Дървото на съдбата - clerodendrum, красива легенда за името на цветето

Clerodendrum Ugandan е тропически храст джудже, роден в Източна Африка и Азия. Clerodendrum в природата расте в три форми: като малко дърво или храст, ампелно растение и лиана. Дървото е популярно дадено име Clerodendrum синьо, или сини пеперуди в чест на ярките светлосини цветя. Той също има различно име - дървото на съдбата, заради легендата за привличане на радост, късмет и късмет към себе си.

Clerodendrum Ugandan

Clerodendrum Ugandan набира огромна популярност сред ценителите на екзотичните растения и обикновените производители на цветя, живеещи в средните ширини. Но самото вечнозелено растение расте в Африка и Азия и се използва за декоративни цели.

Изглед на Уганда в саксии

Ботаническо описание на растението

Clerodendrum Ugandan е вечнозелено многогодишно растение, което принадлежи към семейство Verbenaceae. Той има лигнифицирани тънки издънки, поради което се класифицира като полулиани и полу храсти. Издънките могат да се простират до 2,5 м дължина. Тъмнозеленият лист достига размер 10 см, формата на листа е ланцетна с назъбен ръб, има и гладки ръбове.

Цветето е яркосиньо на цвят с големи венчелистчета, което много прилича на синя пеперуда. Една пъпка съдържа пет листенца, всяко от които е различно по цвят и форма от останалите. Този в средата е много по-тъмен от останалите и е извит във формата на лодка. В самия край на пъпката има жълти тичинки.

Сини пеперуди

Красива легенда за дървото на съдбата

Буквалният превод на името на цветето означава „дървото на съдбата“. Има легенда, дошла от остров Ява от Индонезия. Пише, че дървото притежава огромна сила. Може да донесе радост и щастие в дома ви.

Африканските народи имат подобна легенда. Известно е, че са се покланяли на дървото. Под него се проведоха значителни ритуали на африкански жители. Те вярвали, че клеродендрумното дърво на съдбата е способно да привлича само добри и щастливи емоции, както и късмет и късмет.

За ваша информация! Смята се, че цветята на угандийския клеродендрум в древен Рим са украсявали храма на богинята на любовта Венера.

Защо Clerodendrum Ugandan е ценен?

Clerodendrum Ugandan е ценен преди всичко заради красивия си и дълъг цъфтеж. Особено интересна е формата на цветята под формата на сини пеперуди, което прави храста по-желателен за градинарите за придобиване от белия вид - clerodendrum calamitosum. Приятният аромат, излъчван от цветята, също привлича вниманието.

Някои градинари придобиват този вид поради необичайната легенда, свързана с растението. Някои вярват, че наистина има способността да носи късмет и радост.

Clerodendrum Ugandan: домашни грижи

Създаването на благоприятни условия за угандийски Clerodendrum и грижи у дома не отнема много време. Растението е непретенциозно в отглеждането, така че не е нужно да имате специални умения. По принцип трябва да следите осветлението, влажността на въздуха, внимателното поливане и температурните условия. След цъфтежа на цветята са необходими резитба и прищипване, така че растението да цъфти добре през следващата година.Ако правилно се грижите за растението постоянно, тогава няма да имате нужда от лечение на болести и вредители.

Отглеждане на перваза на прозореца

Температурен режим

За здравословен растеж на клеродендрум в северните ширини е необходимо да се поддържа определена температура. През летния сезон дървото функционира активно, но през зимата се нуждае от мир. За това стайната температура се понижава до 19 ° C. Този метод помага на растението да набере сила и да цъфти обилно от началото на пролетта. От март до ноември температурният режим за отглеждане на храста се поддържа в диапазона от 19 ° C до 25 ° C.

Влажност на въздуха

Основата за грижата за Clerodendrum, с прякор дървото на съдбата, е поддържането на високо ниво на влажност. В стайни условия не винаги е възможно да се поддържа определено ниво на влажност. Редовното пръскане с мека и леко хладна вода ще помогне да се увеличи в сухо, отоплявано помещение. За допълнителна влага саксията се поставя върху палет с вода, близо до нея се поставя съд с вода или върху отоплителната тръба под перваза на прозореца се поставя влажна кърпа.

Оставяне по време на цъфтежа

Грижата за клеродендрумното дърво на съдбата по време на цъфтежа включва периодично хранене, поддържане на благоприятна температура и умерено поливане.

По време на цъфтежа растението се храни със сложни органични и минерални препарати. Особено по това време се препоръчва да се увеличи съдържанието на калий в почвата, което влияе на буйния и обилен цъфтеж. Но азотсъдържащите торове трябва да бъдат намалени и е по-добре да спрете за известно време. За да се предотврати появата на хлороза, растението се третира и се напръсква с препарати, съдържащи желязо.

Важно! Поливането се извършва с мека, леко топла вода, по-добре е да се използва речна или дъждовна вода.

Време на цъфтеж

Сините пеперуди Clerodendrum цъфтят за дълъг период, но не през цялата година, подобно на друг вид Clerodendrum Uruguay. Цъфтежът на пъпките започва през април след подрязване на стари клони. Цъфтежът продължава до ноември. След това лозата трябва да бъде изпратена да си почине, за да натрупа сила.

Clerodendrum Ugandan

Болести, вредители, нарастващи проблеми

Основната причина за появата на заболявания в угандийския Clerodendrum е неправилната грижа. Проблеми и заболявания, възникващи от дървото:

 • хлороза. Лекува се с превръзка с разтвор на железен сулфат или специални препарати, съдържащи повишено ниво на желязо;
 • разпадане на кореновата система, поради прекомерно поливане. Необходим е редовен дренаж на почвата и правилно поливане;
 • пожълтяване на листата, изсушаване на върховете на издънките, изливане на пъпки. Започва да пожълтява поради липса на влага в почвата и въздуха;
 • появата на кафяви петна по листните плочи поради хипотермия. Препоръчително е да преместите саксията на по-топло място;
 • петно ​​с жълт и кафяв цвят по листата. Причината за появата им е слънчево изгаряне. Трябва да преместите саксията с цветя на по-тъмно място. След това напръскайте земната част на храста с вода. За по-ефективни резултати можете да поставите вентилатора близо до гърнето.

Забележка! Лияна рядко страда от нападения от вредители. Факт е, че те се плашат от миризмата на листата на растението, която съдържа повишено ниво на етерични масла.

Вредители, които увреждат клеродендрума:

 • Литовски;
 • листна въшка;
 • паяк;
 • белокрилка;
 • щит.

При леко заразяване с вредители е достатъчно да изплакнете храста със сапунена вода. При големи щети се използват специални препарати, фунгициди и инсектициди, с които се обработват почвата и наземната част на храста.

Методи за размножаване

Clerodendrum се размножава по два начина:

 • семена;
 • резници.

Размножаването с помощта на семена се извършва в края на февруари или началото на март. Препоръчва се семената да бъдат засадени в предварително подготвен субстрат от торфена почва и пясък.След това е необходимо да се полива обилно почвата и да се покрие саксията с фолио. След 1,5 месеца се появяват първите издънки.

Размножаване чрез резници

Размножаването чрез резници се извършва от април до септември. За да направите това, удължените издънки се разрязват наполовина. Резниците се разделят на резници, като всеки трябва да има поне три реда пъпки. След това се поставят в съд с вода, а отгоре са плътно покрити с найлонов плик. Веднага след появата на първите корени, резниците се засаждат в земята.

Clerodendrum Ugandan е красиво и ярко цвете с необичайни съцветия под формата на сини пеперуди. Всяка година се разработват нови видове и сортове клеродендрум, които печелят любовта на градинарите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина