Clerodendrum Thomsoniae цвете - домашни грижи

Clerodendrum Thompson е красиво и необичайно растение, което се отглежда с удоволствие у дома и от своя страна радва окото и украсява перваза на прозореца. Тази статия разказва за грижите, размножаването и други характеристики на Clerodendrum на Томпсън.

Биологични характеристики

Clerodendrum Thomsoniae е вид цъфтяща лоза от рода Clerodendrum, семейство Verbenaceae. Това е вечнозелено растение, което може да нарасне до 4 м височина. Листата му са яркозелени, продълговати, дълги до 17 см, средно 13-14 см с изразени жилки. Петцветни цветя с диаметър до 2,5 см се оформят на гроздове от 8 до 20 бр. на едно в симподиални съцветия. Цветът варира от чисто бял до люляк и пурпурни нюанси. Венчето е червено с 5 венчелистчета и 2 см дължина.

Клеродендрум Томпсън

Име на растението

В превод от гръцки „Kleros” означава „съдба, много, късмет”, а „Dendron” означава „дърво”. Името на цветето може да бъде различно: кървяща слава, грозде с кървящо сърце, беффлауър, но тези имена могат да се прилагат и към останалите 400 вида от рода Clerodendrum.

Откъде идва името е неизвестно до края. Има няколко версии:

  • През деветнадесети век. живял шотландският мисионер Д. Томпсън, който дошъл в Камерун, за да събира цветя за Кралската ботаническа градина в Кю и Британския музей.
  • Джордж имал племенник У. Купър Томпсън, който също бил мисионер, но вече бил в Нигерия и в негова чест растението било кръстено (първоначално кървящо сърце, след като било преименувано на Клеродендрум Томпсън).
  • Уилям беше женен и след смъртта на съпругата му поиска да нарече цвете на нея. Затова понякога можете да чуете името Clerodendrum на г-жа Томпсън.

Като цяло няма точна версия, но е ясно, че името се върти около едно семейство мисионери.

Забележка! Родът на растенията е много богат, но основно се отглеждат Mehonsol, Thompson, Clerodendrum на Wallich, Ugandan, Filipino, Spezum, Tripartite и Bunge.

Естествена среда

Растението е пренесено от Западна Африка или по-точно от Камерун на запад в Сенегал. В някои региони не е било възможно да се отглежда, така че е натурализиран.

Clerodendrum Thompson: домашни грижи

Clerodendrum Thompson е един от малкото видове от рода Clerodendrum, който може да пусне корени у дома. За да се случи обаче, трябва да бъдат изпълнени определени условия.

Правилно осветление

Clerodendrum се нуждае от много светлина, пряката слънчева светлина няма да увреди цветето. Следователно растението ще се разбира добре от източната, южната и западната страна. На север обаче може да няма достатъчно светлина, за да образува пъпки.

Clerodendrum Thomsoniаe

Режим на поливане и хранене за цъфтеж

Необходимо е да се полива растението редовно и обилно (особено през пролетта и лятото), тъй като клеродендрумът обича влагата.

Важно! Поливането е необходимо след изсъхване на горния слой на почвата. Клеродендрум не харесва както сушата, така и залива. През зимата растението спира да расте и абсорбира малко вода, така че през този период е важно да се гарантира, че няма излишно количество вода. Можете да поливате с течаща, утаена вода със стайна температура.

Растението ще се справи добре и с редовно пръскане, особено през лятото, когато е много горещо или ако в стаята работят мощни батерии или нагреватели. В противен случай листата ще пожълтеят и растението ще изсъхне.

През зимата (по време на почивка) лозата може просто да хвърли листата. Ако това се случи, не се притеснявайте и се опитайте да увеличите влажността. Това е естествен процес. Въпреки че би било хубаво да защитите цветето от директен горещ въздух.

Забележка! По време на фазата на активен растеж (пролет-лято), растението трябва да бъде оплодено с течно торене за цъфтящи стайни растения. Това трябва да се прави редовно: всяка седмица. През есента ще са достатъчни 1-2 пъти месечно, през зимата това изобщо не е необходимо.

Как да размножавате лозата Clerodendrum Thompson у дома

Лиана може да се размножава по два начина: чрез резници и семена.

Резници

За да направите това, трябва да отрежете стъблото, полу-лигнифицирани резници с дължина около 8-10 см и да премахнете долната двойка листа.

Кълнове от клеродендрум

След това трябва да подготвите почвената смес. Тя трябва да се състои от торфена почва и перлит (или едър пясък). Трябва да се смесва в пропорции 1: 1. Засадете, покрийте с найлоново фолио и поставете на добре осветено място с температура 20-21 ° С.

Забележка! Необходимо е да се поддържа постоянна влажност на почвата, в противен случай растението няма да пусне корени.

Ако всичко е направено правилно, след около 4-6 седмици ще бъде възможно да се трансплантират издънките. Саксиите трябва да се напълнят с компостна почва. При пресаждането контейнерът не трябва да е голям.

По време на този етап е необходимо също така да се извърши процедурата за прищипване на върховете на леторастите, за да се накара цветето да стане. След като порасне малко, ще бъде възможно да се трансплантира в по-широки контейнери.

Семена

Необходимо е да се събират семена от майчиното растение, когато цветето изсъхне, а семената са твърди и тъмни на цвят. Почвата е необходима същата като за резниците, след това направете оранжерия. Тук трябва особено внимателно да наблюдавате температурата, влажността и осветлението, защото семената са много по-слаби от резниците, така че може да не покълнат. След около 7-10 дни ще видите кълнове, ако всичко е направено правилно. След 6-8 седмици растението може да бъде засадено в голяма саксия.

Семена от майчино растение

Дори и да не се получи размножаване, е необходимо да се трансплантират както млади, така и възрастни растения. Първият трябва да се трансплантира всяка година, увеличавайки саксията, а вторият - веднъж на 2-3 години. Саксията може да не се сменя, но е важно да замените почвата. Това се прави през пролетта преди етапа на активен растеж.

Почва за Clerodendrum на Томпсън

Почвата за добър растеж на клеродендрум трябва да бъде:

  • питателна, в противен случай на клеродендрума ще липсват минерали за растеж и растителност;
  • слабо кисела, в противен случай растението ще изгние;
  • лесно.

Можете да си купите готови смеси (за рози и за азалии, смесете в съотношение 4: 1) или да се приготвите сами. Това ще изисква пясък, торф, хумус, листни и почвени типове земя в равни количества. В долната част трябва да изложите добър слой експандирана глина или счупена тухла.

Формиране на Буш

Формирането на храст е много интересна процедура и клеродендрумът на Томпсън работи добре за това. Може да се отглежда като ампелно цвете или, например, да го оставите да върви по периметъра, който собственикът на растението иска. Тоест, можете да направите някаква рамка и да растат по нея, или около стаята, или във всякаква друга форма.

Забележка! Също така е възможно да му дадете грозде или стандартно дърво, като използвате формираща резитба.

Защо Clerodendrum на Томпсън не цъфти

Clerodendrum може да не цъфти, защото му липсват светлина, хранителни вещества и вода. Като цяло изкуствените условия не са толкова близки до естествените. Следователно трябва да наблюдавате характеристиките, жизненоважни за клеродендрума.Можете също така да извършите следната операция: след формирането на короната (някъде през февруари), трябва да оставите издънките (около 60 см дължина), а листата от своя страна трябва да бъдат отрязани. В края на март - началото на април вече ще има първите цветя. Но за тази процедура растението трябва да е възрастен.

Буйно зелено цвете

Clerodendrum Thompson трябва да организира условия, които са възможно най-близки до естествените, за да получи цъфтеж и правилно развитие на цветята. Това обаче няма да изисква много време и усилия. Clerodendrum Thomsoniae е интересно, не особено причудливо растение, за което е лесно да се грижи и което ще зарадва жителите на къщата с външния си вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина