдели пъпките си и да остарее по-бързо.

Влажността трябва да е висока. Освен това, колкото по-висока е температурата, толкова по-висок трябва да бъде индикаторът за влажност. В горещите летни дни саксия с калцеолария трябва да се постави върху палета с мокра експандирана глина и да се напръсква 2-3 пъти на ден. Пръскането трябва да става от фина спрей бутилка, тъй като капки вода върху листата водят до тяхното влошаване.

Поливането е необходимо често, но не обилно. Почвата в саксията трябва да е влажна, но не мокра и без застой в кореновата топка. Излишните остатъци от течност трябва да бъдат отстранени от картера.

Важно е да знаете! Водата за пръскане и напояване трябва да бъде топла (25-28 ° C), без вар и хлор.

Осветлението е ярко, но дифузно. Западните и източните прозорци ще осигурят оптимално осветление. През зимата е необходимо подсветка, така че дневните часове да са поне 8 часа.

Започвайки от събуждане и през целия период на цъфтеж, калцеоларията се нуждае от постоянна стръв. Минералните торове се внасят 2-3 пъти месечно.

Оформянето на храст е част от подстригването. Страничните издънки се отстраняват, така че цъфтежът да е по-силен и храстът да не се извива на една страна.

Подрязването на страничните издънки дава възможност да се получи обилен цъфтеж с по-големи цветя

Нарастващ

Калцеоларията от семена у дома се размножава по-лесно, отколкото чрез резници. Преди сеитбата трябва да се има предвид, че периодът от размножаването до цъфтежа е от 5 до 10 месеца.

Важно е да знаете! Най-добре е да сеете семена върху торф, без да се поръсва отгоре. За оптимална влажна среда кутията е покрита със стъкло или фолио.

Трябва постоянно да следите дали почвата е влажна. Когато се появи розетка от листа, калцеоларията се гмурка в 7-сантиметрови саксии. След това ще ви трябват още 2-4 трансплантации с прищипване на розетката за образуване на странични издънки и храсти.

Последната трансплантация е необходима вече в хранителната почва. Разсадът се засажда по метода на трансбордиране. Трябва да се грижите за младия растеж толкова внимателно, колкото за възрастно цвете.

Кога и как да засаждате калцеолария на открито

През пролетта, когато температурата през нощта не е по-ниска от 13 и не по-висока от 18 градуса, калцеоларията може да се засажда на открито като градинско растение. Ще се вкорени добре в почва, която е била оплодена с компост предварително.

Градинското отглеждане на калцеолария е подходящо за региони с мек климат

През целия период на цъфтеж температурните условия ще допринесат за благосъстоянието на цветето. Поливането не трябва да е обилно.

Торенето с минерални торове е необходимо през целия период на цъфтеж два пъти месечно. Засаждането и грижата за калцеолария у дома, отгледана от семена непосредствено на открито, не се различава от пресаждането. Основното нещо е да не оставяте семената да гният в почвата и да осигуряват достатъчно осветление.

Калцеолария: грижи през зимата

Калцеоларията е цвете, което най-често се отглежда като едногодишно, тъй като умира с повишаване на температурата след цъфтежа. Ако има желание да оставите тази прекрасна екзотика за следващата година, след цъфтежа, трябва да изкопаете калцеоларията и да я засадите в саксия.

Избледнелият храст хибернира в продължение на няколко месеца, през този период грижите за калцеоларията са както следва:

 • необходимо е да се отрежат всички издънки и листа на растението;
 • поставете тенджерата на хладно и тъмно място (+ 5-7 ° C);
 • поливането трябва да бъде намалено до минимум, но без риск от изсушаване на земята;

Когато се появят първите издънки, пълната грижа се възстановява:

 • саксията се поставя на слънчево място;
 • поливането става редовно;
 • поддържа се високо ниво на влажност.

Важно е да знаете! Цветето цъфти по-рано през втората година, цъфтежът продължава по-малко.

Потенциални вредители и болести

Най-често срещаните вредители по листата на калцеоларията са листни въшки и белокрилки. Ако популацията на вредители по листните пластинки току-що е започнала, по-добре е да ги премахнете ръчно. Ако има голямо увреждане на листата, третирането с инсектициди е неизбежно.

След обработката е необходимо да се анализира грижата за цветето и да се открие причината за вредителите, за да не се появят отново на нежната красота.

Неправилната грижа ще допринесе за появата на болести. Прекомерната влага и поливане ще доведе до сиво гниене. Излишъкът от азот в примамките ще доведе до появата на сива плесен.

Важно е да знаете! Повредените участъци от листата и стъблата трябва да се отрежат с остър нож. Останалата част от растението трябва да се третира с противогъбични средства.

Деликатната калцеолария не е подходяща за всички производители. Тя не е агресивна, но обича грижите и правилните грижи. В замяна той представя на приятеля си изобилен и страстен цъфтеж. Необичайните цветя изглеждат много привлекателни на цветни лехи в градината или на первазите на апартаментите. Забавни извънземни - така опитни животновъди наричаха своите любимци.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина