Стаен кислород (oxalis) - домашни грижи

Крехък гост от затъмнена гора, който е регистриран на первазите на аматьорските производители на цветя, се нарича пеперуда, цвете на щастието, кисело. Има около 800 вида. Стайната киселина не изисква сложни грижи, но ще ви радва с декоративния си ефект повече от една година.

Популярни сортове

Оксалис Боуи

Красиво цъфтящият Oxalis Bowiei се откроява с големите си розови пъпки, които се издигат над листата на тънки стъбла от 25 cm.

Стайно цвете оксалис и неговите видове

Термофилното цвете с кожеста зеленикава зеленина се отглежда като външно растение в южните райони.

Многоцветен оксалис (Oxalis versicolor)

Трудно е да се обърка Versicolor с други представители на Oxalis. Популярно е било наричано „коледни бонбони“ заради усуканите бели листенца с богата червена граница.

Цветята са като женско биле и украсяват малко култура. Отличителни черти на Versicolor са яркостта на цъфтящите и игловидни листа.

Versicolor - бонбон от женско биле

Южноафриканският гост - пъстър оксалис, се култивира активно в закрити условия, както и в градини в Южна Русия и в оранжерии.

Железен оксалис (Oxalis adenophylla)

Феругиновият оксалис се характеризира със зимна издръжливост и непретенциозност. Отглежда се в цветни лехи като 10 см почвено покритие. Градинарите харесват неизискващо растение и неговите декоративни свойства: сребристо-пернати листа и розово-люлякови цветя с пурпурни жилки и петънце в основата на венчелистчето.

Oxalis Adenophylla се нарича още сребърен трилистник или чилийски кисел. Културата толерира зимуването в условията на средната руска ивица. Кислица точно за декорация на граници и алпийски пързалки.

Оксалис триъгълен или виолетов оксалис (Oxalis triangularis)

Стайният виолетов оксалис (на латински Oxalis triangularis) е тревисто многогодишно растение, принадлежи към семейство Sislichnye. Ескапада от южните райони на Америка и Африка беше наречена в Русия като цвете пеперуда; оксалисът е популярен сред летните жители, благодарение на своите полезни качества.

Триъгълен оксалис

Растението е отговорно за почистване на въздуха от токсини, лекува и укрепва тялото. Цветето се поставя на закрито от тези, които искат да се излекуват по-бързо и да поддържат добра физическа форма. Поставянето на растение в офиса на работния плот или в спалнята ще помогне на собственика да разбере правилно призванието си.

Виолетовият ядлив оксалис е подходящ за консумация от човека. Използва се за лечение в алтернативна медицина.

Отвъдморският новодошъл се превърна в украшение на первазите на прозореца от миналия век. Растението удря с триъгълни листа и интензивен лилав цвят. Освен това на листовите плочи лесно се различават удари и петна от различен цвят.

Внимание! Този вид има зелен цвят, който е поразителен в своята декоративност и елегантност.Малки бели цветя ще ви радват почти през цялата година.

Обикновен оксалис (Oxalis Acetosella)

Листата на Oxalis acetosella е тристранна, при някои сортове - с 4 половини.

Цветето киселец се характеризира с кръгова подредба на венчелистчета на тънки издънки, ниско над почвата и сходство с крилата на пеперудите. Дръжките се събират в храст. Изобилието от издънки придава великолепие. Домашното цвете има тъмнозелен или лилав цвят. Височината на растението е ограничена до 30 cm.

Малки цветя се издигат над листата. Популярните сортове оксалис обикновен имат бледорозови, снежнобяли или люлякови пъпки.

Допълнителна информация. С киселото растение са свързани различни вярвания. Смята се, че цвете за Коледа е най-добрият подарък за приятели и семейство (носи просперитет и успех).

Пикът на декоративност на многогодишната култура пада през пролетта и пристигането на летния сезон.

Четирилистен оксалис

Кислица четирилистна се счита за силно декоративна култура. В обикновените хора се нарича цветето на щастието, фалшивият трилистник.

Флористи отглеждат железния кръст на Деп Oxalis като саксийна култура.

Характерна особеност на киселината на Деп са бургундските петна в средата на листната плоча, откъдето идва и името на растението - железен кръст.

Железен кръст на Oxalis Depp

Оригиналната структура на листната плочка наподобява детелина. Oxalis се използва в ландшафтния дизайн. Те са идеално подходящи за отглеждане в незащитена почва като почвопокривна култура в скалисти градини и цветни лехи.

Многогодишно цъфти дълго време. Съцветията имат червено-пурпурен тон. В мъгливия Албион го наричат ​​щастливата детелина.

Рожков оксалис

Тревистата многогодишна култура достига 40 см височина. Тънките пълзящи издънки освобождават при контакт с почвата корени в листните възли, които са леко космат. Композитните листа на Oxalis Corniculata включват 3 сърцевидни сегмента. Дължината на дръжките е 1-7 cm.

Изправени тънки дръжки на киселината на Рожкова носят от 1 до 5 жълто-златисти чашковидни пъпки с 5 дълги венчелистчета в горната част. Цветовата палитра на листата съдържа нюанси на зеленикаво, бордо, люляк, кафяво.

Рожков оксалис е не само декорация, но и плевел в градината

Рожковият оксалис се размножава агресивно, поради което развитието му често се възпира и се бори като плевел.

Кислица Ортгис

Височината на тревистата киселина с изправени дебели стъбла с бургундски цвят варира в диапазона от 15-30 см. Листата на Oxalis ortgiesii са сложни, тънки дълги дръжки включват 3 листни части, които наподобяват рибна опашка по форма. Листове с мъх и гланц, разклонени вени, цвят - зелено-синкав или зелен. Безлистните дръжки завършват с жълтеникави, фуниевидни цветя с 5 венчелистчета.

Грижа за кисело у дома

Коя саксия да избера

Когато отглеждате кисела дървесина, домашните грижи включват използването на плитка саксия. Керамиката е идеална, тъй като позволява на въздуха и влагата да преминат. При липса на керамични съдове се използва пластмаса. Ще се изисква редовно разрохкване на почвата под растението - материалът предотвратява циркулацията на въздуха.

Ако се трансплантира цвете, саксията се избира всеки път по-голяма с 3-4 см. На дъното на контейнера се правят дренажни отвори. За отводняване използват счупена тухла, перлит, керамични парчета, експандирана глина, вермикулит.

Важно! Дълбоката саксия не е подходяща поради слаби корени, които лежат близо до повърхността. Не позволявайте висящата зеленина да лежи на перваза на прозореца.

Растенията изглеждат чудесно в контейнери с форма на кръг, дълъг правоъгълник или овал. Няколко грудки се засаждат в 1 ред. Когато храстите растат, те очароват с външния си вид.

Температурен режим

Стайната киселина не се нуждае от специални условия на задържане:

 • всеки прозорец е подходящ, с изключение на северния отвор;
 • определено ще трябва да засенчвате през лятото;
 • спазвайте температурата + 20 ... + 25 ° С през лятото, + 12 ... + 18 ° С през зимния сезон.

Цвете на щастието

Липсата на осветеност води до спиране на цъфтежа, бледност на листата и тяхното изхвърляне.

Влажност и поливане

 Оксалисът се характеризира със своята взискателност към водния режим:

 • не се допуска изсъхване на почвата и застой на влага;
 • полива се равномерно без волани;
 • листата се пръска два пъти или три пъти седмично през лятото и пролетта.

Важно! Растението се нуждае от висока влажност. През периода на почивка вишната не се полива. Ако въздухът в помещението е много сух през зимата, пръскането се възобновява.

Листата харесват, ако върху тях се натрупат капчици мека, утаена вода. Основното нещо е да се избягва пряка слънчева светлина върху мокро растение.

Подхранване

Презареждането се прилага през периода на интензивно развитие на оксалис: от средата на пролетния сезон до началото на есента, на всеки 2-3 седмици. През периода на покой цветето не се подхранва. Те използват универсални превръзки за цветя:

 • Цветният рай и Фертика;
 • Е-алфа и Цветар Микро;
 • Meister Agro и BioMaster.

Разреждането на тора се извършва съгласно инструкциите.

Как да трансплантирам

За разсаждане е подходяща универсална почва, която се купува в цветарски магазин. Можете да приготвите субстрата сами, като използвате в равни пропорции:

 • пясък;
 • чимове;
 • торф.

Прилага се дренаж. Контейнерът е достатъчно широк, няколко луковици или грудки се засаждат наведнъж, така че в бъдеще ще се получи буен храст.

Съвети. Трансплантацията на вишна се извършва ежегодно през пролетта поради нейния бърз растеж. При достигане на възраст от 4 години - веднъж на 3 години, така че растението да остане декоративно.

Трансплантацията се извършва внимателно, не уврежда кореновата система - качеството на манипулацията определя вкореняването и оцеляването на цветето.

Използвайте инструкции стъпка по стъпка:

 • подгответе почвата и нов контейнер предварително;
 • изсипете 2 см дренажен слой в съда, след това земя;
 • изсипете обилно оксалис, извадете от старата тенджера;
 • подредете растението в нова саксия;

  Корени от оксалис

 • запълнете кухините с почвени остатъци, поддържайте същото ниво на почвата;
 • поливайте разсада и го поставете на слабо осветено място.

Методи за размножаване

Отглеждане на вишна от семена

Oxalis се размножава със семена, но това е непопулярен начин сред градинарите. Посадъчният материал се засява на повърхността на почвата. При желание се побира в мини оранжерия, където постоянно се поддържа влажност. Семенните издънки изчакват около 3 седмици. За отгледаните издънки ще ви е необходим широк съд, където за разкош се поставят няколко разсада.

Листни резници

Разделянето на рязането на листа се извършва внимателно, поставя се във вода, поддържайки температурата + 23 ... + 25 ° C. Образуването на корени се случва през целия месец.

Стъблени резници

За покълването на стъблото се изисква навлажнен пясък. За да се поддържа влажност и постоянна температура, киселината се покрива с пластмасова бутилка. Вкорененият летораст се прехвърля в подготвената почва.

Чрез разделяне на корените

Когато пресаждате цвете с чист резачка или нож, корените се разделят на няколко части. Местата на нарязване се обработват с активен въглен.

Деление по корени

Парцелът се засажда в отделна саксия с питателна почвена смес и дренаж.

Клубени или луковици

Популярните методи за размножаване на Oxalis включват луковици и грудки, които обрастват културата през вегетационния период. Извършват се отделяне от майчината култура и засаждане в отделен контейнер.

С пристигането на пролетта се избират здрави грудки, засадени в обща саксия. Той се задълбочава с 1 см, поръсва се отгоре с 1 см слой земя. Докато клубените пуснат корени, е необходимо да се поддържа температура от + 8 ... + 11 ° C и периодично да се навлажнява почвата.

Размножаване на клубени

След месец температурата се повишава.Преди засаждането клубените се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат.

Нарастващи проблеми

Защо не цъфти

Сред причините те смятат липсата на период на почивка, изчерпване на оксалиса. Културата няма да цъфти, ако се използва тор в излишък.

Фито-болести

Oxalis е устойчив на болести. Прекомерното поливане обаче провокира загниване на корените. Растението се реанимира чрез трансплантация в изсушена почва, подрязване на болните растителни площи и намаляване на поливането.

Недостигът на вода, изчерпването на земята водят до изсъхване на растението. Изсушаването на листата води до слънчево изгаряне, сух въздух, невъзможност за нови условия.

Вредители

Листни въшки

Те се противопоставят на паразитите по 3 начина:

 • механични: вредителите се събират на ръка;
 • химически: разсадът се третира с инсектициди (Inta-Vir, Aktara);
 • народни: пръскайте растенията със сапун за пране.

Листни въшки

Щит

За да се отървете от ножницата, листата се избърсват със салфетка или четка за зъби, които се навлажняват в разтвор на сапун или алкохол и се напръскват с Aktara.

Бяла муха

Цветето се измива с чешмяна вода, третира се с Fitoverm, Aktellik.

Паяк акари

Необходимо е листата да се измият с тютюн и сапунена вода, да се изплакнат с хладка вода и да се обработи културата с Akarin.

Паяк акари

Заболяванията се сигнализират от следните симптоми, ако не се грижи правилно за киселината:

 1. Спиране на растежа. Температурният режим не отговаря. Необходимо е пренареждане.
 2. Появата на сиво гниене Намалете поливането, напръскайте с Fundazol.
 3. Затваряне на листата посред бял ден. Лъчите на слънцето падат, почвата е суха. Полейте храста, поставете го на друго място.
 4. Смъртта на цветето. Възможно е преливане и гниене на грудки. Културата се изхвърля от контейнера, непокътнатите грудки се избират и засаждат в прясна почва.
 5. Зацапване на листа. За да се предпази от изгаряния, оксалисът се поставя на засенчено място.
 6. Образуването на зелен оттенък върху листата. При липса на светлина се намира друг прозорец за саксията, но не на пряка слънчева светлина.
 7. Спиране на цъфтежа. Изчерпване на почвата, без период на покой. Ще се изисква трансплантация в нов субстрат.

Периодът на покой при киселината

Някои сортове кислица имат подчертан период на покой, изискващ максимална температура от +14 ° C през зимата.

Внимание! Сортовете оксалис се различават по периоди на почивка: оксалисът на Orgtis - напълно зимен сезон, оксалисът на Деп - от декември до януари.

През този период цветът рядко се полива или изобщо не се полива. Спирането на растежа и увисналите листа показват, че растението се нуждае от поливане. Изхвърлянето на листа означава, че трябва да спрете поливането, докато оксалисът се събуди. Киселината се отстранява в хладно и тъмно помещение, където няма скокове на температурата (+14 ° C). Новите издънки сигнализират за пробуждането на растението, последвано от възобновяване на поливането и връщане на старото място.

Цветето на оксалис се изнася в градината през пролетта и лятото, за да украси пейзажа с саксийни растения.

Оксалис в ландшафтния дизайн

През май градинската вишна се засажда на открито, след месец или един и половина културата ще пусне корени и ще започне да цъфти. Препоръчително е да вземете леглата, така че пряката слънчева светлина да не пада върху растението.

През октомври растението трябва да бъде изкопано - то няма да понася слана. Това се отнася до марсианския оксалис, сезонна култура. Луковиците за зимата ще трябва да бъдат премахнати, след като листата умре, с настъпването на пролетта, засадете ги отново и се възхищавайте на красотата.

Допълнителна информация. Понякога алпийският алпинист (златоустска вишна) се бърка със заешко зеле. Растенията принадлежат към различни семейства: първото - на елда (това е медоносно растение), второто - на растенията Kislichny.

При отглеждането на невероятно растение - вишна, грижите у дома не са трудни. Деликатно цъфтяща почти през цялата година, тя не е капризна за дреболии, дълго време радва собствениците на къщата с присъствието си и доставя само положителни емоции (любов, щастие).

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина