Китайска роза - домашни грижи и размножаване

За декорация на апартаменти, жилищни сгради, офис помещения, както и в ландшафтния дизайн, често се използва растението хибискус или китайска роза или китайска роза. Трудно е да не забележите този разкошен храст с огромни красиви цветя.

Растението принадлежи към семейство Malvov. Розовото дърво може да расте като дървовиден храст, дърво или тревисто растение.

Местообитанието е на юг от Китай и Индия, но храстът се е утвърдил добре в тропическите и субтропичните страни. В Корея нейното цвете е признато за национално, а изображението му е изсечено върху монетите на Малайзия.

Името на дървото има две части. Първата част характеризира цвете, което прилича на голяма роза, втората - страната на растежа.

Хибискус китайски

Листата на китайската роза са издълбани, лъскави, кожести, тъмнозелени на цвят. Цветето е голямо, расте до 16 см в диаметър. Много сортове китайски хибискус са отгледани с цветове на червен, бял, жълт, оранжев и розов цвят. На външен вид те се делят на обикновени и хавлиени.

Китайското розово дърво живее около 30 години. В естественото си местообитание може да достигне височина от 3 m.

Улична китайска роза

Хибискусът се адаптира към отглеждането както на закрито, така и на открито. Младите издънки на хибискус се използват за готвене, а от пъпките му се приготвя чай. Розана се отглежда и с лечебна цел.

Размножаване на китайската роза

Как да размножаваме хибискус у дома? Китайското розово дърво може да се размножава по два начина: чрез резници и отглеждане от семена.

Най-предпочитаният метод за размножаване на хибискус е чрез резници. Той е най-простият и най-малко трудоемък, докато разсадът винаги наследява всички характеристики на растението майка.

Внимание! Дърво, получено чрез размножаване чрез резници, ще цъфти след една година.

Резници

Като посадъчен материал използвайте клоните на розово дърво, които остават след подрязване на храста или специално отрязана резба с върха на издънката. Подготвените клонове трябва да имат две или повече междувъзлия.

Нарязване на резници от китайска роза

За вкореняване се използват два метода:

  1. Поставете отрязаните части на леторастите в буркан с вода. След появата на корените разсадът трябва да бъде трансплантиран в саксия с подготвена почва.
  2. Можете да вкорените резника директно в земята. Почвата трябва да е рохкава и лека. Можете да използвате пясък. Резниците се забиват в почвата. За да поддържате оптимални условия за вкореняване на резниците, покрийте засаждането отгоре с найлонов плик или стъклен буркан, за да създадете мини оранжерия. Периодично бурканът се отстранява и насажденията се проветряват. Това ще премахне конденза и ще предотврати гъбични заболявания на разсада.

Помещението трябва да поддържа температурен режим в рамките на + 22-25 ° С.

В рамките на 1-2 месеца след засаждането корените растат от резниците, те могат да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Отглеждане от семена

Дървото може да се размножава със семена. С тази опция за размножаване храстът ще цъфти не по-рано от три години по-късно.

Как да отглеждаме китайски хибискус от семена у дома? Тази опция отнема повече време от резници. Семената могат да бъдат взети сами или закупени от магазина.

Редът на отглеждане на хибискус е както следва:

  1. Семената се накисват предварително в топла вода за няколко часа. За засаждане се използват тези, които са на дъното на контейнера. Празни, плаващи семена не са подходящи за засаждане. Препоръчително е да добавите стимулатор на растежа към съд с вода. След това също се препоръчва да ги дезинфекцирате в слаб разтвор на калиев перманганат.
  2. Поставете семената върху влажен парцал за покълване. Покрийте ги и с влажна кърпа. При покълване парцалите трябва постоянно да се навлажняват, за да не изсъхнат.

Семена на хибискус

  1. След появата на кълновете, семената трябва да бъдат внимателно засадени в подготвена чаша с пръст. Като субстрат торфът и пясъкът могат да се смесват в равни пропорции. Засаждането се извършва или в предварително навлажнена почва, или след засаждането земята се навлажнява от пулверизатор.
  2. Насажденията трябва да бъдат покрити със стъкло или полиетилен, за да се получи импровизирана мини оранжерия.
  3. Ежедневните грижи се състоят в проветряване на оранжерията, пръскане на субстрата с вода и поддържане на температурата най-малко 25 ° C.
  4. След като разсадът има трети лист, трябва да се бере и засажда в отделни малки контейнери.

Вземане на разсад от китайска роза

В първите си саксии младите китайски рози ще растат, докато не бъдат трансплантирани в големи контейнери.

Грижи за разсад и разсад

Когато разсадът и разсадът се засаждат в отделни контейнери, те трябва да се грижат по същия начин, както при възрастните растения.

При подходящи грижи скоростта на растеж на младите растения е доста висока. За да се образува красива буйна корона, върховете на леторастите периодично се прищипват.

За младите разсад се изискват годишни трансплантации. За това се избира саксия, малко по-голяма от предишната в диаметър. На дъното е задължително организиран дренажен слой, състоящ се от малки парчета тухла или експандирана глина.

По-добре е да трансплантирате растението по метода на трансбордиране. С този вариант на трансплантацията практически се изключва рискът от нараняване на корените на хибискуса.

Празните места в саксията са покрити с подготвена пръст. За растението можете да използвате почвения субстрат, в който се отглеждат цитрусови плодове. Към него се добавя малко пясък преди засаждане. Можете сами да готвите земята. За целта смесете копка и листна почва на равни части и добавете по 1/3 хумус, пясък и въглен.

Вътрешно образуване на хибискус

Китайската роза трябва да се подрязва. Подрязването е необходимо за формирането на красива корона на растението, изтъняването му и стимулиране на цъфтежа на дървото.

Преди да започнете да формирате растение, трябва да вземете решение за вида на бъдещия хибискус. Обикновено се отглежда като стандартно дърво или като храст.

Щампована китайска роза

Кога трябва да започнете да оформяте своя хибискус от нулата? При младите китайски розови дървета формирането започва, когато разсадът достигне височина 13-15 cm.

Ако растението се формира под формата на стандартно дърво, тогава централният издънка се прищипва. Това стимулира растежа на страничните процеси. Тъй като младото растение има тънък ствол, най-добре е да привържете ствола към някаква опора, например дървена пръчка, когато оформяте дърво.

Ако се формира храст, тогава няколко пъпки, разположени отдолу, се оставят на централния ствол, а останалата част се отрязва. От тях ще растат клони на бъдещия храст. След около 3 месеца порасналите издънки също се отрязват.

При оформяне на розово дърво се изрязват сухи и повредени издънки, както и клони, които растат вътре в короната или успоредно на основното.

Разрезът се прави под ъгъл 45 ° с обикновени ножици. При избора на място за изрязване се обръща внимание на положението на пъпката или листа, над които се прави разрезът. Те трябва да бъдат разположени от външната страна на клона. В този случай растежът на издънката ще бъде насочен от короната.

Препоръчително е да режете цветето през февруари и есента. През лятото не се препоръчва резитба, тъй като това може да забави цъфтежа на храста.

С правилната резитба могат да се отглеждат дървета бонсай.

Бонсай

Грижа за възрастно дърво

За китайско розово дърво домашните грижи са прости. Включва своевременно поливане, подрязване, подхранване и създаване на условия за зимуване.

Режим на поливане

От февруари до октомври растението се полива обилно. Поливането се извършва, когато горният слой на почвата е сух. Вземат топла и утаена вода. След поливане излишната вода, която е била в тигана, се отцежда.

За едно растение по време на вегетацията влажността на въздуха трябва да се поддържа на 70%. Следователно, ако лятото е горещо, тогава се извършва листно поливане или пръскане.

Подхранване

По време на вегетационния период, за нормалното развитие на растението, храстът трябва да бъде оплоден. Най-добре е да закупите готови минерални състави, предназначени за цъфтящи растения. При избора на тор се предпочитат тези, които съдържат малък процент фосфор в състава си.

Минералните торове трябва да се редуват с органични вещества. Като органични торове се използва запарка от пилешки тор (концентрация 1:20) или кравешки тор (концентрация 1:12).

Внимание! Не можете да торите току що присадени растения.

Растенията трябва да се торят на влажна земя. Ако почвата е суха, можете да изгорите листата.

Обикновено храстът се опложда веднъж на 2-3 седмици.

По време на цъфтежа

Хибискусът цъфти в продължение на 3 сезона - започва през пролетта и завършва през есента. Някои екземпляри могат да изхвърлят пъпки дори през зимата.

Цъфнало цвете престоява на клона не повече от 1-2 дни, след което пада, но се отваря нова пъпка, която да го замени.

Цвете на китайска роза

За да се получи достатъчно светлина, хибискусът се поставя близо до прозорци, ориентирани на югоизток или югозапад. Когато се монтира на южен перваз на прозореца, цветето е защитено от пряка слънчева светлина.

През този период температурата се поддържа на + 18-20 ° C.

От пролетта до есента растението може да бъде поставено в градината или на балкона. Основното изискване при избора на място е разсеяна светлина, защита от вятър и течение.

През периода на почивка

През зимата растението трябва да почива. За да направите това, стайната температура се намалява, честотата и обемът на поливане се намаляват. За да се определи необходимостта от поливане, почвата в саксията се разхлабва с пръчка на дълбочина от няколко сантиметра. Ако е сухо, тогава се извършва поливане, ако само тънкият горен слой е сух, тогава поливането не се извършва.

Дневните часове се поддържат за 6-8 часа. При липса на естествена светлина допълнително се организира изкуствено осветление. Можете да използвате фитолампа специално за тези цели.

Оптималната температура за зимуване на растение е + 15-18 ° C.

Внимание! Температурата на въздуха не трябва да се понижава под + 10 ° С. При ниски температури растението умира.

Също така по това време цветето не се нуждае от често хранене. Наторявайте храста не повече от 1 път месечно с фосфорно-калиеви съединения или изобщо не прилагайте торене.

Ако въздухът в стаята е много сух, тогава поръсете китайската роза с топла мека вода.

Подготовка за зимата

През есента листата могат да паднат от хибискуса. В този случай голите стъбла се отрязват. Издънките се изрязват и оставят малки издънки (няколко сантиметра).

Също така, постепенно намалете поливането, така че през зимата намаляването на количеството вода да не е рязко.

До есента азотсъдържащите добавки се изключват, за да не провокират активен растеж на леторастите. По това време се препоръчва да се храни китайската роза с калиево-фосфорен състав. Торете не повече от 1 път на месец.

Защо китайската роза не цъфти

Флористите често се чудят какво да правят, когато хибискусът не цъфти. В същото време мнозина твърдят, че извършват правилните грижи за растението, включително поливане, хранене и температурни условия.

Една от причините, поради които хибискусът не цъфти, е, че дървото няма достатъчно светлина. Китайската роза цъфти само когато получи достатъчно светлина. В този случай трябва да изнесете саксията на балкона или градината. Можете да опитате да го преместите на южния перваз на прозореца.

Също така, друг отговор на въпроса защо китайската роза не цъфти е ненавременната резитба. Факт е, че цъфтящите издънки могат да бъдат само млади. Именно върху тях се полагат пъпките. Следователно, за да принудите хибискуса да образува нови пъпки, е необходимо след цъфтежа да се отстрани изсушеното цвете заедно с част от издънката.

Внимание! Китайската роза може да не цъфти, ако на растението не е осигурена нормална зима. Това може да се дължи на повишената температура на околната среда през този период, което се отразява негативно на залежаването на пъпките.

Друга причина е да пресадите дървото в много голяма саксия. Цъфтящите растения образуват пъпки само когато кореновата им система запълни целия обем на саксията.

Бушът може да изхвърли пъпки, но те не се отварят и скоро изсъхват и падат. Това може да се дължи на липса на влага, хранителни вещества или ниски температури. Също така, поради липса на влага и хранителни вещества, листата ще пожълтяват.

Пожълтял лист на хибискус

Ако има цветя, но в малки количества и храстът расте предимно зелена маса, това означава, че растението получава азотни торове в излишък. Може да се дължи и на недостатъчно осветление.

Китайската роза е растение, което органично ще се впише във вътрешността на всеки дом или ще украси градински парцел.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина