Кала цветя - отглеждане и грижа у дома

Калиите са красиво и елегантно цвете, което органично ще се впише в почти всеки интериор на къща или апартамент.

Отглеждане и грижа за кала у дома

Цветето се нарича още кала. В естествената си среда той е често срещан в Южна Америка и Африка. В закрито цветарство се отглеждат етиопски кали или Зантедекия. Растението получи името си в чест на италианския ботаник Джовани Зантедески.

Отглеждат се бели и цветни кали. От нейните цветя се правят изискани букети.

Кала стая

За кали отглеждането и грижите у дома не са особено трудни. Необходимо е да се създадат благоприятни условия за развитието на цветето: постоянно навлажнена почва и осветление в продължение на 10-12 часа. Той обаче не обича излагането на пряка слънчева светлина. Дифузната светлина работи най-добре за растението. Поливайте цветето през пролетта и лятото 1 път на ден.

Водата, излята в тигана след поливане, се източва. Това е необходимо, за да се предотврати загниването на корените.

Внимание! Цветето обича влажна почва, но не и подгизнала. Ако има застояла вода, тогава клубените могат да изгният.

Ако къщата е достатъчно гореща, тогава цветето се напръсква с вода от спрей бутилка. В случай, че в стаята има висока температура и сух въздух, калите в саксии се пръскат 2 пъти на ден. Zantedeschia с бели цветя като по-влажен въздух. За тях оптималната влажност ще бъде 80%, докато за цветните индикаторът ще бъде 50%.

Състав на почвата и размер на саксията

За да се създадат благоприятни условия за растежа на растенията, е необходимо да се избере правилният състав на почвената смес. Плодородната, леко подкиселена почва е най-подходяща. Торфът трябва да присъства в сместа за потапяне. В специализирани магазини можете да закупите готов субстрат за ароидни растения.

Zantedeschia aethiopica

За самоподготовка на почвата вземете 2 чаени лъжички трева и 1 чаена лъжичка торф, листна пръст и пясък. Можете да добавите глина към основата.

За да се изключи стагнацията на водата в саксията, е подреден дренажен слой, който може да бъде направен от счупена тухла, речни камъчета, експандирана глина или пяна.

Растящият контейнер трябва да е плитък и широк. За саксията трябва да вземете дълбока тава, в която се налива вода по време на поливането.

Оптимални температурни условия

Zantedeschia са термофилни цветя. Един от основните моменти в домашни грижи за цвете кала е правилният температурен режим. Избира се в зависимост от сезона. По време на вегетационния сезон температурата се задава в границите от + 22 ° C до + 24 ° C.

Подхранване и торене

Оплождането на растението също е включено в грижите за цветето на калата през вегетационния период. Провежда се на всеки две седмици. Обикновено органичните и минералните торове се редуват.

Когато се прилага азот, цветето ще изгради зелената си маса. В същото време обаче той няма да изхвърля дръжки. Едва след появата на пъпките на цветето може да се добави урея към торовите смеси.

Грижа за кали през периода на почивка

Калите имат период на покой в ​​края на есента, който завършва през февруари. Също така е необходимо да се грижите за цветето по това време. Температурата през зимата пада до + 15-18 ° С. През този период zantedeschia или спират да растат, но задържат листата, или листата изчезват напълно.

Внимание! По време на почивка растенията не се хранят.

Болести на домашните кали

Zantedeschia може да бъде засегната от листни въшки, мащабни насекоми, фалшиви скутери и акари.

Повреда на листа от фалшив щит и ножница

Ако тези насекоми се открият на растението, листата и стъблото се измиват със сапунена вода. Тази операция може да се наложи да се повтори.

Ако този метод не помогне, тогава цветето се третира с инсектициди.

При подгизнала почва е възможно рязко увеличаване на вероятността от гъбични заболявания. Най-честите заболявания:

 • гниене: сиво, кафяво, коренно и бактериално;
 • антракноза.

Когато са засегнати от сиво гниене, листата и стъблата са покрити със сивкав цвят. Това заболяване може да се предаде чрез замърсена почва и растения. За лечение растението се третира с фунгициди Rovral и други подобни.

Ако листата изсъхнат, възможно е на цветето да се е появило кафяво гниене.

Бактериалното гниене се проявява чрез гниене на листа и дръжки в основата. По луковиците се появяват корени, плач и гнили, кафяви петна. Засегнатото цвете трябва да бъде унищожено. Това заболяване не може да бъде излекувано.

Растение за бактериално гниене

Увреждането на антракноза може да бъде идентифицирано по кафяви петна, които се появяват по листата. Тези петна се увеличават с течение на времето и стават подобни на червеникавите кръгове със светъл център, напукват се и изсъхват. За лечение се използват системни фунгициди.

Когато се засегне кореново гниене, се наблюдава общо увяхване на цветето. Можете да определите болестта по засегнатата крушка.

Ако това е причинено от подгизнала почва, поливането се спира, добавя се хидрогел към почвата.

Защо калиите пожълтяват и изсъхват листата

Пожълтяването на листата се случва в следните случаи:

 1. За растението започва период на покой. Ако листата пожълтяват в края на есента, това означава, че цветето се подготвя за зимуване. Това е естествен процес. Трябва да намалите температурата или да отведете растението в по-хладно помещение.
 2. Ако листата пожълтеят по време на вегетацията, това е възможно при липса на влага. Трябва да поливаме цветето. Ако земята е влажна, тогава цветето се напръсква с топла, утаена вода.
 3. Може да се случи и когато почвата е силно подгизнала. В този случай поливането се спира, докато горният слой на земята изсъхне с 1 cm.

Пожълтели листа от зантедесхия

 1. Температурата може да е висока в стаята. Ако това се е случило по време на отоплителния период, тогава инсталациите се поставят далеч от отоплителните батерии.
 2. Листата пожълтяват при пряка слънчева светлина.
 3. Студената вода, която се използва за напояване на растението, може да предизвика пожълтяване на листата.
 4. Недостигът на хранителни вещества също може да причини жълти листа.

Условия за цъфтеж

Zantedeschia има само два периода на цъфтеж: пролет и есен. Ако по това време домашната кала не изхвърля цветни пъпки, това може да се случи по следните причини:

 • саксията с цветя често се мести от място на място;
 • грудките са нараснали силно;
 • чести промени в условията на отглеждане, например постоянни трансплантации;
 • калата получава по-малко светлинна енергия;
 • липса на хранителни вещества поради лоша почва или недостатъчно хранене.

Това обяснява защо капризните кали не цъфтят.

Внимание! Така че промяната в местоположението на саксията да не повлияе на цъфтежа на растението, опитайте се да не променяте положението на цветето по време на прехвърлянето.

Ако коренището на калиите отдавна не е разделено (обикновено се разделя веднъж на 3 години), това може да е причината за липсата на цветя. За да накарате растението да цъфти, трябва да извадите луковицата, внимателно да отделите бебетата и да трансплантирате маточната грудка и бебетата в различни саксии.

За правилното отглеждане на цвете кала е необходима годишна трансплантация. Саксията може да се използва по същия начин. Важно е почвата да се замени с по-свежа и питателна.Не се препоръчва засаждането на зантедесхия по-често, тъй като това ще повлияе негативно на цъфтежа на растението.

Размножаване на кали

Цветето може да се размножава по няколко начина:

 • семена;
 • грудки;
 • разделяне на коренището.

Най-лесният начин е да се размножава с грудки и разделяне на коренището.

Как да отгледаме цвете от семена

След като цветето избледнее, на негово място се образуват тестиси, от които могат да се получат семена. Те могат да бъдат закупени и в магазина.

Кала семена

Поръчка за растениевъдство:

 1. Семената се накисват за 6-8 часа в топла вода. Можете допълнително да ги лекувате със стимулатор на растежа.
 2. За да се ускори появата на разсад, семената трябва да покълнат. За целта те се поставят в купа върху влажна кърпа и се покриват. Контейнерът се поставя на топло място до поникване, за около 1 седмица.
 3. Пригответе контейнера. За това са подходящи малки саксии с цветя, които се пълнят със смес от трева, листна пръст, торф и пясък, взети на равни части. Можете да използвате готов субстрат.
 4. Навлажнете почвата преди засаждане.
 5. Покълналите семена се поставят в ями с дълбочина 3 cm. В една саксия се засаждат няколко семена, които след това ще ви позволят да изберете най-силните разсад.
 6. На върха саксиите са покрити с полиетилен, което ще създаде ефект на оранжерия.
 7. Преди появата на разсад, оранжериите се проветряват периодично, почвата се поддържа влажна.
 8. След като разсадът стане по-силен (около 2 месеца), вземете разсада. Някои производители засаждат излюпените семена веднага на постоянно място. Това не трябва да се прави, тъй като в този случай е по-трудно да се организира подходяща грижа за насажденията. Освен това брането ще ви позволи да получите по-добро коренище.
 9. Силните и силни млади кали трябва да бъдат трансплантирани в чаши. Едно растение се засажда в една чаша.

Отглеждане от луковици

При калиите около основната луковица се образуват малки луковици или бебета, които се използват като семена. Клубените са подбрани по такъв начин, че да са твърди, гладки и непокътнати.

Клубени Zantedeschia

Всяко дете трябва да има поне един бъбрек. Ако при разделяне на децата луковиците са били ранени, тогава тези места се поръсват с въглен на прах и се сушат в продължение на няколко часа. Съхранявайте в контейнери при 6 ° C преди засаждане.

Внимание! Луковиците не трябва да се съхраняват в найлонови торбички.

Преди засаждане можете да задържите луковиците за 2 часа в слаб разтвор на манган. За покълване подгответе широки, просторни саксии с пръст за ароидни растения. Луковиците трябва да бъдат засадени на дълбочина, равна на три от нейните диаметри. Стайната температура се поддържа на 20 ° C. Първото поливане се извършва след една седмица.

Разсад Zantedeschia

По-нататъшните грижи са да се поддържа умерена влажност на почвата. Младо растение цъфти след една година.

По този начин, използвайки прости земеделски техники, можете да отглеждате красиви кали в градината и в апартамента.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина