Тери кампанула - грижи на открито

Сред известните видове камбанула най-популярен е сортът хавлиени. Малки цветя, които приличат на рози, привличат вниманието и възхищават. Грижата за тази красота няма да донесе много неприятности.

Произход и видове

Кампанула е южно растение. Местообитанието му е крайбрежието на Средиземно море, Кавказ и териториите на Азия, съседни на Средиземно море. Учените преброяват поне 400 вида от това нежно цвете.

Тери кампанула

Ако обикновените видове образуват обикновено цвете, тогава хавлиената кампанула засяга много вълнообразни венчелистчета. Този вид растения не се срещат в природата. Светът дължи появата на хавлиената камбана на работата на животновъди и генетици. За да създадат нов вид, учените са прекосили Карпатската камбана и лъжичката.

По време на развъдната работа бяха отгледани няколко разновидности махрови камбани. Подобно на други сортове, Campanula Maya със сини цветя се нарича "младоженец", с бели цветя - "булка". Най-известните сред населението са следните видове:

 1. Синьо Бали. Образува стъбла с дължина 10 см. В горната част на всяка издънка се полага цветна пъпка. Хавлиени цветя, не повече от 2 см в диаметър. Цветовата схема е синя с люляков оттенък. При добри грижи цъфти обилно. Листа с назъбени ръбове, кръгла форма. Те са разположени на дълги резници. По време на цъфтежа те се затварят с пъпки.
 2. Бяло Бали. Това е вид вид Бали, но с бели цветя.
 3. Campanula mini terry. Ниско растение, около 10-15 см височина. Стъблата са плътно покрити с малки листа с издълбан ръб. Тери цветя. Кампанула махровата булка цъфти с бели цветя, камбаната на младоженеца - светлосиня. Цветя с люляк сянка са редки.

В градините, в допълнение към нискорастящите сортове кампанула, се отглеждат видове до метър височина. Тези високи видове кампанула включват:

 • Млечна камбана. Израства до 110 см, образува пирамидални съцветия, състоящи се от стотици цветя.
 • Лист от коприва. Оформя стъбла с височина до 80 см. Цветята се събират в четка.
 • Прасковено-листен. На височина достига до 90 см. Цветята образуват рядко съцветие.
 • Широколистни. Е рекордьор. Расте до 150 см. Цветовете от този вид са най-големи - 6 см дължина.

Кампанула широколистна

Правила за грижи на открито

Грижата за хавлиена кампанула на открито не се различава много от грижата за прости сортове от този род. Струва си обаче да му обърнете повече внимание. Всяко нарушение ще доведе до прекратяване на цъфтежа. Описването на основните условия на отглеждане ще помогне за намаляване на риска от загуба на цветя.

Местоположение и осветление

Тери красавицата обича рядката слънчева светлина. Следователно, той расте по-добре на открито място с малко засенчване.

Почва и торове

За да отглеждате хавлиена кампанула, трябва да вземете рохкава почва. Най-добре е да използвате следния състав за нея:

 • 6 парчета трева;
 • 3 парчета листна земя;
 • 1 част торф;
 • 1 част пясък.

Дренажът се поставя в лехата като първи слой. Това е необходимо, за да се отцеди излишната вода и да се предотврати загниването на корените. Подготвената почва е вторият слой. Ако не е възможно да се направи почва от горния състав, тогава пясък и хумус могат да се добавят към почвата на обекта. Това ще облекчи земята и корените на растението ще могат да дишат.

Ако земята на обекта преминава добре вода и не блати, тогава при засаждане на камбана можете да направите без дренаж.

Поливане и влага

При отглеждане на кампанула трябва да се избягва както излишъкът, така и липсата на влага. През пролетта и есента е достатъчно да поливате растението 2 пъти седмично; при горещо време това ще трябва да се прави всеки ден.

За да определите необходимостта от поливане, трябва да проверите дупката на корена. Ако горният слой на почвата е сух, тогава се изисква поливане.

Важно! За да се запази влагата в почвата, кореновата зона се мулчира с борови иглички или накълцана слама.

По-добре е да поливате растението вечер. В същото време се уверете, че водата не попада върху пъпките. Поливането вечер ще помогне за предотвратяване на слънчево изгаряне по листата. Цветето не е придирчиво към влагата.

Болести и методи за справяне с тях

Основните заболявания на кампанулата са свързани с неправилно поливане. С излишък на влага върху растенията се появяват следните заболявания:

 • Брашнеста мана;
 • Сиво гниене;
 • Нематоди;
 • Гъбични заболявания.

За да лекувате засегнатите камбани, на първо място, трябва да оставите земята да изсъхне и да напои растенията само след като горният слой на земята изсъхне. Възможно е да се унищожат причинителите на заболявания с основи или съдържащи мед препарати.

Проблеми при отглеждане на кампанула

По време на отглеждането на цвете могат да възникнат проблеми не само с липсата на цъфтеж или появата на болести. Листата на растението могат да започнат да изсъхват. Постепенно те започват да падат. Това поведение на растението показва прекомерно поливане или прекомерно осветление.

Важно! Изборът на правилното място за засаждане и спазването на режима на поливане ще предотврати смъртта на растението.

Отглеждане чрез резници

Бърз начин за размножаване на кампанула е отглеждането й от резници. За такова размножаване се избират стъбла без повреди през април. Нарязват се и се нарязват на резници с 3-4 пъпки. Подготвените клонки се засаждат в смес от пръст и пясък. Насажденията са добре напоени и покрити с фолио или стъкло.

Важно! Почвата с резници винаги трябва да е влажна.

Вкореняването на клонките става в рамките на 4 седмици. Оранжерията се премахва и след като новите растения растат, те се трансплантират в цветното легло. За по-добро вкореняване на разсад в цветна леха, те трябва да бъдат покрити от слънцето в продължение на няколко дни.

Ако засадите резници с различни нюанси на венчелистчета в една саксия или цветна леха, можете да получите двуцветно растение. Между тях обаче трябва да се постави преграда в земята. Растението с бели цветя е по-силно и постепенно заглушава съседа.

Двуцветно цвете

Как да накарате кампанула да цъфти

Често градинарите са изправени пред липсата на цъфтеж на кампанула. За да може всяка година растението да радва с красиви цветя, през пролетта след период на покой трябва да прищипите върховете на образуваните клони.

През лятото, за да поддържате активен цъфтеж, трябва да премахнете избледнелите пъпки.

Основното условие за образуване на цветни пъпки е наличието на период на покой. Характеризира се с липса на хранене, влага и спад на температурата. Създавайки изкуствено такива условия за кратко време, можете да стимулирате растението да цъфти. Този метод е по-подходящ за събуждане на цветя на домашни камбани.

Кампанула след цъфтеж по време на покой

Кампанулата камбана спира да цъфти през септември. За да го подготвите за зимата, стъблата трябва да се съкратят, оставяйки издънки не повече от 10 см. Когато се отглежда в централна Русия и на север, цветето трябва да бъде защитено от замръзване през зимата. Могат да се използват листа, слама или покриващ материал.

Важно! През пролетта покритието трябва да се отстрани възможно най-рано, за да се предотврати изсушаването на растението.

Спазването на прости правила при отглеждане на кампанула на сайта ще помогне значително да се украси. След като го засадите близо до многогодишни цветя, можете да се възхищавате на красивите цветя в продължение на 8 години.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина