Кализия пълзящо цвете - описание и грижи

Пълзящата калузия (дребнолистна, репеи) е привлекателно стайно растение, което лесно се отглежда в апартамент или офис. Тази статия предоставя описание на пълзящото цвете и информация за грижите за него.

Ботанически характеристики

Кализия е родом от рода на вечнозеленото многогодишно семейство Коммелинови. Не е изненадващо, че името, преведено от гръцки, означава „красота“. Цветето се характеризира с пълзящи, както и изправени стъбла, които могат да образуват гъсти гъсталаци. Цветето е роден в тропическите и субтропичните райони на Съединените щати.

Кализия пълзи

За ваша информация! Понякога се бърка с Tradescantia, тъй като те имат подобни външни характеристики.

Днес кализията се вкоренява добре у дома. Най-често кализията се отглежда грациозно, отвращаващо, ароматно и с форма на лале. Ароматът има не само декоративни свойства, но и лечебен. Не забравяйте обаче, че растението може да предизвика алергична реакция както при хората, така и при животните.

Callisia repens се характеризира със стъбло с дължина 15-20 см, върху което отгоре са оформени сферични, сърцевидни листа със зелен цвят, а отдолу с бургундски оттенък. Те са с размер не повече от 3-4 см.

У дома кализията с малки листа рядко цъфти, но ако процесът се случи, тогава цветята са бели и грозни, въпреки че имат приятна миризма.

Как да се грижим за калис у дома

Самото цвете не е много придирчиво, но все пак има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени за правилното отглеждане.

Избор на седалка

Изборът на място е доста важен етап при засаждането на растение. За кализия е необходимо зоната да е добре осветена, но е по-добре пряката слънчева светлина да не пада. Това може да е перваз на прозореца, ако прозорците не са от слънчевата страна, задната част на стаята, маса, рафт, перпендикулярен на прозореца и др. Важно е да има добра циркулация на въздуха в стаята.

Не е необходимо да избирате специална почва, например можете да вземете субстрат за сукуленти или всяка друга. Важно е обаче почвата да е лека. Поливането трябва да се извършва редовно и количеството вода да се увеличава през пролетно-летния период, когато температурата на въздуха е много висока.

За ваша информация! Също така, торенето с минерални торове ще бъде от полза, като го смесите във водата за пръскане. Процедурата трябва да се проведе от май до септември.

Ако растението е нараснало много и вече няма достатъчно място в саксията, то трябва да бъде трансплантирано. Това може да стане по два начина: трансплантация в по-голям контейнер или разделяне на растението на две части.

Не забравяйте за почистването на пожълтели или сухи листа, както и на повредени стъбла.

Трансплантиран кализия repens

Температура на въздуха

За кализия най-добрата температура е 20-25 ° C, така че през лятото няма проблеми. През зимата може да е трудно да се поддържа температурен режим, но ако той не е по-нисък от 16 ° C, тогава всичко ще се оправи. Разбира се, цветето ще забави растежа си, но няма да изчезне.

Важно! Температурата на въздуха може да варира, но ако това се случи рязко, растението скоро ще умре.

Влажност на въздуха

Нуждата от вода до голяма степен зависи от произхода на растението. Тъй като калисът е роден в субтропичните и тропическите райони на Съединените щати, той се нуждае от висока влажност на въздуха.За да може това растение да се развива правилно, да цъфти и да мирише, е необходимо да го напръсквате редовно (за предпочитане всеки ден) и да не оставяте горещия въздух да духа върху него, т.е. , нагревател, печка и др.

Болести и вредители

Цветето може да бъде унищожено от следните вредители и заболявания.

Паразити

Точно като външните растения и стайните растения, цветето може да бъде заразено с болести или да страда от паразити. Домашни вредители са: трипси, скални насекоми, брашнести червеи, белокрилки и др.

За ваша информация! Callisia repens най-вече привлича паякови акари, трипси и мащабни насекоми.

Паякът е микроскопичен акар, който не може да се види с просто око. Когато обаче атакува растение, то оставя тънки слоеве паяжини (най-често от вътрешната страна на листа). Изглежда, че листата са били поръсени с брашно. За профилактика е необходимо растението да се напръска с вода.

Важно! Водата трябва да е студена.

Ако растението вече е заразено, тогава трябва да го изплакнете под душа и да го лекувате с лекарства. Най-подходящи за употреба: вертимек, фитоверм, агравертин, акарин и неорон.

Трипсът смуче паразити, които снасят яйца в листната тъкан. Външно те приличат на удължена мушка, макар че е доста проблематично да се различи, но следите - сухи точки от сребрист цвят, които могат да се превърнат в петно ​​- я раздават. За битка използват актара (най-доброто от всичко), агравертин, акарин, искра био, фитоверм.

Ножницата смучат насекоми, които се хранят с клетъчен сок. Не е трудно да ги намерите: малки, леки подутини, подобни на капчици втвърден восък. Те могат лесно да бъдат отстранени с пръст или смачкани. При борба с паразита се препоръчва да се използват същите лекарства, както срещу трипса.

Въпреки че кализията е доста устойчива на неблагоприятни условия, не забравяйте за нейните грижи, защото паразитите най-често заразяват слабо растение и при ниска влажност на въздуха. Ако растението е заразено, е необходимо да се обработи цялата колекция от цветя, в противен случай може да има епидемия, която да доведе до смъртта на много екземпляри.

 

Дребнолистна кализия

Болести

Кализия се характеризира с проблема с гниенето на корените и стъблата. Това може да се случи поради постоянната влага на земната кома и липсата на добър дренаж. За да се биете, трябва да премахнете всички повредени части и да обработите порязванията с нарязан въглен. Също така трябва да смените почвата за засаждане. Ако има много лезии, тогава е необходимо да се извърши лечение с фунгициди, например печалба, байлетон, акробат, роврал и оксихом.

Възможни нарастващи трудности

Проблеми могат да възникнат от неправилна грижа. Това могат да бъдат необичайни заболявания, например:

  • нетипично обезцветяване на листата и тяхното падане. За да направите това, трябва да намалите количеството вода при поливане;
  • изсушаване на листата. За да направите това, трябва, напротив, да увеличите количеството вода, но не и да прекалявате;
  • увеличаването на разстоянието между листата и удължаването на стъблото показва лошо място за отглеждане;
  • ако хората пушат в апартамента / офиса, тогава кализията трябва да бъде премахната, доколкото е възможно, в противен случай тя ще умре. Растението не понася тютюнев дим.

Кализия пълзи

По този начин кализията не изисква усърдна домашна грижа. Основното нещо е да спазвате правилата за отглеждане, внимателно да наблюдавате състоянието на цветето и след това ще зарадва окото със своя представителен външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина