Кампанула цвете - домашни грижи

На первазите на много апартаменти и къщи можете да видите буйно синьо цвете. Цветята по него наподобяват камбани. Нарича се Кампанела. Другото му име е младоженецът и булката.

Кампанела е стайно цвете, родено на средиземноморското крайбрежие. Цветята са оформени като камбана, която му е дала името. В света има приблизително 400 разновидности на това растение. Има многогодишни, двугодишни и едногодишни видове. Само 15 от тях се отглеждат в апартаменти и градини.

Как изглежда цветето на кампанула?

Най-често срещаните са следните сортове.

Описание на популярните сортове

Campanula isifolia

Клоните от този сорт достигат дължина 30 см. Листата са дръжки, с назъбен ръб. Цветята се събират в метлица, размерът на едно цвете е не повече от 40 мм. Растения с различни цветове на венчелистчетата, например бяло и синьо, често се засаждат в една и съща саксия. Това е, което даде началото на второто име на цветето.

Кампанула Брауранка

Стъблата растат с дължина не повече от 20 см, с голям брой листа. Цветя с класическа форма, синкав цвят. Те растат до 60 мм в диаметър. Венчелистчетата на цветята са удължени, наподобяват форма на звезда. Той се откроява сред другите сортове с големи листа и цветя. Може да расте както в саксия, така и на открито.

Важно! Когато се отглежда на парцел, е по-добре да засадите цвете под сянката на дърветата. Шарената сянка от короната ще предпази нежното цвете от пряка слънчева светлина.

Тери кампанула

Този вид е отгледан в резултат на пресичането на Карпатската кампанула и лъжицата. По цялото стъбло растат листни пластинки с издълбан ръб. За разлика от други видове, чашката на това цвете се състои от 15 венчелистчета. Махрови цветя от три нюанса могат да цъфтят на едно растение едновременно:

 • бял;
 • син;
 • лилаво.

С добри грижи у дома, махровата камбана цъфти дълго време. По-добре е да засадите този сорт на парцел, заобиколен от дървета.

Campanula Carpathian

Campanula Carpathica се различава от останалите по това, че листата не са разположени на всички стъбла, а близо до корена, като розетка. Расте като храст, с височина не повече от 30 см. Многогодишно е.

Тери кампанула

Подвидовете се отглеждат с бели, сини и лилави цветя. Отглеждани на сайта.

Campanula Cirillo

Друго име е крехка камбана. Образува розетки със сини цветя по стъблата. Средата на чашелистчетата е с по-тъмен цвят. Поради дългите стъбла с допълнителни клони, той образува красиви каскади от цветя.

Campanula Portenschlag

Ниско растение. Листата са заоблени с остър връх, като сърца. Люлякови венчелистчета, класическа камбанарна форма. Стъблата остават зелени през зимата и изсъхват само след като новите издънки се отгледат отново.

Кампанула Пожарски

Цъфти с ярко лилави цветя. Цветята не са по-големи от 20 мм. За разлика от други видове, листата на Кампулата Пожарски са закръглени.

Интересно! Phacelia campanularia често се бърка с представители на рода Campanella. Съцветията му приличат на камбана, но фацелията принадлежи на семейство Буравчикови.

Домашни грижи

Цветето на кампанела е непретенциозно растение.За успешното отглеждане трябва да знаете как да се грижите за камбаната у дома.

Първи стъпки след покупката

След покупката не трябва да бързате с прехвърлянето. Растението трябва да свикне с новата атмосфера. Може да се трансплантира само 3-4 дни след покупката.

Избор на пот

Коренът от камбана расте бързо. Следователно за неговата трансплантация се избира саксия с обем най-малко 5 литра. Тъй като това растение принадлежи към ампела, по-добре е да го засадите в саксия на крак или саксия, за да подчертаете красотата му.

Каква трябва да бъде почвата

Преди да засадите цвете, трябва да подготвите почвата. За растежа на кампанула е по-добре да вземете смес от градинска пръст, торф и пясък, смесени в равни пропорции. Земята трябва да е лека и рохкава.

Важно! Не трябва да се допуска образуването на кора на повърхността на земята. Липсата на кислород около корените може да увреди растението.

След като почвата е подготвена и саксията за пресаждане е избрана, цветето трябва да се полива обилно. Заедно със земята цветето се изважда от старата саксия. Заплетените корени отдолу трябва да се отрежат с остър нож. Растението се поставя в нов съд и се поръсва със земя. Новоприсаденото цвете трябва да се постави на хладно място за няколко дни. Това ще му помогне да се успокои по-рано.

Домашните грижи за Campanula се състоят още в поливане и торене. За да запазите естетическия вид по време на цъфтежа, трябва внимателно да премахнете избледнелите цветя.

Хранене на цветя

През вегетационния период подхранването с цветя се извършва веднъж месечно. За това е подходящ всеки сложен тор за цветя. През периода на почивка храненето не се извършва.

Поливане и влажност

Въпреки факта, че затвореното цвете на кампанула може дълго време да не се полива, не трябва да се оставя земната кома да изсъхне. Това е особено важно през лятото. Необходимо е да се полива растението с утаена вода със стайна температура.

Режим на поливане

СезонФаза на развитиеБрой напояване
ПролетНачалото на вегетационния период и развитието на растениятаЗапочвайки 2 пъти седмично, постепенно преминавайте към поливане всеки ден
ЛятоБлумвсеки ден
ЕсенСпиране на растежаДва пъти седмично
ЗимаПериод на покой1-2 пъти месечно

Кампанелата е неизискваща към влажността на въздуха. По време на екстремни горещини можете да го напръскате от спрей, като не позволявате на водата да попадне върху цветята. По-лесно е да постигнете това правило чрез пръскане на листата отдолу.

Температура и осветление

Когато избирате място за местоположението на цвете, трябва да се вземе предвид фактът, че кампанулата е фотофилна. Не понася обаче пряка слънчева светлина. За да поставите саксия с кампанула, по-добре е да изберете източни или западни прозорци. Когато се намира на север - растението трябва да осигури допълнително осветление.

Важно! По време на отоплителния сезон е по-добре да премахнете инсталацията от отоплителни устройства.

Температурният режим за отглеждане на камбана трябва да бъде в диапазона 22-25 ° С през лятото и най-малко 15 ° С през зимата.

Когато се грижите за цвете, не забравяйте, че острите завои на растението с 180 ° C влияят зле на развитието на растението. Трябва да завъртите кампанулата постепенно: за време не повече от 20-30 ° C.

Спазването на тези прости правила за грижа за кампанулата ще ви позволи да получите красиво буйно цвете.

Защо не цъфти

За цъфтежа на кампанула трябва да следвате някои правила:

 1. Цветето трябва да бъде защитено от течения.
 2. Растението трябва да е добре осветено. Слънчевата светлина трябва да бъде разсеяна.
 3. Забранено е преместването на растението през пролетта.
 4. Температурата на околната среда не трябва да бъде по-висока от 22 ° C.
 5. В началото на вегетационния период подхранването трябва да се прилага веднъж на две седмици.
 6. Издънките не трябва да се режат през пролетта.
 7. Цветята цъфтят само при редовно поливане. Земната топка в саксията винаги трябва да е влажна.

Важно! Излишната вода от картера трябва да се източи. Застоялата вода може да доведе до загниване на корените.

Причината за отсъствието на цветя върху растението може да е възрастта. В този случай трябва да се засади ново растение от семена или резници.

Как да се справим с болестите на Campanula

Появата на проблеми с цветето показва неправилна грижа. Ако режимът на напояване бъде нарушен, растението е изложено на гъбична инфекция. За да се премахнат щетите, поливането трябва да се намали.

Ножница по листата

Също така на растението може да се появи паяк и акари. За да се премахнат вредителите, цветето се третира с инсектицид, можете също да ги измиете с топла течаща вода.

Методи за размножаване

Кампанулата може да се размножава по три начина:

 1. Семена;
 2. Резници;
 3. Чрез разделяне на храста.

Отглеждане от семена

Растението се отглежда от семена през пролетта. Семената на кампанулата са малки, така че малка саксия може да се използва за сеитба. Не е необходимо да ги задълбочавате. Поръсете семената отгоре с малък слой пясък. Засетите семена трябва да се напръскат с пулверизатор.

Възможно е да се трансплантират кълнове на постоянно място само след появата на 3 истински листа.

Кампанула топки

За да получите разпръснато цвете, трябва да прищипите върха, когато разсадът достигне височина 12 cm.

Резници

Цветът се размножава чрез резници през есента. За резници се избират клони от дъното на растението. Варените стъбла се поставят в слаб разтвор на калиев перманганат за 10 часа. След това резниците се поставят в съд с хладка чиста вода и корените чакат появата на корените.

Покълналите резници се засаждат в рохкава почва на дълбочина 3 см. Над саксията трябва да се изгради оранжерия от филм или стъкло. Поливането на младите растения трябва да се пръска веднъж седмично.

Това непретенциозно красиво растение ще украси всеки апартамент. С негова помощ можете да разнообразите не само перваза на прозореца, но и стойката за цветя. Комбинирайки различни видове помежду си, можете да създадете изискана цветна композиция. Сини и бели топки от камбани, отглеждани в висящи плантатори, ще станат център на внимание на веранда или лоджия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина