Кипарисът на Лоусън Елвуди и Ивон, Тъпата Нана Грацилис и други

Само преди няколко години дървесните видове се смятаха за неподходящи за отглеждане на закрито. Постепенно мнението започна да се променя и много жители на вили започнаха да ги отглеждат в домовете си, с течение на времето тази идея мигрира от частни къщи в апартаменти и офиси. Едно от тези растения е кипарисът.

За историята на появата

Според описанието кипарисът принадлежи към вечнозелени растения. Родината на тези иглолистни дървета е Северна Америка. В този регион семейство Кипарисови могат да бъдат намерени в дивата природа.

Кипарис

Конусите на растенията са кафеникави и сферични. Размерът им е малък, диаметърът на най-големия конус е само 1 см. Характерна особеност на кипариса е цъфтеж върху конусите на сив оттенък. Известни са голям брой разновидности на този вид, повечето от които са устойчиви на замръзване.

Преди повече от 200 години кипарисът е въведен в Западна Европа, откъдето се е разпространил из целия континент. През това време са разработени нови сортове, които лесно се адаптират към определени условия, дори и най-тежките.

Кипарисови игли

Кипарис и кипарис: каква е разликата

Кипарисът има тънки, плоски игли; в долната част или по дължината на вената често може да се наблюдава проява на светлинна лента. С възрастта върхът на кипариса става увиснал.

Кипарисът е дърво с овална конусовидна корона. Иглите му са светлозелени на цвят със златист оттенък. При кипариса отличителна черта от кипариса е цветът на багажника - той има сивкав оттенък.

Важно! Външно растенията много си приличат, но кипарисът има по-големи клони, но плодовете са много по-малки. И в двете растения плодът е шишарки.

Често срещани сортове за отглеждане в саксия

Кипарисът е един от сортовете растения, които процъфтяват на закрито. Те могат да се използват както за озеленяване на балкони, така и за големи стаи.

Кипарисът включва 7 вида, всички те растат в планински гори, по бреговете на моретата и в блатистите райони. Понасят добре преовлажняване и студ. Тези дървета могат да достигнат височина до 25 m (кипарис от грах), някои растат дори по-високо от 60 m (кипарис от Лоусън). Също така, животновъдите са отглеждали нискорастящи сортове, които не надвишават 5 m, някои принадлежат към джуджета - до 1 m.

Начинаещите в отглеждането на това растение трябва да отдават предпочитание на ниски сортове, например сорта кипарис BeBi Blue грах. Можете също така да вземете глупавия кипарис Нана Грацилис за първи път. С течение на времето тези сортове могат да бъдат засадени в земята, където ще продължат да се развиват.

Кипарис на Лоусън

Най-висшият представител на Cypress е именно Лоусън. Някои сортове са способни да достигнат височина до 70 m.Когато ги отглеждат, те се опитват да намалят височината поради факта, че точката на растеж (короната) е притисната.

Кипарис на Лоусън

Популярни сортове:

  • Златно чудо. Не много високо дърво (само 7 м), с конична корона. Клоните на сорта са много мощни, те растат с 15 см годишно. Иглите на младите издънки са плътно притиснати, имат златист оттенък. Развива се слабо на бедни почви, не понася течения. В ландшафтния дизайн той често се използва за единични насаждения.
  • Columnaris Glauka. Дърво с пирамидална корона, способно да расте до 10 м. Развива се бързо, издънките растат с 20 см годишно. Иглите са синкави или метални на цвят, с настъпването на студено време променя цвета си на сив. Страхотна възможност за озеленяване на балкон или тераса.
  • Елууди. Кипарисът Elwoodi расте до височина само 2 м. Той привлича мнозина със своята компактна форма на короната, леко увиснала надолу. Акцент в сорта кипарис Lawson Elwoodi е необичаен нюанс на игли - синкаво-сив. Някои неопитни летни жители, объркващи сортовете насаждения, го наричат ​​кипарис Elwoodi.

Lawson Elwoody Cypress

  • Глобоза. Това е друга маломерна разновидност на вида Лоусън. Расте на височина само 1 м. Поради разположението на клоните (хоризонтално), той прилича на храст със зеленикаво-сини игли.

Тъп кипарис

Нарича се още тъполистен. Много представители на този вид не надвишават височината от 2 метра. Сред всички сортове най-популярни за отглеждане в Московска област са:

  1. Драт (Dracht) е храст, който расте на височина от 1,5 до 2 м. Годишно може да расте с ръст само от 5 до 10 см. Има компактна конична форма на короната. Иглите имат сиво-зелен оттенък.
  2. Рашахиб. Джудже храст с разперена форма на короната. Клоните не са затворени, така че короната изглежда хлабава. Храстът има ярко зелен тон, върху който са разположени кафеникави или червеникави конуси.
  3. Нана Грацилис е закърнял храст. Бушът е в състояние да нарасне до само 60 см. Той има широка корона, която има конична форма. Отличен вариант за отглеждане у дома, защото растение с красиви тъмнозелени игли.

Кипарис от грах

Кипарисът расте до 3,5 м височина, на ширина може да достигне 2 м. За да го отгледате, ви е необходимо пространство, с много светлина. При продължително засенчване иглите губят естествения си тон.

Някои сортове:

  • Filifera Nana е грах кипарис, който може да нарасне на височина до 2 м. През първите 10 години достига само 50 см височина. Издънките са тънки, образувайки падаща корона. Клоните леко наподобяват зеленикави въжета.
  • Boulevard е сорт кипарис, чието дърво расте само до 2 м височина. Отглеждано е специално за малки зимни градини, които използват комбинация от цъфтящи растения и джуджета вечнозелени дървета, включително кипарисовия булевард (друга версия на руския име на сорта).

Булевард Кипарис

  • Sangold е малък сферичен храст. Тя може да нарасне до само 50 см. Придобила е популярност в домашното градинарство, благодарение на меките игли, които имат зеленикаво-златист оттенък.

Булевард Кипарис

Вечнозелени (Cupressus sempervirens)

Вечнозеленият кипарис има люспести листа, които са разположени на леторастите. Подредбата е нестандартна - кръстосана. Конусите на кипариса са големи, с ясно видими туберкули. Иглите са тъмнозелени на цвят и имат компактна колонна форма.

Кашмири (Cupressus Cashmeriana)

Средно голямо растение с пирамидална корона. Растението е много взискателно към условията на отглеждане. Трябва да се спазват режимите на температура и поливане. За зимата дървото трябва да бъде пренесено от балкон или лоджия (особено от отворени) в отопляема стая.

Едролистна (Cupressus macrocarpa)

Популярността си е придобила благодарение на необичайния си аромат - лимон.Поразителен представител на вида е сортът Goldcrest Vilma - кипарис с игли с цвят на вар. Въпреки факта, че не цъфти и не дава конуси, той все още се използва при озеленяването на жилищни сгради, офиси и парцели.

Грижа за кипарис у дома

Основната грижа за растението е редовното поливане с пръскане. При отглеждането на тези насаждения трябва да се вземат предвид някои нюанси.

Осветление

Кипарисите много обичат светлината, така че трябва да се погрижите за това. Те лесно понасят краткотрайно засенчване, по-добре е да не контактувате с растенията с пряка слънчева светлина, тъй като това ще повлияе на състоянието на иглите и цялото дърво.

Температура

През лятото за Cypress оптималната температура се счита от 23 до 25 градуса, през зимата - от 11 до 15. Ако е много горещо в стаята, където расте кипарисът, струва си да отворите прозорец или да включите климатика.

Поливане

Желателно е земната бучка да е винаги влажна.

Полезно! Растението е взискателно към влагата, затова е необходимо да се полива редовно, за предпочитане през ден, през горещите дни - ежедневно.

Пръскане

Процедурата на пръскане трябва да се извършва по-често от поливането. През целия ден трябва да ходите няколко пъти с пулверизатор по клоните и иглите на кипарис.

Влажност

Кипарисите не понасят сухота във въздуха. За да се създадат оптимални условия за растенията, е необходимо редовно да се пръска вода във въздуха. Необходимо е да се следи показателят за влажност на въздуха, той не трябва да пада под 50%.

Грундиране

Най-добрият вариант би бил закупуването на готов субстрат за иглолистни насаждения в магазина. Преди да засадите кипарис в саксия, трябва малко да разпуснете почвата, така че да е наситена с въздух. Кипарисите не обичат повалената почва. Ако подготвяте субстрата сами, трябва да спазвате пропорциите: тревна почва (3 части), торф (1 част), листна почва (1 част) и пясък (1 част).

Подхранване

Кипарисите винаги реагират добре на минерални и органични торове. При хранене тези два вида трябва да се редуват. Идеалният вариант би бил готово подхранване за бонсай и декоративни насаждения.

През периода на почивка

През зимата броят на напояванията се намалява, а подхранването не се извършва. Остава изискването за влажност на въздуха. През зимата кипарисовата вана може да бъде поставена далеч от прозореца, тя ще се чувства добре дори в далечния ъгъл на стаята, вместо да е близо до прозореца, където са отоплителните тръби.

Как се размножава кипарисът

Има три начина за размножаване на кипарис. Всеки от тях е трудоемък по свой начин; за да постигнете резултат, си струва да опитате всеки от тях.

Покълващи семена

Най-енергоемкият начин. Семената трябва да бъдат събрани, преди сеитбата трябва да се извърши стратификация, която продължава около 3 месеца. Семената се поставят в помещение, където се поддържа висока влажност и температура (до 7 градуса).

Полезно! По-късно те се изпращат за покълване, извършено при температури над 22 градуса. След това семената се засяват в земята.

Вкореняване на резници

Изрязват се резници от 9-11 см, поставени в специална оранжерия (където температурата се поддържа на 22-23 градуса), където мокър пясък се изсипва върху хранителната почва. Резниците се засаждат под ъгъл и се оставят там, докато се появят корените. Редовно се извършват огледи и поливане на обекта. След 2-3 месеца трябва да се появят първите вкоренени резници.

Въздушно наслояване

Издънката се обработва от Epin. След поникване на мястото на обработка на корените, издънката се отрязва и се засажда в разсадника до пълно вкореняване. След това разсадът може да бъде засаден на постоянно място на открито или в саксия.

Прехвърляне

Тъй като много представители на Cypress се развиват много бързо, те трябва да бъдат трансплантирани поне веднъж на всеки няколко години.Трябва да засадите растения в просторен контейнер, не забравяйте да организирате дренаж (камъчета или експандирана глина). Подготовката на почвата беше спомената по-горе. След засаждането, ако сместа е приготвена сама, трябва да подхраните растенията.

Засаждане на кипарис

Възможни нарастващи проблеми

Поради неспазване на правилата за грижи могат да възникнат проблеми, които ще потиснат растението или дори ще доведат до смъртта му.

Иглите пожълтяват и падат

Често явление по време на отоплителния сезон. Ако растението започне да пожълтява, спешно е необходимо да го преместите по-далеч от батерията, водата и спрея. Също така, такъв проблем възниква, когато директните лъчи удрят иглите, тогава кипарисът трябва да бъде засенчен или отдалечен от прозореца. Растението може да пожълтява от липса на поливане или минерално хранене. За да установите липса на почва, трябва обилно да хвърлите бучка и да наблюдавате растението няколко дни, като не забравяте за редовното поливане и пръскане.

Върховете на иглите изсъхват

Това е знак, че растението не получава необходимото количество влага от почвата и въздуха. Следователно, за да го възстановите, трябва внимателно да премахнете щетите, да хвърлите растението и да поръсите иглите на кипариса, особено на нуткана, който има плачещи издънки.

Кипарис, засаждане и грижи

Вредители

Подобно на други стайни растения, кипарисът се уврежда от вредители. Голям проблем за него са скалното насекомо и паякът. Първият уврежда багажника, вредителят може да бъде забелязан веднага. По ствола и издънките ще се образуват подутини с кафеникав или жълтеникав оттенък. Кърлежът уврежда самите игли. Ако паяжина се появи на клоните и иглите започнаха да се навиват, това е знак за появата на този вредител върху растението. Най-оптималното нещо е да се обработи дървото с актеллик.

Полезно! Има аналози на Actellik, но практиката показва, че това лекарство е най-ефективно. Невъзможно е постоянно да се обработват само те - това ще доведе до пристрастяване към вредителя.

Такива нюанси на грижа за представители на Cypress са налични, когато те се държат в стайни условия. Искате да отглеждате интересно растение в апартамента, малко наподобяващо буен храст, трябва да проучите подробно условията за отглеждане на определен сорт. Въпреки факта, че много от тях имат висока зимна издръжливост и непретенциозност, всички, когато се отглеждат в стайни условия, изискват специално внимание.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина