Clerodendrum liana - сортове и сортове

Друго име на това растение е дървото на съдбата. Clerodendrum цъфти дълго и обилно. Благодарение на необичайната структура на цветето се нарича кървав кръст. Развъдчиците на растения предпочитат да го наричат ​​volcameria. Поради необичайно яркия си вид, той често се използва в ландшафтния дизайн за подобряване на оранжерии, дворове и предни градини. Освен това растенията се вкореняват много добре в закрити условия.

Характеристики на клеродендрума

При естествени условия може да се намери в тропиците на Азия, Австралия, както и в крайбрежните зони на островите в Индийския океан. Вариантите могат да бъдат много различни: има както храсти, така и лозя с дължина над 4 м.

Пагода

Според класификацията на клеродендрума растителните видове и сортове принадлежат към семейство Ясноткови. Широколистните форми на растението са широко разпространени, но могат да се намерят храстови цветя.

Формата на стъблата варира. В стаите и оранжериите лозите са предпочитани за вертикално градинарство. Храстите са къси и при правилно засаждане и резитба могат да се отглеждат като красиво цъфтящо дърво.

Листата са гладки и имат типична тетраедрична форма. Подредени по двойки, срещуположно. Формата е различна.

Clerodendrum може да цъфти дълго време, но само с подходящи грижи. Понякога този период продължава от април до октомври преди настъпването на студеното време. Съцветията имат характерен външен вид.

За ваша информация! Не случайно го нарекоха кървавият селянин. В древни времена е бил използван за украса на храмове, тъй като снежнобялите венчелистчета, на фона на които контрастират ярко алените дълги тичинки, наистина приличат на отровен кръст.

В самото съцветие има няколко чашки с форма на камбана. Цветът на венчелистчетата може да бъде не само бял, но винаги контрастира с тичинките.

Растението излъчва деликатен ароматен аромат. Всеки сорт и сорт има свои, специални.

Как да се грижим

Растението е непретенциозно към условията на засаждане. Чувства се добре както на ярко слънце, така и на сянка. Зимуването на волкамерия се понася без проблеми. Основното нещо е да се спазва температурният режим и комфортно ниво на влажност. Температурата през този период трябва да бъде в рамките на 15 ° C. Почива от цъфтежа.

За да може клеродендрумът да расте дълго време и да радва очите на своите животновъди, е необходимо да се създадат условия, близки до родните му естествени. Както знаете, дивите видове растат в тропиците. Ето защо е много важно да се поддържа висока влажност. Честото поливане е малко вероятно да допринесе за това, така че е необходимо да пръскате листата с чиста вода със стайна температура, доколкото е възможно.

Clerodendrum: видове и сортове

Разликите между сортовете могат да бъдат значителни. Те са под формата на стъбла, листа. Съцветията и техните форми са друга отличителна черта.

Има много видове, от обикновения Clerodendrum Paniculatum до по-редките като Clerodendrum Glabrum или Clerodendrum Akuleatum.

Пагода (Clerodendrum Paniculatum)

Нарича се още цветна пагода. Растението е донесено от Централна Азия. Името си е получило неслучайно. Съцветието има ясно изразена пирамидална форма. Цветята в него са разположени на различни нива, което го прави още по-подобен на будистки храм - пагода.

Цветята са малки, но многобройни. Във форма на фуния. Обикновено съцветията на Clerodendrum Paniculatum са оранжеви или лимоненожълти, по-рядко червени.

Листата са тетраедрични, лъскави, с форма на сърце. Самото растение е храстовидно, образува много малки издънки.

Забележка! В древни времена е бил използван като мощно слабително средство.

Бундж

Доста своеобразна, макар и силно декоративна лиана. Расте много бързо, понякога агресивно: дори пробива участъци от асфалта. На разстояние 3-4 м от майчиното растение могат да се намерят множество издънки. Clerodendrum Bunge на открито се чувства максимално комфортно. Подобно на останалата част от семейството, растението изисква спазване на режима на висока влажност.

Съцветията имат характерна форма на обемна топка. Цветята са тъмно розови, напомнящи на фойерверки от разстояние.

Миризмата от целия клеродендрум е много приятна и устойчива. Плодовете са невидими. Размножаването става изключително чрез резници на леторасти, които лесно се вкореняват. Това трябва да стане през май, късна пролет.

Филипински (Clerodendrum Philippinum)

Грацията на този храст изумява градинарите и техните гости. Растението е популярно в Япония, оттам стигна до Русия.

Филипински

Chlerodendrum Phillipinum облагородява както големи веранди, така и средни офиси. Той много обича слънчевата светлина, така че местоположението му на западния прозорец е идеално. При по-ниска температура на въздуха растението изисква по-малко светлина.

Стъблото е тънко, достига 2 м височина. Листата са светлозелени, по краищата се вижда назъбеност. Образуват се много издънки. Върховете трябва да бъдат отрязани, така че цветето да има храстовиден вид и да се образуват повече съцветия.

Грижата за Clerodendrum Filipino изисква специални грижи, защото цъфти целогодишно, но с кратки прекъсвания. Продължителността и честотата ще зависят от това колко удобни са растенията.

Цветя с различни нюанси: от снежнобял млечен до розов. Съцветията са сферични. Венците са големи, кадифени на допир. Ароматният аромат ви позволява да се обадите на филипинския clerodendrum ароматен volcameria.

Важно! Поливането е умерено, особено при ниски температури. Необходимо е постоянно пръскане. Но водата не трябва да докосва съцветията.

Clerodendrum се размножава чрез семена или резници. Много е трудно да завършите първия вариант стъпка по стъпка, защото ще трябва да създадете условия за растението, идентични с тези на оранжерията. Рязането е по-практично и по-бързо.

Подхранването определено е необходимо. Препоръчително е да изберете течен формат.

От вредителите, които могат да причинят заболяване, са известни мащабното насекомо и паякът. Най-простото нещо, което можете да направите с това, е да измиете растението под гореща вода (до 40 ° C). Инсектицидите трябва да се използват много внимателно.

Clerodendrum на господарката Томпсън

Clerodendrum Thomsoniae е известен със своите грандиозни пъпки. Има поверие, че това цвете е символ на невинна любов. Следователно за момичета в Южна Азия, които все още не са омъжени, това растение не се препоръчва за отглеждане, тъй като имаше възможност за несподелена и невзаимна любов.

Зашеметяващите цветове на Clerodendrum на г-жа Томпсън

Цветето на Clerodendrum на г-жа Томпсън радва окото с яркочервени съцветия, разположени върху бели прицветници, които имат дълги бледо кремави тичинки. Периодът на цъфтеж продължава от ранна пролет и завършва през юни. При благоприятни условия може да цъфти по-късно, до септември.

Външно това е дървесна широколистна лиана. Тя се нуждае от постоянна системна резитба. Изключително устойчив е на сух климат. Температурният режим също е изненадващ, растението се чувства добре дори при 15 ° C.

Clerodendrum Speciosissimum

Speciozum е вечнозелен храст с максимална височина 3 м. Най-финият Clerodendrum е хибриден вид. Родителските растения са блестящи Clerodendrum и Clerodendrum Thomsoni. Поради тази причина размножаването със семена не е възможно. Използва се само присаждане.

Clerodendrum

Стъблото е розово или червено. Листата са малки, с форма на сърце. Леко космат на повърхността.

Съцветия под формата на метлици. Чашите са бледо розови, а на този фон ярко алени венчелистчета се открояват в контраст. Тичинките също са ярки и продълговати.

Забележка! Периодът на цъфтеж е дълъг. Може да се съкрати при неблагоприятни условия.

Clerodendrum пъстър

Името на вида се превежда като "невъоръжен". Растението има много красиви листа, те имат ярък изумруден цвят, на фона на който има светлозелени петна, напомнящи на мрамор.

При вида цветята са дребни, бели, а тичинките лилави.

Clerodendrum Schmidt

Този сорт Clerodendrum има различно име - вериги на славата. На фона на тъмнозелени сочни листа, белите четки с дълги тичинки изглеждат много впечатляващи. Съцветията на Clerodendrum Schmidt, дори и при домашни грижи, изглеждат като снежнобяла каскада.

Цъфтежът е периодичен, но дълготраен. С подходящи грижи е възможно и през зимата.

Clerodendrum Valichi (Prospero, Wallich)

Производителите на Clerodendrum Wallichii наричат ​​булото на булката. Ярко белите съцветия наистина, когато се комбинират, наподобяват букет на булка.

Забележка! Това е вечнозелен храст с ниска височина. Листата са дълги, сочнозелени.

Clerodendrum Champagne Splash

Clerodendrum Sahelangii е рядък и много издръжлив вид. Отглежда се в градината, както и на закрито. Цветята са бели, разположени на дълги крака, поради което са получили това име.

Clerodendrum Sahelangii

Спрей от шампанско не е придирчив към осветлението, но изисква високо ниво на влажност.

Clerodendrum Slendens (блестящ)

Дълга лиана Clerodendrum Splendens вечнозелена. Стъблото е къдраво, съцветията са алени.

Лъскав Clerodendrum

Сортът при подходящи условия прераства в много сладка цъфтяща лоза.

Clerodendrum Trichotomum

Clerodendrum Trichotomum е класифициран като широколистен. Това е ниско дърво. Звездовидни цветя с типичен приятен аромат.

Важно! В противен случай, растението се нарича като clerodendrum повтаря три вилица. Това се дължи на специалната структура и форма на листата.

Ароматни

Clerodendrum Fragrans е вечнозелен храст. Тери листа, малко космат. Ароматът, излъчван от растението, има нотки на цитрусови плодове. Цъфти целогодишно без прекъсване.

По този начин clerodendrum под всякаква форма е красив и уникален по свой начин. Всеки производител ще избере това, което иска за себе си: храст, лиана или миниатюрно дърво. След закупуването на издънките, основното е да се осигури правилно поливане и необходимата влажност на въздуха.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина