Цвете камелия - японско, червено, китайско бяло

Семейството на чая включва такова растение като камелия. Естествени местообитания - Япония, Китай, Суматра, Ява, Индонезия. Моравски натуралист Г.И. Камелий за пръв път донесе нов вид на територията на Европа през втората половина на 18 век, а растението получи името си от фамилното му име. Периодът на цъфтеж настъпва през зимата или пролетта, всичко зависи от сорта.

Произход и описание

Камелия цвете е малък вечнозелен храст или малко дърво с кожести елипсовидни листа. В градината храстите достигат 1,5 метра височина. Характерно за разклонените стъбла е бързо лигниране. Ако първоначално цветът им е бил зелен, тогава той се променя на сив или кафеникаво-светъл. Издънките са украсени с листа с къси дръжки, растящи последователно, с гладка лъскава повърхност.

Външен вид на камелия

Ако височината на храстите е малка, тогава дървото камелия често достига 20 метра височина.

Цъфтежът започва с появата на пъпки по върховете на младите издънки. Цветовете на камелия са големи, на външен вид те са подобни на розите. Има голямо разнообразие от нюанси:

 • бял;
 • розово;
 • пурпурен;
 • жълт.

Цветовете на камелия могат да бъдат двойни, полу-двойни, единични, да имат няколко съцветия, двуцветни венчелистчета с ивици и щрихи. В отворено състояние цветята остават 7 дни. Повечето сортове нямат цветен аромат. Активната фаза на отглеждане започва след края на цъфтежа. Растежът започва с големи пъпки по върховете на леторастите до пъпките.

Видове и сортове

Към днешна дата са известни над 80 вида от това растение с много разновидности. Можете да се запознаете с най-интересните от тях по-нататък в статията.

Японска камелия

Храстовидно растение или високо дърво, което може да достигне височина 10 метра. Листата имат овална форма, кожеста лъскава повърхност с тъмнозелен цвят. Фазата на цъфтеж започва през декември и завършва през април.

Намерени са цветя в японската камелия: прости, двойни, полу-двойни, диаметърът им може да достигне 50 мм. Има сортове с различни цветове на венчелистчетата: бели, розови, червени, пъстри. Този сорт растения ще расте най-добре в хладно помещение. Ако камелията се отглежда в оранжерия, тогава тя ще започне да образува плодове. Можете също така да отглеждате храстова форма на открито, тогава тя ще бъде прекрасна градинска декорация.

Японска камелия

Алба

Растенията, принадлежащи към този сорт, имат проста структура от цветя с бели венчелистчета.

Зимна роза

Този сорт е хибрид, получен от класическата японска камелия "Otome". Растението е интересно с това, че може да издържа на студове до -26 ° C, поради което отглеждането на цветя се извършва не само в южните, но и в северните райони. Цветовете са бледорозови с бели включвания.

За първи път "Зимна роза" започва да цъфти през август и завършва през ноември. Ако вана с храст от камелия е в студено помещение, тогава след преминаването на основната вълна на цъфтежа ще бъде възможно да се наблюдава появата на единични цветя още няколко месеца през зимата.

Растенията, отглеждани от специалисти от Тюмен, също са посочени като зимоустойчиви сортове. Някои от недостатъците им са, че могат да се отглеждат само в градината; те не са подходящи за камелии. Най-известната е "Императрицата".

Камелия китайска

Второто име на растението е камелия на Бохея или sinensis camellia (това е официалното име на латински), то се отнася до вечнозелени многогодишни храсти. Въпреки бавния растеж на реколтата, собствениците ще трябва да използват ножици доста често, за да оформят короната.

В сравнение с други сортове камелии, китайската красавица има по-малко зрелищен цъфтеж. Остри листа с тъмно зелен цвят са идеално съчетани с малки бели цветя с ярко жълта сърцевина. Цветята имат диаметър 4 см. Този сорт е от голямо значение за чайната индустрия, той е специално отгледан за добавка към напитката.

Чаена камелия

Камелия сасанкуа (планина)

Този сорт е донесен в Европа от Югоизточна Азия. Основната разлика е размерът на растението, височината на сасанкуа достига само 5 метра.

Листата се характеризират с тъмнозелен цвят, с наличие на пухкава тъмна жилка под листната плоча. Тази камелия расте добре както на открито, така и в оранжерии или у дома.

Периодът на цъфтеж продължава от ноември до декември. Планинската камелия „даде“ живот на повече от сто нови сорта. Ниският ръст на храста ви позволява да получите сортове джуджета, за които трябва да се гледа по същия начин, както при по-високите братя.

Планински сорт

Планинската камелия има следните разновидности:

 1. Биколорът се характеризира с наличие на венчелистчета с широка розова граница, докато цветът на основата е бял.
 2. Сортът Chansonnier може да се похвали с нежно розови двойни цветя.
 3. "Клеопатра" се отличава с наличието на прости венчета с удължени розови венчелистчета.

Трансплантирайте след покупка в саксия

След закупуването на растението ще трябва да бъде трансплантирано. В тази операция няма големи трудности, въпреки това си струва да се помни, че камелията е доста капризно цвете. За да се чувства зелената красавица се препоръчва да се придържате към определени правила.

Какво е необходимо за кацане

Преди да започнете работа, трябва да имате под ръка няколко важни неща:

 • Кисела почва. Ако земята е закупена, тогава си струва да изберете подходящ за азалии, рододендрони;
 • Разхлабващи агенти (борови иглички, перлит, борова кора на малки парченца);
 • Дренаж;
 • Саксия с няколко см по-голяма от съществуващата.

Закупена камелия

Някои собственици на домашни растения предпочитат самостоятелно направена почва. За камелия се нуждаете от почва от следния състав:

 • копка земя - 1 част;
 • торф - 2 части;
 • лист - 2 части;
 • пясък - 1 част.

Важен момент. Камелия Сасанква, подобно на други представители на този вид, предпочита кисело местообитание, поради което този показател трябва да бъде 4,5-5 рН.

Влажност и температура

Растението се нуждае от умерено съдържание на влага.

От пролетта до лятото една звезда сред домашните растения се нуждае от топлина (+ 20-25 ° C). Когато започне периодът на бутонизация, индикаторът се намалява до + 18 ° C, не се препоръчва температурата да се задава по-висока. Цъфтежът при повечето видове се случва в периода декември-февруари, температурата е зададена в диапазона от +8 до + 12 ° С.

Внимание! По-топлите условия водят до факта, че пъпките падат или цветята губят невероятния си вид. Стаята, в която се намират растенията, се нуждае от редовна вентилация.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

За да не правите грешки при трансплантация на японска камелия и не само, струва си да спазвате следните препоръки:

 1. Вземете гърне, може предварително да се стерилизира във вряща вода и да се изсуши старателно.
 2. Поставете дренажен слой на дъното на контейнера;
 3. Подгответе почвата.
 4. Използвайки метода за претоварване, извадете червената камелия или друг сорт от съществуващия контейнер, без да се отърсвате от земната кома, без да я измивате с течност, пресадете я в нова саксия.
 5. Запълнете празното място с подготвена почва.

Размножаване

Растенията могат да се размножават по два начина:

 • резници;
 • засаждане на семена.

Когато използвате първия вариант, камелията ще цъфти след 2 години. За размножаване вземете полу-лигнифицирани издънки. Най-благоприятното време за процедурата е края на пролетта - началото на лятото.

Можете да изберете подходящ издънка по цвят, той трябва да е кафяв, а също така се изисква наличието на добре развита пъпка на растежа. Отнема около 120 дни за вкореняване. Оптималната температура за почвата и въздуха е + 23 ° C. Топлият климат води до растеж на пъпки, а не до образуване на корени.

Семена

С метода на семето ще бъде възможно да видите цъфтящата камелия само след 5-8 години. Узряването на семената настъпва в средата на есента. Те трябва да бъдат събрани и засадени. За по-успешно покълване контейнерът е частично затъмнен. Тази техника е донякъде сложна, но благодарение на нея се получават здрави и здрави разсад, които ще се размножават добре.

Грижа за стаята

Сега е моментът да поговорим за това от какви грижи се нуждае цветето камелия у дома.

Режим на напояване

Бялата камелия, подобно на останалите растения от тази група, е влаголюбива, така че не забравяйте за редовното пръскане в момент, когато няма период на цъфтеж. Адекватната влажност се поддържа чрез поставяне на саксията в палета, където лежат влажни камъчета или експандирана глина.

Процедура на пръскане

Честотата на поливане зависи от температурния режим. Растенията се нуждаят от умерено въвеждане на влага, ако са на закрито до + 20 ° C. Важно е да контролирате горния слой на почвата, който трябва да изсъхне.

Когато температурата се повиши, поливането става по-обилно, те продължават да следят състоянието на земята. Трябва да е хлабав и да изсъхне добре. Преливанията водят до факта, че пъпките на растението започват да падат, листата стават кафяви на цвят.

Подхранване

За камелия се използват конвенционални торове, подходящи за широколистни растения; предпочитание трябва да се дава на онези марки, които съдържат най-много азот. Честотата на кандидатстване е целогодишна с 20-дневна почивка. Ако наскоро зелената красавица е трансплантирана, тогава храненето започва след 30-50 дни.

По време на цъфтежа

През този период е необходимо да се регулира броят на съцветията и да се премахнат излишните. Тяхното излишък ще доведе до факта, че самото растение ще се отърве от излишъка или размерът на всички цветя ще бъде по-малък от желания, няма да изглежда твърде красив. За да се предотврати това, не трябва да се оставят повече от 2 съцветия на една издънка. Също така е важно да се следи съдържанието на влага в почвата, тя не трябва да е подгизнала или прекалено суха.

През периода на почивка

Тук трябва да следите температурата през лятото, да следите влажността, да предотвратявате течения и да предпазвате растението от пряка слънчева светлина.

Благодарение на селекцията към днешна дата са получени голям брой сортове, подходящи не само за топлите региони, но и за Московския регион. Ако има желание, тогава всеки любител на растенията може да избере подходящ вариант за себе си, както на открито, така и у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина