Как да се грижим за клеродендрум у дома

Цветето clerodendrum е буен храст и малко дърво. В нормална природа това растение може да се намери главно в тропическите територии на Африка, Южна Америка и Китай. Името му, преведено на руски, означава „дървото на щастието“, но се нарича и „невинна любов“. Култивирането на клеродендрум започва преди около двеста години. Въпреки това, като домашно растение е известно сравнително наскоро и за кратък период от време цветето се влюби както в градинарите, така и в ландшафтните дизайнери. По-долу ще разгледаме как да засадите цвете на клеродендрум, домашни грижи и отглеждане.

Clerodendrum: домашни грижи

Ако се придържате към някои изисквания за грижи, ще можете самостоятелно да отглеждате един или повече представители на тази цъфтяща лоза. Цветето ще бъде луксозна украса в апартамент или в градина на открито.

Как изглежда едно растение

Clerodendrum много често се използва като част от дизайна. Неизискваща и лесна за оформяне лоза, с която изобщо няма проблеми.

Трябва да се придържате към някои съвети за грижа за цвете на клеродендрум у дома:

 • поставете цвете на източния или западния перваз, така че да има много светлина, но директните лъчи да не падат върху него;
 • поливане всеки ден, така че почвата да е леко влажна отгоре, през зимата трябва да поливате веднъж седмично;
 • подходяща температура през лятото за растение е около 23 градуса, а през зимата - 17, в този случай е възможно да се постигне обилен цвят;
 • тенджерата трябва да се постави върху палет или чинийка с малко вода;
 • всеки ден можете да избършете листата с влажна кърпа;
 • през лятото давайте подхранване веднъж седмично;
 • редовно подрязване на растението, това активира растежа, а също така придава на храста правилната форма.

Подрязване

При млади индивиди върховете на върховете се отщипват. Възрастните лози изискват по-твърдо прищипване. Не е необходимо да съжалявате растението - то расте отново лесно след резитбата, ще стартира много странични издънки. Всички венчелистчета са прищипани до една трета от дължината си. Съцветията се образуват на странични едногодишни издънки.

Традиционната форма на клеродендрум е лиана. У дома обикновено се отглежда като ампелно растение със свободно висящи лози или прикрепено към опора, задавайки необходимата посока на растеж. Растението е лесно за оформяне - може да се отреже като малък храст или дърво.

Форма на дърво

Формата на дървото. В млад клеродендрум е оставен само един най-силният издънка, завързан към вертикален лъч, останалите са напълно отрязани. Когато растението расте до половин метър, короната му се отрязва. Местата на растеж на следващите странични издънки трябва да бъдат защипени за по-активно разклоняване. Всички стъбла под препоръчаното най-високо ниво се отрязват от време на време.

За да се придаде желаната форма, всяка година по време на прищипването всички стъбла на растението се отрязват на предпочитаната височина. Страничните клони се прищипват, така че храстът да е дебел и буен.

Прехвърляне

По принцип вътрешният клеродендрум се трансплантира през лятото след цъфтеж около три пъти годишно. Случва се, те просто сменят горния слой на почвата. През зимата е по-добре да не трансплантирате.Основната причина е цъфтежът. За да цъфти растението, се препоръчва прищипване. Но трансплантацията не може да се извърши едновременно с този процес, тъй като по време на "преместването" корените все още могат да се деформират и ще отнеме време клеродендрумът да започне да расте отново и едва след това може да бъде отрязан.

Ако засадите растение в по-голям контейнер, тогава времето на цъфтеж може да се промени. Докато корените достигнат стените на контейнера, клеродендрумът просто ще продължи да расте.

Как да се храня

Подхранването е необходимо за clerodendrum. Но как точно да се прилагат торове, всеки производител решава самостоятелно. Можете да добавите фосфорно-калиеви минерали под формата на гранули или бучки към почвената смес по време на процеса на трансплантация. Можете да прилагате превръзки с продължително действие във формата на пръчка. Най-често срещаните са течни превръзки, те могат да се използват за оплождане както на корени, така и на листа.

Внимание! Торове могат да се дават на растението от пролетта (няколко седмици след прищипването) до есента на интервали от няколко седмици. През есента пълзящото растение започва в латентно време, поради което всички торове спират.

Clerodendrum: как да се размножава?

При клеродендрума размножаването може да бъде по два начина: чрез резници и с помощта на семена. Тези два метода са описани по-долу.

Clerodendrum: как да се размножава чрез семена

Обикновено се купуват в магазин или се подбират ръчно. Също така трябва да знаете, че колкото по-дълго семената лежат без работа, толкова по-трудно им поникват. Поради това е препоръчително да се сеят, първо, само нови семена и, второ, с марж. Оптималното време за сеитба е в края на зимата. Саксиите за засаждане трябва да бъдат подготвени предварително.

Процес на засаждане

Могат да се използват средно големи дървени щайги, пластмасови контейнери и дори чаши. Също така трябва да запомните да правите дупки в контейнера за оттичане на вода. Сега няколко думи за почвата, в която ще растат семената. Тя трябва да бъде въздушна, питателна и пропусклива. Приготвя се смес от две части тревна почва, торф и речен пясък. Всичко се смесва и обработва. Съставът се поставя за двадесет минути във фурна при температура сто и осемдесет градуса. След това сместа се оставя да се охлади, изсипва се в контейнери за засаждане и се навлажнява обилно. След това семената се засяват. Сега контейнерът може да бъде поставен в оранжерията или покрит със стъкло. Кондензатът се събира навреме.

Размножаване чрез резници

Как да размножаваме клеродендрума чрез резници бързо и ефективно? Вегетативното размножаване е по-лесен и практичен вариант, който градинарите с удоволствие използват.

Внимание! За резници вземете здрави стъбла или използвайте онези части, които са били отрязани от клеродендрума по време на образуването на зърното.

Процесът на присаждане се извършва от пролетта до началото на есента. Прибраните резници трябва да съдържат поне три реда пъпки. След това издънките се поставят в чаша с течност и се покриват със стъкло. След известно време можете да видите, че резниците са образували корени. Но засега те са много крехки и деликатни. За пълното развитие на растенията те се трансплантират в почвата.

Вкореняване на резници

Процесът на вкореняване се извършва на етапи:

 • първо трябва да отрежете всички възрастни венчелистчета;
 • резниците трябва незабавно да се поставят в контейнер с чиста вода;
 • поставете контейнера с резници на полусянка, където няма пряка слънчева светлина;
 • обновявайте водата от време на време;
 • корените се образуват в рамките на няколко седмици;
 • вкореняването на растение е съвсем просто, така че дори начинаещи цветари могат да се справят.

Clerodendrum: защо не цъфти у дома

Клеродендрум Томпсън: какъв вид домашни грижи и защо не цъфти? Всички проблеми, за които растението не цъфти, са свързани с неправилна грижа:

 • грешни условия на почивка на цветя;
 • растението отдавна не е трансплантирано;
 • в земята има твърде малко хранителни минерали или обратно, изобилие.

Угандски сорт

Внимание! По време на размножителния период цветето е приятно да бъде при температури до 23 градуса по Целзий.За да накара едно цвете да расте бързо и да цъфти обилно, то се нуждае от осветление и постоянно поливане. Но до края на ноември, като всяко широколистно растение, трябва да бъде изпратено да почива. Почивката му не е дълга, около 2 месеца (от късна есен до януари).

Това ще бъде достатъчно за растението да изхвърли част от листата и да запази хранителни вещества за образуване на пъпки. Но ако не дадете на растението почивка, то може просто да не цъфти.

За да може вътрешният клеродендрум да зарадва с обилния си цъфтеж, всички разрушителни фактори трябва да бъдат премахнати, като се даде възможност да расте в правилните и комфортни условия.

Защо листата пожълтяват и падат?

Това е най-често срещаният растителен проблем. Ако долните листа пожълтяват и това се случва доста рядко, цветето се отървава от старата, развалена зеленина. Това е нормална причина и няма нужда да се притеснявате в такава ситуация.

Какво друго кара листата да отпадне? Има няколко основни причини:

 • често или рядко поливане на растението;
 • силно застояла вода;
 • тесен саксия за цветя.

Ако по листата се появят жълти петна, това може да е:

 • лошо място за цвете (което означава, че трябва да се пренареди);
 • върху него духа студен вятър;
 • хваща се в чернови.

Ако листата започнаха да падат обилно, тогава причината е в сухия въздух в стаята. Също така, причината може да се крие в прекомерно количество слънчева светлина.

За да започнете да третирате растение, на първо място, трябва да проверите почвата, да коригирате режима на напояване и да нанесете торове. Земята трябва да е мека, водна и дишаща. Твърде грапавата почва пречи на водата да попие. Необходимо е да се полива растението само с филтрирана (утаена) вода, чиято температура не е по-висока от 25 градуса. Поливането се извършва: през есента, няколко пъти седмично; през зимата - веднъж на три седмици; през пролетта и лятото - веднага, когато почвата изсъхне. Ако правилно се грижите за растението и спазвате тези правила, болестта ще отстъпи.

Clerodendrum: заболявания, които са му присъщи

Основните проблеми и заболявания на клеродендрума са паякови акари, листни въшки и брашнести червеи. Когато се открият първите признаци на заболяването: ако листата гният и се извиват, вътрешното цвете clerodendrum не расте добре, издънките са изкривени, трябва да напръскате и обработите земята с фунгициди. В зависимост от тежестта на заболяването, лечението се провежда от един до няколко пъти месечно. След пръскането цветето се поставя в оранжерия за 2-3 дни, покрива се със стъкло и се запазва от пряка слънчева светлина.

Растителна болест

Гниенето на корените и стъблата е голяма опасност за цъфтящия клеродендрум. Тези заболявания се причиняват от често поливане. В този случай всички повредени стъбла се отрязват от растението, напръскват се с Fitosporin и изобилието от поливане се намалява.

Поради гниене растението може изобщо да умре. Ако щетите са твърде големи, трябва предварително да се погрижите за актуализирането на цветето, като вземете здрав и здрав дръжка.

В заключение трябва да се отбележи, че е съвсем просто да отгледате домашно растение clerodendrum самостоятелно у дома, най-важното е да се придържате към правилата за грижа за цвете и да предотвратите различни заболявания. Любимите сортове на градинарите са Томпсън и Уганда.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина